Készfizető kezesség SOS


hkcs # 2007.07.30. 08:27

Üdv mindenkinek!

Az alábbi történethez szeretnék segitséget kérni:

Édesanyám élettársa tavaly készfizető kezességet vállalt (végtelenül naiv és ugyanennyire jószándékú ember...) banki hitelhez. A fia kereste meg, és kérte a segitségét a vállalkozásához. Az eset - számomra is - érdekessége, hogy az adós nem is a fiú, hanem egy harmadik személy. Édesanyám élettársának ingatlan nincs a nevén, egyedül egy gépkocsi, amit szintén hitelre vettek anyuval közösen, és még egy év hátra van a teljes kifizetéséig. A múlt héten megérkezett a fizetési felszólitás, amely szerint mintegy 3 millió forintot fizessen be 5 napon belül, mivel az adós nem teljesiti fizetési kötelezetségeit. Ezt nem tudják kifizetni, mert mindketten nyugdijasok, megtakaritásuk nincs. Az én értelmezésem szerint a tartozás fejében a bank lefoglalja a gépkocsit, ami azért jelent igen komoly problémát (más sarának törlesztésén túl), mert édesanyám évek óta Parkinson-kórban szenved, autó nélkül sem a nekem öt perces gyaloglásnyira lévő orvosi rendelőbe, de még a néhány méterre lévő boltba sem tud elmenni, igy az autó - még ha nem is anyu nevén van, de az ő mozgását szolgálja. (Ezért is lett véve évekkel ezelőtt.)

Kérdésem az lenne, hogy ilyen - azt gondolom, hogy orvosi véleménnyel alátámasztható - esetben van-e mód a a banktól méltányossági alapon sortartást kérni abban az esetben, ha jogilag ez nem kötelező? Illetve nyilván ilyen kérésre van mód, de van-e tapasztalat arra, hogy ezt a bankok mennyire veszik figyelembe?

A másik kérdésem pedig az, hogy a nyugdijra ugyanúgy ráterhelhető a tartozás részéletenként, mind a rendes havi munkabérre?

Előre is köszönöm,

Horváth Krisztián

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.30. 08:47

Abba, hogy egy készfizető kezességet egyszerű kezességként kezeljenek, a bank semmiképpen nem fog belemenni. A végrehajtót esetleg rá lehet beszélni, hogy az autót tekintse nem foglalható vagyontárgynak - de ha engem kérdezel, erre sem látok sok esélyt.
A nyugdíjból is letiltható a tartozás.

mzuzu # 2007.07.30. 11:13

Véleményem szerint a gépjármű nem foglalható le, azaz kérelem sem kell, több okból, ezek közül az első és legfontosabb:

Vht. 90. § a végrehajtás alól mentes ingóságok
i) pont: az adós betegsége és testi fogyatékossága miatt szükséges gyógyszer, gyógyászati,-és technikai segédeszköz, mozgásában korlátozott adós gépjárműve

Szóval ez az egyik ok, mert legalábbis a leírtak szerint ez a kocsi arra szolgál.

Másfelől azért sem foglalható le a gépjármű, mert a végrehajtás szabályai szerint van egy sorrend:

  • pénzügyi intézménynél kezelt összeg
  • munkabér és egyéb járandóság
  • ingó
  • ingatlan

Ezt a sorrendet be kell tartani.
Tehát szerintem, ha a nyugdíjból letiltás eszközölhető, akkor addig ameddig a pénz megy a banknak nem lehet a gépjárművet lefoglalni.

Üdv
mzuzu

KBS! Hogy érted azt, hogy a bank a készfizető kezességet egyszerű kezességként kezeljen???

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.30. 11:35

Csakhogy nem az adós a mozgásában korlátozott.

A sorrend meg csak akkor tartandó be, ha feltételezhető, hogy a tartozás az előrébb álló vagyonelemből elfogadható időn belül megtérül. Ez pedig 3 milliós tartozás esetén nyugdíjból több mint kétséges.

mzuzu # 2007.07.30. 12:08

Én a történetből úgy veszem ki, hogy az a kocsi közös, de legalábbis leginkább az anyuka mobilitását szolgálja. Ugye azt írja, hogy hitelre vették közösen.

mzuzu

hkcs # 2007.07.30. 12:25

Igy van, az autó közös szerzemény, igaz, hogy csak az életárs nevén van. Mondjuk azt nem tudom, hogy gépkocsi esetében létezik-e a közös tulajdon fogalma, mint pl. a lakásnál az 50%-os tulajdonrész?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.30. 12:25

Az autó az ingóságok azon szűk körébe tartozik, amelyeknek a tulajdonjogát közhiteles nyilvántartás tartalmazza. Az ott szereplő adatokat - jelen esetben az adós kizárólagos tulajdonjogát - ellenkező bizonyításig valósnak kell elfogadni.

hkcs # 2007.07.30. 13:09

És milyen módon igazolható, hogy az autó nem anyu élettársának kizárólagos tulajdona? Hogy egy példát emlitsek, amikor anyuék az autót vették, akkor az induló önrészt a két bátyámmal mi hárman dobtuk össze. Igaz, erről akkor papir nem készült, csupáncsak átadtuk a készpénzt. Ez jelent valamit tulajdonjogi szempontból?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.30. 13:16

Nem, ez csak ajándékozást jelent. Az egyetlen, amire édesanyád hivatkozhat, az az élettársi vagyonközösség.

mzuzu # 2007.07.30. 13:57

Vagy írttassátok át az autót édesanyád nevére. (kérdés, hogy ez nem minősülhet-e majd később fedezetelvonásnak)

ObudaFan # 2007.07.31. 09:26

Ez egészen biztosan fedezetelvonás, és közeli hozzátartozó esetén az átruházónak kell bizonyítania a jóhiszeműséget és a visszterhességet.

íródeák # 2008.02.11. 16:39

Sajnos készfizető kezességet vállaltam 1 millió Ft-os kölcsönre, amit sem az adós, sem az adóstárs (házaspár)nem fizet tavaly október óta. A bank fizetési felszólításait átveszik, de semmi reakció. Én is kaptam ezekből a fizetési felszólításokból, de a bank nem a pénzt követelte tőlem, hanem azt, hogy segítsek az adósokat fizetésre bírni. De nem lehet velük kommunikálni.
Ma voltam bent megint a bankban, hogy mitévő legyek, azt mondták, hogy három lehetőség van:

  1. Kifizetem az elmaradást és tovább törlesztem én a hitelt kb 4 évig, vagy
  2. Felmondják a hitelt és kifizetem egy összegben, majd perelem őket és visszakövetelem, vagy
  3. Felmondják a hitelt és bírósági útra terelik, hozzám is jön majd a végrehajtó, visz amit,és ahonnan tud, nincs sortartás.

Ja és közben felraknak engem is a KHR-re!
Kérlek segítsetek, mit tegyek!?

ObudaFan # 2008.02.11. 17:30

Pontosan ez a 3 lehetőség van. Ezek közül választhatsz. Természetesen az általad kifizetett összeget az egyenes adóstól követelheted. Ha van mit behajtani rajtuk.

íródeák # 2008.02.11. 18:18

Köszi ObudaFan, bíztam benne, hogy erre jársz és segítesz...

Mond kérlek, ha az 1. megoldást választom, hiszen nem tudnék egyösszegben kifizetni 1 milliót, akkor mikor követelhetem az egyenes adóstól, majd ha letelik a 4 éves futamidő? Addig meg én hitelezek nekik? Milyen bizonylatot, igazolást kell kérnem a banktól, hogy majd a bíróságon bizonyítani tudjak?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.11. 18:32

Akár azonnal. De mivel előre nem lehet, ezért úgy csak több részletben tudod.
Elég bizonyíték a befizetési bizonylat.

íródeák # 2008.02.11. 19:02

Neked is köszi kbs !

Ez technikailag hogy működik? Mondjuk félévenként fizetési meghagyás? És ha ellentmond (ellentmondhat?), akkor perré alakul? És párhuzamosan akkor több per is megy, vagy összevonódik, vagy hogyan? A gatyámat rá fogom fizetni, főleg ha addig elmentik a javaikat is. Jelenleg még van autó, telek, lakás, ingók...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.11. 19:42

Valahogy úgy, de a perben az ítélethozatal előtti tárgyalás berekesztéséig módosíthatod a kereseti kérelmedet, tehát hozzáadhatpod az időközben kifizetett részleteket is. Persze, csak akkor, ha azonnal bizonyítani is tudsz, különben elodáznád vele a per lezárását.

íródeák # 2008.02.14. 13:17

Köszönöm a segítséget!

Ti ismeritek a bírósági gyakorlatot, ha perré alakul a dolog, mennyi az esélyem, hogy hozzájussak a pénzemhez?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.14. 14:24

A kedvező ítéletre 99,999999999999...
Hogy aztán mit lehet behajtani a megítélt összegből... [kezét széttárja]

qwertyu # 2008.06.10. 14:28

Szia!

A keresem az lenne,hogy kezesseget vallaltam,de az ados,adostars nem fizet.Jelzalog van.Nekem semmi haszonelvezet nem szarmazott.Hogy tudnek a legegyszerubb formaban lemondani kezessegemrol.1/3-ad reszben vagyok kezes.Elore is koszi a valaszert.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.10. 14:29

Sehogy.

qwertyu # 2008.06.10. 14:33

A jelzalog javara sem tudok lemondani kezessegemrol?Akkor miert van a jelzalog?

_Wasp_ # 2008.06.10. 15:07

a kezesség kötelezettségvállalás.
lemondani csak jogról lehet.

(ez kicsit olyan kérdés, mint a másik kedvencem: "hogyan tudok lemondani a tartási kötelezettségemről / gyermekemről?")


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

qwertyu # 2008.06.10. 16:11

Tisztelt Wasp!
A tobbi hozzaszolasaidbol itelve, te annyit ertesz hozza,mint en!Semmit!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.10. 17:00

Azt nem tudom, te mennyit értesz hozzá - de _Wasp_ válasza jogilag korrekt. Ha politikailag nem is :)