rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


pokane35 # 2012.07.16. 15:41

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék,hogy egy 14éves gyermek tehet-e feljelentést rágalmazásért.A testvérem felesége úton-útfélen leordítja a lányomat.
válaszát előre is
köszönöm

ObudaFan # 2012.06.01. 11:05

Ezért nem fognak senkit bezárni. Ha viszont nem beszámítható, akkor büntetni sem.

ElvenSpirit # 2012.06.01. 08:36

Hát ez nem hangzik túl bíztatóan.
Magyarul, ha az orvosok kiengednek egy beszámíthatatlan személyt, az tönkreteheti valakinek a jó hírét? Nincs senki, aki ezért felelős lenne?

ObudaFan # 2012.06.01. 08:12

Attól, hogy ilyen betegsége van, még nem feltétlenül vétőképtelen, ez szakkérdés. Ha vétőképtelen, akkor szerintem túl sokat nem lehet tenni.

ElvenSpirit # 2012.06.01. 06:33

Tiszelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni olyan esetben, hogy mik a jogi lehetőségek akkor, ha a rágalmazást (becsületsértést) olyan személy követi el, aki pszichiátriai kezelés alatt áll (jelenleg otthon tartózkodó beteg, korábban zártosztályon volt) és betegségének egyik jellemzője a konfabuláció (beteges hazudozás).
Mit lehet tenni, ha ilyen ember indít nyilvános lejárató kampányt mások ellen?

csandas # 2012.05.30. 13:57

Azt szeretném kérdezni,hogy esetleg önnek el küldhetném e a lementett képeket,hogy tisztán lássa a dolgot.

ObudaFan # 2012.05.30. 13:42

Becsületsértés miatt büntetőfeljelentést lehet tenni, és emellett polgári per is indítható.

csandas # 2012.05.30. 12:45

Tisztelt fórumozók !

Segítséget szeretnék kérni egy számomra igen sértő ügyben. A mai napon vettem észre,hogy a volt feleségem az egyik ismert közösségi oldalon engem le "gyökerezet" Igaz a nevemet nem írta oda de mindenki aki lájkolta a megosztását az tisztában van vele,hogy én állok a háttérben.Az ex még utalt is a napra,mikor én állítólag elcsesztem a pünkösdi ünnepét azzal,hogy a két gyerekemet vittem el aznap.Az oldalt lementettem annak reményében,hogy az ügyben tudok jogi úton lépni.

Köszönöm előre is a segítségeteket..

ObudaFan # 2012.05.22. 05:38

Igen, ez rágalmazás, de a valóság bizonyításának helye lehet. Ötlete lesz itt mindenkinek, de ha már felkerestél egy ügyvédet, szerintem rá hallgass.

ivanv # 2012.05.21. 13:40

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:

2012.03.10.-én édesanyámék kutyáját elütötték. Valószínűen szándékosan, mivel édesanyám a kertben dolgozva arra lett figyelmes, hogy egy autó motorja felbőg a házunk mögötti földes úton, majd utána csak nyüszítést hallotta. Az autót látta, rendszámot felírta. Azt sajnos nem, hogy ki vezette. Az autó a kertünk mögött lévő egyik vikkendház tulajáé, aki napi szinten jár oda a kutyáját etetni, és akit valószínűleg bosszanthatott, hogy a kutyánk néha kijutott az utcára (puli) és olyankor ugattak egy sort a kutyájával.

Másnap amikor jött a kutyát etetni, akkor szüleim átmentek megkérdezni mi történt. A hölgy persze szabadkozott, hogy nem ő volt és neki alibije van. Megjegyzem a kocsi elején a rendszám keret össez volt törve, a kocsi eleje be volt horpadva.

Ekkor arra a következtetésre jutottunk, hogy a fia lehetett. Hiszen ő volt még aki járt etetni a kutyát.

Abban maradtunk, hogy akkor feljelentjük őket mert a szándékos gázolás állatkínzásnak minősül. Ám ezt később elvetettük, hiszen úgy voltunk vele, hogy valahol mi is hibásak voltunk abban, hogy a kutya kijutott az utcára. Ráadásul jobb a békesség a szomszédokkal nem kell a konfliktus. Nem mellesleg nagyon sok a munka a családi vállalkozásban, nincs időnk ügyvédhez meg bíróságra járkálni.

2012.03.12.-én még mindig az eset hatása alatt, a gázolással gyanúsított fiatalember feleségét (álatlásnos iskolai osztálytársam volt) bejelölve kitettem egy szöveget a falamra. Amit szinte azonnal ki is töröltem, mert eszembe jutott egy cikk ami pár nappal előtte olvastam. A cikk pont a facebook-os rágalmazásról szólt.

Szóval a feleség már csak az értesítést kapta meg. A hozzászólás nem láthatta. A következő állt a postban:

"XY a férjed még nyugodtan bemehet anyámékhoz bocsánatot kérni! Azt hiszem ez lenne a minimum. Remélem tisztában van vele, h a szándékos gázolás ( a vissza kettő padlógáz annak számít, igen) állatkínzásnak minősül, és 3 évig tejedő szabadságvesztés szabható ki érte."

Nos mivel ezt a post-ot a kiírás után azonnal töröltem csak az értesítő email-ről tudott készíteni egy print screent. Ezzel a képpel felkeresett egy ügyvédet, és feljelentett.

A mai napon 2012.05.21.-én kaptam erről egy értesítést a helyi városi bíróságról, hogy jelenjek meg júni 11.-én meghallgatásra. A mai nap folyamán meg is kerestem egy ügyvédet aki szerdán fogad majd.

Azonban nem szeretnék addig várni és szeretném a fórumozók tanácsát kérni. Nyilván más is izgulna a helyemben. Pláne úgy, hogy soha semmien ügyem nem volt. (még egy gyorshajtásom sincs. jó béna vagyok mi? :D )

Írtam egy emailt a facebook user support-nak, hogy esetleg ők tudnak-e abban segíteni meddig volt kint a post. Elméletileg mindent archiválnak. Így bizonyítható lenne az, hogy másodpercekkel a kirakás után töröltem is. Sajnos tőlük eddig nem kaptam még választ.

Mire mehetnek ezzel a lementett képpel az értesítésről? Ezzel nem tudják biozonyítani azt, hogy ez megjelent-e huzamosabb ideig a falon ( mint ahogy ők állították a feljelentésben)

Kimeríti-e ez a hozzászólás a köetkezők bármelyikét:

1. Becsület csorbítására alkalmas tény állítása,
vagy
2. Becsület csorbítására alkalmas tény híresztelése.
vagy
3. Becsület csorbítására alkalmas tényre közvetlenül utaló kifejezés használata.

A férfi nincs fent facebookon, így ha valaki éppen el is kapta a kiírást, számára nem derülhetett ki a személye. Hacsak nem nagyon közeli ismerőse a lánynak.

Minden egyéb tanácsot, véleményt szívesen fogadok.

Köszönettel:

ivanv

ObudaFan # 2012.04.05. 14:33

Nincs mit.

mulan # 2012.04.05. 13:30

Értem, köszönöm!

ObudaFan # 2012.04.05. 13:26

Az elévülési idő az 3 év, de ha az elkövető személyéről való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül a sértett nem tesz feljelentést, nem indítanak eljárást.

Polgári pert azért még lehet indítani.

mulan # 2012.04.05. 12:17

Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy én szeretnék feljelentést tenni rágalmazási ügyben, a történet azonban 2010.januári.
Válaszaitokat előre is köszönöm!

mulan # 2012.04.05. 11:58

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy rágalmazásnak, becsületsértésnek mennyi az elévülési ideje? köszönöm

lajcsó # 2012.03.22. 06:10

Mivel eljárás indult és folyik, az ügy nem lesz eltusolva. Az ügy áttétele eljárási cselemény, ebben nics semmi különös, ennek az ügy érdemére nincs befolyása. Valószínűleg felmerült súlyosabb bűncselemény gyanúja is, ezért tették át az ügyet.

Rixike # 2012.03.21. 22:49

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni egy igen érdekes ügyben. Az utcában ahol lakom rendszeresen 20-25 gyerek, szülő sétálgat, játszik az út közepén, autó érkezésekor nem, vagy nagyon lassan mennek oldalra, mondván a lakóövezetes tábla azt jelenti hogy ők itt játszhatnak az autós meg addig álljon míg ők elvonulnak. Hozzáteszem 100 méterre bekerített játszótér van. Egyik szülő gyermekének az a hobbija hogy az autóbeállóról legördül az úttestre, nagyobb sebességgel mint én aki 20 km/h-val haladok, mindezt a szülők lába közül, a tömegből, tehát nem is látható hogy elindul vagy fogja a szülő. Ez az anyuka rendszeresen ordibál az autók után hogy miért nem vigyáznak a gyerekére, elmondtam egyszer neki amikor megállított hogy ez talán az Ő feladata, hiszen féktávon belül gurul ki a gyermeke. Egyik alkalommal megállított és a férjét küldte rám, aki ahogy lenyitottam az ablakot rám támadt, rángatni kezdett az autómból minden különösebb előzmény nélkül, mindezt a két hátul ülő gyermekeim láttára, és még vagy 15 szülő előtt, ordított velem kinyította az ajtómat és teljes erőből karomnál fogva rángatott. Közben ordibálta hogy mit képzelek hogy nem ismerem a kressz táblát, itt ők játszhatnak ehhez joguk van a tábla szerint. Mivel egy kigyúrt izomagyról van szó, aki mellesleg tanár, én pedig a 155 cm-el nem láttam más kiutat, a feleség már nem volt az autóm előtt, gázt adtam és hazamentem. Utánam jött,bejött az udvaromba, ami ugye magánterület, csak még időm nem volt a kaput bezárni,lökdösni és cibálni kezdett, folytatva a kiabálást, a telefonomat elővéve rendőrséggel fenyegetőztem mire azt a választ kaptam hogy vannak ismerősei a rendőrségen úgy sem lesz semmi belőle majd távozott. Feljelentettem, de a rendőrségen azt a választ kaptam hogy ez nem akkora ügy hogy akár egy figyelmeztetést is kapjon. Kérdésem hogy létezik ma Magyarországon olyan hogy egy ember csak mert a felesége feltüzeli hazugságokkal, tanár létére magánlaksértést, garázdaságot és könnyű testi sértést követ el nyilt utcán és nincs semmi szankciója? Létezik hogy ilyesmit el lehet tussolni, úgy hogy még a támadó nevét is meg tudtam mondani a rendőrségen,mert azt is megmondta a támadó, tudván hogy Ő mindent megtehet? Most kaptam egy értesítést hogy a feljelentésemet áttették a megyei hatóságokhoz, mert nem rendelkeznek illetékességgel, van ilyen?
A válaszokat előre is köszönöm.

dr laikus # 2012.03.13. 17:34

p.s. mennyi az elévülése az ilyen rágalmazásnak?

végül is mivel egy folyó eljárás jegyzőkönyvének része, úgy gondolom időben vagyok...ha jól emlékszem decemberben történt egyébként......nem korábban

dr laikus # 2012.03.13. 17:32

Kedves Fórumülők!

engem egy ügyvéd rágalmaz rendszeresen, és ezzel peres eljárásokban kivánja előnyhöz juttatni ellenfeleimet, talán a legegyértelműbb eset itt egymagában elég:

határozottan állitotta, mely jegyzőkönyvbe is került hogy: én tőrrel! megtámadtam volna kettő személyt, és EZÉRT engem már büntető eljárásban első fokon elitéltek volna

na most ebből egyetlen fél betű sem igaz

éppen jelentem fel, a legközelebbi panasznapon, kérdezem hogy milyen esélyem van, esetleg mekkora kártéritést kérjek és hogy:

mikor lenne a legcélravezetőbb az ügyvédi kamarájánál a bejelentés, esetleg inkább akkor amikor már feljelentésből lesz valami? én ehhez is ragaszkodom, mert éppen amellett tartok ki hogy ügyvéd idáig nem süllyedhet

tolvajlással, egyebekkel is rágalmaz, ezen kivül hazudik is rám...különben perbeli ellenfeleimnek feltehetőleg rokona.....

makita133 # 2012.03.10. 16:50

Sziasztok,

Zaklatás miatt büntetőeljárást indítottak a barátnőm ellen. Ez folyamatban van. Egy rokona elmondta a barátnőmnek, hogy a házaspár viszont mindenfélének elhordta a barátnőmet.
Kérdésem lenne, hogy rágalmazásért tehet-e a barátnőm feljelentést a házaspár mindkét tagja ellen, ugyanis egy tanu tudja ezt bizonyítani, mert a telefonba hallotta amikor a barátnőmről mindenféle rosszat mondtak.
Segítségeteket köszönöm.

Gabicsek # 2012.02.15. 21:08

A biztos vagy benne, tegyél feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény
300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki

  1. számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,
  2. adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
cophy # 2012.02.15. 20:11

Tisztelt Ügyvéd urak/ nők!

Nem tudom jó helyen kérek-e segítséget, de kérem segítsenek. Az a gyanúm, hogy feltörik az email-címem, és a felhasználói fiókjaimat. Az onnan letöltött információkat próbálják meg felhasználni ellenem a folyamatban lévő perben. Ezek főleg ügyvédemmel folytatott beszélgetések, és egy-két interneten folytatott üzletem lebonyolításáról szóló levél. Mit tehetek? Mire számíthat az ellenfelem, és hogyan tudom bizonyítani ezt?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.02.14. 07:04

Követelni a másik féltől, hogy adjon egy másolatot.

ágnes87 # 2012.02.14. 06:37

Sajnos nem áll rendelkezésemre az a szerződés. mit lehet tenni?

ObudaFan # 2012.02.13. 12:52

Pontosan azt a szerződést kellene ismerni.