Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

ObudaFan # e-mail 2016.05.30. 13:28
Szomorú örökös # e-mail 2016.05.27. 06:49

Egy ismerősöm története iránt érdeklődnék.
Szegény srác egy Facebook magán-chat formájában egy harmadik személyről terhelő (de igaz) dolgokat állított valakinek, az a harmadik személy pedig feljelentette rágalmazásért. Van-e rá esély, hogy egyáltalán ügy lesz belőle, hiszen nem nyilvánosan tette mindezt, hanem magánbeszélgetés formájában? Előre is köszönöm az építő jellegű válaszokat!

Supremalex # e-mail 2016.04.02. 13:54

Köszönöm szépen!

ObudaFan # e-mail 2016.04.02. 13:37

Önmagában a vélemény nyilvánítása nem jogszabálysértő. Viszont a becsület csorbítására alkalmas tényállítás, illetve véleménynyilvánítás az akár polgári jogi, akár büntetőjogi következményekkel is járhat, ha közérdek vagy méltányolható magánérdek nem indokolja.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.02. 13:26

Szerintem pontosítsd a kérdésedet.

www.kbs-ugyved.hu

Supremalex # e-mail 2016.04.02. 13:19

Tisztelt Válaszadók!

Jogsértő -e ( személyiségi jog, jóhírnévhez való jog, rágalmazás becsületsértés?) az alábbi gyakorlat?
Facebookon az egészségüggyel kapcsolatos cikkek alatti kommentek között, rendszeresen találkozom az alábbi felhivással:"És hogy ne sikkadjanak el a zűrös ügyek: ha van egy saját sztorid az egészségügyről, amit szívesen megosztanál vagy éppen orvosról informálódnál, akkor csatlakozz hozzánk" Ez egy zárt csoport 760 taggal.Vezetője egy azonosithatatlan , agressziv nő, a nyitó oldalon már eleve fenyegetőzik, szerepelteti hogy aki innen sztorit kivisz azt feljelenti az adatvédelmi hatóságnál.Az oldal egyik célja az orvosokról való informálódás.Hasonló fórumok a Nőklapja Cafen is vannak , ahol a topicot eleve igy nyitják: mi a véleményed dr XY nőgyógyászról, aki a fórumban a jól értesültektől meg hallomásból kap hideget meleget: jó- e, empatikus- e , milyen szakember, trehány pénzéhes pl.Ez a gyakorlat alkalmas arra hogy szubjektiv vélemények alapján aláássák egy orvos jó hirnevét, ami ennél a hivatásnál az egyik legfontosabb talán. A szabad vélemény nyilvánitásnak is van határa, ráadásul egy magánpraxisban dolgozónál a páciensek elmaradása miatt anyagi kár is jelentkezhet.Lehet e tenni valamit egy ilyen gyakorlat ellen? Törvénybe ütköző e véleményt mondani az illető tudta és objektiv tények, szakmai ismeretek nélkül? Köszönettel várom a véleményt!

ObudaFan # e-mail 2016.03.27. 19:04

Tami1995

Csalást akkor követhettetek csak el, ha tudva, hogy nem fogtok fizetni, meg is vártátok, hogy kihozzák a megrendelt árut és nem külditek vissza. HA közben elálltatok az adásvételtől, az aligha lesz csalás. Emellett az interneten kötött szerződéstől még a kézbesítés után is el lehet állni néhány napig, előtte pedig egészen biztosan.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2016.03.27. 18:59

Bubu34

Azért ha úgy teszi ki, hogy megnevez téged, az szerintem alkalmas lehet személyiségi jogsértés megállapítására, így sérelemdíj esetleg követelhető lenne.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Tami1995 # e-mail 2016.03.26. 21:16

Üdvözlet!
Olyan dologban szeretném a segítségét kérni ami lehetséges, hogy mindennapi már a mai világban! Rendeltünk ismerőseimmel 6-7 héttel ezelőtt az egyik közösségi oldalról cipőket, viszont a rendelés közben meggondoltuk magunkat mert 8 hetet kellett várni a cipőkre ennek az oka(i), hogy nem vettük át az lenne 1.Nem eredetiek a cipők, 2. Az a valaki akitől rendeltük nem ad számlát a rendelésünkről, 3.Nincs garancia mivel a termék Tajvanból érkezik és aki nekünk eladná ő a 3. eladója ezeknek a termékeknek. Nem vettük át a rendelt terméket ennek okai miatt(mivel bárki kitalálhat egy összeget, hogy mennyit kellene fizetni). Írt egy olyan embernek a cipő átvételével kapcsolatban akivel csak köszönő viszonyban vagyok ezzel személyi jogaimat megsértette mivel megkértem hogy ne adjon ki információt senkinek sem a vásárlással kapcsolatban akitől rendeltünk ő most azzal fenyegetőzik, hogy feljelent minket csalás miatt. Az lenne a kérdésem: 1. Ha nem hivatalosan csinálja ezt az oldalt mivel számlát nem ad és mi feljelentést teszünk ennek milyen következményei lehetnek?
2. Ilyen esetben ő is tehet feljelentést mivel semmi papírja nincsen róla, hogy ő ezt az oldalt csinálja?
3. Ha tesz feljelentést akkor nekünk ezzel milyen következményei lesznek mivel nem vettük át a rendelt terméket.
Válaszát köszönöm!

Dr.Attika # e-mail 2016.03.26. 10:31

Ez egy nagyon érdekes jogi probléma.
Tisztázni kellene, hogy milyen jegyek alapján ismerhető fel a feneke, ha az arca nem látható. Tehát, egy arc nélküli fenék milyen diferencia specifika (megkülönböztető jel) alapján kapcsolható Önhöz.
A fenék mutogatás és annak közzétételének jogi hatásáról még nincs kialakult bírói gyakorlat.
Annyit tudhatunk, hogy pl. Galambos (lagzi) Lajcsi bemutatta a pucér valagát egy magas rangú rendőrtisztnek és emiatt Galambos Lajos nyilatkozata alapján áramlopás miatt büntetőeljárás indult ellene.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Bubu34 # e-mail 2016.03.26. 03:36

Üdvözlet!

Még fiatal korú lány vagyok . Nemrég szakítottam a barátommal , akit ez nagyon megviselt. Nem bírja elfogadni hogy nem szeretem. Még a kapcsolat közepe fele könyörgött hogy küldjek neki a fenekemről képet. Már iszonyúan zavart hogy piszkál (és nem mellesleg akkor még szerettem) tehát küldtem neki. A képen nadrágban vagyok , és az arcom sem látszódik. Ez a megtörtént még 2 alkalommal. Utána kért egy kicsit merészebb képet. Annyi történt hogy már nem volt rajtam nadrág (tehát bugyiban voltam). Több kép elküldésére nem került sor. Természetesen megígérte , hogy történjen bármi , soha senkinek nem küldi el. Nos, a szakítás után agresszív lett. Én nem félek tőle , viszont megmondta hogy ha akár 1 fiúval is meglát (legyen az barát) bántalmazni fogja. Ehhez semmi joga nincsen (egyrészt mert nem bánthat senkit másrészt nem szabhatja meg hogy kiket engedek be az életembe) és ezt el is mondtam neki. Mire azt kérdezte hogy nem félek e hogy kirakja a képeimet közösségi oldalakra. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem , hogy fenyegetésnek számít e , és hogy ha megteszi feljelenthetem e (az arcom egyik képen sem látszik , viszont felismerhető vagyok) ?

ObudaFan # e-mail 2016.03.25. 14:33

Nem zárható ki. Részletesebben kellene ismerni az ügyet. (Ki ő, mit írtál pontosan, miért írtad.)

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Bracci # e-mail 2016.03.23. 14:18

Üdv!

Pár hónapja volt egy cikk, ahová negatívan kommenteltem, és a cikkben szereplő emberről leírtam, hogy a volt kuncsaftjai miket meséltek nekem róla. Akkor abból nem lett semmi megkeresés, majd pár hete ismét megjelent róla egy írás máshol, ott ismét kifejeztem nemtetszésem arról, hogy még mindig tevékenykedik, de abban semmi rágalmazás nem volt, csak leírtam a véleményem hogy nekem továbbra se szimpatikus ember. Erre pár napja megkeresést kaptam e-mailben, hogy ezek a beszólogatások miatt várhatom majd a következményeket.

Az lenne a kérdésem, hogy ezáltal indulhat-e ellenem bármiféle per becsületsértés, vagy rágalmazás miatt úgy, hogy csak interneten történt ez, és írtam hogy más általi tapasztalat alapján írom (ami ténylegesen igaz lehet)? Azt a tapasztalatot bizonyítani nem tudnám, maximum nehezen megszerezhető videofelvétel (de erről az illető is tudhat) szolgálhatna valamennyi bizonyítékul. Vagy az egész csak egy megfélemlítés, hogy ne rontsam az 'üzletét' vele?

Köszönöm

Varnya # e-mail 2016.03.20. 16:01

Köszönöm a választ, igazából csak azt akartam elérni, hogyha valaki rákeres a nevére, akkor jusson el hozzám a károsult. Nekem is aggályosnak tűnt ez a módszer, de ilyen jól nem tudtam megfogalmazni :)

elfmage999 # e-mail 2016.03.19. 20:34

Nemcsak hogy személyiségi jogokat sért, hanem a személyes adattal való visszaélés büntetőjogi tényállást is kimerítheti a honlap.

Ha van alapja egy büntető feljelentésnek akkor azt meg kell tenni és majd nyomoz a hatóság ha alapos a gyanú.

(Ha meg nem akkor panaszt kell tenni és készülni a pótmagánvádra.)

Más károsultak felkutatása során a személyes adatok felhasználása nélkül lehetséges.

(pl leírod hogyan csaptak be (milyen módon) és megadod a mailcímed, ha valaki hasonlóan járt akkor keressen meg. Ezt ha felvésed egy pár népszerű topicba akkor megtetted amit lehet szerintem.)

Varnya # e-mail 2016.03.19. 17:11

Tisztelt Válaszadók!

Csalás, okirathamisítás miatt szeretnék büntetőfeljelentést tenni valaki ellen, ehhez szeretnék további károsultak is találni, egy csoportos per elindításához.
Ehhez befoglalnék az illető nevével egy domaint (például: www.kisjózsef.hu), hogyha más is rákeres a nevére, akkor feljöjjön az oldal, ahol nagyjából (tartalmilag) az alábbi szöveg kapna helyet:
"Csoportos per indításához keresek károsultakat, XY (született: , anyja neve: , személyi azonosító száma: ) ellen. Jelentkezni a lenti email-címen lehet."

Ez így, ebben az esetben a személyiségi jogok megsértését kimeríti? Az a baj, hogy az elkövetővel azonos néven még él legalább 3 másik férfi is ebben az országban és őket nem akarom kellemetlen helyzetbe hozni, amiatt kellene kiírnom. Fényképet feltölthetek róla? Illetve pusztán azzal, hogy a perhez keresek további károsultakat, kimerítem-e a rágalmazást?

Válaszukat előre is köszönöm!

ius latratus # e-mail 2016.03.18. 21:33

Az emberiségnek már csak Szibéria maradt.

Netti80 # e-mail 2016.03.18. 17:37

Rendszeresen járok egy bizonyos helyre vásárolni, mivel közel van a lakhelyemhez. Amikor bemegyek az üzletbe, rendszerint két nő rosszallóan méreget, pusmognak és gúnyosan vigyorognak. Kezdetben nem érdekelt a dolog. Nem is vettem magamra, mivel több vásárló is volt a boltban és nem gondoltam, hogy nekem szól a rosszindulat, hiszen semmilyen konfliktus, sem nézeteltérés nem történt köztünk. Ám volt, hogy csak én voltam az üzletben, és ugyanez a két nő a fent leírt módon, gyűlölködve méregetett és jött a szokásos pusmus. Nagyon kellemetlen, mert 50 méterre van az üzlet tőlünk és kényelmes volt ott vásárolni. De egy ideje nem megyek be, emiatt a rosszindulat miatt. Lehet itt valamit jogi úton csinálni? Például arra gondolok, hogy úgy gondolom, hogy jogom van ott vásárolni. Az üzlet mindenki számára nyitva van. (Nem?) Én nem loptam, nem vagyok kitiltva. Jogom van, hogy méltósággal, vásároljak és közben ne érjen rosszindulat. Igazam van? Valaki tudna nekem használható jogi lépést ajánlani? Bármennyire gonosz felém ez a két nő, nem akarom felvenni a kesztyűt, nem akarok ártani nekik. De szeretnék továbbra is ott vásárolni efféle atrocitás nélkül.

ObudaFan # e-mail 2016.03.14. 16:11

A helyi bíróságon büntetőfeljelentést lehet tenni, a törvényszéken pedig ezzel párhuzamosan polgári pert is lehet indítani sérelemdíjért.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

piroska27 # e-mail 2016.03.11. 11:40

Tisztel cim
Engem tegnap egy oldalon ragalmaztakbes sertetek meg a becsuletem ket holgy.tehetek feljelentest?hogyan megy ez?segitsegt szeretnek kerni eben.

Tita # e-mail 2016.03.08. 10:08

Szomorú örökös

Köszi a hozzászólást.

mzoli1 # e-mail 2016.03.07. 18:29

Köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2016.03.07. 16:19

mzoli1

Ha akarsz, indíthatsz egy személyiségi jogi pert. Például kérheted a jogsértés megállapítását, a további jogsértéstől eltiltást.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Szomorú örökös # e-mail 2016.03.07. 05:01

Tita
Én lakossági szolgáltató szerelőként tapasztalom, hogy ha egy társasházban kiadnak egy lakást, akkor többnyire az összes ott lakó idős, nyugdíjas tulajdonos szemében minden rossznak az okozói az albérlők lesznek, mindenért őket fogják okolni. Szerintem ez szimpla irigység a részükről, mert nem tudják elviselni, ha valakinek van pénze úgy lakást venni, hogy azt kiadja és jövedelme lesz belőle. Ezen túl kell lépni, nem sokat lehet tenni ellene...

Kétségtelenül van azért alapja is ennek, de sajnos mindig a rendesek szívják meg. :-(

mzoli1 # e-mail 2016.03.06. 21:17

A fönök majd szòl ha zavarja.Érdekelne,hogy mit tudok ten ez ügyben?