Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

ObudaFan # e-mail 2017.06.22. 17:42
Bendegúz01 # e-mail 2017.06.22. 09:32

Üdvözletem.

Segítséget szeretnék kérni egy "rágalmazás" miatt.
Egy FB -on egy nyilvános csoportba lett egy bejegyzés téve ami miatt rágalmazási feljelentést kíván tenni a csoport egyik tagja a bejegyzést tevő ellen.
A rágalmazó szöveg a következő:

Kész átverés show! Professzionális néphülyítés, megélhetési szakszervezetesdi játék!!

Megállja ez a kiírás a rágalmazás fogalmát?

Csabi5 # e-mail 2017.04.21. 12:18

Szomorú örökös, amit írtam, az volt az én üzenetem, nem én akarok jelentgetni. Egyébként nekem más a véleményem, de ez nem egy politikai, hanem egy jogi oldal. Nem is idézném milyen jelzők szoktak elhangzani amik már valóban sértőek :) Köszönöm a válaszokat és szebb jövőt!

Flóra22 # e-mail 2017.04.18. 18:49

Csabi5
Igen, több alkalommal tettem már feljelentést. Amikor még ,,csak" rágalmaztak, visszaéltek a személyes adataimmal éveken át, napi szinten, akkor kétszer is megszüntették az eljárást azon a címen, hogy ,,az elkövető kiléte nem volt felderíthető". Bár szerintem az IP-cím alapján ez megoldható lenne. Amikor a megöléssel, kínzással való fenyegetésről tettem feljelentést (kb. 1 évvel ezelőtt), akkor nem szüntették meg az eljárást, csak egyszer meghosszabbították, és még azóta is tart a nyomozás. Engem még egyszer sem hallgattak meg. Remélem, hogy most nem zárják le eredménytelenül! Köszönöm, hogy itt kulturált választ kaptam! Egy másik topicban is kértem tanácsot ugyanerről, de ott csak gúnyolódó, ellenséges válaszokat kaptam (a ,,fenyegetés, zaklatás címszó alatt látható). Talán azok is odakeveredtek valahogy, akik zaklatnak, ami azért figyelmet érdemel. Vajon honnan tudják, hogy éppen hol fórumozok. Mégsem annyira ,,magánemberek"...?

Szomorú örökös # e-mail 2017.04.18. 18:33

Csabi5

Azt nem írtad le, hogy te mit írtál ezeknek az embereknek, mert hát nagy valószínűséggel a szitkozódás onnan indult. És az is egészen biztos, hogy te nagy nyilvánosság előtt írtad le, ő pedig csakis privátban fenyeget. A kettő között nem kis különbség van. És hát így kicsit hiányos a sztori, de szerintem ne is fáraszd magad, hogy bemásolod ide, mert szerintem értelmetlen ügy. Ne aggódj, senki se fog feljelenteni ilyenért.

És továbbra is állítom, a "szoci", "libsi" és a "jobber" kifejezések nekem nem igazán a jóindulatot tükrözik. Különben is a jelen kormánypártnak sikerült elérnie, hogy magyar magyarnak farkasa lett, az emberek egymásnak ugranak, bunkó módon nyilvánosan sértegetik egymást a politikai nézeteik miatt és addig sem velük foglalkoznak, pedig inkább rájuk kellene koncentrálni. Nem jól van ez így!

Csabi5 # e-mail 2017.04.18. 15:35

Szomorú örökös igazad lehet bár ezt én inkább csak rövidítésként szánom, mint bántásnak, a liberális, meg a szocialista szó szerintem meg nem szitok szó még :) Nekem eszem ágában sincs senkit feljelenteni, engem akarnak

Csabi5 # e-mail 2017.04.18. 15:33

Flóra. te ügyed viszont már nagyon sok mindent kimerít, tettél feljelentést?

Szomorú örökös # e-mail 2017.04.18. 06:33

Csabi5

Egyébként szerintem azok után, hogy szoci, lisbi, és egyéb hasonló jelzőkkel illeted őket, ne csodálkozz, ha vissza is kapsz. Tisztelni kell, hogy másoknak esetleg nem a te véleményed az elfogadott és jó. Egy politikai vitában sem árt tisztelni a másik vita-felet.

Sőt egyáltalán nem biztos, hogy bárki is szoci vagy libsi lenne csak azért, mert nem ért egyet a te nyíltan felvállalt jobboldali nézeteiddel. Maximum a tiéd nem tetszik nekik, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy baloldali - látod, mennyivel szebben hangzik ez a kifejezés - nézettel rendelkeznek. Ja és persze még az is hozzá jön, hogy ha veled nem értenek egyet, akkor „biztosan pénzt kapnak érte”, hogy ellentétes véleményt tegyenek veled szemben közzé. Szimplán csak veled nem értenek egyet, de ettől ők nem ellenségek, te viszont úgy kezeled őket. Ne csodálkozz, ha ezek után támadnak is.

És csak megsúgom, tehetsz feljelentést, de nagy valószínűleg felteszik a polcra, majd a jogvesztő idő végén ismeretlen tettessel le fogják zárni. Nagyon ne reménykedj, hogy ezzel bárki is komolyan foglalkozik.

Flóra22 # e-mail 2017.04.17. 22:44

Csabi5
Nem hinném, hogy ez csak a ,,szocik, libsik" szokása. Engem egy náci csoport zaklat ilyen módon 2013 óta napi rendszerességgel, ott és több blogon rágalmaznak mindenféle hülyeséggel (leszbikusságtól kezdve azzal, hogy ,,cionista kém" vagyok) 8-10 kamu facebook profillal (itt is valószínűleg egy ember műve az egész). Emellett kínzással, megöléssel fenyegető videót is feltett az illető a Youtube-ra.

Csabi5 # e-mail 2017.04.17. 22:13

Na még egyszer, fontos lenni, mire számíthat ez a komment.Börtön, munkahely elvesztése, pénzbírás, felfüggesztett, közmunka, Nagyon nagy pénzben mernék fogadni, hogy ha utána ellenőriznénk az IP címének és a helynek ahonnan érkeznek az üzenete annak a 20-40 libsi írogatónak aki állandóan jelen van az Indexen arc nélkül vagy mesefigurás profilképpel vagy ilyen állképpel vagy esetleg külföldi névvel írogat kiderülne, hogy az üzenetek nagy része ugyanarról a lakcímről ugyanazzal az IP címmel jönne az. Informatikus ismerősöm szerint ez már régóta bevett szokás a szociknál, hogy így úgy tűnjön többen vannak és próbáljanak befolyásolni vele...tán még pénzt is kapnak érte, tisztelet annak a 2-3 embernek aki nincs közöttük"Az a 20-40 ember vagy akármennyi ember általában olyan 3-5 ember és szerintem most vakargatjátok a fejeteket, de le lesztek ti leplezve kovács lászlók, kovács csabák, nagy józsefek (természetesen nem ezekkel a nevekkel és még legalább 20-30 ilyen van itt..." Köszönöm, ha valaki segít, válaszol

Csabi5 # e-mail 2017.04.17. 18:57

Bizony, valószínű én is darázsfészekbe nyúltam, és egy másik facebookról írtam és érdekes módon a saját rendes saját neves fiókomra jött a válasz és a fenyegetés, és valószínű ha az igazamra kérnék segítséget az oldaltól biztos hogy nem kapnék segítséget ha igazam lenne eltűnnének onnan azok a nick-ek. Kicsit tartok tőle, hogy az ellenkező véleményem miatt ki akarnak csinálni, meghurcolni, támadni. Remélem az itteni jogászok segítenek megválaszolni a kérdéseimet mert elég tanácstalan vagyok, féltem a szabadságomat és a munkámat.

Szomorú örökös # e-mail 2017.04.17. 18:39

Csabi5

Rólam egyszer valaki olyan infót tett közzé névtelenül, fórumozás közben, amit csakis akkor tudhatott, ha a NAV-nál dolgozik az illető. Ezek után ismerőseim révén elkezdtem puhatolódzni az illető után, hogy ki lehet. Nagy valószínűséggel ki is derítettem, mert amikor írtam az adott fórum üzemeltetőjének, hogy adják ki a nevét, mert szerintem nagy valószínűséggel xy volt és visszaélt a hivatali hatalmával és szeretném feljelenteni ezért, érdekes módon az illető úgy eltűnt a bal fenéken, hogy azóta sem hallottam róla. Főleg hogy megtudtam, ha megbízás nélkül nyúl bele a NAV adatbázisába, akkor ott eleve bűncselekményt követ el, ugyanis bárki számára az intézményen belül sem elérhetők az adózók adatai.

Csabi5 # e-mail 2017.04.17. 15:33

Úgy látom nem került be csillagozásom akkor írom másként "egyébként a abcdefg KFT vezérével szintén jó kapcsolatom van egy banki projekt hitel kapcsán" ez az abcdefg az ahol jelenleg dolgozom

Csabi5 # e-mail 2017.04.17. 15:17

ObudaFan köszönöm a választ. Az lehet, hogy valós személyek,és mondjuk pont a "kovács lászló írt. Érdekelne, hogy melyik rész az ami sértő, ami negatív megítélés, vagy rágalmat fejez ki, és hogy ha feljelent, mivel védhetem magam, és mi lehet a büntetés amit kaphatok ezért???(bár én továbbra is meg vagyok ezen döbbenve). Nekem ez elkeserítő, egy hónapban száz ennél inkább nehezményezhető üzenetet kapok kommentben, ezzel az erővel meg lehetne kommentelőkkel tölteni a bíróságokat. És egy ilyennel meghurcolhatnak egy olyan állampolgárt aki tiszteli a törvényeket. És még az érdekelne a privát megkeresésében írt üzenetei felhasználhatóak e a védelmemben vagy ellene "lejátszuk a bíróságon?
linkedin
javaslom nézzél utánam
ellenben
eltaposlak" "jó lesz ha majd mindenki előtt bemutatom utána hogy tapostalak el" "egyébként a vezérével szintén jó kapcsolatom van egy banki projekt hitel kapcsán" az a az a munkahelyem "na szerintem most már kapisgálod hogy milyen kapcsolatrendszerem van" Kb ennyi amiket lényegesnek tartottam a privát megkereséséből

ObudaFan # e-mail 2017.04.17. 09:10

Attól függ. Ha a "kovács lászlók", stb. helyére konkrét, létező, beazonosítható személynevek vannak behelyettesítve, az úgy lehet rágalmazás.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Szomorú örökös # e-mail 2017.04.17. 07:58

Csabi5

Én is kaptam már hasonló üzenetet FB-on, nem foglalkozom vele, hanem ha nem tudok értelmesen reagálni rá és az ürge nem hagyja abba a mocskolódást, akkor oda kerül a csávókám, ahová való, letiltom a sunyiba! :-)

Csabi5 # e-mail 2017.04.17. 07:23

Köszönöm a gyors választ Uram, még annyit elfelejtettem a végéről, mert másoltam, pontosan nem tudom idézni de még a végén ilyesmi volt írva, "Az a 20-40 ember vagy akármennyi ember általában olyan 3-5 ember és szerintem most vakargatjátok a fejeteket, de le lesztek ti leplezve kovács lászlók, kovács csabák, nagy józsefek (természetesen nem ezekkel a nevekkel és még legalább 20-30 ilyen van itt.... " Kb ennyi lenne az egész, erre jött egy privát üzenet, hogy eltaposnak, meg hogy jó kapcsolatai vannak meg hogy tudja hol a munkahelyem, ismeri a vezetőimet, és feljelent és a bíróságon lejátsszuk, (én ilyen fórumokon számtalanszor kapok ennél sokkal durvább üzeneteket, meg se fordul a fejemben a jelentgetés). De én se érzem, hogy ebben van rágalmazó becsületsértő kijelentés, az se negatív dolog, hogy esetleg egy lakcímről vagy IP címről esetleg több ember írhat, trágárság se hangzik el, és szerintem olyan se ami méltóságában sért valakit. De azért várnék egy megnyugtató választ egy jogi szakértőtől.Lehet e ebből bajom? Előre is köszönöm

Burn Out # e-mail 2017.04.17. 06:12

nem

Csabi5 # e-mail 2017.04.17. 03:54

Üdv, érdekelne, hogy ebben az esetbe Bersényi Demeter követett e el rágalmazást, vagy becsületsértést, ez egy híroldal fóruma. Köszönöm a válaszokat! "Nagyon nagy pénzben mernék fogadni, hogy ha utána ellenőriznénk az IP címének és a helynek ahonnan érkeznek az üzenete annak a 20-40 libsi írogatónak aki állandóan jelen van az Indexen arc nélkül vagy mesefigurás profilképpel vagy ilyen állképpel vagy esetleg külföldi névvel írogat kiderülne, hogy az üzenetek nagy része ugyanarról a lakcímről ugyanazzal az IP címmel jönne az. Informatikus ismerősöm szerint ez már régóta bevett szokás a szociknál, hogy így úgy tűnjön többen vannak és próbáljanak befolyásolni vele...tán még pénzt is kapnak érte, tisztelet annak a 2-3 embernek aki nincs közöttük"

Bornemissza24 # e-mail 2017.04.03. 12:26

Tisztelt Jogászok!

Rendvédelmi testület tagja vagyok, és mint ilyen, nem folytathatok pártpolitikát, ám évekkel ezelőtt nem egy pártrendezvényen szólaltam fel, vettem részt. Ezek közül a legtöbbről videó, illetve képanyag is készült, melyek közül többet én magam töltöttem fel a politikai oldal helyi Facebook oldalára. Az oldal adminja többszöri kérés/követelés ellenére sem hajlandó levenni az érintett képeket az előbb említett közösségi oldalról. Van lehetőségem eltávolíttatni a tartalmakat az ügy jogi útra terelése esetén?

Tisztelettel és köszönettel

ObudaFan # e-mail 2017.03.29. 22:44

Ezt hogy érted? Az e-mail fiókjába léptek be jogosulatlanul?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.03.29. 22:44

Hogy lopják el?

www.kbs-ugyved.hu

Sirmaister # e-mail 2017.03.29. 20:28

Tisztelt jogászok!
Azzal a kérdéssel kerestem fel ezt az oldalt ,hogy az szenélyi jogokat sért e ha valakinek ellopják az email címét.És tudom hogy ki volt csak azt nem hogy mit lehet tenni ilyen esetekben

Szomorú örökös # e-mail 2017.03.27. 20:57

nonolet

Ha ez nem jogellenes, akkor egy sima kamera beépítése az ajtóban - belül digitális rögzítőre kötve - sem jogellenes.

https://orkodo.hu/…skalo-kamera

Szomorú örökös # e-mail 2017.03.27. 19:41

nonolet

Erre máris megoldás, ha a kamera az ajtóba van építve, egyfajta kikukucskálóként. Az ugyanis a tiéd. Mindent látsz vele a saját ajtód előtt. És persze van is ilyen ajtókukucskáló, ami belül egy kicsi monitorra mutatja, hogy ki áll az ajtó előtt.

Ha viszont a közös területre szerel fel, akkor egyértelmű, hogy csakis a lakók kétharmada által elfogadottan teheti mindezt. Irreleváns, hogy mit figyel a kamera ebben az esetben.