Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

vierzo # e-mail 2017.11.29. 03:51

tehettek volna feljelentést ?

a személyiségi jogok megsértése nem polgári peres ügy?
ezt nem csak a bíróság mondatja ki?
egy tartalom megoszlása miért lenne rendőrségi ügy? ez nem bűncselekmény vagy tévedek?

drbjozsef # e-mail 2017.11.28. 15:27

vierzo,

szerintem is túlzás az igazgatói, de még olcsón megúsztátok, mert a zárt csoport is csoport, tehát megosztott olyan tartalmat, amihez nem volt jogosultsága. Tehettek volna feljelentést is.

Én, ha szuttyogtatni akarnám őket, keresnék olyan képet (iskola honlapján, vagy más helyi orgánumban), amiben szerepel a gyerek, és nem járultál hozzá, és megkérdezném, hogy pontosan milyen jogi lépéseket tettek ebben az ügyben, felelősségre vontak-e már valakit, vagy neked kell-e szerintük elmenned a rendőrségre feljelentést tenni.

drbjozsef # e-mail 2017.11.28. 15:23

CsAdrienn,

az internet sajnos olyan, hogy ami felkerül, az ott is marad rajta valahol örökre.
Ha jogszerűtlenül kerültek fel a képek/videó, akkor az oldal szolgáltatóját kell megkeresni, és írásban kérni a törlést. Ha ennek nem tesz eleget, akkor polgári pert lehet indítani.

CsAdrienn # e-mail 2017.11.28. 14:31

Szeretnék segítséget kérni!
2008ban készítettek rólam felnőtt filmet és képeket, amit 2013 ban ügyvéd által a teljes jogot vissza vásároltam!
Azonban a napokban ujra megtalálható az interneten egy része!
Mit lehet ilyenkor csinálni?

vierzo # e-mail 2017.11.28. 09:30

Szeretnék segítséget kérni. 13 éves fiam az iskolában de órák után két verekedő osztálytársáról felvételt készített, majd pár nap után az osztály zárt csoportjába a Messenger levelező alkalmazáson láthatóvá tette, amit az osztályfőnök felszólítására letörölt később.

Az eset kapcsán a fiamat már napok óta meghurcolják az iskolában, tegnap igazgatói intőt kapott, hogy "megsértette az osztálytársai személyiségi jogait, mert felvételt készített róluk és hogy az internetre feltöltötte".(Messengerbe töltötte fel nem az internetre)
Rendőrségi feljelentéssel fenyegetik a fiamat, a két verekedő gyerek meg semmit sem kap.

Nem vagyok híve semmilyen like-olásnak, internetre feltöltésnek, facebookozásnak, a gyerekeimet is erre tanítom, de ezt a büntetést túlzónak tartom. A fiam eleve szorongó, visszahúzódó, csendes gyerek, tanulási nehézsége miatt sajátos nevelési igényű, sokszor úgy érzem pont ezért kap ő súlyosabb büntetéseket mint más gyerek.

Kérdésem: ezzel valóban személyiségi jogokat sértett?
A rendőrség jól tudom, hogy nem is foglalkozna ezzel , mert ez polgári peres ügy?

Készülök egy válasz levelet írni az igazgatónak.

Az osztályfőnöknek már leírtam, hogy az iskolai évnyitó az egész kerületben hónapokon keresztül látható volt (fogorvosi rendelő, önkormányzat stb TV készülékein) utólag kértek a szülöktől hetekkel később engedélyt (én nem is írtam alá, mert elvből ellenzem), bármilyen rendezvényre elmegyek pl adventi nap, iskola futás, a gyerekeimről, rólam is több fotót viszont látok az iskola honlapján, interneten (youtube-on) stb.
Egy éve egy kereskedelmi csatornás tehetségkutatón indult egy osztálytárs, pressziót gyakorolt az iskola a szülőkre, hogy járuljunk hozzá , hogy az osztályban tévé felvétel készülhessen és azt levetíthessék a műsorban (osztályról készítettek felvételt, és elénk tolták, amelyben minden személyes adatot meg kellett adni születési időtől a lakhelyig).

A mai világban ez az eset tényleg ekkora büntetést érdemel szerintetek?

ObudaFan # e-mail 2017.11.22. 15:26

Polgári pert lehet indítani a képek törlése iránt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Mrshorvatski # e-mail 2017.11.19. 15:40

Visszatérve pár nappal ezelőttiekre... Szóltam az illetékesnek szóban és írásban, hogy törölje a lanyomrol a fotókat. Sajnos még mindig fent vannak a közösségi oldalon. Mit lehet ilyenkor tenni? És mivel járhat az, ha én tovább lépek?
Köszönöm előre is

Mrs

alfateam # e-mail 2017.11.17. 14:58

Aki kabátlopásba keveredik oly módon, hogy az ő kabátját lopják el a kocsmába az egy kicsit maga is hibás, minek ment olyan helyre ahol ilyesmi előfordul...

Lacerta agilis # e-mail 2017.11.17. 14:43

Tisztelt szakemberek!
Az lenne a kérdésem, hogy van e jogi következménye és milyen, ha egy közösségi oldalon (youtube) személyeskedő, rágalmakat, személyi szólásszabadságom nem figyelembe véve olyanokat ír egy felhasználó hogy például "a hozzám hasonlókat ő kiirtaná"? A hozzászólásom amire reagált nem sértet senkit, nem bírált senkit, egyszerűen az ilyen fajta embertelen hozzászólásokat kritizáltam de hangsúlyozom, úgy hogy egy résztvevőnek se bántottam a lelkivilágát. Az ő válaszára meg szintén türelmesen válaszoltam, de ezek után se hagyta abba az ezeknek az írását.
A válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm és bocsássanak meg, hogy ilyenekkel zavartam!

Mrshorvatski # e-mail 2017.11.13. 11:13

Köszönöm, hogy megerősített!

Mrs

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.13. 11:07

Cselekvőképtelen kiskorú helyett a törvényes képviselő (a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő, ha az nincs, akkor a gyám) tehet jognyilatkozatot.

www.kbs-ugyved.hu

Mrshorvatski # e-mail 2017.11.13. 10:37

Egy fotós csinált a lanyomrol képeket. Ezekkel a képekkel hirdeti magát. Azt szeretném tudni, hogy elég-e az apa engedélye ehhez? Elvaltunk, a felügyeleti jog az enyém. Azert szeretném tudni, mert ha én szeretnek a kislanyomrol feltenni fotót, ahhoz mindig kikérem az engedélyét. Ugyanis utalja, ha nélküle teszek ki bármit.
Köszönöm előre is a segítséget

Mrs

ObudaFan # e-mail 2017.11.03. 10:52

Igen, ha a képekkel visszaél, akkor sérelemdíj jogosan lesz követelhető.
És már az bűncselekmény (zsarolás), ha pénzt kért azért, hogy ezt ne tegye meg.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

jonasmith # e-mail 2017.11.02. 18:16

Kedves hozzáértők,

Lenne egy kérdésem, amivel kapcsolatban szeretnék némi szakértői hozzászólást meghallgatni.

A helyzet röviden a következő: A volt barátnőm fényképeket meg videó felvételeket készített rólam szex előtt és közben.

Ezeken olyan helyzetben vagyok látható, amit nem szeretnék, hogy rajta kívül más is lásson. A részletekbe most nem nagyon mennék bele, csak elviekben érdekelne, hogy van-e valamiféle jogorvoslatra lehetőség.

Az ex barátnőm levélben megfenyegetett, hogy ezeket a képeket elküldi az ismerőseimnek. Jelenleg van egy barátnőm akivel szeretjük egymást. Neki van egy nyilvános facebook oldala is, mivel egy szépségszalonban dolgozik.
Ő fél, hogy oda is felkerülhetnek ezek a képek.
(Van egy gyereke, nekem is vannak gyerekeim, nem szeretnénk, ha ők is meglátnák ezeket a felvételeket...)

A facebookon az ex barátnőm kamu reglapokat készített (hamis név hamis fényképek) és a barátnőm ismerőse és az ő ismerőseinek az ismerőse lett. A kamu reg lapokat elvileg bejelentették a facebooknak, de nem igazán történt semmi. (Az egyik kamu adatlapon egy rólam készült kép van, de mivel az arcot levágták róla így nem ismerhető fel a kép.)

Az ex először levélben megfenyegetett, hogy kiteszi az internetre (fórumokra, barátnőm ismerőseinek elküldi) a képeket, és ha esetleg ez a kapcsolat emiatt véget érne akkor nem áll le, bárkivel megismerkedek neki is elküldi ezeket....

Legutóbb viszont már pénzt kért, hogy utaljak át a számlájára x forintot mert szerinte nekem kéne megjavíttatnom a redőnyt. (És ha nem, akkor kilátásba helyezte, hogy bejelentkezik a barátnőmhöz és elmond neki mindent és elküldi a képeket.)

A barátnőmnek már elmondtam nagyjából mindent, ennek ellenére nem szeretném, ha megnézné ezeket a felvételeket.

Azt se szeretném ha ezeket az ismerőseim vagy az ő ismerősei látnák.

Az ex a mostani barátnőmet is zaklatja (ismeretlen számról hivogatja, meg bejelentkezik kezelésre majd nem jön el, stb)

Kicsit kezd már idegesítővé válni amit csinál.

A kérdésem lényege az lenne, hogy ha esetleg a képeimmel visszaél és emiatt magyarázkodnom kéne ismerőseim (na adj isten a munkahelyemen a kollégáim) előtt, akkor van-e rá mód, hogy valamilyen kártérítéssel éljek-e felé?

Ha van rá esély, hogy ez büntetendő cselekmény, amit a bíróság szankcionál és kártérítést ítélhetnek meg nekem, akkor talán leállítja magát és abbahagyja ezt.

Semmi kedvem pereskedni, da ha elkezd képeket közzétenni rólam, akkor kénytelen leszek valamilyen ellen(válasz)lépésekre. Ha semmi esély nincs rá, hogy ezt jogi úton rendezni lehet, akkor nem is erőlködöm ezzel a dologgal. De ha van erre valami mód, hogy a személyiségi jogaimat megvédjem valahogy legális módszerekkel, akkor ezt megpróbálnám.

A kártérítés helyett azzal is megelégednék, ha a bíróság kötelezné, hogy törölje le az összes rólam készült felvételt végérvényesen.

Nagyjából ennyi lenne.

Előre is köszönöm az objektív válaszokat.

drbjozsef # e-mail 2017.10.30. 21:17

Csak nem a Homáros távirányítós poszt? :))))

Ha az, akkor én annyira azért nem ugrálnék, ha a személyiségi jogi sérelem fennáll, akkor valószínűleg a Btk. 222 par. (2) is a másik fél részéről - többek között feltehetőleg.

ObudaFan, itt a részletes : http://homar.blog.hu/…agom_a_fejed

ObudaFan # e-mail 2017.10.30. 19:26

Büntetőjogi vonzata valoszinuleg nincs, bar persze ismerni kellene a konkrétumokat.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Pretorian # e-mail 2017.10.30. 11:31

Kedves Fórumozók!

Lenne egy kérdésem, amiben szeretnék segítséget kérni. Egész röviden az lenne a lényeg, hogy volt egy beszélgetésem a Facebookon valakivel, az ő privát üzenőfalán (tehát nem chatben, hanem az üzenőfalon). A beszélgetés azok után történt, hogy az illető előtte megfenyegetett telefonon, hogy úgymond "szétveri a fejem". Nyilván ezt zokon vettem, így ebből kialakult egy párbeszéd, aminek a hangneme megfelelően illik ehhez a szituációhoz. Történetesen üzemeltetek egy webshopot is, és az illető vásárlása után történt az ominózus fenyegetés. Az ügyletet lezártuk, ez a privát beszélgetés már vele történt az én privát FAcebook profilomon. Az illető ezek után fogta a beszélgetést, elküldte egy blognak, akik leközölték úgy beállítva ezt, mintha a beszélgetés a cég kommunikációs csatornáján folyt volna, és az un. panaszkezelés része lenne. Természetesen megírtam nekik, hogy a beszélgetés az ügylet lezárása után történt, privát profilról írtam privát profilra, és az ominózus fenyegetés körül forgott a szóváltás. Írásban közöltem, hogy nem járulok hozzá a beszélgetés nyilvános megjelentetésének, tekintve hogy ez már a mi privát csevejünk volt arról, hogy némineműleg zokon vettem egy beigért verést, főleg hogy ez ok nélkül történt. Szóval mindezek ellenére nem hajlandóak levenni a privát beszélgetés másolatát. Kérdésem az lenne, hogy van-e ennek valamiféle btk-s vonzata, azaz ha lehet, szeretnék haladéktalanul rendőrségi feljelentést tenni, mert a tiltásom ellenére nyilvánosság elé teregetnek egy olyan beszélgetést, amihez én nem járultam hozzá.

Előre is köszönöm a segítséget!

wers # e-mail 2017.10.27. 14:33

na, nekem erről ami eszembe jut, hogy régebben (tán még most is van) társkereső rovatban volt olvasható "önhibáján kívül elvált"

Szerintem itt ott kezdődik a gond, hogy valaki ráeszmél, hogy hagytam magam megverni, kirabolni, becsapni. Persze sokszor nem nagyon lehet ellene védekezni, de pedig mégis. És ezt érzi megalázónak, nem magát a megverést, kirablást, becsapást.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.27. 13:20

Csak akkor, ha például az csorbítja, hogy "kirabolták; megverték; becsapták stb."

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2017.10.27. 13:15

Bocsánat, pongyola voltam. Nem a tény csorbítja a jó hírnevemet esetleg, hanem az állítás. Tehát.

Ha az az állítás, hogy "Ez az ember házasságtörő" sérti a jó hírnevet, akkor az az állítás (azonos körülmények/nyilvánosság előtt), hogy "Ezt az embert felszarvazták" az nem?

wers # e-mail 2017.10.27. 13:09

kövérellenőr, én úgy vélem ez adatvédelmi kérdés első sorban, vagyis ebből szeretném megvilágítani.

Ott a gond, ha valaki nyilvánossá tesz magáról, családról stb. pl. képeket, azzal alapból hozzájárul, hogy azt mások megismerjék. Sajnos a technika arra is lehetőséget ad, hogy azt másolják, felhasználják. Lehetne az is, hogy lemásolják, és megjelentetik a te képedet egy közösségi oldalon, hogy ezt az embert láttam a xxx bank kirablása idején arra járni. Holott te lehet, 150 km-re dolgoztál abban az időben.
Erről szól a bulvár sajtó is, címlapon megjelentetik, aztán az 5. oldalon három hónap múlva apró betűkkel szedve megírják, alaptalan volt.

Megértem azokat, akik nem szeretik ezeket az oldalakat. Ne azt nézd, mit ír, hanem, hogy ki írta. Sokszor azért visszanyal a fagyi.

A családi problémákat nektek kell rendezni. Nyugodtan. Ha szeretitek egymást, meg tudjátok oldani. És nem szabad, hogy mások beleszóljanak. :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.27. 12:16

Szerintem nem. [...] Elnézést.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.27. 12:15

Szerintem meg. Érezheted megalázónak, de a becsületedet nem csorbítja.
(Egyes tradicionális társadalmakban mondtak erre olyasmit, hogy "folt esett a becsületén"; meg hogy "tisztára kell mosni a becsületét" - de igazából ott sem maga a megcsalatás rontotta a közvéleménybeli megítélést, hanem az, ha az illető nem vett az elvárt módon elégtételt.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2017.10.27. 09:46

Átgondoltam. Igazad van. Pont az igazsághoz mondjuk köze nincs akkor.

Az nem csorbítja az én jóhíremet, ha megcsalnak?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.27. 09:29

Ha bizonyítható, és tényleg megtörtént, akkor nem könnyen látom be, hogy az miért csorbítja a jóhírnevét valakinek.
Ezt gondold át még egyszer.

(Megjegyzem, a rágalmazás törvényi tényállása nem használja ezt a kifejezést. "Másról becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel..." Pont. Ezzel a bűncselekmény megvalósult. Szűk körben mentesül az elkövető, ha bizonyítani tudja, hogy az állítása igaz.)

www.kbs-ugyved.hu