Készfizető kezesség SOS


orbit86 # 2010.12.09. 08:26

Tisztelt KBS!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
További szép napot.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 08:07

Természetesen válaszolj. Ezt kívánja az illem, de a célszerűség is - hiszen hátha ezzel el is lehet kerülni a pereskedést.

orbit86 # 2010.12.09. 07:58

Tisztelt KBS!
Köszönöm a gyors és kielégitő választ.Csupán még annyi kérdésem lenne ,hogy erre a felszólitó levélre reagáljak a Lombard lizingnek ,vagy várjam meg még Biróságra kerül a dolog és ott adjam elő a bizonyitékaimat.
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 06:32

Nem, azzal nem. De a szerződés érvénytelenségére valóban lehet hivatkozni. Az érdekes taktikai kérdés lesz, hogy mi a célszerűbb: ha azt mondod, trükkel vettek rá az aláírásra (de ezt nem tudod bizonyítani), vagy azt mondod, téged is megtévesztettek az adós fizetési képességét illetően (amit a hamis okiratok igazolnak).

orbit86 # 2010.12.08. 21:15

Tisztelt szakértők!
A következő ügyben szeretneém a segitségüket kérni.eladtam az automat egy kereskedőn keresztül,a vevő aki megvette az autot a rajta levő hitelt is átvállalta, összejátszott a kereskedővel mert az átvállalási szerződések közé beraktak egy kezességi nyilatkozatot ami azt takarja ,hogy én maradok a kezes sajnos én ezt az iratok között nem vettem észre csak irtam alá a papirokat. A napokban kaptam a banktol értesitést,hogy egy részletet sem fizettek és én fizessem vissza a hitel teljes összegét.Kerestem a kereskedőt telefonon de tájékoztattak,hogy ellene nemzetközi körözés van hasonló tipusú autóval kapcsolatos csalások miatt,majd azt is kideritettem a vevő összes munkáltatói igazolása és közüzemi számlái is hamisak. Egy jogász ismerősöm szerint ha a kölcsönvevő papirjai hamisak voltak és ezzel megtévesztették a bankot akkor a szerződés nem érvényes és igy én sem vagyok köteles fizetni,sőt kezdeményezhetem büntető eljárás meginditásátis. A kérdésem az lenne mit tegyek ha rendőrségre megyek azzal elérem azt hogy az ügy végéig nem fogják rajtam végrehajtani az összeget,?

válaszukat köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.15. 09:03

Hitelképesség. De én nem járulék hozzá. Ahhoz igen, hogy újabb kezes belépjen, és az se érdekelne, hogy ki fizet. Csak fizessen.
De a kötelemből senkit ki nem engednék. Miért is tenném?

Golden # 2010.11.14. 19:55

Érdeklődnék a Hitelgarancia Zrt-nél készfizető kezesség átvállalható ? Általában mi szükséges ehhez?

nandy # 2010.10.21. 20:22

A bank felmondás után hamarosan végrehajtásra adja az ügyet, és egyidejűleg fogja tőled valamint az adóstól követelni a pénzt.
A készfizető kezességnek az a lényege, hogy rögtön kérhetik tőled is a pénzt, mehetnek hozzád is végrehajtani.

Ez a végrehajtás valószínűleg nem fog soha elévülni, és az évek múlásával egyre nő majd a tartozás. Ha egyszer munkehelyed, örökséged, nyugdíjad stb... lesz, még abból is vonhatják.
Hacsak nincs akkora szerencséd, hogy közben az adós teljesít, vagy tőle beszedik.

Anonim04 # 2010.10.21. 19:28

Tisztelt Mindenki!

Segítségetek kérem az alábbiakban:
Életem legnagyobb hibájaként két évvel ezelőtt kezességet vállaltam egy akkor még jó barátnak. 4 millió Forintot vett fel, a házát záloggal terhelte, a kezes én vagyok (nem vagyok otthon,az üggyel nem foglalkoztam ez idáig, a szerződést még nem állt módomban megnézni, hogy készfizető vagyok-e, vagy sem).
A napokban kaptam kézhez a "Közjegyzői okirat és jegyzőkönyv" elnevezésű dokumentumot, melyben értesítenek arról, hogy a hitelszerződést felbontotta a bank, és immár a tartozás kb. 8 millióra rúg, és annak egy összegű visszafizetését követeli a bank az „adósoktól”.
A kapcsolat az illetővel megszakadt, kvázi eltűnt, nem érhető el, elköltözött a záloggal terhelt házból, állítólag senki sem tudja, hogy hová.
Ráadásul a ház, mint ma kiderült, több hitellel is terhelt.
Mi ilyenkor a helyzet? Ha az illető nem található sehol? Tegyük fel, hogy a bank sem találja.
Ez esetben is elindul az árverezés?
Úgy tudom, hogy a hitelek keletkezésének sorrendjében az első hitelezőt illeti meg a ház árverezés joga (csak remélni tudom, hogy ez a szóban forgó bank lesz), azonban amíg nem történik meg az árverezés, addig tőlem is megpróbálhatják behajtani? Kb. mennyi időt szokott igénybe venni egy árverezés, pláne, ha a tulajdonos szőrén, szálán eltűnt?
Kérdezem úgy, hogy semmi nincs a nevemen, jelenleg állásom sincs, kifizetni nem tudom – sem egyben, sem részletben. Nyilván így nincs miből behajtania a banknak, hiába én vagyok az egyetlen elérhető személy, nincs semmim.
Azzal tisztában vagyok, hogy ha majd elhelyezkedem valahol, akkor a fizetésem 33 %-át vonni fogják kb. életem végéig, ha nekem kell fizetnem, és én max. perelhetem az egykoron volt, azóta elátkozott „jó barátot”, de ennyi?

Kérdésem még, hogy a fent említett iratra nekem reagálnom kell valamit? Mi a következő lépés? Mit tudok tenni? Kell-e valamit tennem? (Azon kívül, hogy a fejemet már ezerszer a falba vertem.) Ahogy én látom a dolgokat, konkrétan semmit nem tudok lépni, hanem „várom” a bank felszólítását, az idézést, ahol elmondom, hogy nincs semmim, fizetni nem tudok.

Segítségetek előre is nagyon köszönöm!

Eugénia1 # 2010.10.11. 06:24

bocs, lemaradt egy "m" - hozzám már nem jönnek...

Eugénia1 # 2010.10.11. 06:23

Egyik bank ilyen, a másik olyan. Vannak, akik hajlandóak "egyezkedni", hogy a kintlévőségük csökkenjen, viszont vannak olyanok, akik kötik az ebet a karóhoz és csak azért sem engednek egy fillért sem. Én is kezes voltam, majdnem 1 éven át egyezkedtem, személyi kölcsönt vettem fel és kifizettem 70%-át az adós tartozásának, majd megpróbálom behajtani rajta, de nem lesz könnyű. Megtérítési igénnyel mehetek a bíróságra. Ha nincs semmi a nevén, akkor elvenni sem tudnak tőle semmit. De az idő már nekem dolgozik, hozzá már nem jönnek a behajtók valaki más f...sága miatt.
Én is csak azt tudom tanácsolni, hogy soha senkinek nem szabad elmenni kezesnek, még családtagnak sem, mert bármit hozhat az élet...Ha mégis elmentél és jönnek a behajtók, akkor vegyél fel hitelt és fizesd be abból.

lily # 2010.10.07. 11:22

Köszönöm !

SENKI ne menjen el kezesnek....most már a férjem is megtanulta:-(

nandy # 2010.10.07. 07:51

Bármit lehet kérni a banktól, de szvsz. nem fognak belemenni ilyen egyezségbe.
Inkább a másik kezessel kellene beszélni, hogy fizesse ő is ki a ráeső részt.

lily # 2010.10.07. 05:39

Köszönöm !
Csak az a problémánk, hogy nincs egy összegben ennyi pénzünk. Mennyire megoldható, hogy esetleg megállapodni a Bankkal, hogy a két készfizető kezes fele-fele arányban fizet ?

guba # 2010.10.07. 04:58

Aki kifizeti a tartozást, az követelheti az adóstól, illetve az arányos részt a többi kezestől.

lily # 2010.10.07. 04:05

Üdv Mindenkinek !

Segítséget szeretnék kérni.Adva van egy Bt. ahol a férjem a kültag, és van egy beltag.A Bt.hitelt vett fel, amit nem fizetett.Az egyik készfizető kezes a beltag, a másik a férjem mint kültag.Próbáltunk megegyezni a Bankkal, hogy a fele tartozást egy összegben kifizetjük, vagyis ki akartuk váltani a férjem készfizető kezességét....elutasították.Most felhívtak, hogy végrehajtásra adják az ügyet...amit nem szeretnénk.
Mit tehetünk, illetve ha két készfizető kezes van, milyen módon lehetne felezni a tartozást ? A tartozás 1 millió Ft alatt van.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.10. 18:59

Te is intézheted természetesen, de szakembert megbízni mindig ésszerű.

Eugénia1 # 2010.09.08. 14:03

Még egy kérdés: célszerű ügyvédet fogadni és rajta keresztül "kommunikálni" az adóssal és a Bírósággal vagy én is intézhetem?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.07. 13:16

Nem kötelező a perlés előtti felszólítás, de ésszerű. Különben kiteszed magad az ok nélküli perlés ódiumának.

Nem csak az írásbeli felszólítás szakítja meg az elvülést, hanem - többek között - a kereset benyújtása is.

Eugénia1 # 2010.09.07. 13:11

Kérdés: ha készfizető kezesként teljesítettem az Adós helyett x millió Ft-ot, akkor megtérítési igényem keletkezik. Ezt az igényt a Bírósághoz kell benyújtani? Olvastam valahol, hogy ha nem szólítom fel az adóst a fizetésre, akkor 5 év múlva elévül. De ha bíróságra megyek most (5 éven belül) akkor is fel kell szólítanom?? Köszi!!

zoli 10 # 2010.07.09. 15:27

Szerintem nem zavaros!

Mikor évül el a készfizető kezes kötelezettsége egy felszámolási eljárásban, ha nincsakadály? (szerintem a felszámolás kezdetének jogerőre emelkedése a kezdő időpont.P.t.k 324§(1)és P.t.k 326§(1, 2)
Egy jelzálog szerződés, amennyiben abból a felszámoló teljesített 9.300.000 ft-t és a megmaradt összeg csak 270.000Ft nem lehet elárverezni egy 10 milliót érő lakást.
Az előbb egy kicsit bonyolultabban írtam le de leegyszerűsítve így néz ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.09. 11:33

Zavaros. Ezt így neked senki meg nem mondja.

zoli 10 # 2010.07.09. 11:06

Volt egy Kft-énk feleségemmel együtt voltunk tulajdonosok. Vett fel a Kft hitelt mindketten készfizető kezesei vagyunk(voltunk) a hiteltartozásnak.Ezenkívül a feleségem lakása az egyik hitel mellé jelzálogba került. A kft 2005.03.24.-i kezdettel felszámolásra került Befejezése2009.01.21.-én. a felszámolás alatt a Bank engedményezte egy kft-re a hitelszerződéseket,majd egy másik Kft-re továbbengedményezés... szokásos történet. De közben a felszámoló arra a hitelre, amin a lakás jelzáloga volt kifizette a hitel nagy részét csupán 271.000Ft maradt a hitelből adósság.Mi erről nem tudtunk, ugyanis a felszámolótól nem tudtunk meg a felszámolás alatti teljesítéseket. Az engedményes közben végrehajtást kért a lakásra. De "elfelejtette" véleményem szerint eltitkolta, hogy abból a szerződésből, amin a jelzálog volt csak 271.000Ft van.Közben elárverezték a lakást . Az árverésen ugyanaz az ember képviselte a vevőt aki egyébként Ügyvezzetője a zengedményes cégnek is. Magyarul nagyon "nepper szaga "van a dolognak. (de ez mindegy is). Közben én végrehajtási kifogást adtam be a Bírósághoz ,a bíróság fel is függesztetee a végrehajtást annk ellenére, hoigy a lakás már árvrésen el kelt. Most arra hivatkozik az engedményes "Banda", hogy mellékesen készfizető kezesek is vagyunk a feleségemmel,így ebből kifolyólag is igényt tartanak a tartozásra. Igen ám csak az a helyzet szerintem, hogy a készfizető kezességből adódó kötelezettségem elévült mert el telt a megnyílta után 5 év sőt a felszámolásnak is már több mint egy éve vége.

Mi ilyenkor a helyzet? Igazam lehet, hogy elévült a kezességből származó kötelezettségem?
A 271.000Ft miatt elveszhet-e a lakásunk vagy visszaáll az erdeti állapot?

Zoli 10

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.07. 12:53

Érvényes. Az viszont nem igaz, hogy ne fizethetné ki egyösszegben a tartozást, sőt, erre fogják felhívni, ha a bank felmondja a kölcsönszerződést.
Ugyanakkor elég ésszerűtlen lenne a teljes tartozást kifizetnie, amíg a havi részleteket fizetheti. Minél kisebb összeget kell visszaszereznie az egyenes adóstól, annál több az esélye, hogy sikerül.

bongyi # 2010.07.06. 19:29

Tisztelet Mindenkinek!
Ismerősömmel 65 éves korban írattak alá készfizető kezességi szerződést 20 éves időtartamra. Mivel hónapok óta nem fizetnek az adósok, kérte a banktól, hogy végtörleszthesse a kb. 1,3 milliót. A bank hozzájárulna azzal a feltétellel, ha az adós is írásban hozzájárul a végtörlesztéshez. Adós sajnos nem járul hozzá. A bank ÁSZF-ben szerepel, hogy készfizető kezességhez feltételük, hogy a készfizető kezes életkora a végtörlesztés évében nem haladhatja meg a 70. életévét. Mivel ismerősöm 65 évesen írta alá ezt a szerződést 20 évre, aminek végtörlesztési idején 85 éves lesz.
Azt szeretném nevében kérdezni, hogy egyáltalán érvényes-e a szerződés, ha a bank saját ÁSZF-ének nem felelt meg már a megkötéskor. Az a feltétel is érdekes, hogy az adósnak mindenre van joga a szeződésben, a készfizető kezesnek csak kötelessége. Mi lenne ebben a helyzetben a megfelelő megoldás, mert ismerősömet az adós és bank jogai mindenben akadályozzák. Nincs joga végtörleszteni sem adós hozzájárulása nélkül, ami annyit jelent, hogy önhibáján kívül árverezhetik a lakásást?
Az adós akkor írná alá a végtörlesztést, ha a kezes írásba adja, hogy nem fogja soha tőle visszakövetelni az 1,3 milliót. Mit lehetne tenni ennek a problémának megoldásra?