Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

ObudaFan # e-mail 2014.10.28. 07:05

Anyaci

A járásbíróságon 30 napon belül rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tehetsz, emellett a törvényszéken polgári perben kártérítést és sérelemdíjat kérhetsz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.10.28. 07:01

shadow15

Elképzelhető, hogy van esély, de pontosan kellene tudni, hogy milyen kijelentéseket tett.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

shadow15 # e-mail 2014.10.25. 23:48

Tisztelt Fórum!
A problémám a következő: Közalkalmazottként dolgozom egy művelődési házban. Kis város révén mindenki ismeri a közéletben tevékenykedőket. Egy dolgozó rendszeresen megsért, megaláz mindenkit (több konkrét eset van már), ám lépni senki sem mer. Az igazgató szintén átnéz az esetek felett, holott többször figyelmeztette már az alkalmazottat, hogy fejezze be ezt a viselkedését. Már áthelyezte egy másik intézménybe is a folyamatos sértések miatt, de így is folytatja ezt a viselkedését. Pletykál, lenéz mindenkit és mindenkinek a rossz hírnevét kelti a városban. Legfőképpen a városi vezetők körében teszi mindezt egy-egy ital mellett, majd a közös asztali nevetségeket terjeszti a városban a dolgozókról. Rólam konkrétan 1 éve, mióta idekerültem. Több eset van, ahol bírálta politikai nézetemet, kommunistázott, jobbikosozott, stb. Legutóbbi és legnagyobb problémám az, hogy az igazgató kiadott egy listát a munkaértekezleten a dolgozók bérjegyzékéről. Másnap említett kolléganő telefonált a gazdasági vezetőnek, hogy mi jogon kapok nyelvvizsgapótlékot, és inkább szét kellene osztani, mint nekem adni, mert én nem végzem jól a munkámat. Erről az esetről azóta az egész munkahely beszél. (és a többiről is) Február óta súlyos gyomorproblémáim vannak, és több orvos is megállapította már, hogy mindezek idegi alapon. Sérelemdíjat követelek fent említett kolléganőmtől. Ehhez keresek ügyvédi támogatást, illetve kérek segítséget, hogy érdemes-e jogi útra terelnem a dolgot, ha igen, milyen kilátásokkal, anyagi hozzájárulással kell számoljak. Várom mihamarabbi válaszukat! Köszönöm!

Anyaci # e-mail 2014.10.15. 18:36

Tisztel Fórum! Segítséget szeretnék kérni mivel nem tudom mit tegyek. Kis városban lakunk és elég nehéz normális munkát találni. Nagy örömömre sikerült be jutnom egy újonnan nyíló üzlet lánc helyi üzletébe. Szorgosan dolgoztunk is hogy nyitásra minden el készüljön. Még a ki választási interjún több ismerőssel is találkoztam, többek között egy 12 évvel ezelőtti főnökömmel.Akkor még nem tudtam, de mint utólag ki derült azt terjesztette rólam, hogy vigyázzanak velem mert lopós vagyok. Mikor ezt először meg halottam azt hittem rosszul hallok és szét is vetett miatta a méreg. Aztán ahogy teltek a napok el is felejtettem az egész sztorit. El jött a nyitás, rendben ment minden jött a jól meg érdemelt pihenő nap.Ma reggel be hívtak az irodába és közölték velem hogy telefonon fel hívta a régi főnököm a mostanit és úgy döntöttek kirugnak azonnali hatállyal. Hiába mondtam hogy nem igaz amit terjeszt rólam nem hittek nekem. Ezek után úgy döntöttem fel jelentem csak nem tudom hogy hol kezdjem mi ennek a menete és milyen lehetőségeim vannak. Válaszukat előre is köszönöm szépen. Üdv

mamamacoka #   2014.10.12. 09:19

kiccsaj, - a költözés egyszerűbb, én azt tenném, és olyan helyre, ahol megsegítenek a gyerekkel kapcsolatban szakember szinten, akkor két legyet ütsz egy csapásra, bizonyára könnyebb lesz az életetek ...

Kiccsaj # e-mail 2014.10.11. 20:35

Kedves ObudaFan! Köszönöm a választ!

Edina

ObudaFan # e-mail 2014.10.11. 08:37

Rágalmazást. Az illetékes járásbíróságon lehet feljelentést tenni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kiccsaj # e-mail 2014.10.10. 10:10

Üdv!
Kérdezni szeretnék!
Nem tudom hogy rágalmazáshoz, vagy becsületsértéshez tartozik e az ügyem, ezért elnézést kérek, csak tudni szeretném mit léphetek.

Tehát egy kicsi 300 lelkes faluban élünk én a párommal és a 7éves fiammal. A fiam hiperaktiv figyelemzavaros, impulziv, ingerlékeny, agressziv, ami miatt a suliban is sok problémánk volt. Mivel együttműködtem mind az intézménnyel, mind családgondozóval, már a gyermekem pszihiátrián is járt, gyógyszert szed az agresszióra egy hete, és folyamatos kontroll alatt van. Ámde az iskolában illetve a falunkban rengeteg rosszindulatú ember neki állt terjeszteni rólunk olyanokat hogy mi ütjük verjük a gyereket, meg hogy megközött kézzel vonszoljuk a faluban... Amiből egy szó sem igaz, és nagyon jól láthatták is az iskolában hogy semmi féle külsérelmi nyom nem is utal erre, mégis meghurcolnak bennünket, megalázóan beszélnek a tanárok velünk, és gyámhatóság védelembevételi eljárást inditott...
Kérdésem az lenne hogy mit tehetek? Ez most a rágalmazást vagy a becsületsértést meriti ki? Mert alaptalanul megvádoltak minket, meghurcoltak (hurcolnak, mert még csak most lesz a védelembevételi tárgyalás), de nem fogom annyiban hagyni, ha lezajlik az eljárás, és láthatóan nekünk van igazunk tenni szeretnék valamit!
Köszönöm előre is a válaszokat!

Edina

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.09. 12:48

Elvileg el tudod érni. Gyakorlatilag ami egyszer kikerült a hálóra, az ott is marad.

www.kbs-ugyved.hu

Kriszti_198 # e-mail 2014.09.09. 09:01

Tisztelt Jogi Fórum!

Tanácsot szeretnék kérni! A minap egy személy akit a barátomnak tartottam, és akivel minden magánéleti dolgot megbeszéltünk, a legnagyobb mélységekig, kiadta a neki írt személyes üzeneteket más személyeknek. Mindent Viberen beszéltünk meg, és nagyon személyes dolgok is szerepeltek az üzenetváltások során. Azt szeretném megkérdezni, ebben az esetben fel tudok-e lépni valamivel, el tudom-e érni, hogy legalább az összes üzenetet kitöröltessem, vagy így jártam legközelebb ne bízzak meg senkiben.

Válaszukat előre is köszönöm!
Kriszti198

KOtto # e-mail 2014.09.01. 19:18

Oké, persze, érthető, de már ez is nagy segítség (Csak a fórumszabályok miatt nem akartam újra bemásolni)!
Köszönöm az infót!

ObudaFan # e-mail 2014.08.28. 23:15

Nézd, én ezt visszakeresni nem fogom. Mindenesetre azért egy egyezségi ajánlat, ha csak a perrel fenyegeted és mással nem, akkor nem zsarolás.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

KOtto # e-mail 2014.08.28. 22:39

Tisztelt Obudafan!

A büntetőjog/Zaklatás című topikban érdeklődtem először egy történtet miatt (2014.07.21-22, remélem nem probléma, hogy nem másolom ide be mégegyszer), ott esetlegesen egy személyiségi jogi perre látott esélyt, úgyhogy itt, az ide vonatkozó topikban szeretném megkérdezni, hogy azon belül mire lehetne hivatkozni, ha minden ott leírt dolognak van írásos nyoma? (illetve milyen plusz info segíthet ennek eldöntésében? Pl. ha a betegségemről beszélt másoknak, majd azok is másoknak, végül egy ismerősöm szólt, hogy számomra teljesen idegen, de vele együtt dolgozó emberektől is hallotta azt, hogy mi van velem, ez magántitok sértése lehet-e, vagy azzal, hogy neki elmondtam, "hozzájárultam", hogy ő is továbbadhatja?)

Valamint a betegségről: azóta beszéltem erről az orvosommal, aki megerősítette, hogy sem életmódbeli, sem genetikai-családi oka nincs a betegségemnek. Ez növelheti-e az esélyemet, mivel az ezzel kapcsolatos veszteségem már a milliót is elérte, ezt már nem tudom elfogadni, mindenképp megpróbálnék bármit, aminek esélye van, hogy legalább egy részét kárpótolja számomra a történetnek.

De ha végül lenne per és elvesztem / alapban elutasítják, milyen költségekkel számolhatok?

Illetve ami még érdekelne, hogy peren kívüli megegyezést lehet-e még a kereset benyújtása előtt felajánlani, vagy akkor azt simán zsarolásnak lehet beállítani?
(igazából ez azért fontos kérdés, mert nem én vagyok az egyetlen, akivel szemben nem volt egyenes a másik fél, viszont ők nem tudnak erről, de ha perre kerülne a sor, minden kiderülne, és akkor házasság, munkahely kerülne veszélybe. Ezt nem feltétlenül akarnám, főleg, hogy miattam, emiatt induljon. De ha mindezekre felhívom a figyelmét, akkor rögtön mondhatja, hogy ez zsarolás, nem?)

Előre is köszönöm!
KOtto

ObudaFan # e-mail 2014.08.25. 21:53

Attól függ, mit mondtál, és hány volt az a több.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

cukorborsó22 # e-mail 2014.08.23. 06:58

Tiszteletem! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen büntetésre kell számitanom, ha trágál szavakal illetek valakit, és azt többen is halloták? De Ő kezdet el sértegetni, mert nem állt szándékomban beszélni vele, és előtte pár nappal elmondott mindenek, de aki ezt hallota tagadja. Mit tehetek ebben az esetben? Tisztelettel: B.B

mici-mackó # e-mail 2014.08.13. 10:45

ObudaFan, köszönöm a választ :)

ObudaFan # e-mail 2014.08.11. 12:19

Rágalmazás miatt a helyi bíróságon feljelentést lehet tenni 30 napon belül. Emellett a jóhírnév megsértése miatt az illetékes törvényszéken polgári per is indítható.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Leila8 # e-mail 2014.08.10. 22:15

Tanácsot szeretnék kérni egy számomra fontos ügyben:

Egy bizonyos illetö zaklat,fenyeget. Eddig csak szóban,de mostanság a facebookon keresztül üzenget nekem. Le van tiltva,de újakat regisztrál,hogy írni tudjon,meg van a levél. Az üzenö falára folyamatosan rólam ír,ma pedig az egyik barátnöm felhasználó nevét is kiírta hasonló stilusban,mintahogy engem említ,az én család nevemet is megjegyezte... Ráadásul eddig 4 ismerösöm írt rám,hogy az illetö rólam levelez,sérteget,fenyeget...természetesen sokat hazudik is. Ez már minösül személyijogokmegsértésnek? vagy valami hasonló? Mit tudok tenni? Hova mehetek ezzel?

Nagyon megköszönném,ha valaki pontos,gyors választ tudna adni.

mici-mackó # e-mail 2014.08.10. 13:40

ObudaFan

Ezen az oldalon kialakult egy baráti társaság, kisebb csoport, és ők ismernek, nem kevesen. Az oldalon kívül a családom (gyerekeim, testvérem) tud erről.

ObudaFan # e-mail 2014.08.08. 16:50

QWERTY58467

Csak akkor, ha valamilyen közérdek, vagy méltányolható magánérdek miatt mondod el.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.08.08. 16:49

mici-mackó

Az attól függ véleményem szerint, hogy te személyesen is felismerhető vagy-e ebből, vagy csak a nickneved.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

mici-mackó # e-mail 2014.08.08. 14:43

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni.
Egy internetes társkereső oldalon egy általam alig ismert illető (személyesen csak egyszer találkoztunk egy összejövetelen) (- alig ismert = az oldalon váltottunk néhány levelet) az ottani fórumokon közzé tette a levelezéseink egy részét, gyakran utalást is tett ezekre, a szavaimat kiforgatva, gúnyolódva és sértegetve. Többször megsértett nyilvánosan, csúnya, nyomdafestéket nem igen tűrő kifejezésekkel, és olyan dolgokat is állított rólam, amik nem igazak. Levélben és nyilvánosan is kértem tőle magyarázatot, de nem adott, csak a sértegetés folytatódott.
Ezek miatt már nem nagyon van lehetőségem ott a társtalálásra. Igen, lehet nicknevet váltani, de akkor is megsértett és rágalmazott. Tehetek-e valamit ellene?
Előre is köszönöm a segítséget.

QWERTY58467 # e-mail 2014.08.02. 01:30

Tisztelt Fórumozók!

Tudomásom van róla, hogy valaki bűncselekményt követett el, és ezért már el is ítélték. Ha valamilyen módon felhívom erre mások figyelmét, esetleg csak néhány embernek mondom el, és beperel, akkor megnyerheti-e a pert, ha semmifél valótlanságot nem állítók róla, nem mocskolódok, csupán a tényeket mondom el? Szükségem van-e bármiféle saját bizonyítékra egy per során? Hiszen a bíróság elvileg könnyedén utána tud nézni, hogy valóban elítélték az illetőt.

Mufurc_nagyon #   2014.07.01. 09:16

Kedves Erin!

Perelni mindenkit lehet, ez a jog biztosított mindenki számára.

A bizonyítás már más tészta és még ott van az eljáró bíró függetlensége.
Nagy hiba volt olyan tacepaot kifüggeszteni, amely esetleg sérti a "kekec" tulajdonos személyességi jogait.

Tapasztalatom szerint az ilyen esetekben érvényesül a "nem zörög a haraszt" című ősi nyelvhagyomány.

Itt is érvénysül az USA aranykettős.

  1. Mindíg az ügyfélnek van igaza,
  2. Amennyiben nincs akkor az 1. pont lép érvényben;-))))

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 16200
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Erin # e-mail 2014.07.01. 08:05

Kedves "Véleményem"!

Köszönöm a hozzászólást. :)

Lényegében csak az érdekelne, hogy tényleg beperelheti-e a közös képviselőt amiatt a levél miatt.