kontradiktórius eljárás - e?


imolka24 # 2007.08.07. 10:01

Kontradiktórius eljárás-e a biztosítási intézkedés?
Az-e annak jogorvoslati eljárási része?

Biztosítási intézkedés iránti kérelemet elutasító végzésre tett fellebbezést meg kell-e küldeni az adósnak is?
(Vagy az adósnak csak helyt adó kérelem kézbesítendő?)

ObudaFan # 2007.08.07. 18:47

Gyakran megküldik, bár a Vht. szövegéből sztem épp az következik, hogy nem az. Ugyanúgy nem, mint a vh. lap kiállítása. A végzést már természetesen kézbesíteni kell.

imolka24 # 2007.08.07. 19:45

Köszi!
Na, de akkor kell, vagy nem? És mi van, ha kiküldik?

Hol van, s van ez egyáltalán biztosan szabályozva? Vht., vagy Pp.?
(Ezekre a nemperesekre nincs vmi általános ... akármi, ... amiből biztosan kiderülne a helyes eljárás? Azért kérdem, mert valójában lehetne pl. a jogorvoslati szakasz kontradiktórius, nadeháát itt ugye az veszélyezteti az egészet. Valami jogegységi, vmi nincs erre?)

ObudaFan # 2007.08.08. 10:48

Vht. szerint 8 napon belül kell elbírálni, ami nem igazán teszi lehetővé a kézbesítést. Emellett alkalmazni kell rá a végrehajtás általános szabályait, így analógiával azt is, hogy vh. lapot is csak a vh. kérő kérésére kell az adósnak kézbesíteni döntés előtt. Ha mégis kézbesíti a bíróság, akkor az adós reagálhat.

imolka24 # 2007.08.08. 18:29

Köszi!

De hát Obudafan!
Az, hogy az adósnak nem kézbesítik, annak nem az a fő indoka, hogy ha kézbesítenék, az veszélyeztetné a vh. sikerességét?

A másik meg, hogy írod:
Emellett alkalmazni kell rá a végrehajtás általános szabályait, így analógiával azt is, hogy vh. lapot is csak a vh. kérő kérésére kell az adósnak kézbesíteni döntés előtt.
Ebben az esetben a "döntés" az felöleli a "+" és a "-" döntést is? Azért kérdem, mert ha elutasító a döntés (első fokon), akkor nem látom mi értelme van az adóst ezzel terhelni, s főképp azért, mert ha a másodfok helyt ad a bizosítási intézkedési kérelemnek, akkor annak a realizálható hatékonyságát aláássa, lerontja, erősen veszélyezteti. Ráadásul jóelőre.

Másik mondatok, hogy:
Ha mégis kézbesíti a bíróság, akkor az adós reagálhat.
Ebben a "ha mégis" az mit jelent? Mérlegelhet a bíróság? Van lehetősége mérlegelni? Furának tűnik, ha igen. És persze kérdés, hogy - pontosan - miket mérlegel?

Összességében mi indokolhatja, mi lehet az elvi alapja, hogy ez az eljárás a jogorvoslati részben átfordul(jon) kontradiktóriusba? Én nem látok e mellett észerű érvet (pláne kérés nélkül). Ha van, légyszi írd meg! Köszi!

ObudaFan # 2007.08.13. 09:42

Elsőfokon szerintem nem kellene kontradiktóriusnak lennie a Vht. szerint, mégis van olyan bíróság, amelyik kérés nélkül is kézbesít és hagy időt reagálni. Szerintem nem kellene, de van ilyen. Viszont a Vht. biztosít a végzés ellen jogorvoslatot, ez viszont - ha tárgyaláson kívüli elbírálás van is - a Pp. végzés elleni fellebbezés szabályai szerint kontradiktórius eljárás.