Készfizető kezesség SOS


_Wasp_ # 2008.06.11. 11:55

OFF:

qwertyu: (Azt hiszem, egy kicsit összekeverted magad valakivel.)

Egy: a segítségnyújtás szándékával (persze teljesen ingyen) írok ebbe a fórumba. A kommentjeim pusztán véleményt tükröznek, hiszen jogi tanácsot felelősséggel csak ügyvéd adhat. Tehát milyen alapon kérhetnél rajtam számon olyan szintű tanácsadást, szaktudást amit sóherségből vagy lustaságból egy ügyvédnek nem kívánsz megfizetni?

Kettő: ha nem értesz hozzá, ugyan áruld már el, honnan tudod eldönteni, hogy én mennyire vagyok képben?

Három: mindazonáltal kiváncsi lennék, hol írtam olyan ordas hülyeséget, amit nem korrigáltam később. Ha láttál ilyen hozzászólásomat, megköszönöm, ha in concreto felhívod rá a figyelmem.

ON.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

PepeJ # 2008.08.03. 20:35

sziasztok

olyan tortetem van, amiben kivetelesen lehet, h. az egyenes ados a jofiu es a keszfizeto kezes a kevesbe :)

A tortenet egy nagyon kedves ismerosommel zajlik eppen. Mikor ferje meghalt es egyedul maradt a negy gyerekekkel, egy alapitvany (akkori es egyben jelenlegi) elnoke felajanlotta, h. vesz nekik egy hazat.
Mikor fizetesre kerult volna sor, kderult, h. az alapitvanynak nincs eleg KPja, de szivesen lesz keszfizeto kezes egy lakashitelhez.

Aztan mikor ez az ismeros ujra ferjhez ment, felhivta ot az alapitvany uj gazdasagi vezetoje, h. sajnos ok nem tudjak tovabb fizetni a reszleteket, o meg ugyis ferjhez ment, van ket kereso, tessek mostantol fizetni. A hitelosszeg 14M Ft, a jelenlegi futamido 14 ev....
Ergo nem nagyon tudjak fizetni. Folajanlottak, hogy fizetnek az alapitvanynak amennyit tudnak(1 kereset, 4 arvasagi, egy GYES), 60e Ft koruli osszeget, ezt a gazdasagi vezeto visszautasitotta.

Lattam lejjebb a 3 lehetoseget, ami ilyenkor "kinalkozik". Van arra jogszabaly, h. egy haztartas ossjovedelmenek max mekkora resze lehet torlesztoreszlet? Az alapitvanytol -ahogy nezem- boven van mit behajtani, megha erkolcsi aggalyok merulnek is fol ... A csaladtol meg ingosagokat tudnak elvinni, amik kozul legnagyobb erteket egy sulinetre vasarolt laptop kepvisel ... Mire szamithatnak? (KHR alap nekik is es az alapitvanynak is?)
Kulonosen, ha az alapitvany kesobb beperli oket? Papir semmi nincs, csak az alapitvany elnokenek szobeli igerete, 1 tanu elott. Meg 2 email, egyikben az elepitvany vezetoje irja, h. szeretne megtartani az igeretet, segitsenek neki, a masikban a gazdasagi vezeto visszautasitja az 60-es ajalnatot.

Elore is koszonom!

guba # 2008.08.04. 04:19

Az adós miért ajánlja a 60 ezer forintot a kezesnek? Neki az adósságát kell törlesztenie. A kezes akkor áll helyt, ha az egyenes adós nem tud fizetni, akkor viszont már nem szívesség dolga.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.04. 05:45

A bevezető ellenére itt sem a kezes a "rosszfiú". Már az is támogatás, hogy a korábban általa kifizetett részletek megtérítését nem követeli. Megtehetné.

Az, meg hogy az adósnál nincs mit foglalni... Ott az ingatlan.

PepeJ # 2008.08.04. 06:12

Ertem, koszi :(

Pjotr # 2008.08.04. 10:50

Miért nem mennek el a hitelt adó bankba és kérnek futamidő módosítást?

PepeJ # 2008.08.04. 13:24

Remek ajanlatok vannak a piacon. 20-25 ev futamido 80-100e ft koruli havi reszlettel. Egyelore megprobaljak azt ...

Nekem eleg kilatastalannak tunik a dolog... Eladni sem lehet sztem a hazat ...

Arveres utan mikor/hogy fognak lekerulni a feketelistarol? ;]

nandy # 2008.08.04. 14:29

Két dolgot tehetnek.

Vagy fizetik tovább a hitelt, vagy eladják a házat. Utóbbi esetben valószínűleg nem sok marad nekik a vételárból, mivel először a bankot kell kifizetni.

A végrehajtást ne várják meg, az nagyon drága mulatság.

Doti # 2008.12.03. 22:10

Segítségeteket szeretném kérni egy kezesi ügyben:

Férjem egy vállalkozás banki hitelére kezességet vállalt. Most rezeg a léc. Egyetlen nagyobb értékünk a házunk, melyben 50% az én tulajdonom, 50 % a férjem tulajdona. Az egész házra a szüleimnek haszonélvezeti joga van. A férjemen kívül a vállakozáshoz és a kezességhez egyikünknek sincs köze.

Kérdésem:

  • ha a bank érvényesíti jogát, akkor "csak" a férjem 50 %-os tulajdonhányadát kaphatja meg?
  • ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a földhivatali papíron a bank jelenik meg 50%-os tulajdonosként a férjem helyett?
  • vagy ilyenkor árvereznek is?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.12.04. 11:30

Amennyiben az az ingatlan közös vagyon (feltételezem, az), és nem tudod igazolni, hogy te nem is tudtál az ügyletről, akkor az egész ingatlanra.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.04. 11:33

De nem kerül a bank tulajdonába, hanem végrehajtást - árverezést - kérhet rá. Haszonélvezettel terhelten.

ObudaFan # 2008.12.04. 13:47

Úgy meg azért kérdés, hogy mikor lehet majd eladni.

Doti # 2008.12.04. 19:11

Köszi a válaszokat.
Nekem egy ügyvéd (ellenérték fejében) mondta azt a verziót, hogy az én tulajdonrészemre a bank nem tarthat igényt, hanem legfeljebb tulajdonostársak leszünk. Bár ő is azt állította, hogy az igazi védelem a szüleim haszonélvezeti joga. Árverezés szerinte nem lesz.

Ami miatt a fórumba írtam, hogy többször elhangzott az ügyvéd tájékoztatásában: véleményem szerint, úgy gondolom... Ezek a szófordulatok elbizonytalanítottak, a ti válaszotok alapján nem véletlenül.

Mi az erősebb? A házastársi vagyonközösség vagy hogy a házat szüleim lakásának árából (bizonyítható), az én lakásom árából (bizonyítható) és a jelenleg is törlesztett hitelből vásároltuk (bár ez már tényleg közös pénzből megy)?

Másik kérdés: hogyan bizonyítsam, hogy nem tudtam a kezességvállalásról? A hitel felvételről tudtam, csak arról nem, hogy céges hitelért a bank kért a tulajdonosoktól készfizető kezességet (Ausztria - német nyelv - nem tudok németül, ott sem voltam, papírokat nem láttam).

Köszönöm, ha gondolkodtok ügyemen.

ObudaFan # 2008.12.04. 20:07

Lehet az legalább részben különvagyon.

jogieset # 2008.12.14. 19:34

Sziasztok,

Segítségeteket kérem.
Befolyásolja-e a készfizetői kezességet, ha a hitel lejárta előtt kilépek abból a bt-ből, aminek kültagjaként a hitelszerződést kötöttem?
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2008.12.15. 10:31

Ha kezességet válltltál, akkor nem.

Monika67 # 2009.01.14. 15:56

Segítséget szeretnék kérni:
A férjemmel közös cégünk hitelt vett fel, amire egyedül én vállaltam készfizető kezességet. Azóta a férj visszaköltözött Ausztriába (osztrák állampolgár), válás-vagyon elosztás folyamatban. (az említett hitel felének kifizetésére ígéretet tett). A cégünk fizetés képtelen, felszámolási eljárást indítok néhány napon belül.
Kérdésem:

  • A készfizető kezességet nekem kellene kifizetni? Férjtől ezt nem lehet követelni?
  • Ha nincs miből fizetni gondolom a nevemen lévő ingatlanra terhelik. Ha közben ezt az ingatlant átíratnám más nevére, az fedezet elvonásnak minősül-e?

Köszönöm szépen!!
Monika

Kacsa1111 # 2009.01.14. 16:51

Kedves Monika67,

első kérdésedhez jó lenne tudni, hogy bt vagy kft-e a közös cég. és ha bt akkor ki a beltag és ki a kültag.

a hitel visszafizetését a bank a cégtől vagy tőled követelheti. ha tőled követelte és kifizetted, akkor te a cégtől követelheted, amit kifizettél.

ha felszámolási eljárást indítasz, akkor valszeg a hitel azonnal eljár, a bank azonban tőled, mint készfizető kezestől fogja kérni a törleszést, mivel hülye lesz majd a felszámolási eljárásban birkózni...

szóval gondold át, hogy akarsz-e indítani felszámolási eljárást...


Kacsa11

monalisa1 # 2009.01.14. 16:56

A fedezetelvonás bűncselekmény, börtön járhat érte.

ObudaFan # 2009.01.14. 17:13

Nem tudjuk, hogy milyen cégről van szó. Ha ez pl. egy bt., aminek ő a beltagja, akkor ő is teljes vagyonávl felel. Te egészen biztosan. Ha átruházod az ingatlant, és ez az ügylet ingyenes lesz, vagy a szerző rosszhiszemű, akkor ez az ügylet a bankkal szemben hatálytalan. Ha közeli hozzátartozóra ruházod, vélelmezni kell az ingyenességet és a rosszhiszeműséget.

feklac # 2009.02.17. 13:56

Tisztelt Segítőtársak!
A kérdés: A cég bérleti szerződést köt B-vel. Egy bérleti szerződés kiegészítése elnevezésű megállpodásban A bérlőként, B bérbevevőként C pedig albérlőként aláírja, hogy C albérletbe veszi B-től a kocsikat, amihez A hozzájárul. C vállalja, amennyiben B nem fizet 30 napon belül, helytáll A felé. A és C között jön létre egy készfizető kezesi szerződés, mely szerint a kezes C valamennyi kötelezettségéért helytáll. B és C 2008. december 31-ével megszünteti a szerződést...
Kérdés: Hogy teheti ezt kétoldalúan, ha az albérletbe adást mind a három fél aláírta?
A másik, hogy a kezesi szerződés biztosítja-e továbbra is A és B közötti bérletet?Ha nem, akkor hogy lehetne biztosítani a szerződést A és B között?

ObudaFan # 2009.02.17. 14:06

Hát ehhez az A-B-C háromoldalú megállapodást látni kellene, de még a körülményeit is pontosan ismerni. MErt hogy általában az albérleti szerződést a bérlő és az albérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül megszüntetheti, ez aligha vitatható. Hogy itt ezzel a háromoldalú szerződéssel megváltozott-e ez, azt az okirat ismerete hiányában nehéz eldönteni.
A készfizető kezesi szerződés ettől még nem szűnt meg.

feklac # 2009.02.17. 14:24

Köszönöm a gyors választ..csak a kérdés, hogy a készfizető kezesi szerződés C tartozásaira áll fenn vagy B-jére is?vagyis amíg B-vel fennáll A bérleti szerződése, addig C kezessége is?lehet kicsit zavaros vagyok..., de szerintem ez az egész ügylet nem volt tiszta...

ObudaFan # 2009.02.17. 14:41

A saját tartozására senki nem vállalhat kezességet.

feklac # 2009.02.17. 15:06

Hát persze, elszúrtam a kérdést...elnézést