Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

pohicop # e-mail 2015.06.16. 20:27

Nálam a válóper során azt mondta az asszony, hogy pszichiátriai betegségem van és gyógyszereket szedek. A bírónő azt kérdezte, hogy hozzájárulok e az ezen adataim bekéréséhez, mert ha nem akkor nincs hozzá köze senkinek. A feleségem ügyvédjének pedig elmondta, hogy változott az ezzel kapcsolatos jogszabály. Természetesen hozzájárultam hiszen nem vagyok pszichiátriai beteg és soha nem is voltam kezelve a pszichiátrián. Így a bírónő be tudta kérni a kórházból és a háziorvostól az erre vonatkozó nyilatkozatokat. Melyek természetesen tartalmazzák, hogy soha nem is láttak ilyen problémákkal.

Az aranyeres dolog is ilyesmi különleges egészségügyi adat. Szóval ha elmondod önként vagy engedélyt adsz ezen vizsgálati anyag bekérésére akkor megtudják, ha nem akkor nem.

Szerintem.

muvesz50 # e-mail 2015.06.16. 17:04

Szeretném megkérdezni, hogy ha feljelentek valakit hamis tanúzásért, köteles-e bizonyítani valamiféle irattal, hogy nem hamis tanú ?
És ha nem bizonyít, mert esetleg nem kell neki bizonyítani, akkor feljelenthet-e engem utána rágalmazásért ? (rendőrségi ügyben tanú volt velem szemben és szerintem hamis tanú.)

Nagyon sürgős és fontos lenne ezt nekem megtudni, mert ha feljelenthet rágalmazásért, akkor vissza kell vonnom azonnal a feljelentést. Ugyanis nem akarok bírósági ügyekbe keveredni egy tróger miatt.
Köszönöm szépen előre is, ha valaki segít.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.06.12. 15:50

Nincs sok értelme így általánosságban kerülgetni a dolgot. Megjegyzem, a példa sem az igazi, mert az, hogy valakinek aranyere van, nem a becsület csorbítására alkalmas tény.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2015.06.12. 15:40

KovAndrás

Ehhez már nagyon részletesen kellene ismerni az ügyet, de csak extrém esetben tudom elképzelni a jogellenesség megállapítását. (Mondjuk extrém esetben így természetesen a sérelemdíj sem teljesen kizárt.)

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Punka # e-mail 2015.06.12. 14:59

zorika!

Remélem a szüleid szomszédai megtalálják a megoldást, hogy eltakarítsák az állatokat. Aki kertvárosban akar jószágot tartani az számoljon a szomszédok nemtetszésével. Lerombolják az ingatlanuk értékét meg szagolhatják a bűzt, küszködhetnek a patkányokkal meg a döglegyekkel. Ha szüleid jószágot akarnak tartani akkor menjenek falusi környezetbe.

KovAndrás # e-mail 2015.06.12. 00:09

Köszönöm szépen a választ. Az igény érvényesítésének esélytelensége csak anyagi (nem vagyoni kártérítés) értelemre vonatkozik, vagy a tények megállapítására is? Azt gondolom, hogy vannak esetek, amikor a már amúgy is zaklatott sértettet könnyű kihasználni úgy, hogy ő adott pillanatban észre sem veszi, s csak később ismeri fel a rá nézve kínosságot, melyhez egy szakértőnek nem lenne joga, ha nem köthető az ügyhöz. Arról nem is beszélve, hogy ha a bírót és ügyvédet titoktartás kötelezi, az ügyvédet nem kötelezi az ügyfele felé, ill. ha valakinek nincs ügyvédje, akkor őt sem, hisz a saját perének anyagait azzal osztja meg, akivel csak akarja (kivéve, hogy nem „hirdetheti” nyilvánosan).

ObudaFan # e-mail 2015.06.11. 20:18

Az a helyzet, hogy az ügyben eljáró ügyvéd és bíró sem közölheti ezt harmadik személyekkel, az pedig egy peres eljárásban nem különösebben szokatlan, hogy az eljáró bíró és az ügyben jogi képviseletet ellátó ügyvédek megtudnak olyan adatokat a felekről, amik kellemetlenek. Így szerintem esélytelen erre igényt érvényesíteni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

KovAndrás # e-mail 2015.06.11. 13:04

Érdeklődni szeretnék, hogy szakértői vizsgálat során mi tartozhat személyiségi jog megsértésébe vagy adatokkal való visszaélésnek? Bővebben: ha bebizonyosodik, hogy a vizsgálati beszélgetés során a vizsgált olyan adatokat is közölt, mert megkérdezték,(tehát nem magától jegyezte csak úgy meg) de melyek semmilyen módon nem tartoznak és nincs jelentőségük az ügy szempontjából, majd a vizsgáló fél ennek ellenére ezt mégis harmadik fél tudomására hozza, (bíróság, ügyvédek) ami kellemetlen lehet a vizsgált számára (nem azért, mert ellene fordítható, csak kínos számára), akkor ezzel sértve van-e a személyiségi joga? Hogy írjak egy példát, hogy mire gondoltam: a vizsgálat során megkérdezik tőle, hogy volt-e aranyere, mire a vizsgált személy közli, hogy igen 40 éve. Az ügyhöz semmilyen formában nincs a dolognak köze, mégis a szakvéleményben azt olvassa vissza, hogy 40 éve aranyere volt, amitől így kínosan érzi magát. A kérdésem az lenne, hogy egy szakértőnek fel kell -e világosítania a vizsgáltat a vizsgálat előtt, hogy minden elhangzó információ felhasználható lesz ellene és harmadik fél számára kiadja, akkor is ha nincs köze az ügyhöz, vagy az ilyen jellegű adatok nem számítanak személyiségi jogi megsértésének? Azt tudom, hogy az orvos-beteg kapcsolat nem engedne meg ilyen adatok kiszolgáltatását harmadik fél számára, de kérdés, hogy szakértő és vizsgált kapcsolatában az üggyel össze nem hozható adatok esetén mi a helyzet?
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.06.09. 13:02

A rágalmazás magánvádas bűncselekmény. Számomra kétséges, hogy becsület csorbítására alkalmas tény-e az, hogy valaki nem akar osztálypénzt fizetni.

www.kbs-ugyved.hu

julia51 # e-mail 2015.06.09. 10:18

Kedves ügyvéd urak!

Kérdésem az lenne,hogy történt e itt büncselekmény!
Első osztályos kislányomnak 5000-,ft osztálypénzt kellet volna befizetni 10 hónapra és 1500-,ft kirándulás pénzt plusszba!
Egész évre a költség 27 gyermekre 63578-,ft volt,amit ha elosztunk 27-ell 2355-,ft/főt jelent!
Én ezt az összeget ki is fizettem,mert ugye gyermekem is részesült belőle de a fenmaradót nem vagyok hajlandó kifizetni mert már vége az iskolának és csak ülnének a pénzemen!
Erre a szülő aki kezeli a pénzeket,a kislányom összes osztálytársának küldött egy levelet és egy kimutatást hogy én nem vagyok hajlandó fizetni!
Más osztályokban év végén visszaadják a fenmaradó pénzeket,itt meg még pluszba kérnek!
Más költségek is voltak amiket külön ezek felül kellet befizetni,amit simán letudtak volna vonni az éves osztálypénzből!
Kérdésem az lenne hogy tehetek e feljelentést az ügyben,mivel az egész osztály rám és gyermekemre mutogat és mindenki előtt megszégyenültem??
Köszönöm kedves válaszukat!

Immaculata # e-mail 2015.05.28. 19:19

A szabályok betartásával a szagok és mások zavarása még nem szűnik meg.

Immaculata # e-mail 2015.05.28. 19:17

Zorika

Miből gondolod,hogy az ötletedhez segítséget nyújtunk?

Dr.Attika # e-mail 2015.05.28. 17:59

Nem feljelentés volt az, hanem bejelentés vagy panasz. Feljelenteni nyomozó hatóságnál lehet, bűncselekmény miatt.

Azt tanácsolom, hogy szedjen össze különböző illatszerekből illatmintákat, vigye át a szomszédhoz és kérdezze meg, hogy melyik illat felelne meg az izlésének és a sertéseknek ilyen illat használatát írják elő.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.05.28. 17:03
zorika # e-mail 2015.05.28. 15:43

Tíszelt cím! Én a szüleim nevében írok kérdésem illetve jó tanács kellene!Ők egy kis városban élnek kertvárosi részén ,Egy nagyon kis lészámú állattartással foglalkoznak saját célra ez sertés és baromfiból áll .A szomszéd a sertés szagáért feljelentette már a szüleimet az ÁNTSZ-nél és ők semmi szabálytalanságot nem tapasztaltak de most újra egy újabb hivatalnál illetve ügyvéden keresztül is feljelentést tettek ! És miután ismét nem fog a hatóság szabálytalan állat tartást találni mi szeretnénk ellenük valamilyen úton módon feljelentést tenni ,rágalmazás vagy személyi jog sértés alapján és többször szóban is emelt hangon ki fejezték a nem tetszésüket ! Ebben kérném a segítséget ,! köszönöm !!

ObudaFan # e-mail 2015.05.24. 22:52

Anibaba

Az attól függ, hogy pontosan mit állít.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Anibaba # e-mail 2015.05.21. 23:06

Tisztelt Szakértők!

Új munkahelyemen ahol gyerekekkel foglalkozom,egy szintén új kolléganő olyan dolgokat állít és híresztel a hátam mögött,amit én már nem tűrök el.Kértem hogy ne folytassa ezt a stílust,ennek ellenére ma tudomásomra jutott az eddigieknél még felháborítóbb viselkedése,ami miatt a szülők elpártolnak távol tartják tőlem a gyerekeket.Oktatóként dolgozom,ebből élek,egyszóval rontja a hitelességem és a keresetemet is,valamint a munkaadómat is rossz fényben tünteti fel.Tehetek feljelentést ellene,személyességi jogok és hitelesség rontás ürügyén? Köszönöm a válaszukat.

Kelvin # e-mail 2015.04.26. 09:05

Nincs ilyen jogszabály...

Tallér # e-mail 2015.04.26. 07:10

Üdvözlök Mindenkit!

Érdeklődnék, hogy melyik az a jogszabály amely alapján egy osztálytalálkozó nem minősül Férfi és Nő között személyes kapcsolattartásnak?

Egy osztálytársnőmmel nézeteltérésem akadt, mert elszórakozott rajtam komoly kapcsolat szándékával. Biztosra kell mennem mert nem akarom hogy több mint 20 ember előtt azt mondja rám hogy pl.: zaklatom.

Válaszokat előre is Köszönöm

Isaura29 # e-mail 2015.04.25. 22:15

Kedves Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy: facebookon, zártkörű csoportba, volt munkaadóm cégére tettem megjegyzést. Semmi trágár dolog nem volt benne, csak az amit magamról hallottam hogy terjeszt, sem cégnevet,sem más nevet nem említettem benne. A csoport egyik tagja nyomtatta ki és vitte be amit kiírtam.
Emiatt magánvádas eljárást fog indítani ellenem.
Mit tudok tenni? El tud ezzel érni egyáltalán valamit? A kinyomtatott kiírásomat fel tudja használni?
Köszönöm előre is!

poolpole # e-mail 2015.04.21. 19:13

ObudaFane-mail
2015.04.20. 20:03

Köszönöm hogy reagáltál!

Teljesen laikusként az érdekelne, hogy hogyan zajlik ilyenkor az eljárás? Milyen feltételeknek kell teljesülnie hogy egyáltalán megindítsák az eljárást?
Elmondják e a tanúnak, hogy ha valamit rosszul látott, vagy nem azt mondja, ami az igazság, akkor nagyon pórul járhat? Egyáltalán megindítják e az eljárást egy gyenge lábakon álló vád esetén?

Mire készüljek? Ha megindul az eljárás, nyilván vallomást kell tennem... Ekkor mire kellhet vigyázni? stb...

ObudaFan # e-mail 2015.04.20. 20:03

Ennyi információ alapján sok hasznosat mondani nem igazán lehet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

poolpole # e-mail 2015.04.19. 18:19

Szándékos rongálással rágalmaztak meg. Természetesen alaptalanul. Van egy állítólagos tanú aki szerinte látott. (a rongálás helyszíne sötét csak oda szűrődő fény van, tehát a tanú hitelessége is egy az egybe kétségbe vonható Sőt...) Az állítólagos rongálás értéke kb. 70-90ezer HUF

Az ügy állítólag a rendőrségen van. Nekem viszont 20 perc kivételével az egész kérdéses estére van alibim. De ez az egész este bizonyíthatóan nem arról szólt hogy én rongáljak. (készülnöm kellett egy hosszú útra) Egyébként sem csináltam még ilyet, de abban a 20 percben nagyon mást kellett csinálnom.

Kérdés: mire lehet számítani?
Szakértő válaszokat előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2015.04.16. 14:42

sz_ovics

A tartalomszolgáltatóhoz lehet fordulni, ha nem törli a tartalmat, akkor pert lehet indítani vele szemben.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sz_ovics # e-mail 2015.04.15. 15:49

Kedves Szakértő!

Különböző blogokon, oldalakon egyes személyek együttműködve rágalmaznak, valótlan dolgokat állítanak rólam! Érdeklődni szeretnék, hogy van e valamilyen módja annak, hogy ezek a hiteltelen tartalmak eltűnjenek? Mi a menete? Kihez kell, hogy forduljak?(ügyvéd, oldal üzemeltetője...stb)

Előre is köszönöm a segítséget!