Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

Mufurc_nagyon #   2014.07.01. 09:16

Kedves Erin!

Perelni mindenkit lehet, ez a jog biztosított mindenki számára.

A bizonyítás már más tészta és még ott van az eljáró bíró függetlensége.
Nagy hiba volt olyan tacepaot kifüggeszteni, amely esetleg sérti a "kekec" tulajdonos személyességi jogait.

Tapasztalatom szerint az ilyen esetekben érvényesül a "nem zörög a haraszt" című ősi nyelvhagyomány.

Itt is érvénysül az USA aranykettős.

  1. Mindíg az ügyfélnek van igaza,
  2. Amennyiben nincs akkor az 1. pont lép érvényben;-))))

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 jul. látogató > mint 14500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Rasmanov # e-mail 2014.07.01. 08:22

Közös képviseletnek illene tudni, hogy ilyen adatokkal miként, hogyan kell bánni, nyilvánosan közölni. Társasház bizonyára tart fent kapcsolatot jogásszal, már csak a kintlévőségek, tartozások miatt. Ha nem értenek hozzá az adatok kezeléséhez, akkor minimum egy jogász segítségével oldanám meg az ügyet.

Erin # e-mail 2014.07.01. 08:05

Kedves "Véleményem"!

Köszönöm a hozzászólást. :)

Lényegében csak az érdekelne, hogy tényleg beperelheti-e a közös képviselőt amiatt a levél miatt.

Véleményem #   2014.06.30. 18:46

Erin

nem látom értelmét foglalkozni az ilyen emberrel...
lehet más majd máshogy látja ezt...

Erin # e-mail 2014.06.30. 12:41

Tisztelt Fórumozók.
Adva van egy nagyobb társasház, ahová beköltözik egy új lakó. Nem telik el sok idő, ez az új lakó elkezdi zaklatni a közös képviseletet, a számvizsgáló bizottságot, róluk valótlanságokat állít, amit nem egy "tájékoztató" levél formájában minden lakó postaládájába bedob. Ebben a levélben a nevét, címét, mobilszámát megadja, és többek között azt állítja, hogy a közös képviselet nem reagál a megkeresésésére.
A közös képviselet megválaszolja a levelét, és annak tartalmi összefoglalóját tájékoztatásul kiteszi a társasház hirdetőjére. Teszi mindezt azért, hogy ez a bizonyos lakó ne tudja ismételten elferdíteni a tényeket, és pocskondiázni a közös képviseletet (sem). Ez a levél hétvégén kerül a hirdetőre és 2-3 napig marad ott. A társasház ajtaja kulccsal nyitható, oda idegenek nem juthatnak be.
Az ominózus lakó személyiségi jogi perrel fenyegetőzik, mondván, idegenek is láthatták az ő nevét, és értesülhettek a belső problémákról (melyet egyébként csak és kizárólag ő generál). Van rá jogalapja?
Hozzá tartozik a dologhoz, hogy ugyanez a lakó valószínűleg hangfelvételt készített az éves rendes közgyűlésről, a telefonbeszélgetésekről, amit a közös képviselettel, számvizsgálókkal stb. folytatott. (Az egyik beszélgetés után pár perccel az elhangzottakat szó szerint leírva visszaküldte e-mailen.) Engedélyt egyetlen alkalommal sem kért senkitől.
Mindmellett a kéretlenül bedobált leveleit sokan olvasás nélkül kidobták a papírgyűjtőbe, kukába, ahol bárki megláthatta/megszerezhette a nevét/telefonszámát.
Mit lehet tenni ilyen esetben? Előre is köszönöm a válaszokat.

leveles # e-mail 2014.05.27. 00:13

Tisztelt Fórumozók!

A külföldi munkámból való hazaérkezésem után a férjem a kézitáskámat feltúrva el tulajdonított egy fényképezőgép memóriakártyát.
A kártyán a kinti családról készült fotók voltak,amelyeken én is szerepeltem.
És még pár olyan fotó,amelyen a munkaadó férfi ruha nélkül volt.
A férjemnek gyorsan jött a sztory,hogy én házastársi hűséget szegtem....és minden megbeszélés nélkül beadta a válást.(hozzá kell tennem,hogy korábban sosem volt bármilyen kétes dologra utaló jel a hűtlenségemre vonatkozóan.
A férjem azonban a hozzájárulásom nélkül a bíróságra is a fotókat összekombinálva egy szaftos sztoryval- el vitte és bemutatta.Ezáltal a Bíróság előtt engem rossz színben tüntetett fel.A tanúkat ellenem hangolta.Rossz erkölcsűnek titulált,gyermekem előtt (3 éves)a mai napig szidalmaz engem.
A fotókon-amin a férfi ruha nélkül szerepel-én nem vagyok rajta.A fotók eredete számomra meglepő volt és nem tudom,hogy hogy kerülhettek a kártyára.
A Bíróságon az egyik tanú-aki úgyszintén ott dolgozott a házban,kijelentette,hogy a szobák nem voltak zárva,a személyes holmijainkhoz bárki és bármikor hozzá tudott férni.
A férjem azonban mindenkinek ezeket a fotókat mutogatja,hogy én megcsaltam őt.Rossz színben tüntet fel mindenki előtt.Tanúvallomások igazolják,hogy nagyon sok embernek megmutatta és elmondta hozzá az általa kitalált szöveget.
Májusban volt a születésnapom,amikor fel is tette a Face-re az egyik fotót.Engem kellemetlen helyzetbe hozva mindenki előtt.
A kérdésem az lenne,hogy hogyan léphetek fel ellene,hogy ne járasson le mindenki előtt.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.05.19. 10:09

Különösen az emlékezetkiesés a súlyos.

www.kbs-ugyved.hu

Jeva1980 # e-mail 2014.05.19. 06:28

Kedves ObudaFan! Köszönöm a gyors választ. Egy kettős gyilkossággal, lopással, valamint emlékezetkieséssel történő megvádolás a kerítésre felhelyezett állványháló kifogásolása kapcsán meglehetősen súlyos, illetve szükségtelen kitérő szerintem. Ön szerint?

ObudaFan # e-mail 2014.05.16. 12:02

Akkor van rá lehetőség, ha súlyosan és szükségtelenül gyalázkodó kijelentések.
Polgári pert azt lehet indítani 5 éven belül, de rágalmazás miatt büntető feljelentést tenni csak a tudomásszerzéstől 30 napon belül lehet, így ezzel a birtokvédelmi eljárás végét megvárni nem lehet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Jeva1980 # e-mail 2014.05.16. 06:20

Tisztelt Fórumozók!

Itt is szeretnék érdeklődni, hogy ha az ellenünk indított birtokvédelmi eljárás alapjául szolgáló iratban, amelyet a szomszédunk ír, olyan állítások, feltételezések vannak, amelyek szellemi épségünket, törvénytisztelő életmódunkat nagyon súlyosan kérdőre vonják, illetve a levélből egyértelműen kiderül, hogy a vádaskodó a környéken ezeket az elgondolásokat terjeszti is, akkor a birtokvédelmi eljárást követően van lehetőségünk rá, hogy rágalmazásért pereljük?

Köszönettel.

kaméleon # e-mail 2014.05.15. 18:49

A T-s előírásokat ismerem (gondolom nincsenek nagy eltérések), külön kitér arra, hogy üzlettérben úgy és olyan hangerővel beszélhet csak az üi., hogy a többi üf. ne halljon semmit rólad, az ügyedről stb. Én pl. a fővárosi Árkádban tapasztalom rendszeresen ezt, és egyéb szabálytalanságokat is. Üvöltve közli a szőke leányzó az ügyféllel pl., hogy mennyi a tartozása, és leszólja, mert tartozik és már volt letiltva. Én meg 10-15 másik emberrel hallgatom, hogy alázza.
A telefonos ügyfélszolgálatot eleve úgy is felhívhatod, hogy szeretnél rögzített, fölvett panaszt tenni a személyes üf. ügyintézőjére. Nem kell különösebb bizonyítás. Mondod a számod, amivel ügyintéztél, a dátumot, és ennek alapján megtalálják a rendszerben, ki foglalkozott veled. (Ha olyan jellegű ügyintézés volt, amihez a szgépes rendszerbe be kellett lépnie a számoddal.)
Vagy, egyszerűen beírsz a panaszkönyvbe, illetve, küldhetsz panaszt e-mailben is. Nagy eséllyel lesz valamilyen intézkedés utána.

Immaculata #   2014.05.15. 18:43

A telefontársaságnak van ügyfélszolgálata, ott írásban lehet panaszt tenni.

monalisa1 #   2014.05.15. 16:03

A magad elmondása kevés lesz, tanúkkal kell tudni bizonyítani az elhangzottakat.

annuska6 # e-mail 2014.05.15. 14:57

Tisztelt Címzett!

Egyik telefontársaság üzletében egy ott dolgozó a kollégájának úgy tett megjegyzéseket a magánéletemről, hogy azt az üzlet közepén állva hallottam. Több ügyfél és ott dolgozó volt ezidőben az üzletben. Az ügyintézésem végeztével ezt szóvá is tettem, melyre fennhangon, veszekedős stílusban reagált. Szeretnék panaszt tenni az üzletben, szeretném, ha ott eljárnának.
Nem hiszek abban, ha felhívom az állandó ügyfélszolgálatukat, készségesen elárulnák, mire tudnék hivatkozni.
Kérdésem, vajon van-e minden nagyobb telefontársaságnak a dolgozók viselkedési moráljára vonatkozó szabályzata, következményekről leírása?
Ha nincs, mire hivatkozhatok?
Ez személyiségi jog megsértése?
Ennél erősebb panaszt, pl. bíróságnál nem kívánok tenni.
Köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2014.05.14. 16:33

Lehet tenni rágalmazás miatt büntető feljelentést is és polgári perben kártérítést is lehet kérni a jóhírnév megsértéséért.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

julcsik # e-mail 2014.05.14. 12:23

Tisztelt Jogi Fórum!

Tanácsot szeretnék kérni Önöktől, hogy milyen lépéseket érdemes tenni a kérdéses ügyben. Egy közeli hozzátartozóm pénzügyi szektorban dolgozik lassan 30 éve. Megtudta, hogy egy konkurens cég dolgozója valótlan dolgokat állít róla, üzleti csalással vádolja, de nem tesz ez ügyben hivatalos lépéseket, csak ezt híreszteli. Ezzel rontja a szóban forgó személy hitelességét ügyfelei előtt és gyakorlatilag a megélhetését teszi kockára. Ez valóban becsületsértésnek számít? Érdemes ez ügyben jogi lépéseket tenni? Esetleg feljelentést?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel,
Juli

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.05.08. 12:25

Nem azt jelenti. Még hasonlót sem mondott senki.

www.kbs-ugyved.hu

Fabcsi # e-mail 2014.05.08. 00:40

Köszönöm a választ.
Akkor ez azt jelenti, hogy bárki, bárkiről, bármit ír (egyetlen személynek)és az a "bárkinek" nem tetszik, akkor minden további nélkül beperelheti a privát levél íróját? Ilyen alapon a pletyka is büntetendő?
És ilyenkor, egyetlen magánlevél miatt mekkora lehet a büntetési tétel?
Köszönöm a segítséget.

Fabcsi # e-mail 2014.05.08. 00:40

Köszönöm a választ.
Akkor ez azt jelenti, hogy bárki, bárkiről, bármit ír (egyetlen személynek)és az a "bárkinek" nem tetszik, akkor minden további nélkül beperelheti a privát levél íróját? Ilyen alapon a pletyka is büntetendő?
És ilyenkor, egyetlen magánlevél miatt mekkora lehet a büntetési tétel?
Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # e-mail 2014.05.07. 22:26

Az is lehet rágalmazás, ha csak egyvalakinek mondasz dehonesztálót valaki másról. És akkor is lehet rágalmazás, ha az egyébként még igaz is.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.05.07. 08:25
Fabcsi # e-mail 2014.05.07. 01:50

Bocsánat, annyi kiegészítést tennék, hogy az a bizonyos negatív dolog bizonyítható. (Az illetőről pornófotók készültek.)

Fabcsi # e-mail 2014.05.07. 01:41

Tisztelt Fórumozók, Tisztelt Óbudafan!

Ha valaki privát levélben, (internet) EGYETLEN személynek valakiről negatív kijelentést tett és ezt a levél címzettje világgá kürtöli ez vajon rágalmazás - A LEVÉLÍRÓ RÉSZÉRŐL?
Különösen azért érdekel a dolog, mert a levél címzettje ugyanabban a levélben - szó szerint - a szavát adta, hogy ezt az állítást nem adja tovább.

Köszönöm a választ

ObudaFan # e-mail 2014.05.05. 12:29

Nem vagyoni kártérítés fizetésére mindenképpen. Ha lett vagyoni kára ebből, akkor azt is meg kell téríteni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

gabcsikacska # e-mail 2014.05.04. 09:09

Tisztelt Jogi Forum!
Egy kozossegi oldalon(tarskereso)egy norol tettem egy megjegyzest publikusan ami a nemi hovatartozasarol szolt es kiirtam a ceg nevet is akinek dolgozik.Azt mondta hogy az egesz vagyonomat elveszi ezert birosagi uton.A kerdesem az lenne,hogy ha beperel,akkor milyen kovetkezmenyekre szamithatok.Koszonettel:Gusztav