Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

Ügyvédbank # e-mail 2014.03.13. 09:46

Tisztelt Kérdező!

Akit a személyiségi jogában megsértenek - ebbe beletartozik a jóhírnév megsértése és a becsületsértés - követelheti, hogy a jogsértő adjon elégtételt és ehhez biztosítsa a megfelelő nyilvánosságot (a saját költségén). Az elmondása alapján Ön ezt jogosan követelheti. Továbbá, ha ebből kára keletkezett követelheti ennek megtérítését.

Tisztelettel
Ügyvédbank

http://www.ugyvedbank.hu/adatlapok/

kati48 # e-mail 2014.03.12. 15:28

Tisztelt fórum ! ma nyertem meg egy közel 2 éves polgári pert. Egy ismerősömről megjelent a Facebook-on egy lejárató szöveg. Engemet név szerint jelentett fel az illető a bíróságon. Ezen idő alatt az illető az egész falú előtt egyfolytában rágalmazott, mindennek elhordott, mindenkinek híresztelte, hogy én voltam. mindketten ismert vállalkozók vagyunk, tehát az egész ügy ártott a vállalkozásomnak. Teljesen torkig vagyok a rosszindulatával, hazugságaival. Visszperben szeretném feljelenteni a sok rosszért, s azt szeretném elérni, hogy nyilvánosan kérjen egy helyi lapban bocsánatot tőlem. Kérdésem van-e erre esélyem, főleg most, hogy a kezemben a felmentő határozat. köszönettel Kati

ObudaFan # e-mail 2014.03.04. 13:03
Tommi1976 # e-mail 2014.03.03. 18:19

Üdv.
A kedves szomszédom (több lakásos lépcsőház)felszerelt egy kamerát a teraszra,hogy megfigyelje a lépcsőház előtti területet és a parkoló helyét.
A napokban említette,hogy megfigyelte és rögzítette a kutyásokat (ki szedi össze maga után a kutya ürüléket)
és jelentette az ÁNTSZ-nek.
Ez vajon jogszerű?tehet ilyet?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.27. 18:06

"Nagy az Isten állatkertje, és a Facebook a kifutó."

www.kbs-ugyved.hu

jann95 # e-mail 2014.02.27. 16:59

Ez biztos, de ez már megtörtént, én meg szeretném, ha legalábbis az oldalt ki lehetne iktatni, hogy más ne essen a csapdájába...

Véleményem #   2014.02.27. 16:31

ez a csúnya facebook mindig csak a bajt hozza az ember fejére...

jann95 # e-mail 2014.02.27. 14:50

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy lehet, és érdemes e bármilyen jogi intézkedést tenni, ha egy facebookos oldalon lejáratnak? Arról van szó, hogy egy bizonyos csoportba pénzért lehet bejutni, amibe bekerültem és nem megfelelően teljesültek az ígért szolgáltatások, de ez elég képlékeny dolog és nem is ezt szeretném megtámadni, hanem miután ezt különböző fórumokon jeleztem, hogy más ne essen bele a csapdájába, ő fenyegetett abban a bizonyos fizetős csoportban, de ezt már utólag hallottam, hiszen még az éjszaka folyamán ki is tett (annak ellenére, hogy voltak még befizetett napjaim). Tehát jeleztem, hogy a csoport nem hozta a kívánt eredményt és ne menjenek oda. Ezért ő megszerkesztett egy velem való facebookos beszélgetést, amin én alpári módon becsmérlem. Ezt kitette a húszezer követővel rendelkező oldalra, ahol majdnem százan szóltak hozzá, mind engem szidva, többen írtak nekem üzenetet, hogy az egész facebook rajtam röhög. A nevemet, képemet nem takarta ki és az egész meg van szerkesztve, hónapok óta nem beszéltem vele. Ami bizonyítékom van, hogy tegnap éjjel írt nekem, hogy idézem: "Kár volt velem ujjat húzni, mindjárt kinn leszel az oldalon ;)"...meg az hogy nem történt meg ez az üzenetváltás, gondolom az is bizonyítható valahogy, hogy nem is töröltem az üzenetet. Megköszönném, ha valaki megmondaná, hogy érdemes e, és ha igen hol, hogyan a dolog után menni.

Üdvözlettel
János

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.25. 22:12

Valamit. De sokat aligha.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2014.02.25. 21:24

Szerintem ezzel már esetleg lehet valamit kezdeni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Véleményem #   2014.02.25. 21:15

Eléggé ki van ez forgatva, kétlem hogy perre érdemes lenne...

vick11 # e-mail 2014.02.25. 20:59

ObudaFan,

Én azt gondoltam,hogy honlap nem teheti közzé magánszemély,nem közszereplő,természetes személy nevét a beleegyezése nélkül,akármit is ír körítésnak.
De egészen pontosan visszakereste a bejelentkezési e-mail alapján a személy nevét a közösségi oldalakon,és mivel a honlap úgymond fórumként működik,ezért felfedte a személy nevét amit ugye a nicknév takar,és leírta,hogy a közösségi oldalakon ilyen név alatt lehet megtalálni. Ami számomra legalábbis felhívás zaklatásra.
A kérdésem továbbra is az ugye,hogy volt-e ehhez joga,és ha nem akkor beperelhető-e,vagy érdemes-e perelni emiatt?

ObudaFan # e-mail 2014.02.25. 11:08

Ez még mindig nem mond semmit. Pusztán kiírta a nevét a honlapra minden kommentár nélkül, vagy írt is róla valamit? HA igen, mit?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

vick11 # e-mail 2014.02.24. 17:37

Tisztelt ObudaFan!

Elnézést,ha nem fogalmaztam pontosan. Természetesen nem közszereplő nevét tették közzé,hanem csak egy szimpla átlagemberét,mivel nézeteltérése támadt a honlap szerkesztőjével. Erre ő közzétette a nevét,gondolom merő rosszindulatból.
Nem sértett ezzel személyiségi jogot? Mivel természetes személy nevét tette közzé,és a beleegyezése nélkül,ráadásul!

A kérdésem ugye az volt,hogy érdemes-e emiatt pert indítani,mivel a későbbiekben zaklathatják is a közzétett személyt.
Azt hiszem a törvény még védi a személyiségi jogokat. A kérdés ugye,hogy megéri-e ezért pereskedni?

ObudaFan # e-mail 2014.02.24. 11:14

vick11

Ennél azért egy kicsit pontosabb tényállás kellene, mert ezt általánosságban nem lehet megválaszolni. Például miért ne tehetné közzé egy honlap egy közszereplő nevét?

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

vick11 # e-mail 2014.02.23. 23:27

Honlap közzéteheti-e magánszemély nevét? Érdemes emiatt pert indítani?

vick11 # e-mail 2014.02.23. 19:23

Tisztelt.Jogi Fórum!

Érdeklődnék,hogy ha egy honlap a belegyezésem nélkül adja ki egy magánszemély nevét,akkor beperlhető-e? Van-e értelme? Esetleg kártérítési per indítható-e,vagy csak polgári,személyiségi jogi per?

Előre is köszönöm a választ.

Sherlock # e-mail 2014.02.22. 22:13

milyen magánvádas eljárást indíthatok emiatt

becsületsértés miatt tehetsz feljelentést

taníthatom-e addig is a gyerekeiket

igen

mire számíthatok, kaphatok-e kártérítést a jó hírnevem megsértéséért

ha károd lesz, akkor igen. De polgári perben követelheted pl a jogsértés megállapítását, hogy kérjenek bocsánatot, stb. Más kérdés hogy nem éri meg az eljárás.

joghallgató

"Golyót mindegyikbe, Isten majd kiválogatja!"

janianyu #   2014.02.22. 22:04

Tisztelt Jogi Fórum!

Pedagógusként dolgozom.
Az igazgatót néhány szülő azzal kereste fel, hogy utána néztek, kérdezősködtek az előző munkahelyemen az előéletemnek, és hogy tisztában van-e vele a jelenlegi igazgatóm, hogy én hány gyereket is tettem tönkre?

Kérdésem: milyen magánvádas eljárást indíthatok emiatt, ha beperelem ezeket a szülőket, taníthatom-e addig is a gyerekeiket, vagy fel kell-e menteni a munkavégzés alól, mire számíthatok, kaphatok-e kártérítést a jó hírnevem megsértéséért, ill. a keresetkiesés miatt, ha az is fennáll, időben kb. mennyire hosszú ez a folyamat?

Köszönöm.

mir

Nikol89 # e-mail 2014.02.15. 10:40

Tisztelt Jogi Fórum !

Egy problémám lenne amiben a tanácsukat szeretném ki kérni . Egy illettő sértő meg jegyzéseket tesz rám ahol élek és és a becsületemet rágalmazza ! Azt szeretném meg tudni hogy én ebben mit tehetnék mert már lassan ujjal mutogatnak rám , és nem szeretném ha erre a pár kapcsolatom rá menne !

Tisztelettel

BB_0328 # e-mail 2014.02.10. 20:21

Tisztelt Jogi fórum !

Abban szeretnék,segítséget kérni,hogy a munkahelyemen(Hipermarket)-ben,dolgozom mint Vevőszolgálati pultos és ugye napi szinten pénzel dolgozom.Megvádoltak avval engem,hogy ki úgy adtam ki pénz,hogy nem szabály szerűen jártam el.Azóta kiléptem abból az áruházból,de egy másik áruházba idő közben beléptem és újra munkába álltam.A biztonsági igazgató felháborodott,hogy milyen alapon vett vissza engem a munkáltatóm,és azt mondta beszélni fog az illetékes igazgatóval hogy vigyázzanak velem,mert én "lopom" a kasszafiók tartalmát. Ilyen esetben milyen jogi lépést tudok tenni,minek minősül?
Választ előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.01.29. 23:22

Pénzbüntetésnél aligha lesz több első körben.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Felicia83 # e-mail 2014.01.29. 12:42

Tisztelt fórumozók!

kérdésem családon belüli feljelentésről szólna. A nővérem volt férje/gyerekeinek apja a kapcsolatuk megromlása után a "közismert közösségi oldalon" többször is illette a nővéremet, édesanyánkat, sőt még engem is indulatosan olyan jelzőkkel, mint ribanc, kurva, egyebek. Kijelentései között a ki kellene írtani, felgyújtani,aki találkozik velük üsse és hasonló gyűlöletkeltő, uszító dolgokat közölt le. Ezek nagy részét sikerült elmenteni, ám többet törölt. A családi indulat alapja, hogy többször megcsalta nővéremet, három másik nő szintén gyereket is szült neki.
Ettől függetlenül feljelentést tettünk ellene rágalmazásért.
Mire számíthatunk egy ilyen perben? Több ízben halálos fenyegetés is elhangzott általa. Szeretnénk olyan lezárást, amivel elvennék a kedvét attól is, hogy a szájára vegyen minket.
Felejtsen el és hagyjon békén minket ha már eddig nyomorította a családunkat a jelenlétével.

köszönöm válaszukat

ObudaFan # e-mail 2014.01.17. 23:21

Rágalmazásért semmiképpen. Egyrészt a magánindítvány megtételének határideje is lejárt volna, de egyébként ez nem is rágalmazás lenne, hanem hamis vád, hiszen mindezt hatóság előtt állította rólad.
Hogy ezügyben egy feljelentés sikeres lehet-e, az viszont ebből a leírásból nem derül ki.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

apalányai #   2014.01.17. 19:07

Igen irtam már egyszer de most megszüntették az eljárást és ez a kérdésem hogy rágalmazásért tehetek e érdemes e feljelentést tennem?
Köszönöm