Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

ObudaFan # e-mail 2017.09.17. 01:00

kötelezett

A személyiségi jogod vitathatatlanul sérült. Arra, hogy ezt a bíróság megállapítsa, és a további jogsértéstől őt eltiltsa, továbbá bocsánatkérésre kötelezze, mindenképp jó az esélyed.
A sérelemdíjra elvileg megint csak jó esélyed van, ha nem is nagy összegben, hiszen az új Ptk. szerint ezt önmagában a sérelem is megalapozza. Más kérdés, hogy a bírói gyakorlat azért ebben a kérdésben még elég bizonytalan, így, ha ennél nagyobb sérelmet nem tudsz kimutatni, akkor kérdéses, hogy lesz-e belőle sérelemdíj.

Ügyvéd - Lawyer - Abogado

Budapest

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

kötelezett # e-mail 2017.09.16. 19:30

Üdvözlet!

Engedély nélküli képmás készítése és közzététele kapcsán szeretnék tanácsot kérni.

Ha valaki (ismerős) lefényképez, miközben tudja nagyon jól, hogy nem szeretnék közösségi oldalakon szerepelni semmilyen formában, majd a kérdésemre, hogy lefényképezett-e, mert ha igen, akkor törölje azonnal, azt hazudja, hogy nem és utána el is küldi a képet facebookon másoknak, akkor milyen lehetőségeim vannak?

Visszacsinálni nyilván nem lehet, sem törölni, de vajon van-e arra esély, hogy valamilyen nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezve megtanulja egy életre, hogy tartsa tiszteletben mások kéréseit, elveit és személyiségi jogait?

Nem valami óriási összegre gondoltam, de nem is jelentéktelenre. Valami arany középút, ami nem dönti nyomorba, de fáj annyira neki, hogy máskor 2x is meggondolja. Nem ez az első próbálkozása, és többször el lett mondva neki, hogy engem NEM.

Attól, hogy ő - sok millió másik emberrel egyetemben - úgy éli az életét, hogy lépten nyomon kép, selfie stb, és azt is kiposztolja facebookra, ha sz..ni megy, nem jelenti azt, hogy mindenki más is így szeretné.

Másnak lehet ez semmiség, és nem érti meg, hogy miért nem siklok el felette, de nálam ez elvi kérdés.

Tehát milyen jogi lehetőségek vannak ebben a helyzetben, és a hazai jogi gyakorlatot tekintve milyen esély van rá, hogy sikerrel járjak?

dipo # e-mail 2017.09.02. 21:41

Szerintem is :)
A hézagot nem is értem de nyilvan ha igy áll a jegyző ehhez és ha jol értem ott pattog a labda akkor meg rendben vagyunk :)
Koszonok mindent.

drbjozsef # e-mail 2017.09.02. 21:29

De mindegy, mostmár szerintem is elengedhetjük ezt a dolgot. Bár formálisan szerintem egyáltalán nem oldódott meg (joghézag??? megakisfaszom), de ennek a fórumnak a kereteit azt hiszem bőven kimerítettük. Kétszer. :)

drbjozsef # e-mail 2017.09.02. 21:27

Vadsuhanc

Hűha, nem kicsit beszélünk el egymás mellett. Én két konkrét kérdésről beszélek, amit feltettem neked :

drbjozsef#e-mailJelentem! 2017.08.30. 09:21

dipo # e-mail 2017.09.02. 20:27

Vadsuhanc,

de hát megirtam hogy mit mondott a jegyző...
Nem tiltja semmi a helyben fogyasztast ezert mindta az uzemeltetonek hogy vegye ki az alkohol forgalmazasat és aztal elkeruli az ilyen problemát. Nyilván a hezagot arra értette hogy ilyen boltban nem tiltja semmi a helybenit pedig lehetne, gondolom.
De most nem fogunk azon rugozni hogy ezt adja írásba...nemrég írtam neki ő hamar felhívta az uzemeltetőt elég lámán jonne ki ha kovetelnénk valami állásfoglalast most még erről (azt sem tudom erre kotelezi e valami a jegyzőt). Szerintem.

Ja es koszonom ez tenyleg végre egyertelmu és érthető hozzászólás volt, de ezen ugye már tul vagyunk.

Vadsuhanc #   2017.09.02. 20:24

Mondjuk Te vagy a kiszolgáló valaki odaállít, hogy kér bort. Minimum két kérdésed van nem ? Milyet és mennyit?
egy liter, 2 liter, egy kannával.....

Ebből azt akarom kihozni, hogy az űrmérték alapján történő kiszolgálás megvalósul még dobozos sör esetén is. A számlán az lesz 0,5 liter.

Az ügyhöz meg még csak annyit, hogy érdekes, hogy a benzinkút kezelője nem tudja mire kért engedélyt és, hogy az ehhez szükséges szakhatósági engedélyeket megkérte-e.

Részemről a téma befejezve mert a helyzet megoldása nem itt fog megtörténni. Az üzemeltető meg akarja oldani a kérdést meg tudja.

drbjozsef # e-mail 2017.09.02. 20:04

Na, ez már én is értem. Talán még az eredti kérdés megválaszolásához is közelebb tud vinni. Majd kiderül dipo mire jut a jegyzővel.

A játék lényege, hogy vásárláskor Te nem jelölöd meg, hogy milyen mennyiségű sört vagy bort kérsz, ezáltal nem űrmérték alapjáén szolgálnak ki szerinted ?
Nem. Egyszerűen feltettem két kérdést.

Vadsuhanc #   2017.09.02. 17:28

Az adu ászról.....

A kereskedelmi tevékenységek nyilvántartásba vételével és engedélyezésével kapcsolatos eljárások lefolytatására a jegyző rendelkezik hatáskörrel.

A működési engedély alapján a jegyzőnek meg kell ( nem lehet ) mondania, hogy az árusított ital helyben ( üzletben )fogyasztása jogszabályba ütközik-e vagy sem.

Ha a válasza az, hogy nem ütközik jogszabályba a működési engedély alapján , akkor nincs az a hatóság, aki büntethetne, mivel a helyileg illetékes jegyző az italok forgalmazása mellett nem emelt kifogást a helyben fogyasztás ellen sem és ezt nem tartotta jogszabályba ütközőnek.

Egyébként nekem még mindig érthetetlen a benzinkút kezelőjének töketlensége mert két telefonnal mindez mint írtam kideríthető és a választ írásban is lehet kérni.

Kedves drbjózsef!

A játék lényege, hogy vásárláskor Te nem jelölöd meg, hogy milyen mennyiségű sört vagy bort kérsz, ezáltal nem űrmérték alapjáén szolgálnak ki szerinted ?

drbjozsef # e-mail 2017.09.02. 16:31

Erről van jogszabályhelyed is? Mert csak így magában nem hiszem el.

informator00 # e-mail 2017.09.01. 22:10

Ez egy nagy fos

drbjozsef # e-mail 2017.09.01. 14:36

Mondjuk ha a NAV tart egy próbavásárlást, és éppen ott italozik valaki, akkor lobogtathatod a jegyző pecsétesét szerintem. Ha szerintük nem szabad, akkor megbüntetnek akkor is, ha a jegyző szerint meg szabad.

De persze, ha nem szabad, és ki van írva...ugye.

dipo # e-mail 2017.09.01. 14:24

alfateam,

Az adúász::))))))

drbjozsef # e-mail 2017.09.01. 08:57

Az igaz. Bár, hogy bármilyen büntetés ellen, abban nem lennék biztos, de mondjuk ezt ne feszegessük. Elfogadom, ha van ilyen, akkor meg van oldva.

De ha nincs? Mert minden benzinkútnak szerintem nincs ilyen... azokat akkor lehet büntetni?

alfateam # e-mail 2017.09.01. 08:09

Kifelejtetted az adúászt.:
Ha viszont a kezedben ( ismerősöd kezében ) van egy pecsétes papír a jegyzőtől, amely azt foglalja magában, hogy fingom nincs szabálysértést követ-e el, ha felbontják a piát a boltban akkor mi van... mindenhol meg fogja állni a kifogás bármilyen büntetés ellen.

drbjozsef # e-mail 2017.09.01. 07:53

Szomorú örökös,

„jön M.Richárd és a 120kiló izomja, és kibontja....EZÉRT MIÉRT ENGEM BÜNTETNÉNEK MEG?”
Azért, mert az egy általad üzemeltetett nyilvános üzlet.
Te vagy felelős mindenért, ami az üzleten belül történik.

Szuper, csak eljutunk a kérdezőt érdeklő lényegig. Tehát szerinted az üzemeltetőt büntetnék.

Tegyük fel, nincs olyan szabály, ami tiltaná a szeszes ital kibontását. Ekkor a fenti válaszod nyilván értelmetlen, hiszen nem büntethetnek meg.

Tegyük fel, van olyan szabály, ami megtiltja a szeszes ital kibontását. (Bár még mindig nem irt senki még csak támpontot sem) Tegyük fel, ezt az üzemeltető kiírta nagy betűkkel. Szerinted ekkor is jogos az üzemeltetőt megbüntetni? Szerintem nem, mert minden tőle telhetőt megtett, hogy ne történjen az üzletében szabálysértés. Nem verheti ki a kezéből a sörösdobozt, ha kibontja. Akkor meg mit tehetne?

Bónusz kérdés : ha az üzemeltető felel az üzlethelyiségében történő szabálysértésért (vagy bűncselekményért), akkor ha jól értem, szerinted az üzemeltetőt fogják megbüntetni, ha zsebtolvaj ellop valakitől valamit, ha az egyik vendég meggyilkolja a másikat, vagy ha hamis pénzzel fizet a vendég. Szerintem ez nem túl valószínű, de akkor felmerül a kérdés, hogy ezek szerint van, amiért az üzemeltetőt vonják felelősségre, és van amiért nem? (Értelemszerűen kizárólag a vásárlók által elkövetett szabálytalanságokról beszélünk)

drbjozsef # e-mail 2017.09.01. 07:46

Már hogyne játszanék, ki ne hagyjatok! :)

Ha egy vendéglátó helyen kérsz mondjuk egy sört mit mondasz ?
Jónapot kívánok, kérnék szépen egy pohár sört.
(Megj: nem vendéglátó helyről szól a téma, de ha Te ezt szeretnéd tudni, erre válaszolok)

Kérsz bort mit mondasz ?
Ld, fent, bor helyett sör, megj. ugyanaz.

Netalán magad kiválasztod a portékát ( szeszes italt ) a számlám mi lesz ?
Még mindig vendéglátóhelyen? Bár értelmetlennek tűnik ezen rágódni, de őszintén szólva passz, nem szoktam az étteremben a számlát nézegetni. Talán sör vagy bor? Vagy szeszes ital? Számít?

Csak a játék kedvéért : Most Te jössz.

Vadsuhanc #   2017.08.31. 22:22

drb nem játszik :-)

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.31. 18:24

drbjozsef

jön M.Richárd és a 120kiló izomja, és kibontja....EZÉRT MIÉRT ENGEM BÜNTETNÉNEK MEG?

Azért, mert az egy általad üzemeltetett nyilvános üzlet.
Te vagy felelős mindenért, ami az üzleten belül történik.

Vadsuhanc #   2017.08.31. 17:08

Azt írtad inkább hallgattam volna.... Jószándék vezérelt. Hidd el több százszor láttam NAV , helyi önkormányzat, stb ellenőrzését.....

Nem mindig voltak megértőek.-

Ha viszont a kezedben ( ismerősöd kezében ) van egy pecsétes papír a jegyzőtől, amely azt foglalja magában, hogy fingom nincs szabálysértést követ-e el, ha felbontják a piát a boltban akkor mi van... mindenhol meg fogja állni a kifogás bármilyen büntetés ellen.

dipo # e-mail 2017.08.31. 17:00

Ez most komoly? A segítséget...

Vadsuhanc #   2017.08.31. 16:42

Mit?

dipo # e-mail 2017.08.31. 16:35

Köszi.

Vadsuhanc #   2017.08.31. 16:28

Kedves dipo!

Te azt nem akarod megérteni miért erőszakoskodom a helyi jegyző állásfoglalásának írásban foglalásához!

A jegyzőnek a válaszában meg kell indokolnia miért ütközik bármilyen jogszabályba, ha a benzinkúton italt fogyasztanak!

Ha azt írja, hogy jogszabály hézag van akkor ezt is le kell írnia.

Röviden... Ha lehet fogyasztani akkor leírja miért lehet, ha nem lehet leírja miért nem lehet. Olyan nincs, hogy csak maszatol és telefonál.

Kérni kell az állásfoglalását írásban!

Értsd meg a helyi rendeletek hiányában nem lehet állást foglalni- Lehet a helyi rendelet még a közterületen történő italfogyasztást sem szankcionálja......

dipo # e-mail 2017.08.31. 16:12

Vadsuhanc,

Termeszetesen tiszteletlen én sem akartam lenni csupán pont úgy gondoltam hogy ha nem pörgeted tovább a mondandódat az okosabb lett volna.
Vagy 3x irtam hogy ismerjuk a helyi rendeleteket...
Ez egy fórum ahol tanácsot kérnek s kapnak a hassználói...
Végülis majd minden kérdés esetében felesleges túrázni rajt hisz a kérdező mehet a hatosagokhoz valamint az ugyvedhez...
Egyébként a hozzászólásaid legalább érintették a probléma forrasát és voltak hasznosak is válaszaidban.
De most már részemről tényleg köszönöm az ilyen hozzászólásokat.