Munkahelyi károkozás térítésének mértéke


ObudaFan # 2018.11.11. 09:15

Ha a munkavállaló hibájából történt a károsodás, akkor a munkáltató a Ptk. alapján az ügyfél felé teljes kártérítéssel tartozik, a munkavállalótól pedig az Mt. szerint legfeljebb 4 havi távolléti díjának megfelelő mértékig, súlyos gondatlanság esetén pedig korlát nélkül a teljes kár megtérítését követelheti.

trebipek # 2018.11.11. 06:00

Üdv! Érdeklődnék, hogy munkahelyi károkozásnak számít-e, ha az optikai szolgáltató alkalmazottja saját hibájából, gondatlanságból (anélkül, hogy fogyelmeztetne a vevő felelősségére), javítás során eltör egy szemüveget? Kártérítési kötelezettsége van-e a cégnek a fogyasztó számára, ill. ha igen, annak összegét ráterhelheti-e a munkavállalóra? Milyen jogszabály alapján érvényesítheti jogait a károsult (vevő)?

ObudaFan # 2018.09.09. 16:18

A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Kivétel: Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.
Természetesen vitathatod , hogy a teljes 300e Ft valóban jogos követelése volt-e a taxisnak.

Isti_91 # 2018.09.08. 09:29

Jó napot!

A történetem a következő:
Autós kaszkós kárrendezéssel foglalkozom. A munkámhoz tartozik a kár felvétele, vagyis beállni az autóval, és lefényképezni a sérüléseket és az autó egyéb jelzéseit.
Sajnos egyik beparkolásom rosszul sikerült. Szűken vettem a kanyart, és az autó ajtaja behorpadt. A bajt még tetézte, hogy egy taxiról van szó.

Mivel alkalmazott vagyok, így a cég vezető bonyolította le a taxissal a kár rendezését. A taxis hasra ütés szerűen azt mondta, hogy ez neki napi 45 ezer kiesést jelent. 10 napig szerelték, fényezték, fóliázták a kocsit, mire helyre igazították.

A főnököm több mint 300 ezret adott a taxisnak, kártérítésként amellett, hogy saját szakállára javíttatta meg az autót.

Nekem az egész tárgyalásba nem volt beleszólásom, mivel alkalmazottként harmadik félnek okoztam kárt, amiért a munkáltató a felelős.

Viszont most, hogy a kár kettejük részéről rendeződött, most felém nyújtja be a számlát.

Most kifizettetheti velem a teljes szerelési díjat, és a 300 ezer kártérítési díjat is?

Ez így összesen több, mint fél millió.
Emellett pályakezdőként vagyok a próbaidőm vége fele, így ez több havi fizetésemnek felel meg, és anyagilag igen csak megterhelne.