Készfizető kezesség SOS


Tanm # 2009.03.11. 17:38

Tisztelt ObudaFan!

A szüleim cége beruházási hitelt vett fel ingatlanépítésre, amit a bank csak akkor folyósított, ha az egyikük készfizető kezességet vállal. Az Anyám nevére írták ezt a kötelezettséget.

A 14 lakásos ház felépült és a cég rendesen fizette a törlesztőrészleteket. Időközben a cég belekeveredett az építőipari adósságspirálba és egyre nehezebb lett fizetni a így felhalmozott költségeket, így a szüleim boldogan váltak meg a cégtől az összes kintlévő tartozásaival együtt az első adandó alkalommal. Az új tulajdonos az átvétel első napjától kezdve tárgyalásokat folytatott a követelőkkel a fizetések átütemezéséről. A bankkal is tárgyalt illetve egy alkalommal egy lakás vételárának egy részét, kb. 3 milllió forintot, nem a bank által előírt zárolt számlára, hanem a saját bankszámlájára utalta.

Valószinű nem tudott elég gyorsan elegendő pénzt kivenni a kft-ből az új tulaj és úgy határozott nem bajlódik tovább, inkább szőrén szálán eltűnik. A követelők erre még dühösebbek lettek és felszámolási eljárást indítottak a kft ellen. A szüleimnek 2008 júniusa óta nincs bevételük, munkabért nem kapnak, nem tudnak elhelyezkedni és ami pénz befolyik, az is elmegy törlesztőrészletre.

Közben a bank jelzálogjogot jegyeztetett a házunkra és már a végrehajtási eljárást is elindíttatta a kintlévő, 3 millió forintos, tartozásra. Az Anyám egyébként 50%-ban tulajdonos a házban és ezen az 50%-on van még egy 10 millió forintos privát jelzáloghitel.

Próbáltuk kérni a bankot, hogy tekintsen el ettől a követelésétől, mivel:

  • bizonyítani tudjuk, hogy 3 millió forint értékben történt egy utalás magánszámlára, ami ez eredeti szerződés megszegését jelenti
  • a felszámolás alatt álló kft-nek még van olyan bevétele, ami nagy eséllyel megtérül (egy nyertes kártérítési per) és egyébként sem jelezte a bank ezt a követelését a felszámolónál

A fentiekre elutasító választ kaptunk és most megyünk tárgyalni, hogy milyen lehetőségeink vannak.

A következőek lennének a kérdéseim:

Ha kifizetjük a 3 millió Ft tartozást a banknak, milyen eséllyel kaphatjuk azt vissza a felszámolótól?
Követelheti a másik bank, akitől jezálog hitelt vettünk fel, hogy azonnal fizessük vissza a tartozásunkat a végrehajtási eljárás miatt?
A fentiek alapján lát valamilyen esélyt arra, hogy ne kelljen ezt a tartozást az Anyámnak kifizetnie vagy kaphat valamilyen méltányosságot?

Válaszát előre is köszönöm!

limma # 2009.03.10. 11:46

Bocs, hogy közbeszólok, nem tőlem kérdeztél, de

sajnos, nincs túl sok esélyed.

Házadat, ha eladod, az fedezetelvonásnak minősül, ezért felesleges az eladási procedúra.
Az ingatlan értékének 70%-a alatt nem szabad árverezni, nem tudom, ilyen alapon lehet-e valamit kezdeni a bank ellen.
A házrészed sajnos veszélyben forog és ha nem fedezi a fennmaradó összeget, akkor még a fizetést is letiltják.
Ha esetleg tudnál valamit egy összegben fizetni, akkor lehet lefelé alkudozni a bankkal.

ObudaFan # 2009.02.19. 10:49

Az adott lízingcégtől kell megkérdezni, hogy milyen feltételekkel hajlandó szerződni.

Oprah # 2009.02.19. 10:41

Üdv kedves Óbuda Fan!
Kérdeznék:
24 éves fiam autó-lízingbe fog. Igaz-e, hogy mivel nincs 25 éves, kezest kell vinnie?
Ha igen, akkor ez a kezesség szólhat-e szerződésileg kizárólag 25 éves koráig, amint betöltötte, megszűnik-e a kezes felelőssége/kötelezettsége?
Előre is kösz:
Oprah

feklac # 2009.02.17. 15:06

Hát persze, elszúrtam a kérdést...elnézést

ObudaFan # 2009.02.17. 14:41

A saját tartozására senki nem vállalhat kezességet.

feklac # 2009.02.17. 14:24

Köszönöm a gyors választ..csak a kérdés, hogy a készfizető kezesi szerződés C tartozásaira áll fenn vagy B-jére is?vagyis amíg B-vel fennáll A bérleti szerződése, addig C kezessége is?lehet kicsit zavaros vagyok..., de szerintem ez az egész ügylet nem volt tiszta...

ObudaFan # 2009.02.17. 14:06

Hát ehhez az A-B-C háromoldalú megállapodást látni kellene, de még a körülményeit is pontosan ismerni. MErt hogy általában az albérleti szerződést a bérlő és az albérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül megszüntetheti, ez aligha vitatható. Hogy itt ezzel a háromoldalú szerződéssel megváltozott-e ez, azt az okirat ismerete hiányában nehéz eldönteni.
A készfizető kezesi szerződés ettől még nem szűnt meg.

feklac # 2009.02.17. 13:56

Tisztelt Segítőtársak!
A kérdés: A cég bérleti szerződést köt B-vel. Egy bérleti szerződés kiegészítése elnevezésű megállpodásban A bérlőként, B bérbevevőként C pedig albérlőként aláírja, hogy C albérletbe veszi B-től a kocsikat, amihez A hozzájárul. C vállalja, amennyiben B nem fizet 30 napon belül, helytáll A felé. A és C között jön létre egy készfizető kezesi szerződés, mely szerint a kezes C valamennyi kötelezettségéért helytáll. B és C 2008. december 31-ével megszünteti a szerződést...
Kérdés: Hogy teheti ezt kétoldalúan, ha az albérletbe adást mind a három fél aláírta?
A másik, hogy a kezesi szerződés biztosítja-e továbbra is A és B közötti bérletet?Ha nem, akkor hogy lehetne biztosítani a szerződést A és B között?

ObudaFan # 2009.01.14. 17:13

Nem tudjuk, hogy milyen cégről van szó. Ha ez pl. egy bt., aminek ő a beltagja, akkor ő is teljes vagyonávl felel. Te egészen biztosan. Ha átruházod az ingatlant, és ez az ügylet ingyenes lesz, vagy a szerző rosszhiszemű, akkor ez az ügylet a bankkal szemben hatálytalan. Ha közeli hozzátartozóra ruházod, vélelmezni kell az ingyenességet és a rosszhiszeműséget.

monalisa1 # 2009.01.14. 16:56

A fedezetelvonás bűncselekmény, börtön járhat érte.

Kacsa1111 # 2009.01.14. 16:51

Kedves Monika67,

első kérdésedhez jó lenne tudni, hogy bt vagy kft-e a közös cég. és ha bt akkor ki a beltag és ki a kültag.

a hitel visszafizetését a bank a cégtől vagy tőled követelheti. ha tőled követelte és kifizetted, akkor te a cégtől követelheted, amit kifizettél.

ha felszámolási eljárást indítasz, akkor valszeg a hitel azonnal eljár, a bank azonban tőled, mint készfizető kezestől fogja kérni a törleszést, mivel hülye lesz majd a felszámolási eljárásban birkózni...

szóval gondold át, hogy akarsz-e indítani felszámolási eljárást...


Kacsa11

Monika67 # 2009.01.14. 15:56

Segítséget szeretnék kérni:
A férjemmel közös cégünk hitelt vett fel, amire egyedül én vállaltam készfizető kezességet. Azóta a férj visszaköltözött Ausztriába (osztrák állampolgár), válás-vagyon elosztás folyamatban. (az említett hitel felének kifizetésére ígéretet tett). A cégünk fizetés képtelen, felszámolási eljárást indítok néhány napon belül.
Kérdésem:

  • A készfizető kezességet nekem kellene kifizetni? Férjtől ezt nem lehet követelni?
  • Ha nincs miből fizetni gondolom a nevemen lévő ingatlanra terhelik. Ha közben ezt az ingatlant átíratnám más nevére, az fedezet elvonásnak minősül-e?

Köszönöm szépen!!
Monika

ObudaFan # 2008.12.15. 10:31

Ha kezességet válltltál, akkor nem.

jogieset # 2008.12.14. 19:34

Sziasztok,

Segítségeteket kérem.
Befolyásolja-e a készfizetői kezességet, ha a hitel lejárta előtt kilépek abból a bt-ből, aminek kültagjaként a hitelszerződést kötöttem?
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2008.12.04. 20:07

Lehet az legalább részben különvagyon.

Doti # 2008.12.04. 19:11

Köszi a válaszokat.
Nekem egy ügyvéd (ellenérték fejében) mondta azt a verziót, hogy az én tulajdonrészemre a bank nem tarthat igényt, hanem legfeljebb tulajdonostársak leszünk. Bár ő is azt állította, hogy az igazi védelem a szüleim haszonélvezeti joga. Árverezés szerinte nem lesz.

Ami miatt a fórumba írtam, hogy többször elhangzott az ügyvéd tájékoztatásában: véleményem szerint, úgy gondolom... Ezek a szófordulatok elbizonytalanítottak, a ti válaszotok alapján nem véletlenül.

Mi az erősebb? A házastársi vagyonközösség vagy hogy a házat szüleim lakásának árából (bizonyítható), az én lakásom árából (bizonyítható) és a jelenleg is törlesztett hitelből vásároltuk (bár ez már tényleg közös pénzből megy)?

Másik kérdés: hogyan bizonyítsam, hogy nem tudtam a kezességvállalásról? A hitel felvételről tudtam, csak arról nem, hogy céges hitelért a bank kért a tulajdonosoktól készfizető kezességet (Ausztria - német nyelv - nem tudok németül, ott sem voltam, papírokat nem láttam).

Köszönöm, ha gondolkodtok ügyemen.

ObudaFan # 2008.12.04. 13:47

Úgy meg azért kérdés, hogy mikor lehet majd eladni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.04. 11:33

De nem kerül a bank tulajdonába, hanem végrehajtást - árverezést - kérhet rá. Haszonélvezettel terhelten.

ObudaFan # 2008.12.04. 11:30

Amennyiben az az ingatlan közös vagyon (feltételezem, az), és nem tudod igazolni, hogy te nem is tudtál az ügyletről, akkor az egész ingatlanra.

Doti # 2008.12.03. 22:10

Segítségeteket szeretném kérni egy kezesi ügyben:

Férjem egy vállalkozás banki hitelére kezességet vállalt. Most rezeg a léc. Egyetlen nagyobb értékünk a házunk, melyben 50% az én tulajdonom, 50 % a férjem tulajdona. Az egész házra a szüleimnek haszonélvezeti joga van. A férjemen kívül a vállakozáshoz és a kezességhez egyikünknek sincs köze.

Kérdésem:

  • ha a bank érvényesíti jogát, akkor "csak" a férjem 50 %-os tulajdonhányadát kaphatja meg?
  • ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a földhivatali papíron a bank jelenik meg 50%-os tulajdonosként a férjem helyett?
  • vagy ilyenkor árvereznek is?

A válaszokat előre is köszönöm!

nandy # 2008.08.04. 14:29

Két dolgot tehetnek.

Vagy fizetik tovább a hitelt, vagy eladják a házat. Utóbbi esetben valószínűleg nem sok marad nekik a vételárból, mivel először a bankot kell kifizetni.

A végrehajtást ne várják meg, az nagyon drága mulatság.

PepeJ # 2008.08.04. 13:24

Remek ajanlatok vannak a piacon. 20-25 ev futamido 80-100e ft koruli havi reszlettel. Egyelore megprobaljak azt ...

Nekem eleg kilatastalannak tunik a dolog... Eladni sem lehet sztem a hazat ...

Arveres utan mikor/hogy fognak lekerulni a feketelistarol? ;]

Pjotr # 2008.08.04. 10:50

Miért nem mennek el a hitelt adó bankba és kérnek futamidő módosítást?

PepeJ # 2008.08.04. 06:12

Ertem, koszi :(