rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


ObudaFan # 2015.06.11. 18:18

Az a helyzet, hogy az ügyben eljáró ügyvéd és bíró sem közölheti ezt harmadik személyekkel, az pedig egy peres eljárásban nem különösebben szokatlan, hogy az eljáró bíró és az ügyben jogi képviseletet ellátó ügyvédek megtudnak olyan adatokat a felekről, amik kellemetlenek. Így szerintem esélytelen erre igényt érvényesíteni.

KovAndrás # 2015.06.11. 11:04

Érdeklődni szeretnék, hogy szakértői vizsgálat során mi tartozhat személyiségi jog megsértésébe vagy adatokkal való visszaélésnek? Bővebben: ha bebizonyosodik, hogy a vizsgálati beszélgetés során a vizsgált olyan adatokat is közölt, mert megkérdezték,(tehát nem magától jegyezte csak úgy meg) de melyek semmilyen módon nem tartoznak és nincs jelentőségük az ügy szempontjából, majd a vizsgáló fél ennek ellenére ezt mégis harmadik fél tudomására hozza, (bíróság, ügyvédek) ami kellemetlen lehet a vizsgált számára (nem azért, mert ellene fordítható, csak kínos számára), akkor ezzel sértve van-e a személyiségi joga? Hogy írjak egy példát, hogy mire gondoltam: a vizsgálat során megkérdezik tőle, hogy volt-e aranyere, mire a vizsgált személy közli, hogy igen 40 éve. Az ügyhöz semmilyen formában nincs a dolognak köze, mégis a szakvéleményben azt olvassa vissza, hogy 40 éve aranyere volt, amitől így kínosan érzi magát. A kérdésem az lenne, hogy egy szakértőnek fel kell -e világosítania a vizsgáltat a vizsgálat előtt, hogy minden elhangzó információ felhasználható lesz ellene és harmadik fél számára kiadja, akkor is ha nincs köze az ügyhöz, vagy az ilyen jellegű adatok nem számítanak személyiségi jogi megsértésének? Azt tudom, hogy az orvos-beteg kapcsolat nem engedne meg ilyen adatok kiszolgáltatását harmadik fél számára, de kérdés, hogy szakértő és vizsgált kapcsolatában az üggyel össze nem hozható adatok esetén mi a helyzet?
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.09. 11:02

A rágalmazás magánvádas bűncselekmény. Számomra kétséges, hogy becsület csorbítására alkalmas tény-e az, hogy valaki nem akar osztálypénzt fizetni.

julia51 # 2015.06.09. 08:18

Kedves ügyvéd urak!

Kérdésem az lenne,hogy történt e itt büncselekmény!
Első osztályos kislányomnak 5000-,ft osztálypénzt kellet volna befizetni 10 hónapra és 1500-,ft kirándulás pénzt plusszba!
Egész évre a költség 27 gyermekre 63578-,ft volt,amit ha elosztunk 27-ell 2355-,ft/főt jelent!
Én ezt az összeget ki is fizettem,mert ugye gyermekem is részesült belőle de a fenmaradót nem vagyok hajlandó kifizetni mert már vége az iskolának és csak ülnének a pénzemen!
Erre a szülő aki kezeli a pénzeket,a kislányom összes osztálytársának küldött egy levelet és egy kimutatást hogy én nem vagyok hajlandó fizetni!
Más osztályokban év végén visszaadják a fenmaradó pénzeket,itt meg még pluszba kérnek!
Más költségek is voltak amiket külön ezek felül kellet befizetni,amit simán letudtak volna vonni az éves osztálypénzből!
Kérdésem az lenne hogy tehetek e feljelentést az ügyben,mivel az egész osztály rám és gyermekemre mutogat és mindenki előtt megszégyenültem??
Köszönöm kedves válaszukat!

Immaculata # 2015.05.28. 17:19

A szabályok betartásával a szagok és mások zavarása még nem szűnik meg.

Immaculata # 2015.05.28. 17:17

Zorika

Miből gondolod,hogy az ötletedhez segítséget nyújtunk?

Dr.Attika # 2015.05.28. 15:59

Nem feljelentés volt az, hanem bejelentés vagy panasz. Feljelenteni nyomozó hatóságnál lehet, bűncselekmény miatt.

Azt tanácsolom, hogy szedjen össze különböző illatszerekből illatmintákat, vigye át a szomszédhoz és kérdezze meg, hogy melyik illat felelne meg az izlésének és a sertéseknek ilyen illat használatát írják elő.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.28. 15:03

Ugyan.

zorika # 2015.05.28. 13:43

Tíszelt cím! Én a szüleim nevében írok kérdésem illetve jó tanács kellene!Ők egy kis városban élnek kertvárosi részén ,Egy nagyon kis lészámú állattartással foglalkoznak saját célra ez sertés és baromfiból áll .A szomszéd a sertés szagáért feljelentette már a szüleimet az ÁNTSZ-nél és ők semmi szabálytalanságot nem tapasztaltak de most újra egy újabb hivatalnál illetve ügyvéden keresztül is feljelentést tettek ! És miután ismét nem fog a hatóság szabálytalan állat tartást találni mi szeretnénk ellenük valamilyen úton módon feljelentést tenni ,rágalmazás vagy személyi jog sértés alapján és többször szóban is emelt hangon ki fejezték a nem tetszésüket ! Ebben kérném a segítséget ,! köszönöm !!

ObudaFan # 2015.05.24. 20:52

Anibaba

Az attól függ, hogy pontosan mit állít.

Anibaba # 2015.05.21. 21:06

Tisztelt Szakértők!

Új munkahelyemen ahol gyerekekkel foglalkozom,egy szintén új kolléganő olyan dolgokat állít és híresztel a hátam mögött,amit én már nem tűrök el.Kértem hogy ne folytassa ezt a stílust,ennek ellenére ma tudomásomra jutott az eddigieknél még felháborítóbb viselkedése,ami miatt a szülők elpártolnak távol tartják tőlem a gyerekeket.Oktatóként dolgozom,ebből élek,egyszóval rontja a hitelességem és a keresetemet is,valamint a munkaadómat is rossz fényben tünteti fel.Tehetek feljelentést ellene,személyességi jogok és hitelesség rontás ürügyén? Köszönöm a válaszukat.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.04.26. 07:05

Nincs ilyen jogszabály...

Tallér # 2015.04.26. 05:10

Üdvözlök Mindenkit!

Érdeklődnék, hogy melyik az a jogszabály amely alapján egy osztálytalálkozó nem minősül Férfi és Nő között személyes kapcsolattartásnak?

Egy osztálytársnőmmel nézeteltérésem akadt, mert elszórakozott rajtam komoly kapcsolat szándékával. Biztosra kell mennem mert nem akarom hogy több mint 20 ember előtt azt mondja rám hogy pl.: zaklatom.

Válaszokat előre is Köszönöm

Isaura29 # 2015.04.25. 20:15

Kedves Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy: facebookon, zártkörű csoportba, volt munkaadóm cégére tettem megjegyzést. Semmi trágár dolog nem volt benne, csak az amit magamról hallottam hogy terjeszt, sem cégnevet,sem más nevet nem említettem benne. A csoport egyik tagja nyomtatta ki és vitte be amit kiírtam.
Emiatt magánvádas eljárást fog indítani ellenem.
Mit tudok tenni? El tud ezzel érni egyáltalán valamit? A kinyomtatott kiírásomat fel tudja használni?
Köszönöm előre is!

poolpole # 2015.04.21. 17:13

ObudaFane-mail
2015.04.20. 20:03

Köszönöm hogy reagáltál!

Teljesen laikusként az érdekelne, hogy hogyan zajlik ilyenkor az eljárás? Milyen feltételeknek kell teljesülnie hogy egyáltalán megindítsák az eljárást?
Elmondják e a tanúnak, hogy ha valamit rosszul látott, vagy nem azt mondja, ami az igazság, akkor nagyon pórul járhat? Egyáltalán megindítják e az eljárást egy gyenge lábakon álló vád esetén?

Mire készüljek? Ha megindul az eljárás, nyilván vallomást kell tennem... Ekkor mire kellhet vigyázni? stb...

ObudaFan # 2015.04.20. 18:03

Ennyi információ alapján sok hasznosat mondani nem igazán lehet.

poolpole # 2015.04.19. 16:19

Szándékos rongálással rágalmaztak meg. Természetesen alaptalanul. Van egy állítólagos tanú aki szerinte látott. (a rongálás helyszíne sötét csak oda szűrődő fény van, tehát a tanú hitelessége is egy az egybe kétségbe vonható Sőt...) Az állítólagos rongálás értéke kb. 70-90ezer HUF

Az ügy állítólag a rendőrségen van. Nekem viszont 20 perc kivételével az egész kérdéses estére van alibim. De ez az egész este bizonyíthatóan nem arról szólt hogy én rongáljak. (készülnöm kellett egy hosszú útra) Egyébként sem csináltam még ilyet, de abban a 20 percben nagyon mást kellett csinálnom.

Kérdés: mire lehet számítani?
Szakértő válaszokat előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2015.04.16. 12:42

sz_ovics

A tartalomszolgáltatóhoz lehet fordulni, ha nem törli a tartalmat, akkor pert lehet indítani vele szemben.

sz_ovics # 2015.04.15. 13:49

Kedves Szakértő!

Különböző blogokon, oldalakon egyes személyek együttműködve rágalmaznak, valótlan dolgokat állítanak rólam! Érdeklődni szeretnék, hogy van e valamilyen módja annak, hogy ezek a hiteltelen tartalmak eltűnjenek? Mi a menete? Kihez kell, hogy forduljak?(ügyvéd, oldal üzemeltetője...stb)

Előre is köszönöm a segítséget!

borosl # 2015.04.13. 14:59

Kedves Szakértők!

Létezik a neten egy troll fórum, a forum.sodika.org címen, amelynek tagjai többnyire hazai liberális újságírók, de vannak köztük ügyvédek és informatikai szakemberek is. Vagy 10 éve működnek, nehéz elkapni őket, mert hozzáértőként tudják, hogyan kell másokat úgy rágalmazni, becsületsérteni és zaklatni, hogy ne lehessen rájuk bizonyítani.

Célpontjaikat politikai hovatartozás alapján választják ki, majd kezdik el zaklatni. Állításuk szerint az általuk célba vett személyek többnyire "fogyatékosok", és elmondásuk szerint imádják hallani, amikor a zaklatásaik során azok "visítanak", mert olyankor "érzik az erőt", a "dominanciát" az általuk nem kedvelt személyek fölött.

Engem korábban többféle módon zaklattak. Például éjszakánként telefonon. Kábítószer- és cigarettahírdetéseket adtak fel a nevemben, majd azok alapján feljelentettek a rendőrségen. Mindezt persze előre bejelentették a fórumon. Céljuk az volt, és ezt leírták, hogy engem börtönbe juttassanak, mert nem tetszik nekik a képem. Olyanokat terjesztettek rólam, és ezzel a rendőrséget is zaklatták e-mailen és telefonon, hogy én verem anyámat és ehhez hasonlók. A bejelentések alapján ki is jött hozzánk egyszer két nyomozó, és én és anyám és ők átbszéltük, hogy miről is van szó, hogy csak egy troll banda szórakozik velünk, és mit is kéne tennünk ez ellen.

Az egyik fő probléma, amiért nem lehet őket elkapni, hogy amerikai szerveren van a fórumuk, és állításuk szerint onnan nem adják ki az IP címeket. Tehát hiába is tennék feljelentést a rendőrségen, nem tudnák őket elkapni.

Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy önök mit tanácsolnának?
A fórumon a "Szerkesztőségi titkár" néven író bűnöző az én profilképemet (amit torzítottak valamilyen képszerkesztővel) használja a profiljához, és minden bejegyzése lábjegyzetébe oda van írva a nevem, a lakcímem, és a rágalom, hogy kábítószert árulok.

Önök szerint mit tudok, ha tudok egyáltalán bármit is tenni a bűnözők ellen? Hogyan tudnám eltávolíttatni a fórumról az engem rágalmazó kommentjeiket?
Hiába kérem őket erre, nem hajlandóak rá. Sőt, kifejezetten szeretik hallani a "picsogásomat", mert mint írták korábban, olyankor "érzik az erőt", hogy "azt csinálhatnak másokkal, amit csak akarnak", következmények nélkül...

Vannak ellenségeik, akik már vérdíjat is kitűztek a fejükre. Erről itt:

Előre is köszönöm válaszukat.

Boros László

ObudaFan # 2015.04.07. 12:22

Sbarbara

Polgári pert is lehet indítani, abban sérelemdíjat, esetleg kártérítést kérni, valamint esetleg azt is, hogy kérjen bocsánatot és ennek, ha kéritek, legyen megfelelő nyilvánossága. Emellett büntetőfeljelentést is lehet tenni rágalmazás és esetleg zaklatás miatt is, sőt, ha feltörte a profilodat, akkor még számítástechnikai rendszer, illetve adatok elleni bűncselekmény miatt is.

ObudaFan # 2015.04.07. 12:18

PriestG

Az elégtétel az lehet egy magánlevél, vagy egy, a jogsértő költségén közzétett bocsánatkérés is. Sérelemdíjat, esetleg kártérítést lehet kérni, ha volt sérelem, vagy kár, de nem ebben a különleges eljárásban, hanem az általános szabályok szerint lefolytatandó polgári perben.

Sbarbara # 2015.04.04. 00:26

Elkeseredésemben Önökhöz fordulok segítségért, tanácsért!

Minden 4 éve robbant ki, amikor összejöttünk a párommal! Pàr hónap elteltével megkeresett egy lány egy közösségi oldalon (akkor még kiskorú volt), hogy Ő várandos a páromtól aminek mèg valóságalapja se volt hiszen nem volt köztük semmi, csak a lány szeretet volna Tőle többet. Akkor a párom és èn is beszèltünk Vele ès az édesanyjàval, hogy ne állítson valótlan dolgokat. Pàr hètre rá pokol lett az èletünk, folyamatosan hamis profilokat hozott lètre ès zaklatott minket, a párom csalàdtagjainak is elhiresztelte, hogy várandos. Akkor ismètelten beszéltünk az èdesanyjával, hogy ez így nem jó, hiszen mindkettőnk családjának valótlant állított, kellemetlen helyzetbe hozott minket a munkahelyünkön és, hogy egy fiatal lány felnőttekel így viselkedik, mi nem tinik vagyunk, akik ilyen játèkokat játszunk. Sajnos nem lett ennek eredmènye ès 4 èven keresztül megy ez az egèsz. Most ott tartunk, hogy abba a háztömbbe költöznek, ahol mi lakunk, az internetes e-mail ès közösségi fiókjaink folyamatosan fel vannak törve, zaklat minket, vagy az aktuális partnerei zaklatnak minket. A lány azóta nagykorú lett, az édesanyja nem tett semmit ès ez az egész kihat a munkánkra, a hètköznapjainkra, a kapcsolatunkra és persze a rokonaink elött is folyamatosan kínos helyzetben vagyunk. Ezért kèrnénk tanàcsot mit is tehetnènk, hogy vèget vassünk ennek az egésznek! A zaklató üzeneteket elmentettük, arra is van bizonyítékunk, hogy bevallóta, hogy a várandóság is hazugság volt!
Köszönjük!

Sherlock # 2015.03.31. 11:43

Pont most fog hatályba lépni egy ezzel kapcsolatos új eljárás. Pénteken (akkor már hatályos a törvénymódosítás) fel kell szólítani írásban (ajánlott-tértis levél vagy fax a praktikus) azt, aki felhasználta a képet, hogy x napon belül szedje le. Ha nem teszi meg, akkor a határidő letelte után az illetékes törvényszékhez keresetet kell benyújtani, megjelölve hogy ezek közül a szankciók közül melyik szankció alkalmazását kéri:

(1) Akit személyiségi jogában megsértenek, a jogsértés ténye alapján - az elévülési időn belül - az eset körülményeihez képest követelheti

  1. a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;
  2. a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;
  3. azt, hogy a jogsértő adjon megfelelő elégtételt, és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot;
  4. a sérelmes helyzet megszüntetését, a jogsértést megelőző állapot helyreállítását és a jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését vagy jogsértő mivoltától való megfosztását;

A bíróság soron kívül jár el, tehát ennek az eljárásnak akár értelme is lehet, ha mondjuk huzamosabb ideig fut a reklámkampány.

Dr.Attika # 2015.03.30. 14:37

Tisztelt bobszi!
Megsértették a személyiségi jogait. Írjon levelet, hogy emiatt kártérítésre tart igényt. Jelöljön meg egy olyan összeget, amit még per nélkül kifizetnek. Ha nem akkor pert kell indítani. Szerintem kérjen tőlük 300.000,- Ft értékben vásárlási utalványt. Azt gyorsan rendezni fogják.perben sem ítélnének meg sokkal többet.