Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Készfizető kezesség SOS

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.08. 16:57

Például.

www.kbs-ugyved.hu

szurgo # e-mail 2014.08.08. 16:52

Sziasztok,

már jártam itt egyszer ebben a témában, akkori segítségeteket köszönöm...
Édesapám vállalt kezességet 2006-ban egy Merkantilos devizás autóhitelhez. Az adós nem fizetett. Több megoldási változat is felmerült, végül úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk megállapodni a bankkal és kezesként helyt állni.
Ez megtörtént, elengedtek 500 ezer ft-ot (késedelmi kamat és szerződésmódosítási díj jogcímen) és mi kifizettük a tartozást (3,7 millió Ft...).
Szeretnénk majd ezt az adóson behajtani, a terv az, hogy egy közjegyzői okiratba foglalt tartozás elismerést iratunk vele alá. A fizetési ütemezés szerint havonta fog fizetni, és 2 havi részlet elmaradása esetén a teljes összeg lejárttá és esedékessé válik majd, így nem kell várnom teljes futamidő lejártáig, hogy végrehajtassuk.

A devizahiteles törvény miatt azonban elképzelhető, hogy az árfolyamrés és a kamatemelések miatt jár majd vissza valamilyen összeg. Ebben nem lehetünk biztosak ugyebár, de egy ilyen esetben milyen jogi eljárással tudom elérni, hogy mi kapjuk vissza a pénzt az adós helyett.
Az engedményezés a megfelelő megoldás erre?
Köszönöm

gerbera317 # e-mail 2014.06.26. 11:28

Most azon gondolkodom nagy erőkkel, másodszorra vajon mi újat írtam az első "natú bunkó" hozzászólásomhoz képest...

shiroitora # e-mail 2014.06.25. 16:55

gerbera317 :)

Ha már így megkérdezted, leírom :)
Az első reakciódnak egyrészt nem volt sem minőségében, sem mennyiségében még távolról sem tanácsadás jellege, olyannyira, hogy rögtön ki is javítottak. :) Másrészt az, hogy egyesek hajlamosak magukban összekeverni a pestiességet a natúr bunkósággal. Ennyi. Látod, másodikra milyen jól sikerült kifejtened a gondolataid egy kis motiváció birtokában. :) A tanács részét kösz.

Továbbá köszönöm szépen pazs-nak és minden hozzászólónak a tanácsokat!

Üdvözlettel:
Gábor

gerbera317 # e-mail 2014.06.25. 15:49

Kedves shiroitora, mi a problémád a hozzászólásommal, azon kívül, hogy kissé pestiesen fogalmaztam? Neked nem magyar az anyanyelved? Az utánam szólók is ugyanezt írják, csak más szóhasználattal.

Továbbra is fenntartom, vazz (igen, megérdemled ezt a hangnemet), hogy az öreggel nem tudtok mit kezdeni. Cselekvőképes, és ha neki úgy tetszik, akár fedezetnek is felajánlhatja az ingatlan-tulajdonát - az egy másik dolog, hogy a másik fele nélkül nem fogják elfogadni. Nektek arra kell ügyelnetek, hogy anyuka ne legyen társa ebben, mert akkor csúnyán eltapsolják a nektek szánt örökséget (így már érthetőbb?).

Az ingatlanát hiába is ajándékozza el idő előtt nektek, az a Ptk. szerint fedezet-elvonásnak minősül. Éppenséggel megpróbálkozhattok vele, mert a Ptk. az elméletet hozza, a végrehajtási gyakorlat pedig az, hogy a végrehajtást kérő nem szerez tudomást a korábban volt ingatlanról. De ha netán beüt a krach, a tipp nem innen volt, világos?

Pazs javaslata csak akkor megfontolandó, ha bedől az a bizonyos hitel, és az öregnek tényleg helyt kell állnia az adós helyett. Az pedig, hogy az öreg ne csinálhasson több kalamajkát, a Dr.Attika-féle megoldással érhető el: gondnokság alá kell helyezni, oszt jónapot.

pazs #   2014.06.25. 09:26

shiroitora: egyet tehettek a lakás biztos megmentése érdekében, hogy kifizetitek ti a tartozást és akkor az adós már nektek tartozik. Akár úgy is, hogy eladjátok a vidéki telket és a kocsit, de ezt ti látjátok jobban, hogy lenne a legkevésbé fájdalmas.
Bármilyen más, logikusnak tűnő lépés (a lakás elajándékozása, eladása és a vételár eltüntetése stb.) ugyanis fedezetelvonónak minősülne és ugyanott lennétek.

shiroitora # e-mail 2014.06.25. 08:52

Dr.Attika: Köszönöm válaszát! Ennek kapcsán már csak két kérdésem merült fel, mivel más esélyt laikusként nem látok:

  1. Tegyük fel, mindkét szülő ajándékozási szerződés keretében egyedüli egyenes ági örökösére(vagyis az én) íratják a 1/1 arányban a lakást. Ezt még azelőtt, minta a kérdéses hitellel bármilyen nemfizetési probléma felmerült volna. Ön szerint mennyi esélye annak, hogy az átíratás okán később kikerül a lakóingatlan a végrehajtó/bank látóköréből, megnehezíti-e annak végrehajtás alá vonását?
  2. Továbbá ebből a lépésből ha úgymond "nem jön be a dolog", milyen plusz kár vagy bonyodalom származhat ha mégis végrehajtás alá akarják vonni az ingatlant?

Előre is köszönöm szíves válaszukat!
Gábor

Dr.Attika # e-mail 2014.06.24. 22:26

Apuka vállalt kezességet és nem Anyuka.

Amíg az édesapja nem cselekvőképtelen és korlátozva sincs cselekvő képességében addig semmit nem tehet a kérdező jogilag. Viselnie a terheket addig, amíg örökössé nem válik.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

shiroitora # e-mail 2014.06.24. 17:00

gerbera317: köszönöm a produktív hozzászólást, megoldást keresünk, nem kerülendő - valószínűtlen - forgatókönyveket.

ObudaFan: kiváltképp érdekelne az Ön véleménye, egy ilyen helyzetben mit érdemes tenni?
Válaszát előre is köszönöm.

Gábor

gerbera317 # e-mail 2014.06.24. 16:27

Mit tehetünk mi közvetlen családtagok?

Tűritek az öreg hülyeségeit, és közben kínosan ügyeltek arra, hogy anyuka ne csináljon hasonlókat, mert akkor tényleg megy az örökség a lecsóba.

ObudaFan # e-mail 2014.06.24. 15:21

bzoo

A "vissza" az azt jelentené, hogy attól követelheted, akinek kifizetted. Itt pedig nem ez a helyzet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

shiroitora # e-mail 2014.06.23. 16:40

Köszönöm a gyors választ, igen, vagyonközösségben élnek 30 évnyi házasság keretében. A kezesség vállalásának döntéséből édesapám 100%-ig kizárta a családot, arról eddig nem volt tudomásunk, most tudódott ki kb. 1 év elmúltával.

Minden témában jártas fórumozótól kérdezném, ebben a szituációban milyen jogi(vagy bármilyen) egyéb lépést érdemes megtenni?

...mert édesapám kivételével sajnos mindenki sejti, a hitel előbb utóbb be fog dőlni, ezért kellett rá egy "okos" kezes...

Mit tehetünk mi közvetlen családtagok?

Előre is köszönöm!
Gábor

pazs #   2014.06.23. 15:17
  1. igen
  2. de
  3. de
  4. a fentiekből adódóan nincs válasz.

Ráadásul ha az édesapja még vagyonközösségben él az édesanyjával (praktikusan: nem váltak el), akkor amúgy is hiába minden, amíg ki nincs fizetve a tartozás.

shiroitora # e-mail 2014.06.23. 13:21

Tisztelt Jogi Szakértők!

Tanácsukat és útmutatásukat szeretném kérni az alábbi ügyben:

Most jutott tudomásomra a tény, hogy édesapám a család tudta nélkül kezességet vállalt egy ismerősének a devizaalapú lakáshitelére de egyéb

részleteket sajnos nem sikerült kiderítenem édesapám zavaros és nagyrészt eltitkolt pénzügyei miatt.
A tét: Édesapám nevén egy fél lakóingatlan szerepel (1/2 arányban), egy vidéki telek (1/2 arányban) és egy saját tulajdonú tizenéves, erősen

használt -maholnap értéktelen - személygépkocsi, pénzintézeti megtakarítással nem rendelkezik. A hiteltartozás információ morzsákból saccolva

jelenleg 6-7millió forintra rúg, így bedőlés esetén kizárólag a lakóingatlan fedezhetné a végrehajtást.

A következő kérdések tekintetében várnám szíves válaszukat:

  1. Akár sortartó akár készfizető kezességet vállalt az ismerőse deviza alapú hitelére(bár úgy hallottam, bankok csak készfizetést fogadnak el), annak bármi okból történő bedőlése(adós általi nemfizetés, adós halála,bármi) miatt végrehajtás alá kerülhet-e egy olyan lakóingatlan, melynek csak fele részben tulajdonosa a kezes és más tulajdonos is bejelentve lakja?
  2. amennyiben a saját (1/2)lakástulajdoni részét átíratjuk az egyenes ági örököse nevére még a deviza alapú hitel esetleges bedőlése előtt, onnantól a lakóingatlan már semmilyen módon nem kerülhet végrehjatás alá? Nem számíthat egy ilyen átíratás fedezetelvonásnak?
  3. amennyiben az átíratást sikerül megtenni de tegyük fel haszonélvezeti jogot akar az említett ingatlan 1/2 részére mert csak így járul hozzá, egy sima haszonélvezet nem formálhat jogot a hitelező banknak az 1/2 rész végrehajtás alá vonására később?
  4. amennyiben az átíratás Önök szerint a végleges megoldás, hova forduljunk először? közjegyzőhöz/ügyvédhez? Minek nevezik pontosan ezt a fajta procedúrát?

Sajnos az ügy elég sürgős, mivel édesanyám lakja a fent említett lakást(Ő a másik felének tulajdonosa) és úgy érezzük, veszélybe kerülhet nem csak a lakhatása de túlzás nélkül élete munkája is édesapám meggondolatlansága és titkolózása miatt.

Egy olyan megoldást szeretnénk találni édesanyámmal közösen még időben, melyben a hitel bedőlése esetén(sajnos megvan esélye, nehezen fizeti az adós) a lakóingatlanunkhoz semmilyen módon ne férjen hozzá a hitelező bank. ha nem a fenti, akkor van ilyen megoldás?
(a vidéki telek és a személygépkocsi másodlagos számunkra, mivel kizárólagosan édesapám használatában vannak, ha valaminek úsznia kell, annak kéne)

Várom mielőbbi szíves válaszukat javaslataikkal, a további teendőkkel kapcsolatban!!!

Előre köszönettel és tisztelettel minden válaszolónak:
Gábor

bzoo # e-mail 2014.06.10. 20:28

Kedves Kovács úr!

Csak egy történet előadás. A kérdés az az hogy mit tennének, mit tanácsolnának ha felfogadtam volna önöket jogi képviselőmnek. Ha a helyzet romlik lehet erre sort is kell kerítenünk.

bzoo # e-mail 2014.06.10. 20:23

Kedve ObudaFan.
A visszaperlés vagy a visszakövetelés nem ugyannaz? Sajnos nem vagyok jogász így nem tudom a szakszavakat.

ObudaFan # e-mail 2014.06.10. 15:13

Vissza nem perelheted, hanem az adóstól és az adóstársától követelheted.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.10. 15:03

Ez egy jogi kérdés?

www.kbs-ugyved.hu

bzoo # e-mail 2014.06.09. 21:15

Üdv kedves jogi guruk!

Elmentem kezesnek. Igen tudom! H...lye voltam!
2M forintra vállaltam kezességet egy adós és adóstárs, és 3 további kezes kíséretében. 40e forint a törlesztő 6-évig.
2 éve törlesztik a hitelt az adós és az adóstárs. Így most van még hátra : 1,8Milla. Adós és Adóstárs élettársak voltak, elváltak. Kezdődtek a gondok, tavaly elmaradás egy részlettel de kifizették. Túl léptünk.
Most állítólag az Adóstárs lenyúlta az Adós (Hitelfelvevőként szerepel) pénzét ezért az nem tudott fizetni.
Jelenlegi elmaradás 135ezer forint kamattal mindennel együtt.
Adóstárs azt javasolta a kezeseknek, hogy fizessük ki a hátralék 1.8 millát 5-en (Adóstárs, kezesek) 3 év alatt 8200ft-jával. Majd ha kifizettük pereljük vissza az adóstól (hitelfelvevőtől).
Jelenleg a fizetésem 33%-át fogják vonni, ha nem fizet az Adós (Hitelfelvevő), ami nem egy kellemes összeg és a 8200 ft-nál jóval nagyobb is.
Márpedig az Adós nem akar fizetni, mert azt mondta, hogy az Adóstársnak adta oda befizetésre, ami mekem sántít mert az Adós számára állították ki a fizetési papírokat (csekk vagy nem tudom, minn fizetnek).
Mi a véleményetek erről? Vállaljam a 8200 ft fizetését és majd valamikor visszaperelhetem az adóstól a többi kezessel egyetemben?
Az adóstárs visszaperelheti a pénzét ilyen esetben? Én visszaperelhetem a pénzem, ha önként belemegyek a 8200ft fizetésébe?
Még annyi, hogy jelenleg a munkáltatóm meg tagadta a fizetés letiltásom a bank felé, mivel azt mondták csak bírói végzés vagy végrehajtónak kötelesek letiltást teljesíteni, így a z ehónapi fizum még megjött.

S.N.Nikolett # e-mail 2014.06.04. 17:23

A múhónapban valamilyen fizetési megállapodást írt alá a behajtó céggel. Erről én semmit nem kaptam és nem írtam alá. Ez számít valamit, vagy halottnak a csók?

Sherlock # e-mail 2014.06.04. 15:28

Persze, kifizetheted az egészet és akkor neked fog tartozni.

joghallgató

S.N.Nikolett # e-mail 2014.06.04. 14:28

Segítség!
Készfizető kezesként szeretnék segítséget kérni. Évekkel ezelőtt lízing ügylet kapcsán lettem készfizető kezes. Pár éven keresztül semmi gond nem volt, de a chf alakulása miatt ez megváltozott. Egyszerűen nem fizet az adós. Az autót visszaadta a banknak, de nem fizet. Már átkerült behajtócéghez az ügy, ők évek óta hívogatnak, de semmit nem lépnek (már komolyan az is megváltás lenne).Most írtak alá állítólag valamilyen fizetési megállapodást az adóssal, amit én nem is láttam, nem is kaptam belőle de azt sem fizeti, most hívtak úgy tudok erről. Mit tehetek, mint készfizető kezes???? Miért nem indít végrehajtást a cég? Van nyugdíja, jövedelme is az adósnak. Tudom, hogy tőlem is vonnák, de legalább haladnánk.... Tehetetlen vagyok és nem akarom,hogy elhalálozzon az adós. TEHETEK VALAMIT????? Nekem egy cent adósságm sincs, és olyan jó más helyett ilyen helyzetbe kerülni....Meddig húzhatja az ügyet?

ObudaFan # e-mail 2014.04.20. 19:05

Létezhet. Hogy ez így van-e az adott esetben, azt ebből a leírásból lehetetlen megmondani.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

nagy2zsolesz # e-mail 2014.04.17. 19:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2004-ben a feleségem készfizető kezességet vállalt egy gépjárműhitelhez. A kölcsönt 2005-ben felmondták, majd átadták egy behajtó cégnek. Mi semmilyen papírt nem kaptunk 2004 óta (se felmondást,se felszólítást), csak 4 hónapja, hogy fizessünk.
Mi elévülésre hivatkozunk, de azt mondja a bírónő, hogy mivel minket csak most szólítottak fel teljesítésre, és a követelés elévülés eddig nyugodott az adóssal történt megállapodások miatt, fizetnünk kell.

Létezne ilyen, hogy nem a felmondás időpontjában áll be a készfizető kezes helytállási kötelezettsége és kezdődik meg az elévülés?

Köszönöm válaszát előre is.

Kisgomb # e-mail 2014.04.17. 11:01

Akkor ezek szerint nagyobb az esély arra, hogy a bank belemegy a követelés vásárlásba, mint a kivásárlásba.