rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


Diego32 # 2008.05.07. 09:26

Azzal a kérdéssel fordulok a kedves fórumokhoz, hogy személyiségi jogok megsértése, illetve rágalmazás esetén, polgári peres eljárás indítható, vagy bűntetőjogi eljárás, vagy a kettőt külön kell megindítani?

dr.klau # 2008.05.07. 09:55

Mindkettő, külön-külön is megindíthatod.

Diego32 # 2008.05.07. 10:04

Köszönöm a gyors választ.

_Wasp_ # 2008.05.07. 15:17

lehet, hogy praktikus lenne csak büntetőeljárást indítani.

A tényállást felderíti a bíróság (kvázi ingyen) és ha elmarasztaló ítéletet hoz, akkor egy eljárásban meg is ítéli a kártérítést.

Ha nem találja alaposnak az ügyet, akkor meg nem buksz be egy polgári pert.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

tadam # 2008.05.08. 11:09

Mielőtt beleszaladnál egy büntető perbe a bizonyítást át kell gondolni. A rágalmazásnál nagyon fontos, hogy a tényállítás más előtt hangozzék el és jogellenes legyen. Az a másik személy pedig tanúsítsa azt.

Abacs # 2008.05.08. 12:31

Lenne ezzel kapcsolatosan egy kérdésem,ha szabad:
Mi van akkor,ha a rágalmazás 3. személye a bíróság? Vagyis valaki levélben írt rágalmazó tényeket valakiről a bíróságnak beadva (egy konkrét személynek címezve).

ObudaFan # 2008.05.08. 17:09

Akkor valószínűleg nem fog megállni a rágalmazás.

jerry # 2008.05.08. 18:16

Ha a rágalmzást, híresztelést elkövető személy ismeretlen és magánnyomozót kell fogadni a felderítésére vagyis hogy ki hogyan indított el pletykát akkor ezt a költséget hogy lehet a illetőre ráverni ? Ilyen büntetőperben a vesztes fizeti a költségeket igaz, akkor ezt hogy lehet költségként elszámolni ?

_Wasp_ # 2008.05.08. 18:53

abacs: viszont megállhat becsületsértés, hamis vád...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.05.08. 18:55

jerry: én kártérítés formájában próbálnám.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.05.08. 18:58

A hamis vád megállhat, ha bűncselekmény tényállását kimeríti az, aminek az elkövetését valótlanul leírja. A bírói gyakorlat szerint azonban becsületsértés megintcsak legfeljebb igen extrém esetben áll meg a peres előkészítő iratban megfogalmazott mondatok miatt.

jerry # 2008.05.08. 19:14

Kösz, kártérítést lehet kérni ilyen szabálysértési nem polgári perben ?

Abacs # 2008.05.09. 07:03

Köszönöm, ez hasznos segítség volt.
A hamis vád már bennem is felmerült.
Ugyanis pl. azzal vádolt a levélben engem és feleségemet, hogy titokban (feketén) ruházattal kereskedünk. Pedig életünkben soha nem is gondoltunk ilyenre. (Adócsalással vádolt?) Tisztán látszik, hogy szándékos a hamis vád.
Továbbá: újgazdagok vagyunk,a wc-re is autóval járunk,2 luxusautónk van, 20 kg arany nyomja a feleségem és a gyermekek nyakát.Bankbetétekben tartom a félretett pénzemet,...stb.

Először nem tudtuk, hogy most nevessünk ezen a sok hülyeségen, vagy mérgelődjünk mivel a bírónak címezte eme beadványát az illető miközben kiderült, hogy perben állunk az illetővel.Alperesek vagyunk, és az illető hölgy többek között erre alapozta a gyt. díj felemelése iránti kérelmét.Az ügyben eljáró bíró pedig próbálja kideríteni, hogy netán tényleg igaza van a felperesnek.

Időközben a munkahelyem elúszott és kértem a gy.t. díj lecsökkentését.Az a levél eléggé megnehezíti az ügyet, már a 11. hónapnál járunk és hiába kértem az elmúlt fél év alatt minden hónapban az ideiglenes intézkedést a leszállításra, hiszen 2 óvodás gyerekünk is van a jelenlegi családomban, a bíró (szerintem a levélnek köszönhetően) nem is reagált.Elutasító végzés sem volt.
(Viszont végrehajtó volt, mert időközben lett 60 ezer elmaradásom.)

Ha az illető hölgynek volt már akkor is jogi képviselője, akkor sem áll meg a rágalmazás 3. személye? A levelet önállóan írta alá az igaz.Viszont szerintem lényeges az is, hog a levelet nem a bíróságnak címezte, hanem kifejezetten az ügyben eljáró bírónak.
Kérdés, hogy magánszemélynek tekinthető-e a bíró az adott helyzetben? Rosszul gondolom?

Komplex az ügy,de ha tudtok segítsetek kérlek.

Abacs # 2008.05.09. 07:10

Kedves Odudafun!

Én ezt a levelet nem tudom peres előkészítő íratnak nevezni,mert magánlevél formátuma van.

Kérdésem továbbá hogy nem lehetne leállítani valahogy a hölgyet az ilyen jellegű tevékenységéről?
7 éve tart ez a zaklatás,csak eddig nekem címezte az ilyen jellegű leveleket. (Olykor ügyvéden keresztül.)A tartásdíjat rendesen fizettem (nem is keveset),de mellette jöttek mindig a felszólítások kéthavonta, hogy 8 napon belül fizessek X százezer Forintot, ami pl. az új szuper számítógép árának a fele, a 380 ezer Forintos gyerekbútor árának a fele, 2 zokni árának a fele, tisztasági csomag árának a fele,..stb.

Kártérítési igény a becsületsértés (és rágalmazás) miatt?

Abacs # 2008.05.09. 07:13

Kedves _Wasp_!

"én kártérítés formájában próbálnám"

Az én esetemben ne próbáljam meg?

ObudaFun!
Elnézést, elgépeltem a neved.(siettem)

ObudaFan # 2008.05.09. 16:53

Egy peres előkészítő iratot mindegy, minek tudsz nevezni, és milyen formája van, ha azt egy perben azért nyújtották be, hogy a bíróságot a benyújtó álláspontjáról meggyőzzék, akkor az egy peres irat. Megjegyzem, a becsületsértéshez pedig, hogy ne csak szabálysértést valósítson meg, a nagy nyilvánosság előtti elkövetés szükséges, és igencsak kétséges, hogy egy bírósághoz benyújtott irat eljuthat-e eddig, hiszen a nyilvánvalóan becsületsértő kifejezéseket az iratismertetés nyilván nem fogja tartalmazni.

Abacs # 2008.05.10. 10:31

A levél másolatát a bíróság juttatta el hozzám.
Akkor ezek szerint "egyszerű" hamis tanúzásról van inkább szó?
A károkozás pedig fennáll, a személyiségi jogok megsértése szintén fennáll.A 3. személy pedig, ha azt nézem hogy nekem küldték a levelet,a levél tartalmának fele padig a jelenlegi feleségemről szól,akkor az is megáll.

Elnézést,de a "nagy nyilvánosság" az csak egy súlyosbító tényező, nemde?
Az ide illő jogi részeket tanulmányozva én úgy tudom, hogy ha 2 személy között történik a személyiségi jogok megsértése,akkor becsületsértés. Ha pedig egy 3. személy is tud róla (vagyis nem feltétlen nagy nyilvánosság),akkor rágalmazás (ami egyben becsületsértés is).

kaméleon # 2008.05.10. 10:57

Abacs, ha a folyó gyermektartásdíj emelésére vonatkozó peretekben a felperes/alperes valótlan dolgokat állít, az még csak nem is hamis tanúzás. Hogy többet kapjon, szimplán hülyeségeket/valótlanságokat ad elő. Ha nyilvánvalóan és folyamatosan hazudik, a bíró figyelmeztethetné, de – bár nem sok ilyennel találkoztam – nem szokta. Valószínű, hogy nem tudsz ezzel semmit kezdeni, a nyugalmad érdekében egyet tehetsz, cáfolod (írásban) és kész.

A külön leveleket, amelyekben a tartásdíjon felül pénzt kér, nem nevezném zaklatásnak, mivel annyit vagy köteles fizetni, amennyit a bíróság megítélt, a többi rajtad áll. Ha nem fizetsz, nincs következménye, ő pedig kénytelen abbahagyni az írogatást. Nagyon úgy tűnik, csak fölös köröket futnál, idő, energia és pénzpocsékolás.

Abacs # 2008.05.10. 11:23

Ha ma Magyarországon ez a joggyakorlat, az nagy baj.
Az a személy, akihez 7 éve semmi közöm, ergo ugyanolyan állampolgár társam, mint egy vadidegen illető. Szóval ne rágalmazzon, zaklasson csak úgy, mert neki úgyis elnézik.
Márpedig ahol jogkövetkezmények nélkül bárki bármit tehet a másik ember becsületével, (jó hírnevével) ott valami sántít.

lilom # 2008.05.10. 14:00

Üdv Mindenkinek!
Én telefonos zaklatás témakörben szeretnék segítséget kérni valakitől.
Párom volt élettársáról van szó. A hölgy rendszeres trágár, fenyegető sms-ei és a legkülönbözőbb időpontú névtelen hívásai megkeserítik életünket.
Egyszerűen nem hagy bennünket élni, olyannyira gyakori a feltűnése a hétköznapjainkban...
KÉRDÉSEM: Lehet-e ezellen bármilyen módon tennünk jogi eszközökkel, vagy csak imádkozhatunk, hogy egyszer abbahagyja...?!?
Van olyan jogszabály, amely egyértelműen kimondja, hogy az ilyenfajta zaklatás jogellenes és büntethető?!?
Vagy esetleg tud valaki olyan Netes elérhetőséget, ahol erre a kérdésre ingyenes választ kaphatnék jogi szakembertől?
HÁLÁS KÖSZÖNETEM ANNAK, AKI BÁRMILYEN TANÁCSOT AD!
liliom

monalisa1 # 2008.05.10. 17:41

Majd' minden mobiltelefon semmi perc alatt beállítható úgy, hogy a bejövő telefonszámok közül bármelyik fogadása korlátozható.

monalisa1 # 2008.05.10. 17:49

Esetleg másik telefonszámot kérni, így a hölgy hívásai "vakvágányra" mennek.

tomas64 # 2008.05.10. 18:47

Igen, a zaklatás 2008. január 01. óta a Btk. különös részében található tényállás, és esetünkben e tényállás megvalósulni látszik. Feljelentést kell tenni a rendőrségen.

laura75 # 2008.06.07. 22:41

Tisztelt Fórumozók!
Az előző hozzászólással kapcsolatosan szeretnék némileg árnyaltabb képet kapni. A séma hasonló, csak nincs szó "párom előző élettársáról", hanem párom előző titkos szeretőjéről, aki még nem ebbe a felállásba csöppent bele. Akkor, hite szerint, csak párom-elvileg- nem szeretett felesége játszott.Történt egy s más,néhány ígéret, eltelt néhány év, mindegy is,nem szóbanforgó hölgy ostoba érzelmei a téma, a tényállás: hogy nem tudott, és hiába kérdezte párom párjának létezéséről és a rendkívüli mélységről, amibe merültek. S mikor megtudta,(azért a párságot nem, hisz hitves még van egy másik) elég fájdalmasan , de úgy gondolta, a múlt szépsége, s stb, és egy darab személyes beszélgetés, hogy hogy is volt ez? Majd mikor ez nem, legalább egy telefonviszahívás? és ez se, akkor már csak azokat szerette volna visszakapni, amiket nemtudása alatt adott. Azt sem. Ezt igen zokonvéve, telefonos hívással akarta /akarja eme dolgokat "visszaszorítani. Tekintve, hogy ez nem egy pszichológiai vagy Nők Lapja fórum, elnézést kell kérnem a stílus miatt! Azért ez a megfogalmazás,hogy a bíróságot vajon érdekli-e ilyen esetben, hogy a zaklatás (minap kapott a hölgy egy perrel fenyegető sms-t) miért vagy miképp zajlik, vagy pedig mindenki, egyként, mániákus, büntetendő aki a döbbenettől és dühtől egy rendkívül light-os és a férfi szempontjából a legelőnyösebb módszert választja, hogy visszakapjon valamit.S válasszon egy érzelmileg jóval durvább, ámde január elseje óta is legális módot (avagy verje a fejét a falba).
Szóbanforgó hölgy természetesen nem én vagyok.

standi85 # 2008.09.10. 15:14

Tisztelt fórumozók!
Egyik vendégünk fizetés nélkül távozott a szállodánkból. Valós adatokat adott meg, mellesleg. Kérdésem csak annyi lenne, sértem-e a jogait, vagy bármilyen más szabályt, ha (fényképes) kör e-mail-ben figyelmeztetem a szállodákat,hogy X.Y. ( leírás adatok) fizetés nélkül távozik, vigyázzanak vele.
Előre is köszönöm a segítséget.