rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


csbeci # 2013.02.12. 20:23

lajcsó,

Azért itt a városban két ügyvédnél utána kérdeztem a dolognak, és mindkettő szerint megtörtént a rágalmazás. Sőt egyik szerint a nagy nyilvánosság előtti rágalmazás is megállna, mert a jog már elismeri az internetet mint közösséget. Ja, egyébként én a hitelfelvételről utólag értesültem és különben is van egy húgom is, akit különös módon nem talált meg a beíró, sőt édesapámat sem említi.

Az ügyvédek egyébként azt is mondták, hogy akár édesanyám is beperelheti rágalmazásért, mivel nem közügyet érintő dologról tett közzé dolgokat.

Így kíváncsi vagyok az Ön indokára, miért nem áll meg a rágalmazás.

lajcsó # 2013.02.09. 11:44

"mit tehetek ellene?" Nem sokat, csupán meg kéne adni az adósságot. Szerintem nem valósult meg a rágalmazás tényállása.

Dr.Attika # 2013.02.09. 10:14

Tisztelt csbeci!
Álláspontom szerint megfelel a Btk. 179.§ szerinti rágalmazás törvényi tényállásnak. Mit tehet? Feljelentéssel megindítja a büntetőeljárást vagy csöndbe marad.

csbeci # 2013.02.08. 19:25

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem az alábbi facebook bejegyzéssel kapcsolatos, melyben én /mint fiú gyermek/ és párom lett megnevezve.

Az ominózus bejegyzés:

"Esetem intő példa legyen számotokra. 3 éve elmentem kezesnek /30 éves barátság volt/. Most itt a Bercsényi utcában a Marcsi.... bolt az övé, a fia kávézót nyit, a menye angolt tanít.De a hitelt nem fizették ki. Többször kértem őket, hogy elég csapás ért már, fizessék a hitelt. A fia azt mondta " a mama biznisze". Pedig együtt laknak.
Végül megkaptam a Közjegyzői Kamara felszólítását, hogy mint kezes, fizessek, vagy végrehajtanak. Eltudjátok képzelni mit éreztem.Ezeket nem érdekeli más fájdalma, helyzete.Hát befizettem, mielőtt megduplázódik az összeg. Azóta csak ígérgtve van, hogy megadják. Elit ovodára , meg rongyrázásra futja, persze ha más fizeti az adósságot. Eddig vártam, bíztam. Szóval vigyázzatok a bizalommal, meg a barátsággal. "

Ami tény édesanyám a hitel felvételekor még édesapámmal élt házasságban, azóta elváltak. A válás után édesanyám hozzánk költözött, de vagyonközösségben nem vagyunk. Nekem és családomnak semmilyen haszna nem származott az ominózus hitellel kapcsolatban és ezt bizonyítani is tudom.

Rágalmazásnak minősül-e a bejegyzés és mit tehetek ellene?

A válaszokat előre is köszönöm.

véső (törölt felhasználó) # 2013.02.02. 16:56

nagyon szerencsés vagy, csak a felsoroltakat terjeszti rólad, képzeld el ha azt is terjesztené, hogy feketeseggű vagy...

Vándorkisfiú # 2013.02.02. 16:36

Üdv!
Az élettársam (még) férje azt híreszteli rólam, hogy verem a párom és a gyerekeit is.Ő ezt nem tűrte tovább eljött jól elvert engem sőt egy léccel még a lábamat is eltörte.Állítása szerint 300.000 forintot követelek tőle, hogy ne jelentsem fel.
Természetesen ebből egy szó sem igaz.Nem verem a párom sőt a gyermekeit sem, boldogan élünk.Természetesen Ő sem járt itt és a lábam is teljesen rendben van.
Szerintem eme történet kimeríti a rágalmazás, becsületsértés téma körét.Mit kell tennem, hogy pontot tudjak tenni az ügy végére, természetesen legális módon???
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv: Zsolt

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.17. 17:14

Marasztalásra.

Pysti # 2012.12.17. 16:33

Elnézésr kérek az ismétlésekért.

Pysti # 2012.12.17. 16:29

Olyan házaspár adatait tettem közzé a világhálón, akik bizonyíthatóan pézt csaltak ki az emberektől. A nyáron az értelmi szerzőt elitélték, de még hónapokkal a tárgyalás megkezdése előtt elérhetelenné tettem az adataikat. Nem rég feljelentett. Mire számíthatok a 2013 tavaszán lezajló
tárgyaláson

Pysti # 2012.12.17. 16:28

Olyan házaspár adatait tettem közzé a világhálón, akik bizonyíthatóan pézt csaltak ki az emberektől. A nyáron az értelmi szerzőt elitélték, de még hónapokkal a tárgyalás megkezdése előtt elérhetelenné tettem az adataikat. Nem rég feljelentett. Mire számíthatok a 2013 tavaszán lezajló
tárgyaláson

Pysti # 2012.12.17. 16:27

Olyan házaspár adatait tettem közzé a világhálón, akik bizonyíthatóan pézt csaltak ki az emberektől. A nyáron az értelmi szerzőt elitélték, de még hónapokkal a tárgyalás megkezdése előtt elérhetelenné tettem az adataikat. Nem rég feljelentett. Mire számíthatok a 2013 tavaszán lezajló
tárgyaláson

Pysti # 2012.12.17. 16:26

Olyan házaspár adatait tettem közzé a világhálón, akik bizonyíthatóan pézt csaltak ki az emberektől. A nyáron az értelmi szerzőt elitélték, de még hónapokkal a tárgyalás megkezdése előtt elérhetelenné tettem az adataikat. Nem rég feljelentett. Mire számíthatok a 2013 tavaszán lezajló
tárgyaláson

ObudaFan # 2012.12.15. 08:07

Ezt döntsétek el ti, de egy személyiségi jogi perben maximum egy-kétszázezer forintot ér az ilyesmi.

Topsana # 2012.12.14. 08:24

Sziasztok segítségeteket szeretném kérni. Valaki megrágalmazott természetesen eljárás indult az illetővel szemben,a tárgyalást elnapolták mivel az előttünk lévő ügy elhúzódott.A bíró behívott minket a terembe és közölte mikor lesz az új tárgyalás.A bíró nyomatékosan kérte aki engem rágalmazott hogy egyezzen meg velem kártérítésben fizessen ki mert nagy bajba fog kerülni mivel felfüggesztett büntetése van.Nem tudom ilyen esetben mennyi kártérítést kérhetek vagy hogy működik ebben kérném a segítségeteket tanácsotokat.Nem szeretném hogy az illető börtönbe kerüljön de azt igen hogy vissza tartó erejű legyen a büntetés mert sajnos nagyon sok emberrel megcsinálta már hogy honlapokon rágalmazta.Segítségeteket előre is köszönöm

ObudaFan # 2012.12.11. 20:03

Így esetleg a jogsértés megállapítását éppen lehet kérni, vagy talán bocsánatkérést is.

kisa6 # 2012.12.11. 12:16

A végzésben azt kérték a banktól,hogy az adott időszakra felperes mikor és milyen összeget utalt alperes felé a számlájára.szerintem ez elég konkrét kérés,nem az összes számlamozgás van bekérve.

ObudaFan # 2012.12.08. 16:55

Mi volt abban a végzésben, amivel a bíróság megkereste a bankot?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.08. 13:34

OFF
Sajnos, már nem. De ennek a rettenetesen fontos és nagyszabású emberjogi problémához mi köze?
ON

kisa6 # 2012.12.08. 13:28

Már megint maga?Öregszik?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.07. 20:00

Borzasztó!

kisa6 # 2012.12.07. 17:14

T.Fórumozók!
Van egy eset,gyerektartás túlfizetés,ami a végét járja.De.Alperes,felperes egymásnak ide oda utalva a pénzt,X bank,Y bank.Bíróság hivatalból kikérte a két számlavezető banktól azokat a dátumokat,amikor alperes utalt felperes számlájára,és ugyanezt fordítva is.A bökkenő ott van,hogy felperes bankja ezt úgy oldotta meg,hogy kilenc hónapra visszamenőleg a TELJES számlamozgást elküldte a bíróságnak,amin az utolsó vásárlástól kezdve az utalt fizetésig,kölcsönökig,törlesztésig minden rajta van.Ezt a számlakivonatot alperes is egy az egyben meg is kapta a bíróságtól.Ezáltal a volt férj,alperes,az egész pénzügyi helyzetbe belelátott,amit felperes nagyon személyes dolognak tart.A per tárgya az alperes felé utalt összegekről szólt,nem felperes magánéletébe beengedést.Fordulhat e panasza miatt valahova felperes,és ha igen,kihez?Köszönöm
ui:alperes bankja kizárólag a kért dátumokat küldte a bíróságnak,melyet felperes is megkapott.Így ők korrekten jártak el.

Véleményem # 2012.12.01. 22:19

kiwimango

Ez az egész vicc, poén.(legalábbis ezen a dedós szinten nem szabad komolyan venni) Nem sérül semmilyen személyiségi jog, max a lelki világod. Házon belül rendezzétek le, nem kell ide semmilyen jogi út. Főnök felé jelezd hogy ez van, vagy beszélj a munkatárssal hogy ez téged nagyon bánt. Emberek között talán megoldható ez ha van rá elég agykapacitás mind a két oldalon...

Frédi29 # 2012.12.01. 16:32

Tisztelt Szakértő!
Az utcánkban tűz volt, kiégett egy hölgy lakrésze. Az ott lakók őt gyanusították meg azzal, hogy Ő okozta a tüzet. A házaspárral már régóta haragos viszonyban élnek, amivel már többször bíróságon is jártak. A tűz a nyitott ablaka alatt keletkezett az egyik ágyon, éjjel 1 órakor, amikor Ő aludt. A tűzre megébredt, és mire megérkeztek a tűzoltók, nagyrészét már sikerült egyedül eloltania. Először azt mondták a ház tulajdonosai, hogy sokat gyertyázott, így a tűzoltók nem vizsgálták a tüzet, az idős nőt pedig senki nem kérdezte, mert füstmérgezéssel elvitte a mentő. A ház tulajdonosai nem kértek tűzszakértőt (?), hivatalból pedig, mivel nem volt büncselekményre utaló nyom, nem végezték el a tűzoltók. Az idős nőt nem büntették meg, eljárás nem indult ellene, csak most nincs, hol laknia. Pár héttel később, hallottam, hogy továbbra is az idős hölgyet okolják a tűz okozójaként, ezt többen is firtatják a faluban, mivel a házaspár ezt híreszteli. Három tanút tudott a hölgy összeszedni, akik hallották ezt, illetve mint jólértesültek, mondják tovább. Aztán már több alkalommal a szomszédjukban lakó férfi a faluban azt ordibálja, hogy az öregasszony gyújtotta fel a házat, a segítője pedig én voltam. Azt is hozzátette, hogy ő ezt az ott lakó nőtől tudja, mert ő neki jó barátja. és ő mondta. Kérdésem, hogy ez minek minősül? A faluban aztán olyan megjegyzéseket tesznek, hogy van e tüzem, tudok e tüzet adni. Szerintem erre utalnak. Ezen kijelentéseit a családtagjaimon kívül sekivel sem tudom bizonyítattni, mint tanúk, mert az utcában, a faluban élő emberek félnek tőle, mert olyan "rosszarcú". és már voltak efféle rágalmazási, becsületsértési ügyei, és hiába marasztalta el a Bíróság, továbbra is bekiabál ezen emberek udvarára. Szidalmazza, ócsárolja őket.
A idős hölgy rágalmazásért, becsületsértésért indított pert a házaspár ellen, ahol én mint tanú jelenek meg. Tanúként lesz ott az az ember is, aki kiabált. Most én ki ellen indíthatok magánindítványt? A tulajdonosok ellen, akik ezt híresztelik, illetve a szócső ellen, aki ezt a faluban kiabálja?
Köszönöm válaszát.

kiwimango # 2012.11.30. 22:40

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék megoldást találni valahogyan a problémámra.
Egy ideig nem foglalkoztam vele, nem tulajdonítottam neki jelentőséget. De most gondoltam bele, hogy visszafelé is elsülhet a dolog, ha tovább hallgatok és nem teszek valamit.
Egy közintézménybe járok rendszeresen és ott az egyik munkatárs állandóan beszól. Pl. utal a gyerekkoromra, vagy ha könyv van nálam, akkor arra, vagy bármire, amit tapasztal rajtam.
Először kedves volt, segítőkész, sok ügyintézésben segített, de végül rájöttem, hogy ez azért volt, hogy minél többet megtudjon rólam. A múltkor például reagáltam az egyik beszólására, megjegyzésére és erre megkérdezte, hogy Önnek gyerekkorában nem engedték elmondani a véleményét.
Ez már betette a kiskaput. Úgy gondolom, hogy ez nem tartozik az ügyintézéshez. Sokáig nem foglalkoztam vele, de most már elég volt.
Nem tudom, jól gondolom-e, hogy ez már személyiségi jogokat sért.
Mit tudok tenni, mivel tudom leszerelni a kolléganőt, s mivel tudnám újra helyreállítani a tiszteletet.
Ha elmérgesedik a helyzet milyen lépéseket tehetek?
Egy újabb ilyen eset kivédésére mit tehetnék, milyen jogi szabályzókat lehet esetleg átnézni?
Tisztelettel,

Attila89 # 2012.11.14. 17:30

Üdvözletem!
Bár apró problémának tűnik az esetem, de nagy örömömre szolgálna ha az alábbi kérdésemre kapnék választ: röviden: egy szállón (1 szobában) élek mint az itt lakók mindegyike, közös helységekkel (wc,konyha stb.),mondhatni egy kis zárt közösségben.Az egyik itt lakóval kialakult egy konfliktusom.Ez a lakó antiszociális életet él: senkivel nem beszél,nincsenek közös ismerőseink,soha nem beszéltem vele.A lakók véleménye amúgy egyöntetű: pszichológiai problémái vannak.A kialakult szóváltásunkban kiderült, hogy (mélyrehatóan) tisztában van: származásommal,családommal,baráti társaságommal,szórakozási szokásaimmal,életvitelemmel,tanulmányaimmal - szinte mindennel stb. ugyanis: mindezeket sorra megkritizálta (először a facebook-ra gondoltam-de ott ezek nem szerepelnek,a többi adatom pedig rejtve van). Számomra roppant bosszantó, hogy egy fajta megfigyelés alatt állok és szeretném valahogy innen eltávolíttatni. Kérdésem: az eset sért-e bármiféle személyiségi jogot amire hivatkozhatnék?
HA paranoiás lennék azt mondanám: követ,hallgatózik (bár előfordult már-csak nem erre gondoltam elsőre).
A választ előre is köszönöm: legjobbakat!