rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


Bobszi # 2015.03.30. 13:45

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni a következő esettel kapcsolatban.
A napokban bukkantam rá egy kereskedelmi célú reklámra egy közössögi oldalon, amelyben az én fényképemmel reklámozzák az adott terméket. Ha jól emlékszem a kép tavaly készülhetett rólam üzletükben vásárlásom alatt. A kép beleegyezésem nélkül került felhasználásra. Ebben az esetben indítható valamiféle intézkedés?

Köszönönöm!

Szomorú örökös # 2015.03.30. 05:52

Ata777

Én javasolnám, hogy menjetek be együtt a főnöködhöz és javasold neki, hogy ott ismételje el azt, amit mondott, vagy azonnal kérjen bocsánatot. Esetleg ezt megteheted nyilvánosan a kollegáid jelenlétében is vele. Valószínűleg csak négyszemközt volt ilyen bátor, ott már nem mer vádaskodni. Te pedig jelzed ezzel, hogy állsz a vádak elébe, mert te teljesen tiszta vagy az ügyben.

Sokszor a jól irányzott pszichológia egy ilyen ügyben nagyot segíthet.

ObudaFan # 2015.03.29. 17:19

Ha azzal beszélgetsz, aki a rágalmazás sértettje, akkor csak abban az esetben lehet elkövetni, ha a becsület csorbítására alkalmas tényállítás a munkájával, vagy közmegbizatásával van összefüggésben, minden egyéb esetben legfeljebb becsületsértés szabálysértését valósíthat meg. Ha a négyszemközti beszélgetés nem a sértettel, hanem harmadik személlyel történik, akkor egyéb, becsület csorbítására alkalmas tényállítással is el lehet követni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.29. 11:25

El.

Sherlock # 2015.03.12. 21:28

És jó eséllyel nem is fog segíteni, mert a bírók maguk is tudják - így volt valami oka, hogy ezt nem alkalmazták.

ObudaFan # 2015.03.12. 20:23

Ez nem törvényszöveg, hanem a bírói gyakorlat.

muvesz50 # 2015.03.12. 10:44

Szeretném megkérni, hogy lenne-e kedves megírni nekem annak a törvénynek a számát, amiben ez szerepel "Rágalmazás" címszó alatt. Valahol olvastam egy ügyvéd lapján és kértem tőle, de nem válaszolt, nekem pedig nagyon fontos lenne, mert épp ez vonatkozik az ügyemre és ezzel tudnék védekezni. (És ugye ez becsületsértésre is vonatkozik bírósági környezetben ?)

"Nem valósul meg rágalmazás akkor ha a hatóság előtti eljárásban az ügyfél az ügy tárgyával összefüggésben nem gyalázkodó, felderítő jellegű tényállítást tesz, jóllehet ez a tényállítás a becsület csorbítására objektíve alkalmas volna."

Köszönöm szépen.

muvesz50 # 2015.03.12. 10:44

Szeretném megkérni, hogy lenne-e kedves megírni nekem annak a törvénynek a számát, amiben ez szerepel "Rágalmazás" címszó alatt. Valahol olvastam egy ügyvéd lapján és kértem tőle, de nem válaszolt, nekem pedig nagyon fontos lenne, mert épp ez vonatkozik az ügyemre és ezzel tudnék védekezni. (És ugye ez becsületsértésre is vonatkozik bírósági környezetben ?)

"Nem valósul meg rágalmazás akkor ha a hatóság előtti eljárásban az ügyfél az ügy tárgyával összefüggésben nem gyalázkodó, felderítő jellegű tényállítást tesz, jóllehet ez a tényállítás a becsület csorbítására objektíve alkalmas volna."

Köszönöm szépen.

ObudaFan # 2015.02.25. 05:46

fórumozók

Ha az oldal üzemeltetője felszólítás ellenére nem törli ezeket, akkor pert lehet ellene indítani a törlés, valamint esetleg sérelemdíj iránt.
Emellett rágalmazás miatt feljelentést lehet tenni, aztán akkor hátha meglesz az elkövető is.

fórumozók # 2015.02.23. 17:35

Tisztelt Szakértő!

Egy weboldal Vendégkönyvében névtelenül súlyos rágalmak és támadások értek egy köztiszteletben álló személyt.
A weboldal moderátora hallani sem akar arról, hogy "szűrje" a rágalmazó, sértegető leveleket.
Mindenki háborog emiatt.
Ön szerint mi az eljárás? Mit tehet egy közösség, hogy kivédje ezeket?

Válaszát előre is köszönjük.

ZolN6 # 2015.02.22. 18:02

Üdvözletem,

A történet, hogy egy közeli családtagom egy évvel ezelőtt FB-n összeszólalkozott valakivel egy nyilvános poszt alatt, olyan profilról ami gyakorlatilag csak erre az egy "beszélgetésre" lett csinálva és a másik illetővel nem is ismerik egymást. Végül azzal zárult, hogy ez a másik illető azt mondta, hogy megteszi a szükséges lépéseket a rágalmazás miatt. Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy ha ez közel egy éve történt, akkor már lehet azt mondani, hogy megúszta a családtagom és nem történt feljelentés? Vagy ha történt is ennyi idő alatt már megszüntetésre került mert nem tudták megállapítani az FB profil mögötti személy kilétét? Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2015.02.19. 14:26

budapst20

Rágalmazás miatt feljelentést lehet tenni, jóhírnév sérelme miatt pedig polgári pert, ha tudod, kiről van szó.

ObudaFan # 2015.02.19. 13:45

Lányod életkorától függően te a nevében vagy ő tehet a jegyzőnél becsületsértés szabálysértése miatt feljelentést.

Véleményem # 2015.02.19. 12:12

Ibike27

Nem lehet feljelentést tenni. Ez vicc kategória.

Ibike27 # 2015.02.19. 10:08

Tisztelt szakértő!
A mai napon történt meg velem, hogy egy közösségi oldalon az egyik családtagom megkért hogy szavazzak a gyermekére, és válaszul azt írtam, hogy : Bocsi de nem!
Erre válaszul jött a következő szöveg:De nem kell szavazni. Az én lányom úgy is szebb a te pocsék lányodnál ezt mindenki látja ....
A kérdésem a következő lenne: mit tehetek ezügyben, hogy az én kislányomat ilyet szavakkal illette, miközben én nem bántottam meg! Lehet feljelentést tenni? vagy mi a teendő ezügyben, mert ezzel borzasztóan megsértett! Köszönöm válaszát!

budapst20 # 2015.02.18. 05:00

Tisztelt Szakértő!
A napokban történt meg velem, hogy egy ismerősöm arra hívta fel a figyelmem, hogy egy társkereső oldalon valaki az én nevemben, az én képeimmel ismerkedik és valótlan dolgokat állít rólam. Ráadásul ebben az esetben egy meleg társkereső oldalról van szó, így az illető természetesen szándékosan nekem akar ezzel ártani. Amennyiben ez sérti a személyi jogaimat, mik a megoldások és a jogi lépések ebben az esetben?
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.02.11. 13:44

Rágalmazás miatt feljelentést lehet tenni, jóhírnév megsértése miatt pedig polgári per is indítható és az utóbbiban sérelemdíjat is lehet követelni.

Véleményem # 2015.02.11. 12:36

vizöntő kriszta

Tehet feljelentést.

vizöntő kriszta # 2015.02.09. 16:02

Üdvözlet!Kèrdèsem az lenne,hogy 17 èves fiamat egy közkedvelt közössègi oldalon,nyilvánosan megalázta egy közèpkorú házaspár,rágalmazták garázdaság elköv etèsèvel,illetve olyan vádakkal illettèk,amik rendőrsègi kihallgatás alapján kiderült,hogy a fiam mindössze szemtanú.Több alkalommal le cigányozták,bűnőzőnek neveztèk.Miután a rendőrsègi kihallgatás megtörtènt,másnap mègis tett ki a városunk rèszère lètrehozott közössègi oldalra rágalmazó,több mint sèrtő kijelentèseket a fiamat nevèn nevezve! Azóta kishijján az egèsz város kèrdèsekkel bombáz,elfordulnak tőlünk,fiamat zaklatják osztálytársai. Tudunk e valamit tenni? Feljelenthetem őket? Segitene valaki? Köszönöm

ObudaFan # 2015.02.03. 13:52

A régi leveleket nem.

segitok # 2015.02.03. 08:33

Obudafan köszönöm. Az csak tanukkal tudom igazolni ha eljönnek tanunak, a többi pedig a régi levelekbe van leírva, akkor azt figyelembe se vennék már?
groszfater: hiába bizonyítanánk be (amiről a férjem hallani sem akar) hogy a fia az apa arra azt felelné szerencsém volt!
Mennyi ideig húzódik egy ilyen per és ehhez nekem ügyvéd is kell?

ObudaFan # 2015.02.02. 22:07

A 2004-2008-as dolgokért már semmit nem tudsz tenni. Az újak vonatkozásában rágalmazás miatt feljelentést lehet tenni, jóhírnév megsértése miatt polgri per indítható.

groszfater@gmail.com # 2015.02.02. 18:51

és hogy bizonyítsam be neki, hogy a lányunk az ő fiától van.

bizonyítsd be neki hátha akkor béke lesz...

segitok # 2015.02.02. 18:19

Sziasztok
Történetem még 2004-ben kezdődött, anyósommal összevesztünk a párommal együtt. Levelekkel, sms-ekkel bonbázott minket kb 2010-ig. 2011-ben kibékültünk most 2014 júniusában ismét összevesztünk. Ismét folyamatosan mondja a hátam mögött, hogy a nagyobbik lányunk nem a fiától van, ezt levélben is leírta, kurváz, anno megfenyegetett, hogy ellehetetleníti az életem, ha nem lesz állásom garantálja, hogy a megyében nem fogok kapni mert olyan kapcsolatai vannak (ezt levélben is leírja) stb. és hogy bizonyítsam be neki, hogy a lányunk az ő fiától van. Tudom elég régi az ügy mivel a levelei 2004- és 2008 között íródtak. Mit tudok tenni ellene? Írjam meg neki ha nem fejezi be feljelentem? Milyen jogcímen tudom feljelenteni? Köszönöm előre is a segítségeteket.

ObudaFan # 2015.01.29. 11:55

Aune

Polgári pert lehet indítani.
Akit személyiségi jogában megsértenek, a jogsértés ténye alapján - az elévülési időn belül - az eset körülményeihez képest követelheti

  1. a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;
  2. a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;
  3. azt, hogy a jogsértő adjon megfelelő elégtételt, és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot;
  4. a sérelmes helyzet megszüntetését, a jogsértést megelőző állapot helyreállítását és a jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését vagy jogsértő mivoltától való megfosztását;
  5. azt, hogy a jogsértő vagy jogutódja a jogsértéssel elért vagyoni előnyt engedje át javára a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint.

Akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért.