Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

mopszika # e-mail 2015.10.16. 18:37

Üdvözlök mindenkit!
A problémám a következő!Húsvét óta rendszeresen járok pszihiátriai kezelésre és bent is feküdtem 3 hétig a pszihiátrián egy olyan tragédia ért,folyamatosan gyógyszeres kezelést kapok tehát eléggé ki vagyok idegileg és lelkileg!A héten egy félre értés végett amit én már azóta rendeztem mégis egy ismerősöm lejáratott és megrágalmazott a Facebookon sok száz,ezer ember előtt mind a becsületemet mind a lelkemet összetörte és most ismét vissza kell mennem a kórházba és ezért szeretném beperelni nyilvános becsületsértésért és rágalmazásért!A kérdésem,hogy hová és kihez fordulhatnék ez ügyben és mi ennek a lefolyása!?Jómagam Debrecenben vagyok,lakom az illető Budapesti.....

ObudaFan # e-mail 2015.10.12. 16:57

Sugarcube

Egy bocsánatkéréssel csak akkor lesz elintézve a dolog, ha a feljelentő ezzel megelégszik. Egyébként tárgyalás lesz belőle. A 7000 fős csoportra tekintettel nem zárható ki egy pénzbüntetés sem. Plusz polgári pert indíthat, ott meg sérelemdíjat is kérhet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.10.12. 16:54

csalamádé

Sérelemdíjat is lehet kérni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Sugarcube # e-mail 2015.10.12. 10:28

Jónapot kívánok!

Történt néhány éve, hogy egy fotós (fogalmam sincs, hogy hivatalosan van-e fotós vállalkozása, nem gondolnám, hogy igen) megsértődött rám egy Facebookos hozzászólás miatt,

letiltott, és ocsmány dolgokat kezdett rólam terjeszteni, ez azóta is áll, folyamatosan olyan dolgokat hallok vissza magamról, hogy a hajam égnek áll. Akkoriban a villamoson

összefutottam egy ismerőssel (sajnos már nem emlékszek kivel, csak arra, hogy férfi volt, talán régi iskolatárs lehetett, sajnos nem tulajdonítottam neki különösebb

figyelmet), aki megemlítette, hogy valami pornós csaj képén látta vissza az arcomat, és milyen vicces, mert ismeri az adott színésznőt, haha. Ezen jót nevettünk, aztán

leszálltunk, és ennyiben is maradt a dolog. Kisebb gondom is nagyobb, mint hogy egy elmebeteggel foglalkozzak aki hadjáratot indított ellenem. Júliusban egy 7000 fős

csoportban megemlítésre került a dolog (példaként hoztam fel sértődős fotósokra), majd jött a levél mostanában, hogy rágalmazásért fel vagyok jelentve. Én viszont nem

emlékszek ki említette a képet, és eddig nem is sikerült előkerítenem. Mire számíthatok a tárgyaláson? Egy bocsánatkéréssel lesz elintézve a dolog? A fotós amúgy annó

letiltott, és nagyon vigyázott arra, hogy mindenhol ahol csak tud alámtegyen, de persze csak úgy, hogy én utólag tudjam meg, amikor már rajtam röhög mindenki a hazugságai

miatt. Visszaperelni nem szándékozok, annyira szánalmas az az ember, hogy leginkább foglalkozni sem szeretnék vele, csak még sose volt bírósági ügyem, és nem tudom mire

számítsak. Előre is köszi a választ!

csalamádé # e-mail 2015.09.29. 17:47

ObudaFan
Köszönöm!
És van értelme pert indítani? Azon túl, hogy gondolom elnézést kell kérniük, más következménye is lehet ennek? Köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2015.09.29. 16:42

A rágalmazás nem büntethető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény állítása valósnak bizonyul.

Azért ez nem egészen így van. Valóság bizonyításának csak akkor van helye, ha a tényállítás fontos közérdekből, vagy méltányolható magánérdekből történt.

Ezen túlmenően a facebook digitális környezet, ahol nem bizonyítható, ki nyomta meg az entert, ki gépelte be a szöveget, ki fért hozzá a számítógéphez az adott időpontban.
Pl. családtagok. Akik ellen senki nem köteles vallani.
És így lehet a rágalmazás miatti feljelentésből hamis vád.

Így az biztosan nem, mert még ha nem is igaziolható, hogy éppen a feljelentett követte el az adott cselekményt, ez vélhetően nem is kizárható. Így pedig nem valósulhat meg a hamis vád.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.09.29. 16:39

csalamádé

Személyiségi jogi pert is lehet indítani és a NAIH-nál is lehet eljárást indítani.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

csalamádé # e-mail 2015.09.29. 11:35

#személyiségi jogok #levéltitok #munkajog

Kedves Szakértők!

Egy cégnél felmondtam, és a céges email fiókomból még előtte kitöröltem a leveleimet, mivel több személyes vonatkozású levél is volt benne.
Köztük olyan SMS-ek, amelyek a privát telefonomról lettek átirányítva. Még amikor bekerültem a céghez, az IT-s kolléga állította be a telefonom, hogy onnan is lássam a céges postafiókom, és akkor állította be az SMS átirányítást is. Kicsit furcsállottam, de nem éreztem annak veszélyét, hogy bárki majd olvasni fogja. De mikor eljöttem, ezért töröltem mindent az outlook felhő tárhelyéből. Viszont tudomásomra jutott, hogy a cégnél mégis látják ezeket az SMS-eket, visszaállíthatták a leveleket. Ráadásul a postafiókomat nem törölték, hanem átirányították a főnök mail fiókjába, így aki nekem akarna írni, az annak a tudatában ír, hogy nekem ír, benne akár privát dolgokat is, mert el tudja küldeni. Csakhogy azt nem én kapom meg. Ezt jeleztem is feléjük, hogy nem korrekt a levelek feladóira nézve, de nem foglalkoznak vele, sőt még nekik állt feljebb, hogy milyen leveleket kapok másoktól, ki ez, mit jelentsen ez, stb. Hogyan tudnék jogi úton eljárni? A személyiségi jogaim és a levélíróim jogai, a privát telefonra írok azért sérelmezhetik ezt, nem? Egyébként a hab a tortán, hogy semmilyen munkaszerződésem nem volt, nem akartak, csak vállalkozóként számláztam, tehát még le sem voltak fektetve semmilyen munkavállalóra vonatkozó "korlátozások".
Fennáll-e valamilyen jogsértés?
Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: Flóra

Numda # e-mail 2015.09.29. 11:31

A feljelentés mindenkit megillető jog. Ehhez nem kell engedélyt kérni senkitől.

A megtételhez azonban ajánlatos előtte jogi tanácsot kérni. A rágalmazás nem büntethető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény állítása valósnak bizonyul.
(A valóság bizonyítása, BTK.)
Ezen túlmenően a facebook digitális környezet, ahol nem bizonyítható, ki nyomta meg az entert, ki gépelte be a szöveget, ki fért hozzá a számítógéphez az adott időpontban.
Pl. családtagok. Akik ellen senki nem köteles vallani.
És így lehet a rágalmazás miatti feljelentésből hamis vád.

Szóval, csak óvatosan.

Bárányok # e-mail 2015.09.28. 16:10

Tisztelt Címzett!

Nyiltan a Facebook-on olyan dolgokkal mocskoltak be, amihez árnyékként sincs közöm. A Facebook különböző csoportjaiban 1-2 ember folyamatosan hazug rágalmakkal, becsület sértésekkel illetett a csoport tagoknak. Kérdezem, van-e jogom hivatalosan feljelenteni rágalmazásért, becsület sértésért és személyiség jog megsértéséért?
Köszönettel. B:L:

marci58 # e-mail 2015.09.27. 16:37

Tisztelt Szakértők !

Nem találtam az esetek között hasonlót, szeretném tehát a véleményüket, tanácsukat kérni az alábbi témában :
Évek teltek el azóta, hogy vezető pozícióból felálltam egy vállalkozástól, mert az ott kialakulni látszó, egyre inkább törvényekbe ütköző tevékenységekért már nem szerettem volna én (is) vállalni a felelősséget.
Az eltelt 3 évben számtalan Önéletrajzot adtam be más, azonos tevékenységet végző vállalkozásokhoz, számomra meglepő módon az esetek 90 %-ban választ sem kapok.
Azért meglepő az érdektelenség, mert az otthagyott munkakörömben 14 évig dolgoztam és a szakmában sikeres embernek, jó munkaerőnek könyvelt el mindenki.
Szándékosan nem írom a területet, a jelenség a fontos.
Szakmabeliekkel a kudarcaimról beszélgetvén több személy is megemlítette, hogy a volt főnököm, a cég tulajdonosa azt híreszteli rólam, hogy nagy értékre megkárosítottam őt, milliókkal megloptam. Ha így lett volna, erre vannak jogi orvoslatok, azzal kellene, kellett volna élnie, nem rossz híremet kelteni bosszúból amiért felálltam.
A pohár az elmúlt héten telt be.
Szóbeli megállapodást kötöttem egy munkáltatóval, az írásbeliséget 1 héten belül terveztük megejteni.
A leendő munkáltatóm időközben beszélt a volt főnökömmel.
Ennek következtében a szerződés aláírása helyett sms-ben értesített arról, hogy "beszélt a volt kollégáimmal, akik nem javasolták neki az én alkalmazásomat, ezért eláll az egyezségtől".
Felhívtam. Szóban elmondta, hogy neki is elmondta a volt főnököm a rágalmakat, bizalmi állásba vett volna fel, így sajnos nem vállalja a rizikót.
Megkérdeztem, hogy ha Bírósághoz fordulnék hajlandó-e elmondani azt amit a volt főnököm rólam mondott, és azt, hogy Ő emiatt nem vesz fel engem.
Azt mondta, hogy nem hajlandó erre. A volt főnökömet 20 éve ismeri, továbbra is egy szakmában tevékenykednek, nem akar konfrontálódni.
A problémám a következő : a folyamatos rágalmazás, rossz hír keltés miatt nem tudok elhelyezkedni.
De nem tudom hogyan tudnám bizonyítani, hogy mit követ el ellenem a volt főnököm.
Tipikus "kabátlopási" ügy. Rám ragasztotta a cimkét, nincs lehetőségem pl. a Népszabadságban közzé tenni egy Nyilatkozatot amiben nyilvánosan cáfolok, így viszont szépen lassan ellehetetlenülök azon a területen amelyben 25 éve dolgozom, és amit felsőfokon tanultam és űztem.
Szeretném megkérdezni, hogy egy esetleges eljárás során kötelezhető-e azon személyek sora a valóság elmondására, akikről tudom, hogy előttük ilyen kijelentéseket tett rólam a volt főnököm. Ezek között a személyek között vannak olyan alkalmazottak akik még ma is az alkalmazottai és akkor is azok voltak amikor még én is ott dolgoztam, ill. szakmabeli üzletfelek, cégvezetők?
Hogyan tudom bebizonyítani, hogy 3 éve azért nem találok a tapasztalatomnak, végzettségemnek megfelelő feladatot a szakmámban, mert "tolvaj"-ként vagyok számon tartva?
Megtisztelő válaszukat várom mielőbb. Köszönettel: Marci58

ObudaFan # e-mail 2015.09.14. 22:31

Az eljárások indítása miatt biztosan nem áll meg, azügyben esetleg inkább a hamis vád állhat meg. A folyamatos fényképezgetés miatt viszont elképzelhető, hogy megáll.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

laller1 # e-mail 2015.09.13. 20:59

Ezen túl vagyunk,a bérelt terület határa sem úgy volt ahogyan ő mondta.

Immaculata # e-mail 2015.09.13. 20:47

Nézz szembe a szomszédod kérésével, elképzelhető, hogy igaza van, és a kerítésed tényleg az ő telkén húzódik.

laller1 # e-mail 2015.09.13. 20:35

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék az alábbi témában segítséget kérni.
Szomszédommal tavaly kezdődtek a problémáim.Nevezett özvegy .Én elváltan nevelem 3 gyermekem.Közben lovakat tartok,egyenlőre mint család kedvenceit.Tavaly belém kötött a telekhatár miatt,többször kaptam tőle fenyegető sms-t,levelet,bontsam el a kerítést ,tegyem arrébb,mert ha nem eljárást indít ellenem.Azóta sem történt semmi.A telkem határos az övével és az önkormányzatéval akiktől bérbe megkaptam azt,lovaim tartására.Megakadályozta a lovak átjutását,többször kellett rendőri intézkedést kérnem,egy alkalommal acélsodronyt is kihúzott,hogy nem jussanak vissza az állatok.Természetesen ennek nyoma van rendőri jelentés formájában.Idén Járáshivatalnál a szomszédok összefogásával indított ellenem eljárást a lovak tartása miatt.Hivatal nem állapított meg szabálytalanságot,korábban többször is voltak nálam.Most már ott tartunk,hogy a gyerekeimet nem hagyja békén,hétvégén ránk hívta a Rendőrséget,mondván,hogy megdobálták az ablakát.Szinte folyamatosan kukkolnak bennünket,fotóznak,több ilyet láttunk már a facebok oldalukon,tudtunk,engedélyünk nélkül. A rendőrök már ismernek bennünket,most is mondták,miért nem teszünk feljelentést zaklatás miatt?Mindezek ismeretében tehetrek-e feljelentést zaklatás miatt,megállna-e a vád?

ObudaFan # e-mail 2015.09.08. 10:38

Csak akkor rágalmazás, ha nem az ügy tárgyához tartozik, vagy feleslegesen gyalázkodó a kijelentés. És nagyjából ebben az esetben érdemes személyiségi jogi pert is indítani.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

noilar #   2015.09.08. 10:10

A kérdésem az, hogy bíróság vagy egyéb hatóság előtt történt becsületsértés, rágalmazás végig vihető-e?
Az elkövető az ellenfél (tehát nem tanú, hamis tanúzás nem lehet), valótlan kijelentéseivel rossz színben tüntet fel illetve úgy adja elő a valós vagy félig valós állításait amiből én rosszabb színben tűnök fel mint amilyen vagyok.
Azt hallottam, hogy hatóság előtt rágalmazni nem lehet akkor sem ha valóban rágalom lenne egyébként.

Másik kérdés, ha ez a rágalmazás, becsületsértés nem áll meg, attól a jó hírnév megsértése miatt indíthatok eljárást?

noilar

ObudaFan # e-mail 2015.09.07. 22:35
Nagdan # e-mail 2015.09.05. 19:24

Tisztelt ügyvéd úr!

A napokban volt egy kisebb koccanásom, belecsúsztam hátulról egy álló autóba. Elfogadtam a hibám rendőrt hívott a másik fél a rendőr előtt is elfogadtam, hogy én voltam a hibás. Megírtuk a biztosításos lapot majd elköszöntünk egymástól. Másnap hív a fiam, hogy karambolóztam-e. Mondom neki igen és hogy honnan tudja. Közli velem, hogy ismerőse akibe belementem hátulról és felrakta a kocsi hátulját (a rendszám meghajlott és kicsit megkarcolódott a lökhárító) majd a teljes nevemet és hogy melyik településen lakom. Másolom mit írt ki:
"Tegnap délutàni baleset eredménye (xxx helyen)!Szépen beköszönt a teherautó hàtulról!
Köszönet (xxx yyy helyen) lakosnak,aki nem vesz észre egy àlló teherautót,és mögötte egy személyautót,ő pedig harmadikként mért is tudna megàllni egy màsik teherautóval!"
Természetesen a zárójelben a nevem és lakó településem található. Kérdésem az lenne, hogy ez az én személyi jogaimat sérti-e? Mert én teljes mértékben fel vagyok háborodva, hogy egy közösségi oldalon köszönt vissza a nevem és minden ismerősöm már ezzel fogad hogy hallotta mi történt. A jó híremet rombolja ezzel a kis koccanással. Szóltam neki hogy törölje le, nem hajlandó rá. Ilyen esetben fordulhatok a rendőrség felé? Már kezd nagyon kellemetlen lenni a helyzet. Így is nagyon szégyeltem magam 30 év alatt soha nem történt ilyen, erre előfordul elfogadom hogy hibáztam mégis úgy van előadva mintha egy vad vezető lennék.
Válaszát előre is köszönöm.

Business Law # e-mail 2015.08.27. 09:00

Nem, nem teheti meg.

Polgari per, karigennyel elhet.

ármi #   2015.08.27. 08:57

Tisztelt ügyvéd úr!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi problémára!

Egy ismerősünk ajánlásával öntözőberendezést készíttetünk 2014. tavaszán. sajnos nem jól működött, a tavalyi év folyamán nem tudta mi lehet a probléma. közös megegyezéssel szakmai tanácsot kértünk egy másik szakembertől. Javasolta mit kell tenni, de ők nem jöttek vissza a nyáron, csak ősszel jelentkeztek egy teljesen más tervvel, mint a javaslat. Én nem egyeztem bele. Előzőleg ők javasolták csináltassuk meg azzal, aki szakmai tanácsot adott. A 2015. első öntözőberendezés elkészítése után kifizeti a javíttatási költséget. Ez meg is történt 2015.tavaszán, értesítettem a javítás elkészültéről, képeket mellékelve a munka folyamatokról. De lassan minden elérhetőségről eltiltott facebook, viber ). Nem fizeti ki a javítás kölstéget. Mindezek szóbeli megállapodások voltak!

Megtehetem-e, jogsértés nélkül, hogy nyilvánosságra hozom milyen rossz munkát végeztek. felvétel készült arról, hogy nem jönnek fel a locsoló fejek. Megnevezhetem-e a nevén vagy az már személyi adat megsértése? Gondoltam, felteszem a facebookra, youtubra, hogy másokkal ne történjen meg az esetem.

Mit javasol, mit tehetek jogsértés nélkül?

Válaszát előre is köszönöm!

Dr.Attika # e-mail 2015.08.26. 10:26

muvesz50!
A büntetőeljárásunkban a vádló kötelessége a bizonyítás. Nem leges dolgot egyébként sem lehet bizonyítani. feljelentheti rágalmazásért is, de ez nem az, hanem hamis vád, ha bebizonyosodik, hogy hamisan vádolta.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Business Law # e-mail 2015.08.26. 10:22

Micifr # e-mail 2015.08.26. 10:06

Semmi jelentosege, hogy a bankautomata kiirja az ugyfel nevet.

Gondolja vegig az orvosnal is nev szerint szolitanak, sot akik ott vannak azt is feltetelezik, hogy milyen problemaval vagyok ott, hiszen a dolog adja magat, pl.: fogaszat...:)

Menjen mas bankhoz.

Micifr # e-mail 2015.08.26. 10:06

Köszi, neked se legyen több! Még jó, hogy csak nyílt terepen, vagy bevásárlóközpontban van nekik kihelyezve ATM, így biztos, hogy tömeg vesz körül. Ráadásul egyre több a " "Helloooo, van-e dunna eladó?" típusú személy a környékünkön.
Szóval használható információra lenne szükségem, nem pedig arra, hogy minősítsed a kérdésemet, vagy problémámat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.08.26. 09:41

Irigylem a problémáidat.

www.kbs-ugyved.hu