Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Készfizető kezesség SOS

garnéla # e-mail 2016.07.07. 22:39

Ajajj tudtam én, hogy bonyolult :). Nos én magam sem tudom, hogy mit írtak alá pontosan, de ők azt állítják, hogy ők csak megengedték, hogy a nagyszülői házat is fedezetnek vegye a bank az unokatestvérük devizahitelében és akkor még úgy tudták, hogy csak az ő azaz az unokatestvérük tulajdoni hányadáig él ez a kezesség. Magyarán ők úgy írták alá a szerződést, hogy ha mégsem bírná fizetni akkor is csak a ház egy részét kell kifizetni, amit amúgy is ki kellene fizetni az unokatesónak egyszer. Csakhogy azóta már bebizonyosodott, hogy valszeg nem olvasták el rendesen a szerződést és a bank őket 3-ukat vette kezesnek az unokatesó hitelénél. Na azóta már vonják is az adósságot az egyik nyugdíjából, meg a másik kettő fizetéséből és persze az adós fizetéséből is.Na most amelyik nyugdíjas az akarja a 2 és a 3. kezes gyerekeire íratni a saját házát. Én vagyok a 2. kezes egyik még kiskorú gyerekének a nagynénje.Jelenleg az én örökségemben laknak egy másik házban.Ezt a házat én és a fiútestvérem örököltük apukámtól, de amíg él anyukám, addig nem fizetnek ki engem onnan, mert még anyukám is ott lakik velük. Engem az foglalkoztat, hogy a most még kiskorú gyerek ha egyszer felnő és elveszíti anyukáját majd apukáját is, akkor lehet, hogy elveszíti az apukájától örökölt házrészt is azért mert az anyukája annó egy hülyeségben kezességet vállalt? Magyarán még én fogok egyszer egy bankkal pereskedni, mert a 2. számú kezes aláírt egyszer egy kezes papírt amiről én nem is tudtam? Tehát jól sejtem, hogy ha holnap elviszik ezt a kisgyereket anyukájával apukájával együtt az ügyvédhez, hogy az 1-es kezes rámentse a saját háza egy részét azzal én is kakiba kerülhetek, ha az a gyerek másik ágon fog egyszer örökölni????? Mert akárhogyis számolgatom esélyük nincs kifizetni addig az adósságot :( :( :( Így már kerekebb???

Burn Out # e-mail 2016.07.07. 22:28

ius latratus:

"Kedvelem" az ilyen logikai játékokat, amikor úgy kell kitalálni, hogy vajon mi és hogyan történhetett...

ius latratus # e-mail 2016.07.07. 21:58

Burn Out

Én még azért mindig nem értem, hogy a "többi örökössel" milyen "papírt írattak alá".
Igaz, este tíz, ráadásul a csigazabálók vezetnek a németek előtt, talán ezért lassabb a felfogásom.

Burn Out # e-mail 2016.07.07. 21:52
  1. Hogy hogyan lesz kifizetve az a sokmilla, az elsősorban nem jogi kérdés.
  2. Fedezetelvonás. A bank megtámadhatja.
  3. Az örökösök a hagyaték erejéig felelnek a tartozásokért. Ha csak tartozást örökölnének, akkor vissza kell utasítani a hagyatékot.
  4. Az utolsó kérdésednél nem igazán értem, hogy ki kicsoda. Az adós minden ingó- és ingatlanával felel a tartozásokért. Ha örököl valamilyen ingót vagy ingatlant, akkor az végrehajtás alá vonható.
ius latratus # e-mail 2016.07.07. 21:49

Volt egy adós és társa akik deviza alapú jelzálog hitelt vettek fel, a ház nem volt elég fedezet, így bevonták a nagyszülői házat is és aláíratták a többi örökössel a papírt, amit persze aztán nem fizettek, elváltak stb... a lényeg, hogy mostanra 35 milliós tartozás halmozódott fel és az unokatestvérektől (többi örökös a nagyszülői házban) már vonják a törlesztőrészleteket

Ezt nem értem, a nagyszülők nem csak zálogkötelezettek? Az unokatestvérektől ugyan miért vonják a törlesztőket? Most akkor nem csak egy adós, s adóstárs szerepel a kötelemben? Nem kerek ez nekem.

Most hogy már vonnak mindenkitől mindent, most rohangálnak ügyvédhez, hogy a saját házukat a gyerekeikre írassák. Ilyenkor ez már nem minősül fedezetelvonásnak?

Akár annak is minősülhet, már csak azért is, mert a gyerekeiknél pont vélelmezni kell a fedezetelvonó jelleget.

Az a gyerek akire most próbálják átmenteni a vagyont az milyen mértékben örökli meg az adósságot?

Olyan mértékben, amennyit az örökhagyó hagy örökül. S most itt kinyílik egy pár lehetőség, de késő is van, meg nem is kérdeztél semmi nehezet, úgyhogy ennyi a válasz...

Az édesanyja most az egyik kezes akitől már vonják is az összeget.

Akkor most vissza az elejére: ki is szerepel ebben a szerződésben?

garnéla # e-mail 2016.07.07. 20:16

Üdvözlet mindenkinek !
Nagyon bonyolult ügyben kérnék segítséget úgy, hogy még én sem vagyok tisztában mindennel. Volt egy adós és társa akik deviza alapú jelzálog hitelt vettek fel, a ház nem volt elég fedezet, így bevonták a nagyszülői házat is és aláíratták a többi örökössel a papírt, amit persze aztán nem fizettek, elváltak stb... a lényeg, hogy mostanra 35 milliós tartozás halmozódott fel és az unokatestvérektől (többi örökös a nagyszülői házban) már vonják a törlesztőrészleteket.Esélyük nincs a teljes megfizetésre, mivel már egyikük nyugdíjas, a másik most lesz az és a 3-nak sem sok van még hátra addig. Szóval ez a sokmilla hogyan lesz egyszer kifizetve??? Most hogy már vonnak mindenkitől mindent, most rohangálnak ügyvédhez, hogy a saját házukat a gyerekeikre írassák. Ilyenkor ez már nem minősül fedezetelvonásnak?Illetve ahol én jövök a képbe: Tételezzük fel, hogy minden adós és kezes meghal, de a hitel még mindig marad. Az a gyerek akire most próbálják átmenteni a vagyont az milyen mértékben örökli meg az adósságot?Az édesanyja most az egyik kezes akitől már vonják is az összeget. Ha valaha az apukája után is örököl majd egy fél házat (nagyszülőktől)akkor akár arra is rátenyerelhet a bank az anyukája valamikori butasága miatt???

limma #   2016.03.25. 08:16

Azt mondjuk nem értem, hogy a végrehajtónak nem tud fizetni, de a kezes által kifizetett összeget neki megtéríti.
De a remény hal meg utoljára.

Dr.Attika # e-mail 2016.03.24. 21:33

Úgy 2-300 forintért lehet kapni a nyomtatványboltokban un, Nyugta-tömböt. Nem kell a vételhez sem adószám sem semmi. Venni kell egy ilyet és ha olyan pénzátvételről van szó, amit később igazolni kellhet, akkor ez ki kell tölteni és a pénz átvevőjével aláíratni.
Ahogy írja KBS ezt már ősapáink is tudták, a maguk természetes jogérzékük alapján. "Papír van róla, hogy fizettem."

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.03.24. 20:43
bzoo # e-mail 2016.03.24. 20:33

Vagy én mint magánszemély ráírom egy sajtpapírra, hogy nyugta és kész is?

bzoo # e-mail 2016.03.24. 20:28

De én nem vagyok sem cég sem válalkozó, hogyan adjak nyugtát?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.03.24. 19:40

Aki pénzt kap, az mindig köteles nyugtát adni. Amíg nem adja a nyugtát, a kötelezett visszatarthatja a pénzt.
De ezek olyan triviális dolgok, a négy elemit végzett dédapám is tudta. (Mondjuk, arról fogalma sem volt, hogy ez jogi dolog.)

www.kbs-ugyved.hu

bzoo # e-mail 2016.03.24. 19:37

"felém igazolni" - talán kicsit elírtam, de már javítani nem lehet

Azt értem, ez alatt, valami bizonylatot kell e nekem adnom neki, hogy megtérítette az általam befizetett összeget. Mondjuk ha később jogi vita akulna ki mondjuk az általam befizetett összeg és az általa megtérített összeget illetően.

limma #   2016.03.23. 17:14

Szép magyar bankókkal :-)

gerbera317 # e-mail 2016.03.22. 21:57

Én biztosan nem. Mit jelent az, hogy "felém igazolni"?

ius latratus # e-mail 2016.03.22. 21:47

Ja, hogy nem értetted az előtted szólót?

bzoo # e-mail 2016.03.22. 21:34

Tehát akkor semmiféle külön szerződést nem szükséges kötni, vagy közjegyző előtt megállapodni (és akkor tanúk bevonása nélkül megoldható?)
Milyen bizonylattal tudja az adóstárs felém igazolni, hogy a végrehajtásból származó költségemet nekem, mint kezesnek megtérítette?

gerbera317 # e-mail 2016.03.22. 17:30

A végrehajtásban nincs szükség sem szerződésre, sem közjegyzőre, sem perre, mert a helytállási kötelezettségének eleget tett készfizető kezes - kérelmet követően - a végrehajtást kérő jogutódjává válik az adós ellen folyó végrehajtásban.

ObudaFan # e-mail 2016.03.22. 16:35

Plusz értelme a közjegyző előtt kötött megállapodásnak van, mert az végrehajtható per nélkül.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Sherlock # e-mail 2016.03.22. 15:44

Ez külön papír nélkül is így van.

joghallgató

bzoo # e-mail 2016.03.22. 14:47

Üdv!
Vállaltam készfizető kezességet egy hitelben, a hitel sajnos felmondásra került és végrehajtóhoz került a dolog. A végrehajtóval megállapodtam részletfizetési lehetőségben.
5-en vagyunk a hitelben, egy adós egy adóstárs és három kezes.
Az adós és az egyik kezes megállapodott, hogy a kezes által végrehajtóhoz befizetett összeget a kezes részére, havonta megtéríti.
Megszeretnénk állapodni ilyesmivel az adóstársal is, erről szerződést is kötnénk.
A kérdésem, az lenne, hogy elég ehhez egy papír 2 tanúval, vagy mindenféleképp ügyvéd által készüljön ez a szerződés. Formailag mit lenne jó ha rtartalmazna, a befizetett összeg megtérítésének vállalásán és a személyes adatokon túl? Plmfizetési határidő stb jó kerül bele? Esetleg olyasmi amire nem gondoltunk, de jó ha benme lenne.

ObudaFan # e-mail 2016.01.29. 15:57

Miután behajtották rajtad, attól az egy embertől biztosan kérhetsz megtérítést. Hogy a másiktól is kérhetsz-e, az már ennyi információ alapján nem dönthető el.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.01.28. 17:50

mert én egy emberért vallaltam kezességet
És az az ember nem fizetett.

www.kbs-ugyved.hu

mapi # e-mail 2016.01.28. 17:02

ObudaFan!
Köszönöm a választ.
Akkor mit tehetek,mert én egy emberért vallaltam kezességet nem bárkiért aki az autót használja forgalmiban bejegyzett üzembentartóként.
A bank szerintem tudott róla,mett az ő címére küldte a csekket.A hitel maradt az adós nevén.

ObudaFan # e-mail 2016.01.28. 16:33

Meg egyébként a clausula rebus-nak ehhez nem is sok köze van.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese