rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


cica122 # 2014.11.09. 13:21

Még nem ismerem egyik magánnyomozó irodát sem, mert még csak keresgélek az interneten. :-) (Elég sokat találtam, főleg Budapesten.)

va1975 # 2014.11.08. 18:09

És melyik lenne as legjobb magánnyoomozó iroda?! Ha tudnak, adjanak meg több tippet is! Eggyel már beszéltem, ő is ezt javasolta...

Köszönöm.


..........
András

va1975 # 2014.11.08. 18:03

Köszönöm a hozzászólást, cica122!
Én is erre gondoltam. Mert a rendőrség ráadásul nem is a valós címemre küldte a határozatot...de erről hallgattak!
És mi lenne az eljárás menete?

Köszönöm.


..........
András

cica122 # 2014.11.08. 12:31

Elnézést, hogy beleszólok. Én még csak tanulom a jogot, nincs sok tapasztalatom, de szerintem lehet, hogy egy magánnyomozó iroda járhatóbb út ebben az esetben. Nem vagyok egyiknek sem reklám-embere, félreértés ne essék, nem ezért írtam. :-) A saját ügyemmel kapcsolatban is gondolkodom ezen a megoldáson.

va1975 # 2014.11.07. 22:54

2010.év elején több ügyfelem és munkáltatóm is kapott névtelen leveleket velem kapcsolatban. Akkor megtettem a feljelentést, voltam is személyes kihallgatáson a II.ker.Tímár u.-ban, de két héttel később lezárták az ügyet-mondván, hogy nem történt büncselekmény! 2012.-ben többször is írtam az Ügyészségnek, mire - több próbálkozásomra -, nagy nehezen, megállapították, hogy valóban történt bűncselekmény és el is rendelték ennek kivizsgálását. Viszont csak 2013.január hónapban hívtak be személyes kihallgatásra- melyről jegyzőkönyv készült. Az egészet nem értem. Miért nem történt még semmi sem? Miért vártak a nyomozással 2 évet? Miért nem tettek semmit több, mint 1 éve - azóta, hogy engem kihallgattak? Talán az elkövetőknek jelentős befolyásuk lenne a hatóságra?! Gyanúm van arra vonatkozólag, ki vagy kik tehették...de ennek ellenére a nyomozást már tavaly lezárták, mondván, hogy nem találták meg a "névtelen" elkövetőket. (Engem, természetesen nem vagy rossz címen értesítettek erről... ) Ez hihetetlen!!! Ha nem is nyomoztak, akkor persze, hogy nem találnak meg senkit sem...Mindenképpen azt szeretném, ha ez kiderülne, mert több esetről is szó van és több munkahelyemet is felkeresték telefonon!

Köszönöm.

V.András


..........
András

cica122 # 2014.11.07. 12:30

Köszönöm szépen! Ennek örülök!

ObudaFan # 2014.11.07. 05:57

Lehet.

cica122 # 2014.11.06. 21:58

Köszönöm szépen a választ! Nálunk az volt a gond, hogy az ügyvédem 30 nap eltelte után adta be. Viszont folyamatosan, 3 éve, kb. minden nap közzé tesznek rólam rágalmazó bejegyzéseket. Lehet újabb feljelentést tenni, ha azóta is újabb bűncselekményeket követ el az illető (szinte naponta)? Pl. az én nevemben (valódi nevemen, és az egyetemem nevét is mellé írva) ír perverz hozzászólásokat fórumokon, rágalmaz?

ObudaFan # 2014.11.06. 21:34

A 30 naptól visszafelé számított elkövetési magatartásokat lehet az eljárásban figyelembe venni.
Nem kell a feljelentéssel várni arra, amíg bizonyítékot tudsz szerezni, az után 30 napon belül meg kell tenni a feljelentést, hogy az elkövető kilétéről tudomást szerzel.

cica122 # 2014.11.06. 17:01

Azt szeretném még ezzel kapcsolatban kérdezni, hogy a 30 napos határidő a magánindítványnál akkor is fennáll, ha a bűncselekmény folytatólagos? Mi is lekéstük a határidőt, mert a sok bizonyíték közül csak azt tekintették felhasználhatónak, ami közjegyző előtt hitelesített webtanúsítvány volt, a képernyőmentéseket pedig nem. (A webtanúsítvány pedig nem olcsó mulatság, sokba kerülne mindegyik bizonyítéknál külön kérni ezt.)

cica122 # 2014.11.05. 12:37

Köszönöm szépen a tanácsokat! A személyes adatok alatt a nevem, arcképem, e-mail címem értendő (és az egyetem neve, ahova járok), ezeket tette közzé valaki. Ráadásul az arcképemet átalakítva, mintha én lennék az Antikrisztus :-D (pl. fordított keresztet applikált rá). Cionista kémnek, prostituáltnak nevezett többek között. Kitalált, aberrált, hülye történeteket terjeszt rólam. Kb. három éve teszi ezt minden nap ez a pszichopata őrült. Még fenyegettek is azzal, hogy ők hackerek, ki fogják deríteni a címemet, megvárnak az egyetem előtt, meg fognak verni. A közzétett baromságaik alapján valami szélsőjobboldali csoport, vagy egy ilyen személy lehet.

Dr. Jégember # 2014.11.04. 22:23

Tisztelt Cica122!

Nem azért szüntetik meg.

1./ sok internetes oldalnak nincs magyar "üzemeltetője" (nem vagyok nagy számítástechnikus, lehet nem ez a helyes kifejezés) így nem lehet megállapítani, hogy az adott nick name mögé bújt ember kicsoda, honnan, milyen IP címről, stb. írt sértő dolgokat (pl: facebook pont ilyen)

2./ ha azonosítható a hely ahonnan írtak, ott többen is használhatják a gépet (nem kell internet kávézóra gondolni, egy egyszerű családi házban pl. 2 testvér, apa, nagybácsi) és közülük nem állapítható meg kétséget kizáróan kitől származik az írás

3./ a rágalmazás és becsületsértés magánindítványos ügyek, 30 nap áll rendelkezésre megtenni ezt. Ha nem tette meg ez idő alatt, utána már nem lehet mit tenni az ügyben. Sokan késve "kapnak észbe", akkor már hiába.

4./ személyes adattal visszaélés alatt mit ért pontosan?

Üdv:
Dr. Jégember

cica122 # 2014.11.04. 21:55

Abban szeretném a tanácsukat kérni, hogy valóban igaz-e az, hogy az interneten történő rágalmazás, becsületsértés, személyes adatokkal való visszaélés esetén a rendőrség általában megszünteti a nyomozást, mert fontosabb ügyeik is vannak. Egy ügyvéd azt tanácsolta nekem, hogy ezért nem érdemes feljelentést tenni az ellenem irányuló, közösségi oldalakon történő, fent felsorolt bűncselekmények miatt. Ez valóban így van?

ObudaFan # 2014.10.28. 06:05

Anyaci

A járásbíróságon 30 napon belül rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tehetsz, emellett a törvényszéken polgári perben kártérítést és sérelemdíjat kérhetsz.

ObudaFan # 2014.10.28. 06:01

shadow15

Elképzelhető, hogy van esély, de pontosan kellene tudni, hogy milyen kijelentéseket tett.

shadow15 # 2014.10.25. 21:48

Tisztelt Fórum!
A problémám a következő: Közalkalmazottként dolgozom egy művelődési házban. Kis város révén mindenki ismeri a közéletben tevékenykedőket. Egy dolgozó rendszeresen megsért, megaláz mindenkit (több konkrét eset van már), ám lépni senki sem mer. Az igazgató szintén átnéz az esetek felett, holott többször figyelmeztette már az alkalmazottat, hogy fejezze be ezt a viselkedését. Már áthelyezte egy másik intézménybe is a folyamatos sértések miatt, de így is folytatja ezt a viselkedését. Pletykál, lenéz mindenkit és mindenkinek a rossz hírnevét kelti a városban. Legfőképpen a városi vezetők körében teszi mindezt egy-egy ital mellett, majd a közös asztali nevetségeket terjeszti a városban a dolgozókról. Rólam konkrétan 1 éve, mióta idekerültem. Több eset van, ahol bírálta politikai nézetemet, kommunistázott, jobbikosozott, stb. Legutóbbi és legnagyobb problémám az, hogy az igazgató kiadott egy listát a munkaértekezleten a dolgozók bérjegyzékéről. Másnap említett kolléganő telefonált a gazdasági vezetőnek, hogy mi jogon kapok nyelvvizsgapótlékot, és inkább szét kellene osztani, mint nekem adni, mert én nem végzem jól a munkámat. Erről az esetről azóta az egész munkahely beszél. (és a többiről is) Február óta súlyos gyomorproblémáim vannak, és több orvos is megállapította már, hogy mindezek idegi alapon. Sérelemdíjat követelek fent említett kolléganőmtől. Ehhez keresek ügyvédi támogatást, illetve kérek segítséget, hogy érdemes-e jogi útra terelnem a dolgot, ha igen, milyen kilátásokkal, anyagi hozzájárulással kell számoljak. Várom mihamarabbi válaszukat! Köszönöm!

Anyaci # 2014.10.15. 16:36

Tisztel Fórum! Segítséget szeretnék kérni mivel nem tudom mit tegyek. Kis városban lakunk és elég nehéz normális munkát találni. Nagy örömömre sikerült be jutnom egy újonnan nyíló üzlet lánc helyi üzletébe. Szorgosan dolgoztunk is hogy nyitásra minden el készüljön. Még a ki választási interjún több ismerőssel is találkoztam, többek között egy 12 évvel ezelőtti főnökömmel.Akkor még nem tudtam, de mint utólag ki derült azt terjesztette rólam, hogy vigyázzanak velem mert lopós vagyok. Mikor ezt először meg halottam azt hittem rosszul hallok és szét is vetett miatta a méreg. Aztán ahogy teltek a napok el is felejtettem az egész sztorit. El jött a nyitás, rendben ment minden jött a jól meg érdemelt pihenő nap.Ma reggel be hívtak az irodába és közölték velem hogy telefonon fel hívta a régi főnököm a mostanit és úgy döntöttek kirugnak azonnali hatállyal. Hiába mondtam hogy nem igaz amit terjeszt rólam nem hittek nekem. Ezek után úgy döntöttem fel jelentem csak nem tudom hogy hol kezdjem mi ennek a menete és milyen lehetőségeim vannak. Válaszukat előre is köszönöm szépen. Üdv

Kiccsaj # 2014.10.11. 18:35

Kedves ObudaFan! Köszönöm a választ!


Edina

ObudaFan # 2014.10.11. 06:37

Rágalmazást. Az illetékes járásbíróságon lehet feljelentést tenni.

Kiccsaj # 2014.10.10. 08:10

Üdv!
Kérdezni szeretnék!
Nem tudom hogy rágalmazáshoz, vagy becsületsértéshez tartozik e az ügyem, ezért elnézést kérek, csak tudni szeretném mit léphetek.

Tehát egy kicsi 300 lelkes faluban élünk én a párommal és a 7éves fiammal. A fiam hiperaktiv figyelemzavaros, impulziv, ingerlékeny, agressziv, ami miatt a suliban is sok problémánk volt. Mivel együttműködtem mind az intézménnyel, mind családgondozóval, már a gyermekem pszihiátrián is járt, gyógyszert szed az agresszióra egy hete, és folyamatos kontroll alatt van. Ámde az iskolában illetve a falunkban rengeteg rosszindulatú ember neki állt terjeszteni rólunk olyanokat hogy mi ütjük verjük a gyereket, meg hogy megközött kézzel vonszoljuk a faluban... Amiből egy szó sem igaz, és nagyon jól láthatták is az iskolában hogy semmi féle külsérelmi nyom nem is utal erre, mégis meghurcolnak bennünket, megalázóan beszélnek a tanárok velünk, és gyámhatóság védelembevételi eljárást inditott...
Kérdésem az lenne hogy mit tehetek? Ez most a rágalmazást vagy a becsületsértést meriti ki? Mert alaptalanul megvádoltak minket, meghurcoltak (hurcolnak, mert még csak most lesz a védelembevételi tárgyalás), de nem fogom annyiban hagyni, ha lezajlik az eljárás, és láthatóan nekünk van igazunk tenni szeretnék valamit!
Köszönöm előre is a válaszokat!


Edina

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.09. 10:48

Elvileg el tudod érni. Gyakorlatilag ami egyszer kikerült a hálóra, az ott is marad.

Kriszti_198 # 2014.09.09. 07:01

Tisztelt Jogi Fórum!

Tanácsot szeretnék kérni! A minap egy személy akit a barátomnak tartottam, és akivel minden magánéleti dolgot megbeszéltünk, a legnagyobb mélységekig, kiadta a neki írt személyes üzeneteket más személyeknek. Mindent Viberen beszéltünk meg, és nagyon személyes dolgok is szerepeltek az üzenetváltások során. Azt szeretném megkérdezni, ebben az esetben fel tudok-e lépni valamivel, el tudom-e érni, hogy legalább az összes üzenetet kitöröltessem, vagy így jártam legközelebb ne bízzak meg senkiben.

Válaszukat előre is köszönöm!
Kriszti198

KOtto # 2014.09.01. 17:18

Oké, persze, érthető, de már ez is nagy segítség (Csak a fórumszabályok miatt nem akartam újra bemásolni)!
Köszönöm az infót!

ObudaFan # 2014.08.28. 21:15

Nézd, én ezt visszakeresni nem fogom. Mindenesetre azért egy egyezségi ajánlat, ha csak a perrel fenyegeted és mással nem, akkor nem zsarolás.

KOtto # 2014.08.28. 20:39

Tisztelt Obudafan!

A büntetőjog/Zaklatás című topikban érdeklődtem először egy történtet miatt (2014.07.21-22, remélem nem probléma, hogy nem másolom ide be mégegyszer), ott esetlegesen egy személyiségi jogi perre látott esélyt, úgyhogy itt, az ide vonatkozó topikban szeretném megkérdezni, hogy azon belül mire lehetne hivatkozni, ha minden ott leírt dolognak van írásos nyoma? (illetve milyen plusz info segíthet ennek eldöntésében? Pl. ha a betegségemről beszélt másoknak, majd azok is másoknak, végül egy ismerősöm szólt, hogy számomra teljesen idegen, de vele együtt dolgozó emberektől is hallotta azt, hogy mi van velem, ez magántitok sértése lehet-e, vagy azzal, hogy neki elmondtam, "hozzájárultam", hogy ő is továbbadhatja?)

Valamint a betegségről: azóta beszéltem erről az orvosommal, aki megerősítette, hogy sem életmódbeli, sem genetikai-családi oka nincs a betegségemnek. Ez növelheti-e az esélyemet, mivel az ezzel kapcsolatos veszteségem már a milliót is elérte, ezt már nem tudom elfogadni, mindenképp megpróbálnék bármit, aminek esélye van, hogy legalább egy részét kárpótolja számomra a történetnek.

De ha végül lenne per és elvesztem / alapban elutasítják, milyen költségekkel számolhatok?

Illetve ami még érdekelne, hogy peren kívüli megegyezést lehet-e még a kereset benyújtása előtt felajánlani, vagy akkor azt simán zsarolásnak lehet beállítani?
(igazából ez azért fontos kérdés, mert nem én vagyok az egyetlen, akivel szemben nem volt egyenes a másik fél, viszont ők nem tudnak erről, de ha perre kerülne a sor, minden kiderülne, és akkor házasság, munkahely kerülne veszélybe. Ezt nem feltétlenül akarnám, főleg, hogy miattam, emiatt induljon. De ha mindezekre felhívom a figyelmét, akkor rögtön mondhatja, hogy ez zsarolás, nem?)

Előre is köszönöm!
KOtto