Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, személyiségi jogok megsértése

Burn Out # e-mail 2016.10.05. 05:21

lehet jogsértő, ugyanakkor lehet az is, hogy nem minősül visszaélésnek a fénykép készítése ha arra közvetlenül fenyegető vagy már bekövetkezett jogsértés bizonyítása érdekében közérdekből vagy jogos magánérdekből kerül sor, feltéve, hogy a képmás vagy hangfelvétel készítése vagy felhasználása a bizonyítani kívánt jogsértéshez képest nem okoz aránytalan sérelmet

fénysugár # e-mail 2016.10.05. 01:42

Melléképület építése során, a szomszéd lefotózott, ahogyan dolgoztunk az ablakából, feljelentés céljából,(jól látható az arcunk), amit elküldőt a hivatalnak.

Ezzel megsértette a személyiségi jogaimat?

elfmage999 # e-mail 2016.09.10. 00:49

Kizárás miatt kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőnél.
Valamint tehetsz magánindítványt a bíróságon magánlaksértésért ha 30 napon belül vagy.

Ha elkezdesz élni a jogaiddal akkor abba fog maradni a piszkálódás.

Nicky1974 #   2016.09.09. 21:53

??? Még teljesen át sem költözhettünk. A fele holmink ott maradt , mert időközben lecserélte a zárat. Kértem többször ami a miénk juttassa el hozzánk, mellette hivatalos ügyeink is vannak, némelyik határidős. Mit csinálhatnék mást. Vagy ez egy taktika lenne? Mire menne vele , hiszen az sms-ek tartalma jogos kérések.

Lyonee #   2016.09.09. 18:16

"Persze nincs válasz csak 20 sms után,"
Ne csodálkozz, ha zaklatással vádol!

ObudaFan # e-mail 2016.09.09. 06:42

Senki nem mondta, hogy a másik fél mindent megtehet. Ha ő jogellenes magatartást folytat, akkor azt kihasználhatod. De attól még felesleges neked hibázni, és ezzel a saját életedet megnehezíteni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Nicky1974 #   2016.09.08. 18:49

Az indítékot nem értem. Mi lehet valakinek a célja ezzel? Hiszen Ő volt aki miatt elváltak útjaink. Akkor miért nem élvezi az új macával az életet? Miért ketten keserítik a másikét? Ez az ami számomra felfoghatatlan.

Nicky1974 #   2016.09.08. 18:31

Elég unfair , hogy az egyik fél bármit mondhat, megtehet, manipulációkkal kicsalhat rossz reakciókat, a másik fél meg nem elég , hogy csalódott amiért folyamatosan átverik, semmi nem marad csak tűrjön és reménykedjen az emberek jóindulatában, hogy nem hisznek el minden rágalmat ?

ObudaFan # e-mail 2016.09.08. 18:08

Én ezt a nyílt levél dolgot nem javaslom. Célt nem érsz el vele, viszont muníciót szolgaltatsz neki, hogy újabb eljárásokat indítson ellened. Akármekkora is a sérelmeket, jobban jársz, ha higgadtan jársz el.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Nicky1974 #   2016.09.08. 14:42

Erre nem is gondoltam. Néha nem egyértelmű dolgokat ír. Van hogy éjjel . Én eddig reagáltam. Kérdeztem hogy "mi ez"? Nyilván van Persze nincs válasz csak 20 sms után, de a gyerek által ha felmerült megbeszélés lenne, ha kérdezem sokszor csak egy hét múlva válaszol, de addig minden más oda nem illő tölteléket ír és szó szerint provokál erre csak utólag jöttem rá. De az értelmét nem értem. Miért csinál valaki ilyet? Mi érdeke fűzi hozzá?

kcs1 # e-mail 2016.09.08. 14:29

Ilyenkor nagyon távol kell tartani az embernek magát az extől. Engem is feljelentett minden módon, zaklatás stb. Még csak reagálni sem szabad levélre, üzenetre hívásra.

Nicky1974 #   2016.09.08. 13:39

Tiszteletem Mindenkinek!

Sajnos ritkán látni már kulturált válást, de úgy gondolom vannak bizonyos határok. Az élettársam együttélésünk alatt másfél évig párhuzamos életet élt egy hölggyel miközben nekünk azt adta be plusz munkát vállalt azért nincs otthon. Ahogy lenni szokott az igazság előbb-utóbb kiderül . Elváltunk. Elköltöztem. A gyerekekkel nem tartotta akkor sem és most sem a kapcsolatot. Hiába invitáltam már csak a gyerekek miatt is, még egy ebéd erejéig sem volt hajlandó, vagy ha meg is igérte rendre lemondta azt. Azonban egyre több helyről hallottam vissza felháborító, valótlan dolgokat állít rólam, amit kértem , hogy ne tegyen ilyen kijelentéseket, mert mindez rágalom. Például : "nem engedem a gyerekekhez" és még nagyon nagyon sok valótlan állítások. A nyáron úgy tett mint aki újra akarja kezdeni a kapcsolatot. Sajnos bedőltem. Az első héten fura dolgokat tett. Meghívott telefonon kinyomta. Majd mikor újra hívtam a nevemet kihangsúlyozva mondta Ő nem keresett és ne cseszegessem mert ez már beteges. Azt sem tudtam hova rakjam. Le akartam vele zárni mindent, de kért beszéljük meg nála. Átmentem és "véletlen" ott volt a barátnője - aki ugye már nincs- amitől valóban kikelve magamból kiabáltam hogy ezt miért csinálta. Válasz másnap érkezett rá. Én zaklatom, és távolságtartást fog kérni rám. Sőt videofelvétel is készíttetett az esetről , hogy én jogtalanul behatoltam a lakásába. Kiabálok. Pedig már rég elváltunk.
Elhatároztam , hogy nyilt levélben tájékoztatom az ismerőseimet , leírom az esetemet , ne higgyenek el mindent, mert ez abszurd és borzalom. Természetesen nevek nélkül gondoltam. Viszont ha engem beazonosítanak egyértelműen őt is. Ez személyiségi jogsértésnek minősül? Ilyenkor mit lehet tenni? Vagy hagyjam hogy belerángasson alaptalan vádakba, akár hivatalos eljárásokba is , hogy ilyen formán a hitelemet, becsületemet rontsa? Nekem úgy tűnt a barátnő is partner volt ebben a kis színházban. Nem értem mi a cél.. az érdek ebben a színházban?

ObudaFan # e-mail 2016.09.05. 10:25

Ilyen magatartások esetén egyrészt rágalmazás miatt büntetőeljárást lehet indítani, ahol a magánindítványt az elkövető kilétéről való tudomásszerzést követő 30 napon belül teheted meg, ugyanakkor bármikor is szerzel eről tudomást, 5 év alatt valóban elévül a büntethetőség. (Valamint ha meg is tetted határidőben a magánindítványt, de aztán az ügyben 5 évig nem történik semmilyen érdemi eljárási cselekmény, akkor is elévül.)
Emellett polgári per is indítható, itt nincs 30 napos határidő, hanem 5 éves elévülési határidő van.

A részletek ismerete hiányában azt tanácsolnám, hogy ne te magad tegyél közzé valamit, hanem bíróságtól kérd, hogy ere a másik felet kötelezze. Vagy ha mindenképpen te szeretnél valamit közzétenni,a konkrétumokról legalább egyeztess ügyvéddel.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

kerdezo1980 # e-mail 2016.09.05. 10:17

Sziasztok / Tiszteletem !

Két kérdésem van, amiben segítséget kérnék:
1, Ha valaki (aki több téren is próbál lejáratni a neten) hazugságot állított, ami hazugságot kettőnk levelezéséből pár sort kiemelve tudnék cáfolni, akkor azt megoszthatom...? vagy mivel levéltitoknak számít, nem tehetem meg és nem tudom bemutatni, hogy hazudik ? Illetve mit lehet tenni, ha bizonyítani akarom, hogy hazudik ?
(még ha nem is hazugság, de szintén ugyanilyen: az illető állított rólam valamit, de elhallgatott egy oylan dolgot, amit nekem levélben írt és erősen mutatná, hogy "bagoly mondja verébbel" helyzetről van szó, mondván állítása hiteltelen. Megoszthatom azt a levélrészéletet (1-2 mondat), vagy mit lehet tenni ?

2, Igaz az, hogy ha bizonyítékom van (előbbi levelezés által), hogy hazudott és nyilvánosan (internetes felületen) leírom ezt, hogy hazudott és hazugságot terjesztett rólam, akkor ha beperel ezért, akkor neki kellene bizonyítani, hogy nem igaz, amit állítok róla (miközben nekem van bizonyítékom az egészről), vagy rosszul olvastam ezt és nem így van ?

(mintha ilyesmit olvastam volna valahol, hogy akit hazugsággal vádolnak, annak kell bizonyítani... )

Tulajdonképpen le akarom leplezni és bemutatni a hazugságát (2 is volt) és szeretném látni ennek esetleges korlátait!

Úgy rémlik, hogy a rágalmazás miatt 30 napon belül lehet feljelentést tenni, de az elévülés 5 év. Nem vagyok jogban jártas ember, de mire az 5 év, ha ezek szerint mondjuk 60 nap után az ember már nem is tehetne feljelentést ?

Köszönöm szépen a segítséget !

Akár ha nem is jogi tanács, de érdekel bármi tanács az ellen, ha valaki megpróbálja az embert lejáratni hazugságokkal, tények elhallgatásával, az ellen mit lehet tenni !

wers #   2016.08.18. 16:43

off
megjegyezném, hogy sokszol látom, hogy kritizálják a hozzászóló, kérdező helyesírását, de épp KBS-től nem igazán. A muntkor kiprovokáltam. Vagyis megérdemeltem :)
on

Attila111111 (törölt felhasználó) #   2016.08.18. 15:43

:) és a füle mögött ott a vaj, vagyis a piros toll :)

wers #   2016.08.18. 15:30

Vigyázz, mit kivánsz, az öt mondat, akár hat oldal is lehet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.18. 14:00

Öt mondatban?

www.kbs-ugyved.hu

mainline # e-mail 2016.08.18. 13:24

Szép napot!

Segítséget szeretnék kérni. 5. hónapja dolgozom egy 2 alkalmazottat foglalkoztató üzletben. A "kolléganőm" 2. hete van otthon betegállományban, eltörte a lábát. A helyettesítés megoldásában egy régebben itt dolgozó "kolléganő" lett felkérve. Anyagi problémák az eltelt időszak alatt sosem voltak.Soha még 5 Ft se hiányzott az eltett napi bevételből. Sajnos most megtörtént a legrosszabb rémálmom, lopással gyanúsítanak. A helyettesítő kolléga 2. napja dolgozott utánam, mikor záráskor felhív az esti órákban, hogy baj van! Hiányzik 2 napi bevételből is összesen 30 ezer Ft. Ő nem vette ki, tehát valószínű én nálam tűnt el. Megjegyzem az üzlet leltára amióta ott vagyok lényegesen csökkent, már elenyésző...bár szerintem még ez se elfogadható, legalább is az én hozzáállásomat ismerve. Közölte lefotózta és elküldte a főnöknőnknek, aki csak megjegyzem 14. éve a barátja. Én nem kicsit kifakadva vitába keveredtem vele, és mivel pontosan tudom, hogy mindent pontosan leszámolva azt az összeget tettem el, ami az általunk vezetett füzetben leírva található...felhívtam a főnöknőmet, hogy tájékoztassam arról, hogy ez nem igaz, mert ennyivel se elszámolni nem tudom magam, és szükségem sincs rá...nembeszélve arról, hogy az egész életemet a kerületben töltöttem el, köztiszteletben álló ember lévén ilyen szégyenbe még véletlenül se szeretnék belekeveredni, hisz sokan ismernek. A saját és a családom jó hírnevét nem tenném kockára egy ilyen cselekedettel. A főnöknőm próbált nyugtatni, hogy majd előkerül az az pénz nyugodjak meg. Másnap felfokozott lelkiállapotban mentem dolgozni mikor késő délután hív a főnököm, hogy hallja mi történt. Értetlenül álltam a dolgok előtt, hogy hogyhogy hallja, hiszen én is elmondtam rögtön a telefonhívás után az egészről az érveimet. Majd folytatta, hogy ez a pénz az én bevételemből hiányzik, tehát nekem kell kifizetnem. Mint, aki nem érti elmondtam még 1x, hogy hogy lehet az, hogy a helyettesítő 'kolléga" csak 2 nap elteltével reagálja le a dolgot és nem azonnal, hiszen ha egy üzletbe pénzzel foglalkozunk az első dolga szerintem minden embernek és ez lenne a szabályos is, a kassza leellenőrzése..a benne található pénz átszámolása. Én idáig csak így kezdtem minden napomat, ha megkezdtem a munkámat. Én senki helyett se szeretnék plusz pénzt betenni, miután elkezdem a napot..szerintem ez a pontos és pénztárkezelés alapja. Ekkor nem várt dolog történt. A főnököm megfenyegetett, hogy akkor hívjunk rendőrt, mert abban nem bízik, aki még csak próbaidős de a másik kolléga már 14. éve a bizalmasa. Mert ugye a történelem még nem írt olyat, hogy abban csalódik esetleg vki, akiben megbízott??!!!! Semmi gond...állok elébe....mondtam! Ekkor mint egy kompromisszumként arra kért, hogy dolgozzak még 3 napot, hogy majd összeüljünk és megbeszéljük a dolgokat. Végig csináltam a napot, de egész este törtem a fejem, mi lenne a jó megoldás. Úgy döntöttem, hogy a becsületem a legfontosabb, másnap bementem nyitásra, megkerestem az üzletközpont egyik vezetőjét, akinek jelenlétében kinyitottuk az üzletet és átszámoltuk az ott hagyott bevételt, a jelenlétében magamhoz vettem a személyes dolgaimat és bezártuk az üzletet. a kulcsot lezárt borítékban nála hagytam és hívtam a főnöknőmet, hogy tájékoztassam arról...a tegnapi megvádolás után úgy érzem nem tudnék tovább velük dolgozni. Mivel nem volt bekapcsolva...sms-t küldtem, amelyben kértem, hogy a fizetésemmel kapcsolatosan jelentkezzen...bár az is jó lett volna, ha ezt az ügyet személyesen megbeszéljük. A mai napig ez nem történt meg. Se kép se hang! Időközben tudomásomra jutott, hogy az a kolléga, aki közölte velem a "jó hírt" már állásinterjúztat és vadidegen embereknek úgy tálalja a történteket, hogy azt egyértelmesíti a pénzt én tettem el. Úgy gondolom ez kimeríti a becsületsértés és a rágalmazás tényét.

Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen esetben azon kívül, amit megtehetnék, hogy ügyvédhez fordulok mi lenne/lehetne a kevésbé drasztikusabb megoldás, hogy ez az ügy ne mérgesedjen el még jobban. Előre is köszönöm a hozzászólásokat és elnézést a hosszúra sikeredett írásért, de úgy gondolom így teljesebb az ügy megismerése.

elfmage999 # e-mail 2016.08.13. 11:46

ingyen reklám sose rossz egy ilyen profi társaságnak...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.13. 11:43

Nocsak, már gyógyíttok is?

www.kbs-ugyved.hu

Burn Out # e-mail 2016.07.03. 12:38

paranoid skizofrénia

afro # e-mail 2016.07.03. 12:22

Sziasztok,
Milyen jogsértésnek számít, bácsi kapcsolati próbálkozásaimat elrontani próbálja, gyilkossági kísérlet, hazudozás, lopás, utcán támadás, elraboltat, bántalmazás, telefonon, neten, barátai zaklatnak, embereket szervez zaklatásra. Politikus volt és katonaságnál főnök, onnan szervezi azokat akik pl. elrabolnak. Rendőr barátai igazoltatnak, ha találkoznék férfivel rendőrség letartóztat. Annak akivel ismerkedem, hazudnak, lefoglalják zaklatók. Tizenéve zaklat, otthon, munkahelyen, utcán. Durvább, mint csak zaklatás.
Jogilag hogyan nevezik tevékenységét?

szilviske # e-mail 2016.07.01. 13:15

Burn out, ha mar a psziches oldalat felhoztad: gondolhatod, hogy nem a szomszed "Mari nenirol" van szo, mint ragalmazorol es rossz hirt kelto szemelyrol, mert az nagy ivben le...tó lenne. Hanem kozvetlen kornyezetemben levo szemelyrol..Es biztos halottal mar arrol, hogy a gyogyulashoz pont nyugodt kozeg kell. Termeszetesen abban igazad van, hogy egy per is sok energiat elvonna, de talan akkor befejezne egy eletre.
Most mondjuk pont korhazban leszek eleg hosszu ideig, nem megoldhato a jogi ut.

szilviske # e-mail 2016.07.01. 13:08

Obudafan, koszonom a valaszt!