ingatlan értékesítés - részletre


lajcsó # 2018.09.27. 06:38

"Ezzel a vevő nem kap CSOK-ot, az biztos."
Persze, hogy nem kap! Én az Eladó szemszögéből fejtettem ki az álláspontomat, mivel ő a kérdező.

drbjozsef # 2018.09.27. 06:34

egyszerűbb a tulajdonjog fenntartással eladás tényének határozatlan időre való feljegyzését kérni!

Ezzel a vevő nem kap CSOK-ot, az biztos. Az igénylő(k)nek tulajdont kell szerenie, és más nem szerezhet tulajdont a CSOK-os ingatlanban.

lajcsó # 2018.09.26. 21:09

"(újabb zárójelben: tudom, hogy az hat hónap, de azt is, hogy ügyesen meghosszabbítható)"
Túl hosszú futamidő esetén kér kínlódni a függőben tartással, egyszerűbb a tulajdonjog fenntartással eladás tényének határozatlan időre való feljegyzését kérni! (Igaz így kétszer kell eljárási díjat fizetni.)

drbjozsef # 2018.09.26. 17:21

Remélem sikerül így is megkötnünk a szerződést.

Meglepne, mert így nem kapnak CSOK-ot, és ha anélkül se tudnak rendes banki hitelt kapni, akkor így aztán végképp semmi önerejük nem lesz.

Ne kockáztass. Keress másik vevőt, most kegyelmi állapot van még, nagy a kereslet, és még egy darabig tartani is fog.

Szomorú örökös # 2018.09.26. 16:12

dr.beatrix

Akkor tehát az egyetlen megoldás az, ha a részletfizetés végén száll át rá a tulajdonjog.

Én nem mennék bele, inkább a vevőnek javasolnám, hogy a részleteket gyűjtse össze szépen a rá szánt idő alatt és akkor keresgéljen magának ingatlant, ha már pénz is van a kezében. Vagy próbálja meg a lakás-lízing konstrukciót, az lehet kicsit ehhez hasonló, mivel ott is a tulajdonjog akkor száll csak át rá, ha maradéktalanul rendezte az ingatlan árát. Addig marad végig a bankké.

ius latratus # 2018.09.26. 14:44

Mivel nem írtad, hogy milyen hosszú ideig fizethetné a részleteket a leendő tulajdonos, így nem tudjuk, hogy a függőben tartás mennyire segített volna az ügyedben, illetve az meg már további bonyodalmat szül, hogy mi van ilyenkor az állam jelzálogjogával (hogy ti. a függőben tartás esetén működik-e a dolog -na itt kezdődik az ügyvédi praxis, s ér véget az én tudásom...)
(újabb zárójelben: tudom, hogy az hat hónap, de azt is, hogy ügyesen meghosszabbítható)

dr.beatrix # 2018.09.26. 14:14

Köszönöm a segítséget! Elnézést, hogy csak most válaszolok, de eddig dolgoztam, és nem tudtam felnézni ide.

Akkor tehát az egyetlen megoldás az, ha a részletfizetés végén száll át rá a tulajdonjog. Remélem sikerül így is megkötnünk a szerződést.

Köszönöm mindenkinek a segítségét és hozzászólását!

lajcsó # 2018.09.26. 08:15

"így fel tudnának venni rá CSOK.ot, meg lakásfelújítási támogatást."
A CSOK támogatás lakásbővítése járna. Bővítés meg felújítás után - az állam jelzálogjogával + elidegenítési és terhelési tilalmával terhelten - hogyan képzelnéd el az eredeti állapot helyreállítását?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.26. 07:28

így fel tudnának venni rá CSOK.ot, meg lakásfelújítási támogatást.
Az rögtön jelzálog az állam javára. Ennyit a terhelési tilalmadról. Éppenséggel az állam jelzálogjogát fogja ilyen tilalom biztosítani, ami akadálya lesz a tulajdonjog "visszaszállásának".

Megjegyzem az eredeti kérdésben szó nem volt csokról. Lesz egyéb meglepetés is?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.26. 07:25

Igen, ügyvéd készíti.
Akkor őt kérdezd. Azért (is) fizetitek.

drbjozsef # 2018.09.26. 06:52

bea,

szerinted az a vevő, aki nem tud felmutatni elég önerőt, és nem tud felvenni hitelt, hogy a banknak fizetgesse a részleteket, és ne neked, az mennyire megbízható?

Bármilyen szerződés csak annyit ér, amennyit betartanak belőle. Ha gond van, úgyis csak bíróság dönthet, az sok idő, pénz, macera. Ettől nem véd meg semmi, ha a másik fél nem tud/akar teljesíteni.

Egyedül az, ha megkapod egyben előre a pénzedet.

lajcsó # 2018.09.26. 06:34

"biztosítva legyek, ha nem fizet nem vesztem el az ingatlanom. Pl ilyen az elidegenítési és terhelési tilalom?"
Ezzel csak azt zárod ki, hogy nem tudja tovább adni vagy megterhelni az ingatlant. Ettől még nem kapod vissza. Sőt, az elidegenítési és terhelési tilalom nem zárja ki pl. a végrehajtási jog bejegyzését!

dr.beatrix # 2018.09.26. 06:29

Igen, ügyvéd készíti. Az általam említett elidegenítési és terhelési tilalom magánszemély esetében is fennáll? Azaz én mint eladó bejegyeztethetem ( természetesen az ügyvéd által) azt, hogy addig nem lehet megterhelni vagy a vevő által eladni az ingatlant amíg ki nem fizetik a vételárat?

A tulajdonjog átszállása számukra azért lenne fontos, mert így fel tudnának venni rá CSOK.ot, meg lakásfelújítási támogatást. Ha nincs a tulajdonukba, akkor nem kapnak ilyet rá, legalábbis ezzel indokolták azt, hogy miért lenne szükségük a tulajdonjog azonnali átszállására.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.26. 06:22

Ahhoz, hogy a földhivatal bejegyezze a vevő tulajdonjogát, ügyvédnek kell készíteni, ellenjegyezni azt a szerződést.

Szomorú örökös # 2018.09.26. 05:22

dr.beatrix

azt kéri, hogy a tulajdonjog szálljon át rá egyből, és legyen majd a szerződésbe olyan kitétel, ha nem fizeti a részleteket, akkor a tulajdonjog visszaszáll rám

Ez még engem, laikus fórumozót is megdöbbentett, szerintem hülyére akarnak venni. De majd a jogtudorok elmondják a tutit (én nem az vagyok). Normál esetben egy ingatlant akkor ír át a földhivatal, ha teljes anyagi rendezést lenyilatkozza papíron az eladó fél. Szerintem így elég nehéz lesz, kicsit lakásmaffia-szaga van a dolognak. Főleg hogy a visszterhes vagyonátruházási illeték sem kevés, ha mégis menne és esetleg vissza kéne írni a te nevedre az ingatlant.

dr.beatrix # 2018.09.26. 05:10

Tisztelt Jogi Fórum! Egy vidéki ingatlant szeretnék értékesíteni. Találtam egy vevőt, aki részletre megvenné. Ő azt kéri, hogy a tulajdonjog szálljon át rá egyből, és legyen majd a szerződésbe olyan kitétel, ha nem fizeti a részleteket, akkor a tulajdonjog visszaszáll rám. A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen jogi eszköz arra, hogy részletvétel és tulajdonjog átszállás esetén biztosítva legyek, ha nem fizet nem vesztem el az ingatlanom. Pl ilyen az elidegenítési és terhelési tilalom? Illetve tanácsot kérnék, hogy mire vigyázzak szerződéskötéskor? Köszönöm előre is a válaszokat.