Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

alfateam # e-mail 2017.11.17. 14:58

Aki kabátlopásba keveredik oly módon, hogy az ő kabátját lopják el a kocsmába az egy kicsit maga is hibás, minek ment olyan helyre ahol ilyesmi előfordul...

Lacerta agilis # e-mail 2017.11.17. 14:43

Tisztelt szakemberek!
Az lenne a kérdésem, hogy van e jogi következménye és milyen, ha egy közösségi oldalon (youtube) személyeskedő, rágalmakat, személyi szólásszabadságom nem figyelembe véve olyanokat ír egy felhasználó hogy például "a hozzám hasonlókat ő kiirtaná"? A hozzászólásom amire reagált nem sértet senkit, nem bírált senkit, egyszerűen az ilyen fajta embertelen hozzászólásokat kritizáltam de hangsúlyozom, úgy hogy egy résztvevőnek se bántottam a lelkivilágát. Az ő válaszára meg szintén türelmesen válaszoltam, de ezek után se hagyta abba az ezeknek az írását.
A válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm és bocsássanak meg, hogy ilyenekkel zavartam!

Mrshorvatski # e-mail 2017.11.13. 11:13

Köszönöm, hogy megerősített!

Mrs

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.13. 11:07

Cselekvőképtelen kiskorú helyett a törvényes képviselő (a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő, ha az nincs, akkor a gyám) tehet jognyilatkozatot.

www.kbs-ugyved.hu

Mrshorvatski # e-mail 2017.11.13. 10:37

Egy fotós csinált a lanyomrol képeket. Ezekkel a képekkel hirdeti magát. Azt szeretném tudni, hogy elég-e az apa engedélye ehhez? Elvaltunk, a felügyeleti jog az enyém. Azert szeretném tudni, mert ha én szeretnek a kislanyomrol feltenni fotót, ahhoz mindig kikérem az engedélyét. Ugyanis utalja, ha nélküle teszek ki bármit.
Köszönöm előre is a segítséget

Mrs

ObudaFan # e-mail 2017.11.03. 10:52

Igen, ha a képekkel visszaél, akkor sérelemdíj jogosan lesz követelhető.
És már az bűncselekmény (zsarolás), ha pénzt kért azért, hogy ezt ne tegye meg.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

jonasmith # e-mail 2017.11.02. 18:16

Kedves hozzáértők,

Lenne egy kérdésem, amivel kapcsolatban szeretnék némi szakértői hozzászólást meghallgatni.

A helyzet röviden a következő: A volt barátnőm fényképeket meg videó felvételeket készített rólam szex előtt és közben.

Ezeken olyan helyzetben vagyok látható, amit nem szeretnék, hogy rajta kívül más is lásson. A részletekbe most nem nagyon mennék bele, csak elviekben érdekelne, hogy van-e valamiféle jogorvoslatra lehetőség.

Az ex barátnőm levélben megfenyegetett, hogy ezeket a képeket elküldi az ismerőseimnek. Jelenleg van egy barátnőm akivel szeretjük egymást. Neki van egy nyilvános facebook oldala is, mivel egy szépségszalonban dolgozik.
Ő fél, hogy oda is felkerülhetnek ezek a képek.
(Van egy gyereke, nekem is vannak gyerekeim, nem szeretnénk, ha ők is meglátnák ezeket a felvételeket...)

A facebookon az ex barátnőm kamu reglapokat készített (hamis név hamis fényképek) és a barátnőm ismerőse és az ő ismerőseinek az ismerőse lett. A kamu reg lapokat elvileg bejelentették a facebooknak, de nem igazán történt semmi. (Az egyik kamu adatlapon egy rólam készült kép van, de mivel az arcot levágták róla így nem ismerhető fel a kép.)

Az ex először levélben megfenyegetett, hogy kiteszi az internetre (fórumokra, barátnőm ismerőseinek elküldi) a képeket, és ha esetleg ez a kapcsolat emiatt véget érne akkor nem áll le, bárkivel megismerkedek neki is elküldi ezeket....

Legutóbb viszont már pénzt kért, hogy utaljak át a számlájára x forintot mert szerinte nekem kéne megjavíttatnom a redőnyt. (És ha nem, akkor kilátásba helyezte, hogy bejelentkezik a barátnőmhöz és elmond neki mindent és elküldi a képeket.)

A barátnőmnek már elmondtam nagyjából mindent, ennek ellenére nem szeretném, ha megnézné ezeket a felvételeket.

Azt se szeretném ha ezeket az ismerőseim vagy az ő ismerősei látnák.

Az ex a mostani barátnőmet is zaklatja (ismeretlen számról hivogatja, meg bejelentkezik kezelésre majd nem jön el, stb)

Kicsit kezd már idegesítővé válni amit csinál.

A kérdésem lényege az lenne, hogy ha esetleg a képeimmel visszaél és emiatt magyarázkodnom kéne ismerőseim (na adj isten a munkahelyemen a kollégáim) előtt, akkor van-e rá mód, hogy valamilyen kártérítéssel éljek-e felé?

Ha van rá esély, hogy ez büntetendő cselekmény, amit a bíróság szankcionál és kártérítést ítélhetnek meg nekem, akkor talán leállítja magát és abbahagyja ezt.

Semmi kedvem pereskedni, da ha elkezd képeket közzétenni rólam, akkor kénytelen leszek valamilyen ellen(válasz)lépésekre. Ha semmi esély nincs rá, hogy ezt jogi úton rendezni lehet, akkor nem is erőlködöm ezzel a dologgal. De ha van erre valami mód, hogy a személyiségi jogaimat megvédjem valahogy legális módszerekkel, akkor ezt megpróbálnám.

A kártérítés helyett azzal is megelégednék, ha a bíróság kötelezné, hogy törölje le az összes rólam készült felvételt végérvényesen.

Nagyjából ennyi lenne.

Előre is köszönöm az objektív válaszokat.

drbjozsef # e-mail 2017.10.30. 21:17

Csak nem a Homáros távirányítós poszt? :))))

Ha az, akkor én annyira azért nem ugrálnék, ha a személyiségi jogi sérelem fennáll, akkor valószínűleg a Btk. 222 par. (2) is a másik fél részéről - többek között feltehetőleg.

ObudaFan, itt a részletes : http://homar.blog.hu/…agom_a_fejed

ObudaFan # e-mail 2017.10.30. 19:26

Büntetőjogi vonzata valoszinuleg nincs, bar persze ismerni kellene a konkrétumokat.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Pretorian # e-mail 2017.10.30. 11:31

Kedves Fórumozók!

Lenne egy kérdésem, amiben szeretnék segítséget kérni. Egész röviden az lenne a lényeg, hogy volt egy beszélgetésem a Facebookon valakivel, az ő privát üzenőfalán (tehát nem chatben, hanem az üzenőfalon). A beszélgetés azok után történt, hogy az illető előtte megfenyegetett telefonon, hogy úgymond "szétveri a fejem". Nyilván ezt zokon vettem, így ebből kialakult egy párbeszéd, aminek a hangneme megfelelően illik ehhez a szituációhoz. Történetesen üzemeltetek egy webshopot is, és az illető vásárlása után történt az ominózus fenyegetés. Az ügyletet lezártuk, ez a privát beszélgetés már vele történt az én privát FAcebook profilomon. Az illető ezek után fogta a beszélgetést, elküldte egy blognak, akik leközölték úgy beállítva ezt, mintha a beszélgetés a cég kommunikációs csatornáján folyt volna, és az un. panaszkezelés része lenne. Természetesen megírtam nekik, hogy a beszélgetés az ügylet lezárása után történt, privát profilról írtam privát profilra, és az ominózus fenyegetés körül forgott a szóváltás. Írásban közöltem, hogy nem járulok hozzá a beszélgetés nyilvános megjelentetésének, tekintve hogy ez már a mi privát csevejünk volt arról, hogy némineműleg zokon vettem egy beigért verést, főleg hogy ez ok nélkül történt. Szóval mindezek ellenére nem hajlandóak levenni a privát beszélgetés másolatát. Kérdésem az lenne, hogy van-e ennek valamiféle btk-s vonzata, azaz ha lehet, szeretnék haladéktalanul rendőrségi feljelentést tenni, mert a tiltásom ellenére nyilvánosság elé teregetnek egy olyan beszélgetést, amihez én nem járultam hozzá.

Előre is köszönöm a segítséget!

wers #   2017.10.27. 14:33

na, nekem erről ami eszembe jut, hogy régebben (tán még most is van) társkereső rovatban volt olvasható "önhibáján kívül elvált"

Szerintem itt ott kezdődik a gond, hogy valaki ráeszmél, hogy hagytam magam megverni, kirabolni, becsapni. Persze sokszor nem nagyon lehet ellene védekezni, de pedig mégis. És ezt érzi megalázónak, nem magát a megverést, kirablást, becsapást.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.27. 13:20

Csak akkor, ha például az csorbítja, hogy "kirabolták; megverték; becsapták stb."

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2017.10.27. 13:15

Bocsánat, pongyola voltam. Nem a tény csorbítja a jó hírnevemet esetleg, hanem az állítás. Tehát.

Ha az az állítás, hogy "Ez az ember házasságtörő" sérti a jó hírnevet, akkor az az állítás (azonos körülmények/nyilvánosság előtt), hogy "Ezt az embert felszarvazták" az nem?

wers #   2017.10.27. 13:09

kövérellenőr, én úgy vélem ez adatvédelmi kérdés első sorban, vagyis ebből szeretném megvilágítani.

Ott a gond, ha valaki nyilvánossá tesz magáról, családról stb. pl. képeket, azzal alapból hozzájárul, hogy azt mások megismerjék. Sajnos a technika arra is lehetőséget ad, hogy azt másolják, felhasználják. Lehetne az is, hogy lemásolják, és megjelentetik a te képedet egy közösségi oldalon, hogy ezt az embert láttam a xxx bank kirablása idején arra járni. Holott te lehet, 150 km-re dolgoztál abban az időben.
Erről szól a bulvár sajtó is, címlapon megjelentetik, aztán az 5. oldalon három hónap múlva apró betűkkel szedve megírják, alaptalan volt.

Megértem azokat, akik nem szeretik ezeket az oldalakat. Ne azt nézd, mit ír, hanem, hogy ki írta. Sokszor azért visszanyal a fagyi.

A családi problémákat nektek kell rendezni. Nyugodtan. Ha szeretitek egymást, meg tudjátok oldani. És nem szabad, hogy mások beleszóljanak. :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.27. 12:16

Szerintem nem. [...] Elnézést.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.27. 12:15

Szerintem meg. Érezheted megalázónak, de a becsületedet nem csorbítja.
(Egyes tradicionális társadalmakban mondtak erre olyasmit, hogy "folt esett a becsületén"; meg hogy "tisztára kell mosni a becsületét" - de igazából ott sem maga a megcsalatás rontotta a közvéleménybeli megítélést, hanem az, ha az illető nem vett az elvárt módon elégtételt.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2017.10.27. 09:46

Átgondoltam. Igazad van. Pont az igazsághoz mondjuk köze nincs akkor.

Az nem csorbítja az én jóhíremet, ha megcsalnak?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.27. 09:29

Ha bizonyítható, és tényleg megtörtént, akkor nem könnyen látom be, hogy az miért csorbítja a jóhírnevét valakinek.
Ezt gondold át még egyszer.

(Megjegyzem, a rágalmazás törvényi tényállása nem használja ezt a kifejezést. "Másról becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel..." Pont. Ezzel a bűncselekmény megvalósult. Szűk körben mentesül az elkövető, ha bizonyítani tudja, hogy az állítása igaz.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2017.10.27. 09:21

Ez esetben azzal nincs gondom. Félredugott vagy sem, elég egyértelműen adja meg, hogy a citált állítás igaz-e vagy sem. Az, hogy ezt nem tudjuk, vagy nem egyszerű bizonyítani, az magától a ténytől, hogy igaz-e vagy sem, független.
De ha megtudható/bizonyítható, akkor miért ne tehetné, vagy köteles tenni az állító fél? Ha bizonyítható, és tényleg megtörtént, akkor nem könnyen látom be, hogy az miért csorbítja a jóhírnevét valakinek.

Tudom, hogy valós tény állításával is el lehet azt követni. Például, a magyar nem túl elfogadó közéletben egy meleg közszereplőről nyilvánosságra hozni, hogy meleg. Legalábbis szerintem ez az. De egy cselekményről (házasságtörés) az elkövető tehet, nem tőle független tény, nem kellett volna elkövetnie, és akkor nem állította volna ezt senki.

És akkor még az igaz extremitásokról ne is beszéljünk a bíróság vs. házasságtörés témakörben.
(https://444.hu/…el-verte-meg)

alfateam # e-mail 2017.10.27. 08:34

Ha tisztázod magaddal az „ "igazság”" fogalmát mindjárt érthető lesz.

drbjozsef # e-mail 2017.10.27. 07:29

KBS,

próbálom értelmezni a hozzászólásod. Tehát ha rágalmazás miatt büntetőügy lesz, se a sértett, se a vádlott nem bizonyíthat. Vagyis függetlenül az "igazság"tól, a vádlottat elítélik, mert a házasságtörés kimondásának ténye önmagában becsület csorbítására alkalmas tény?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.26. 23:39

Képmással való visszaélés. De lehet rágalmazás is. Azért az, hogy valaki házasságot tör (oda-vissza) még ma is becsület csorbítására alkalmas tény.
Más kérdés, hogy a bíróság előtt nem kap a sértett lehetőséget, hogy bizonyítson (negatív bizonyítás amúgy is elég nehéz); sőt ebben az esetben szerintem a vádlottnak sem engedik meg. Tehát a büntetőeljárástól ne várja senki, hogy abban bármi is kiderül, egyértelművé válik.

Kövérellenőr, csak kérdezem: nem vagytok egy kissé - hogy is mondjam - túlkorosak az ilyen balhékhoz?

www.kbs-ugyved.hu

Vadsuhanc #   2017.10.26. 21:32

kövérellenőr

Ha bízol a párodban szard le.

HA nem bízol a párodban akkor gondolkozz el azon, hogy milyen kapcsolatban élsz.

Én személy szerint nem látok ebben semmiféle jogi visszaélést vagy jogsértést.

Szerinted milyen jogsértés történt?

kövérellenőr # e-mail 2017.10.26. 20:55

Hát ez nem ilyen egyszerű. Mondjuk úgy, hogy esélyt adok arra, hogy bizonyítson. A család romokban, a gyerek egy hete nem jött haza. Valamint nehéz azt elfogadni, hogy lehet egy ilyen dologgal játszani. Azt csinálnak az emberek amit akarnak- minden következmény nélkül...0

Vadsuhanc #   2017.10.26. 19:54

Ha bízol a férjedben akkor x....le az egészet.