Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

ObudaFan # e-mail 2015.05.24. 22:52

Anibaba

Az attól függ, hogy pontosan mit állít.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Anibaba # e-mail 2015.05.21. 23:06

Tisztelt Szakértők!

Új munkahelyemen ahol gyerekekkel foglalkozom,egy szintén új kolléganő olyan dolgokat állít és híresztel a hátam mögött,amit én már nem tűrök el.Kértem hogy ne folytassa ezt a stílust,ennek ellenére ma tudomásomra jutott az eddigieknél még felháborítóbb viselkedése,ami miatt a szülők elpártolnak távol tartják tőlem a gyerekeket.Oktatóként dolgozom,ebből élek,egyszóval rontja a hitelességem és a keresetemet is,valamint a munkaadómat is rossz fényben tünteti fel.Tehetek feljelentést ellene,személyességi jogok és hitelesség rontás ürügyén? Köszönöm a válaszukat.

Kelvin # e-mail 2015.04.26. 09:05

Nincs ilyen jogszabály...

Tallér # e-mail 2015.04.26. 07:10

Üdvözlök Mindenkit!

Érdeklődnék, hogy melyik az a jogszabály amely alapján egy osztálytalálkozó nem minősül Férfi és Nő között személyes kapcsolattartásnak?

Egy osztálytársnőmmel nézeteltérésem akadt, mert elszórakozott rajtam komoly kapcsolat szándékával. Biztosra kell mennem mert nem akarom hogy több mint 20 ember előtt azt mondja rám hogy pl.: zaklatom.

Válaszokat előre is Köszönöm

Isaura29 # e-mail 2015.04.25. 22:15

Kedves Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy: facebookon, zártkörű csoportba, volt munkaadóm cégére tettem megjegyzést. Semmi trágár dolog nem volt benne, csak az amit magamról hallottam hogy terjeszt, sem cégnevet,sem más nevet nem említettem benne. A csoport egyik tagja nyomtatta ki és vitte be amit kiírtam.
Emiatt magánvádas eljárást fog indítani ellenem.
Mit tudok tenni? El tud ezzel érni egyáltalán valamit? A kinyomtatott kiírásomat fel tudja használni?
Köszönöm előre is!

poolpole # e-mail 2015.04.21. 19:13

ObudaFane-mail
2015.04.20. 20:03

Köszönöm hogy reagáltál!

Teljesen laikusként az érdekelne, hogy hogyan zajlik ilyenkor az eljárás? Milyen feltételeknek kell teljesülnie hogy egyáltalán megindítsák az eljárást?
Elmondják e a tanúnak, hogy ha valamit rosszul látott, vagy nem azt mondja, ami az igazság, akkor nagyon pórul járhat? Egyáltalán megindítják e az eljárást egy gyenge lábakon álló vád esetén?

Mire készüljek? Ha megindul az eljárás, nyilván vallomást kell tennem... Ekkor mire kellhet vigyázni? stb...

ObudaFan # e-mail 2015.04.20. 20:03

Ennyi információ alapján sok hasznosat mondani nem igazán lehet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

poolpole # e-mail 2015.04.19. 18:19

Szándékos rongálással rágalmaztak meg. Természetesen alaptalanul. Van egy állítólagos tanú aki szerinte látott. (a rongálás helyszíne sötét csak oda szűrődő fény van, tehát a tanú hitelessége is egy az egybe kétségbe vonható Sőt...) Az állítólagos rongálás értéke kb. 70-90ezer HUF

Az ügy állítólag a rendőrségen van. Nekem viszont 20 perc kivételével az egész kérdéses estére van alibim. De ez az egész este bizonyíthatóan nem arról szólt hogy én rongáljak. (készülnöm kellett egy hosszú útra) Egyébként sem csináltam még ilyet, de abban a 20 percben nagyon mást kellett csinálnom.

Kérdés: mire lehet számítani?
Szakértő válaszokat előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2015.04.16. 14:42

sz_ovics

A tartalomszolgáltatóhoz lehet fordulni, ha nem törli a tartalmat, akkor pert lehet indítani vele szemben.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sz_ovics # e-mail 2015.04.15. 15:49

Kedves Szakértő!

Különböző blogokon, oldalakon egyes személyek együttműködve rágalmaznak, valótlan dolgokat állítanak rólam! Érdeklődni szeretnék, hogy van e valamilyen módja annak, hogy ezek a hiteltelen tartalmak eltűnjenek? Mi a menete? Kihez kell, hogy forduljak?(ügyvéd, oldal üzemeltetője...stb)

Előre is köszönöm a segítséget!

borosl # e-mail 2015.04.13. 16:59

Kedves Szakértők!

Létezik a neten egy troll fórum, a forum.sodika.org címen, amelynek tagjai többnyire hazai liberális újságírók, de vannak köztük ügyvédek és informatikai szakemberek is. Vagy 10 éve működnek, nehéz elkapni őket, mert hozzáértőként tudják, hogyan kell másokat úgy rágalmazni, becsületsérteni és zaklatni, hogy ne lehessen rájuk bizonyítani.

Célpontjaikat politikai hovatartozás alapján választják ki, majd kezdik el zaklatni. Állításuk szerint az általuk célba vett személyek többnyire "fogyatékosok", és elmondásuk szerint imádják hallani, amikor a zaklatásaik során azok "visítanak", mert olyankor "érzik az erőt", a "dominanciát" az általuk nem kedvelt személyek fölött.

Engem korábban többféle módon zaklattak. Például éjszakánként telefonon. Kábítószer- és cigarettahírdetéseket adtak fel a nevemben, majd azok alapján feljelentettek a rendőrségen. Mindezt persze előre bejelentették a fórumon. Céljuk az volt, és ezt leírták, hogy engem börtönbe juttassanak, mert nem tetszik nekik a képem. Olyanokat terjesztettek rólam, és ezzel a rendőrséget is zaklatták e-mailen és telefonon, hogy én verem anyámat és ehhez hasonlók. A bejelentések alapján ki is jött hozzánk egyszer két nyomozó, és én és anyám és ők átbszéltük, hogy miről is van szó, hogy csak egy troll banda szórakozik velünk, és mit is kéne tennünk ez ellen.

Az egyik fő probléma, amiért nem lehet őket elkapni, hogy amerikai szerveren van a fórumuk, és állításuk szerint onnan nem adják ki az IP címeket. Tehát hiába is tennék feljelentést a rendőrségen, nem tudnák őket elkapni.

Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy önök mit tanácsolnának?
A fórumon a "Szerkesztőségi titkár" néven író bűnöző az én profilképemet (amit torzítottak valamilyen képszerkesztővel) használja a profiljához, és minden bejegyzése lábjegyzetébe oda van írva a nevem, a lakcímem, és a rágalom, hogy kábítószert árulok.

Önök szerint mit tudok, ha tudok egyáltalán bármit is tenni a bűnözők ellen? Hogyan tudnám eltávolíttatni a fórumról az engem rágalmazó kommentjeiket?
Hiába kérem őket erre, nem hajlandóak rá. Sőt, kifejezetten szeretik hallani a "picsogásomat", mert mint írták korábban, olyankor "érzik az erőt", hogy "azt csinálhatnak másokkal, amit csak akarnak", következmények nélkül...

Vannak ellenségeik, akik már vérdíjat is kitűztek a fejükre. Erről itt:

Előre is köszönöm válaszukat.

Boros László

ObudaFan # e-mail 2015.04.07. 14:22

Sbarbara

Polgári pert is lehet indítani, abban sérelemdíjat, esetleg kártérítést kérni, valamint esetleg azt is, hogy kérjen bocsánatot és ennek, ha kéritek, legyen megfelelő nyilvánossága. Emellett büntetőfeljelentést is lehet tenni rágalmazás és esetleg zaklatás miatt is, sőt, ha feltörte a profilodat, akkor még számítástechnikai rendszer, illetve adatok elleni bűncselekmény miatt is.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.04.07. 14:18

PriestG

Az elégtétel az lehet egy magánlevél, vagy egy, a jogsértő költségén közzétett bocsánatkérés is. Sérelemdíjat, esetleg kártérítést lehet kérni, ha volt sérelem, vagy kár, de nem ebben a különleges eljárásban, hanem az általános szabályok szerint lefolytatandó polgári perben.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Sbarbara # e-mail 2015.04.04. 02:26

Elkeseredésemben Önökhöz fordulok segítségért, tanácsért!

Minden 4 éve robbant ki, amikor összejöttünk a párommal! Pàr hónap elteltével megkeresett egy lány egy közösségi oldalon (akkor még kiskorú volt), hogy Ő várandos a páromtól aminek mèg valóságalapja se volt hiszen nem volt köztük semmi, csak a lány szeretet volna Tőle többet. Akkor a párom és èn is beszèltünk Vele ès az édesanyjàval, hogy ne állítson valótlan dolgokat. Pàr hètre rá pokol lett az èletünk, folyamatosan hamis profilokat hozott lètre ès zaklatott minket, a párom csalàdtagjainak is elhiresztelte, hogy várandos. Akkor ismètelten beszéltünk az èdesanyjával, hogy ez így nem jó, hiszen mindkettőnk családjának valótlant állított, kellemetlen helyzetbe hozott minket a munkahelyünkön és, hogy egy fiatal lány felnőttekel így viselkedik, mi nem tinik vagyunk, akik ilyen játèkokat játszunk. Sajnos nem lett ennek eredmènye ès 4 èven keresztül megy ez az egèsz. Most ott tartunk, hogy abba a háztömbbe költöznek, ahol mi lakunk, az internetes e-mail ès közösségi fiókjaink folyamatosan fel vannak törve, zaklat minket, vagy az aktuális partnerei zaklatnak minket. A lány azóta nagykorú lett, az édesanyja nem tett semmit ès ez az egész kihat a munkánkra, a hètköznapjainkra, a kapcsolatunkra és persze a rokonaink elött is folyamatosan kínos helyzetben vagyunk. Ezért kèrnénk tanàcsot mit is tehetnènk, hogy vèget vassünk ennek az egésznek! A zaklató üzeneteket elmentettük, arra is van bizonyítékunk, hogy bevallóta, hogy a várandóság is hazugság volt!
Köszönjük!

PriestG # e-mail 2015.03.31. 13:53

@Sherlock
Köszönöm a választ!
Megkerestem közben az oldalon feltüntetett üzemeltető Kft.-t levélben, ennek hatására (vagy a Facebook tiltása miatt - ugyanis nekik is jeleztem) jelenleg nem elérhető a kép.
Még annyi kérdésem lenne, hogy az előbb felsorolt pontok közül a "b" -ben említett elégtétel milyen formaban lehetséges? (közben akadt olyan, aki anyagi kártérítés követelésére biztatott, mivel kereskedelmi oldal, ráadásul nagyon kellemetlen volt így látni magam, közröhej tárgyként. Egyébként 45 ezer követője van az oldalnak, rengetegen láthatták.)
Válaszát előre is köszönöm!

Sherlock # e-mail 2015.03.31. 13:43

Pont most fog hatályba lépni egy ezzel kapcsolatos új eljárás. Pénteken (akkor már hatályos a törvénymódosítás) fel kell szólítani írásban (ajánlott-tértis levél vagy fax a praktikus) azt, aki felhasználta a képet, hogy x napon belül szedje le. Ha nem teszi meg, akkor a határidő letelte után az illetékes törvényszékhez keresetet kell benyújtani, megjelölve hogy ezek közül a szankciók közül melyik szankció alkalmazását kéri:

(1) Akit személyiségi jogában megsértenek, a jogsértés ténye alapján - az elévülési időn belül - az eset körülményeihez képest követelheti

  1. a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;
  2. a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;
  3. azt, hogy a jogsértő adjon megfelelő elégtételt, és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot;
  4. a sérelmes helyzet megszüntetését, a jogsértést megelőző állapot helyreállítását és a jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését vagy jogsértő mivoltától való megfosztását;

A bíróság soron kívül jár el, tehát ennek az eljárásnak akár értelme is lehet, ha mondjuk huzamosabb ideig fut a reklámkampány.

joghallgató

PriestG # e-mail 2015.03.31. 13:05

Elgépelés történt az előző bejgyzésemben; a tisztázás kedvéért helyesbítek: nem az ismerősöm bejegyzésében szerepel a sértő kép, ő csak véletlenül látta meg és figyelmeztetett.

PriestG # e-mail 2015.03.31. 10:33

Tisztelt Szakértők!
Ma reggel egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet egy közösségi oldalon látható bejegyzésére, amelyben egy rólam készült fénykép szerepel, mellettem pedig szóbuborékok formájában egy kellemetlen vicc. Az oldal egyébként reklám céllal üzemel, órákat forgalmaznak.
Felszólítottam már őket a kép eltávolítására, de válaszra sem méltattak. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor milyen lehetőségeim vannak?
Én úgy gondolom, hogy köztiszteletben álló személy (lelkipásztor vagyok) jogait sértettek meg.
Válaszukat előre is köszönöm!

Ata777 # e-mail 2015.03.30. 17:46

Kedves Szomorú!

Az eset nem munkahelyen történt, az illető a szomszédom.

Dr.Attika # e-mail 2015.03.30. 16:37

Tisztelt bobszi!
Megsértették a személyiségi jogait. Írjon levelet, hogy emiatt kártérítésre tart igényt. Jelöljön meg egy olyan összeget, amit még per nélkül kifizetnek. Ha nem akkor pert kell indítani. Szerintem kérjen tőlük 300.000,- Ft értékben vásárlási utalványt. Azt gyorsan rendezni fogják.perben sem ítélnének meg sokkal többet.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Bobszi # e-mail 2015.03.30. 15:45

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni a következő esettel kapcsolatban.
A napokban bukkantam rá egy kereskedelmi célú reklámra egy közössögi oldalon, amelyben az én fényképemmel reklámozzák az adott terméket. Ha jól emlékszem a kép tavaly készülhetett rólam üzletükben vásárlásom alatt. A kép beleegyezésem nélkül került felhasználásra. Ebben az esetben indítható valamiféle intézkedés?

Köszönönöm!

Szomorú örökös # e-mail 2015.03.30. 07:52

Ata777

Én javasolnám, hogy menjetek be együtt a főnöködhöz és javasold neki, hogy ott ismételje el azt, amit mondott, vagy azonnal kérjen bocsánatot. Esetleg ezt megteheted nyilvánosan a kollegáid jelenlétében is vele. Valószínűleg csak négyszemközt volt ilyen bátor, ott már nem mer vádaskodni. Te pedig jelzed ezzel, hogy állsz a vádak elébe, mert te teljesen tiszta vagy az ügyben.

Sokszor a jól irányzott pszichológia egy ilyen ügyben nagyot segíthet.

Ata777 # e-mail 2015.03.29. 23:41

Konkretizálom:

Valaki azzal vádol engem, hogy én törtem be a lakásába, és fel akartam törni a kocsiját. Természetesen bármilyen bizonyíték nélkül, és természetesen nem én voltam, köztisztviselő vagyok, nem bűnöző. A rendőrség a nyomozás során nem keresett meg, helyszíneléskor pár percig meghallgattak, de még tanúnak sem idéztek meg.

Az illető egy négyszemközti beszélgetésben a szemembe azt mondta, szó szerint "Csak is maga lehetett, nem gondolok senki másra." Balszerencséjére ezt pont a hangot is rögzítő biztonsági kamera előtt mondta (felvétek a birtokomban). Majd emailben megismételte, ekkor nem ennyire konkrétan, hanem utalgatva.

Eddig úgy gondoltam, hogy nem teszek semmit, de tovább folytatja a rágalmazást, ami kezdi veszélyeztetni a munkámat és a jó híremet, ezért elgonolkoztam, hogy lépek valamit.

ObudaFan # e-mail 2015.03.29. 19:19

Ha azzal beszélgetsz, aki a rágalmazás sértettje, akkor csak abban az esetben lehet elkövetni, ha a becsület csorbítására alkalmas tényállítás a munkájával, vagy közmegbizatásával van összefüggésben, minden egyéb esetben legfeljebb becsületsértés szabálysértését valósíthat meg. Ha a négyszemközti beszélgetés nem a sértettel, hanem harmadik személlyel történik, akkor egyéb, becsület csorbítására alkalmas tényállítással is el lehet követni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.29. 13:25