Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás

Kérdés végrehajtás ügyben

supp #   2009.06.17. 22:26

Sziasztok!

Ha az adós üzembentartója egy autónak, de nem tulajdonosa, akkor a végrehajtásba bevonhatják-e a kocsit?
Köszönöm.

Immaculata # e-mail 2009.06.17. 18:56

3 év

1. a végrehajtási eljárásban 1%, de legalább 3000 forint, legfeljebb 150 000 forint, ha a végrehajtás foganatosítása a fővárosi bírósági, illetőleg a megyei bírósági végrehajtó feladatkörébe tartozik, 3%, de legalább 8000 forint, legfeljebb 450 000 forint;
  1. A végrehajtási eljárás megindítása iránti beadvány: a végrehajtás elrendelése iránti kérelemnek, illetve a végrehajtási záradékkal ellátható okiratnak a bíróságnál történő benyújtása. Ide kell érteni a pénzkövetelés biztosítására, illetve meghatározott dolog zárlatára irányuló kérelem benyújtását is.
Immaculata # e-mail 2009.06.17. 18:15

5 év

Meggyvirág #   2009.06.17. 13:17

Üdvözletem mindenkinek.

Végrehajtási kérelmet szeretnék beadni. Van jogerős fizetési meghagyásom. (Idén április 7-i keltezéssel.)
Mennyi az illetéke?
Ezt a végrehajtási lapra kell ragasztanom?
A jogerőre emelkedett fizetési meghagyás után mennyi időnek kell eltelnie, hogy már ne adhassam be a végrehajtási kérelmet?

Köszönöm.

iledefrance # e-mail 2009.06.16. 20:38

Június 12.-én helyesen, bocsánat elírtam............

iledefrance # e-mail 2009.06.16. 19:23

Június 23.-én egy vidéki bíróságon kártérítési pert vesztettem másodfokon. Mikorra várható időben a legkorábban végrehajtási esemény? Júliusban? Augusztusban?

ObudaFan # e-mail 2009.06.14. 18:57

Elévülési időn belül bármikor, de arról szoktak gondoskodni, hogy ne évüljön el.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

iledefrance # e-mail 2009.06.14. 18:10

Ha lezárul a végrehajtás és eredménytelen, a végrehajtó gyakorlatilag bármikor ismét visszajöhet egy ismételt eljárásra, bármikor újból próbálkozhat?

andris11 # e-mail 2009.06.05. 12:53

Köszönöm Dr. Mohos!

A végrehajtó iroda, a jogosult vagy az a személy követelheti az adóstól az összeget, akitől tévesen inkasszálták a pénzt?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd #   2009.06.05. 09:47

andris11: az adóstól követelheti az öntől levont összeget.

www.mohos-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.06.05. 08:25

Nincs ügyvédetek?

kbs

Dzsozy # e-mail 2009.06.05. 08:20

Nagy a problémánk!

A feleségem elvált a volt férjétől, több mint 10 éve. Azóta lefolyt a vagyoni per, miszerint ki kell fizetnünk a volt férjnek 4,5M forintot, cserébe tőrlik a tulajdonrészét. (Ez egy 30+M Ft-os ingatlan) Újabb per kellett,hogy kiköltözzön. I. fokú ítélet szerint ki kell költöznie 30 napon belül. Megfellebbezte, másodfoknak pedig nem tetszett az ítélet, és visszaküldte első fokra. A feleségen az 1/1-es tulajdonos már, és nem megy ki. A 4.5 milliót szem kölcsönbe vettük föl 3 éve Azóta a tartozásunk 10M környékére rúgott, és nem lehet onnan kitenni? A volt férj senkit sem enged be! Még értékbecslőt se.
Kérem segítsen valaki!!

06702079554

andris11 # e-mail 2009.06.05. 07:47

Köszönöm a választ. Egyébként inkább úgy értettem a kérdést, hogy a végrehajtó irodát terheli e felelősség, ha nem győződött meg arról, hogy kitől (kinek a számlájáról) szedett be pénzt. Mert ha ezt időközben elutalta a jogosultnak, akkor az kiszáll a képből, nem? A jogosult mondhatja, hogy én köszönöm szépen, megkaptam a nekem járó összeget, nincs senkivel szemben további követelésem. Az, akinek a pénzét inkasszálták az adósé helyett, fordulhat a végrehajtó iroda ellen? Van a végrehajtóknak valamilyen biztosításuk, felelősek a tevékenységükért?
Erre voltam igazából kíváncsi.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.06.04. 09:34

Hmmm. Szerintem nem arra kíváncsi, hogy lehet-e, hanem arra, hogy esélyes-e. Ami nagy különbség.

kbs

ObudaFan # e-mail 2009.06.03. 21:26

A végrehajtást kérő ellen lehet igénypert indítani.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

andris11 # e-mail 2009.06.03. 12:52

Sziasztok!
A végrehajtó inkasszát nyújtott be, a beszedett pénzt a jogosultnak el is utalta. Az adós ezután kért egy kimutatást, hogy még mennyivel tartozik. Később kiderült, hogy a végrehajtó olyan számlára nyújtotta be az inkasszót, ami nem kizárólag az adós nevén van, az ott elhelyezett összeg sem kizárólag az adósé.
Ha a számla másik tulajdonosa bejelenti igényét a tőle „elvett“ pénzre, akkor ezt visszakaphatja?
Ha visszakapja, de a végrehajtó már kifizette a beszedett pénzt a jogosultnak, akkor az adóst terheli kötelezettség, vagy ő felmutathatja azt az iratot, amin szerepel, hogy még mennyivel tartozik összesen?
Esetleg a végrehajtó iroda felel a tévesen beszedett összeg erejéig?
Köszi előre is, ha valaki tudja és leírja a választ!

ObudaFan # e-mail 2009.05.24. 11:14

Ha ez a 27 nap igaz, akkor tényleg te tartozol a vh. költséggel, de azért 27 nap nagyon soknak tűnik.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

mzolka # e-mail 2009.05.23. 13:52

Végrehajtási eljárás kapcsán szeretnék segítséget infót kérni. A történetben én vagyok az „adós“. Közös ktg. elmaradás miatt kaptam egy fizetési meghagyást a helyi bíróságtól, ill. a lakásfenntartó szövetkezettől. Ennek 2009.03.03-án eleget tettem, a végrehajtást kérőt tájékoztattam, egyeztettünk,hogy nincs több tartozásom. Mindezek ellenére végrehajtási lappal végrehajtási eljárást kezdeményezett ellenem 2009.03.16-án. Külföldön voltam 2009.05.11-én szembesültem azzal a ténnyel, hogy végrehajtási jog került az ingatlanomra. Ez mai napig így van, a végrehajtónak átadtam a befizetési doksikat, megkereste a lakásfenntartó szövetkezet, de még nem kapott visszajelzést. Tehát a végrehajtást kérő mulasztott, hiszen nem jelzett a végrehajtónak, hogy egyáltalán nincs követelés. A lakásfenntartó szövetkezet azzal védekezik, hogy a számlavezető intézetük 27 nap alatt írta jóvá az általalm történ befizetést. (Ez teljesen valótlan, jártam bent a számlavezető intézetüknél, ahol megerősítették, hogy 2009.03.04-én megtörtént a jóváírás.) A végrehajtó nem nyugtatott meg, azt állítja, hogy a végrehajtás kapcsán felmerült költségek engem terhelnek, mint adóst. Ez valóban így van? 44 eHUF a követelés (ezt megfizettem), valamint 30 eHUF egyébb ktg. Véleményem szerint egy teljesen jogalapot nélkülöző eljárás részese vagyok, amiben én károsultam. (A végrehajtási jog miatt elutasították a szocpol igényemet)

mzolka # e-mail 2009.05.23. 13:51

Végrehajtási eljárás kapcsán szeretnék segítséget infót kérni. A történetben én vagyok az „adós“. Közös ktg. elmaradás miatt kaptam egy fizetési meghagyást a helyi bíróságtól, ill. a lakásfenntartó szövetkezettől. Ennek 2009.03.03-án eleget tettem, a végrehajtást kérőt tájékoztattam, egyeztettünk,hogy nincs több tartozásom. Mindezek ellenére végrehajtási lappal végrehajtási eljárást kezdeményezett ellenem 2009.03.16-án. Külföldön voltam 2009.05.11-én szembesültem azzal a ténnyel, hogy végrehajtási jog került az ingatlanomra. Ez mai napig így van, a végrehajtónak átadtam a befizetési doksikat, megkereste a lakásfenntartó szövetkezet, de még nem kapott visszajelzést. Tehát a végrehajtást kérő mulasztott, hiszen nem jelzett a végrehajtónak, hogy egyáltalán nincs követelés. A lakásfenntartó szövetkezet azzal védekezik, hogy a számlavezető intézetük 27 nap alatt írta jóvá az általalm történ befizetést. (Ez teljesen valótlan, jártam bent a számlavezető intézetüknél, ahol megerősítették, hogy 2009.03.04-én megtörtént a jóváírás.) A végrehajtó nem nyugtatott meg, azt állítja, hogy a végrehajtás kapcsán felmerült költségek engem terhelnek, mint adóst. Ez valóban így van? 44 eHUF a követelés (ezt megfizettem), valamint 30 eHUF egyébb ktg. Véleményem szerint egy teljesen jogalapot nélkülöző eljárás részese vagyok, amiben én károsultam. (A végrehajtási jog miatt elutasították a szocpol igényemet)

ublitz # e-mail 2009.05.19. 19:47

Köszönöm a választ.
„a 6 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítványt is figyelembe véve“
Ez egy kicsit kínai nekem. Pontosan mit jelent?

ObudaFan # e-mail 2009.05.19. 19:28

Felfüggeszhető-e a végrehajtási eljárás ha az ügyben az alperes perújítást kért. Kérelem a bíróságra beadva. 

A perújítási ügyben eljáró bíróságtól lehet kérni a végrehajtás felfüggesztését.

A végrehajtó saját hatáskörben megállapít-hatja-e az ingatlan értékét vagy értékbecslőtől kell ajánlatot bekérnie? Lehet-e úgy a lakás értékét megállapytani, hogy bent sem járt senki aki megnézte volna?

A végrehajtó az ingatlan értékesítése előtt a 6 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítványt is figyelembe véve vagy – bármelyik fél erre irányuló kérelmére – szakértő becsüs véleménye alapján megállapítja az ingatlan becsértékét mind a beköltözhető, mind pedig a lakott állapotban történő értékesítés esetére. Ha a közléstől számított 15 napon belül végrehajtási kifogást terjesztettek elő, a becsértéket a bíróság – szükség esetén szakértő közreműködésével – állapítja meg.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

ublitz # e-mail 2009.05.19. 19:05

Barátnőm alperesként elveszített egy pert. A felperes ügyvédnő kiállította neki a számláját amit nem tudott kifizetni, majd az ügyvédnő a végrehajtóhoz fordult.
Felfüggeszhető-e a végrehajtási eljárás ha az ügyben az alperes perújítást kért. Kérelem a bíróságra beadva. A végrehajtó saját hatáskörben megállapít-hatja-e az ingatlan értékét vagy értékbecslőtől kell ajánlatot bekérnie? Lehet-e úgy a lakás értékét megállapytani, hogy bent sem járt senki aki megnézte volna?
Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # e-mail 2009.05.18. 14:18

Azért ami valószínűen nem az övé, azt foglalni fogja.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

Atis77 # e-mail 2009.05.18. 12:04

Akkor megnyugodtam, köszi a válaszokat. Esetleg ha foglalni akar, akkor lehet mondani hogy az asszony hozott mindent a házasságba? Illetve a műszaki cuccok nagyrésze a munkáltatom részére van szálmázva.

ObudaFan # e-mail 2009.05.15. 18:28

Akkor követelheti, ha az ítéletben, vagy a közjegyzői okiratban ez van benne. A végrehajtási lapban már nem lehet az ítéletet kiterjeszteni más adósokra.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu