rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


ágnes87 # 2012.02.13. 12:44

Üdvözletem,
Végső elkeseredésemben írok Önnek, reménykedve abban hogy tud nekem tanácsot adni. 6 évvel ezelőtt olyan anyagi helyzetbe kerültem hogy elmentem egy fotózásra, melynek az akkor készült képeit még ma is megszenvedem.
felkerültek egy oldalra. Már két évvel ezelőtt sikerült elérnem hogy szedjék le, onnan, kedvesek voltak, és leszedték, most ismét vissza tették ugyan azokat a képeket, valótlan állításokkal megspékelve. Már próbáltam őket ismét felkeresni hogy szedjék le, és töröljék is ki az egészet az adatbázisukból ,de még semmi reakció.
Lehet ez esetben valamit tenni? Akkor írtam alá valami szerződés szerűt, de fiatal voltam és buta, nem tudtam mit írok alá.

Várom válaszát!
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.02.13. 10:02

A büntetőfeljelentés mellett személyiségi jogi pert is lehet indítani és az esetleges nem vagyoni kárt érvényesíteni.

ObudaFan # 2012.02.13. 10:01

HA tudod , ki a feltöltő, és ez bizonyítható is, akkor vele szemben el lehet indítani egy személyiségi jogi pert. Emellett a tárhelyszolgáltatónak jelezheted, hogy jogellenes tartalom van a tárhelyükön, és ha nem törlik, akkor lesznek ezért ők is felelősek.

Tamás242 # 2012.02.12. 14:41

Üdvözlöm! Tamás vagyok. A napokban fel került az egyik legnagyobb videó megosztó portálra egy videó amiben szereplek, egy kocsmába történt a felvétel mikor én részeg voltam és lökdősődés alakult ki.Majd a videót megosztották egy közösségi portálon is,ahol gúnyolodtak rajtam,sértegettek. Kérdésem az lenn,mit tehetek ha a feltötltő nem törli a videót? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel:Jakab Tamás

MKatyerina # 2012.02.11. 10:57

Üdvözletem!
A kérdésem a következő lenne:
Mi tehetek egy olyan emberrel szemben aki feltörte egy közösségi portálját a barátnőmnek a magánjellegű beszélgetéseinket elolvasva pár részletet kiemelve és persze hozzáköltve amiről írtam/írtunk azt teregeti ki mindenkinek.
Az illető még egy nekem címzett levélből is idézett belőle, tehát el is nem mondta, de saját magát elárulta, hogy olvasta.
Az első lépés a rendőrségi feljelentés azt tudom. De hogyan tovább?
Mert ugye amit én bizalmas jelleggel írtam a barátnőmnek az nem tartozik egy városra. Ő most ezzel engem akar lejáratni. A legrosszabb az egészben, hogy legalább azt mondaná el belőle ami igaz, de nem azt teszi hanem hozzákölt.
Várom a válaszát.
Köszönettel:
MKatyerina

nikolet69 # 2012.01.04. 19:56

Üdvözletem. Olyan kérdésem lenne , hogy egy közösségi portálon egy ismerősöm és a barátnője fenyegető üzeneteket írt nekem, és trágár szavakkal illettek , nem csak engem a családomat is. A srácnak már több rendőrségi ügye volt verekedés, rendbontás, állami tulajdonok megrongálása miatt. Nem tudom minősül e ez a tettük büntethetőnek?! Vagy milyen színtől minősül személyi jogot sértőnek a trágár kifejezések használata??! Sok emberrel teszi ezt csak nem az interneten hanem buszon, utcán.. Válaszukat előre is köszönöm.

Angel13 # 2011.11.27. 21:56

Tanácsot szeretnék kérni, mit tehetek. Többször bebizonyosodott, hogy anyám a mostani és az eddigi kapcsolataimba is beavatkozott, pl. zaklatja a volt párját, a volt barátaimat információkért, és számomra olyanokat mond alaptalanul, amivel árt nekem. Sajnos én mindig elhittem neki, de a mostani kapcsolatomban már a sarkamra álltam, ennek ellenére fenyegetőzik, hogy nem költözhet vissza a párom a lakásba, ami az én tulajdonom, de a szüleim a haszonélvezők. Sajnos apámat uszítja ellenünk, aki ököllel is érvényre juttatja akaratát. Próbálom normál emberi keretek között megoldani, nem szeretnék bíróságra járni. Kérem, segítsenek, mit tudok tenni, mert már nagyon nem bírom így tovább, féltem a gyerekeimet, akik lelkileg még nagyon sebezhetők.

ObudaFan # 2011.11.03. 12:23

Becsületsértés miatt 30 napon belül lehet feljelentést tenni a helyi bíróságon.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.11.03. 08:34

Kedves Babóca!
A leírtakhoz csak annyit tennék hozzá, hogy ha jól tudom, akkor a védőnők szakmai felügyeletét egyébként az ÁNTSZ látja el. Szerintem megér esetleg egy telefont, hogy ilyen esetben az "érdekes felfogású" védőnővel szemben személyi panasz tehető-e.

anita760823 # 2011.11.03. 08:22

Udvozlok mindenkit.
Elore is elnezest kerek, nem hasznalok ekezetet, kulfoldon elek, mas a billentyuzet igy nekem kenyelmesebb, sorry:)
Kulonbozo itteni forumokra felkerult a nevem, nekem es az elettarsamnak, amelyben valotlan vadakkal illetnek bennunket.Mivelhogy en nem szeretnem felvenni veluk a kesztyut, nem reagalom le a dolgokat, mert nem gondolom hogy a forumok ebbol a celbol jottek letre.
Mivelhogy konkretan nevekkel raktak fel minket, megkertem a kulonbozo forumok tulajdonosait moderaljak, vagyis toroljek a kompromittalo uzeneteket, ez nem minden esetben tortent meg...
Erdeklodnek mit tehetnek, hivatalosan ezek ellen a szemelyek ellen? En sehol sem ocsaroltam oket, foleg nem nev szerint...
Hogyan lehet elerni hogy az oldal uzemeltetoje is levegye az elelnunk iranyulo uzeneteket? mivelhogy a keresemnek meg ket napja nem tett eleget.
Valaszukat elore is Koszonom.
Udvozlettel:Anita

ObudaFan # 2011.11.02. 14:58

Ha ezt senki másnak nem mondta, csak neked, ez legfeljebb egy becsületsértés szabálysértésére lehet jó, arra is alig.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.31. 09:48

Kicsit talán furcsa, de érthető. A felperes a kártérítés vonatkozásában teljes egészében pervesztes lett - a követelésből számított pertárgyérték után ezért neki kell az illetéket megfizetnie. (Ezt egyébként a kereset benyújtásakor kellett volna, valószínűleg kapott feljegyzési jogot.)

Az illetékből visszaszámolva 3 millió forintos kártérítést kért, de semmit nem kapott. Talán lehetne fellebbezni a perköltségviseléssel szemben azzal, hogy bár a pertárgy értékét a kártérítés összege határozta meg, volt más kereseti kérelem is, amelynek a bíróság helyet adott; a pervesztesség arányának megállapításakor ezt figyelembe kellene venni.

Nikla # 2011.10.31. 09:22

Kedves Szakértők!
Egyik ismerősöm büntetőeljárást indított egyik "kedves barátja" ellen becsületsértésért, amelyet folytatólagosan, nagy nyilvánosság előtt követett el. A "kedves barátot" első- és másodfokon is bűnösnek mondták ki. Az ismerősöm polgári peres eljárásban kérte, hogy állapítsák meg a jogsértés elkövetését, tiltsák el az elkövetőt a további jogsértéstől és kártérítés megfizetésére kötelezzék. Az eljáró bíróság megállapította, hogy az alperes megsértette a felperes jó hírnevét (3 pontban), megsértette a felperes becsületét, emberi méltóságát (4 pontban), eltiltotta a további jogsértéstől.
Ami meglepő, hogy kártérítést nem ítéltek meg, ugyanakkor kötelezte a felperest mintegy 180 e forint illeték megfizetésére. Ez nem furcsa egy kicsit?
Várom szakértők hozzáértő válaszát.
Előre is köszönöm a választ!
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.27. 13:52

OFF
Kedves mosza, nem a te válaszaidról beszéltem, hanem a kérdező által citáltakról. A te válaszodat korrigáltam, de nem minősítettem.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.27. 10:40

Ha egy eléggé egyedi épület hangsúlyosan jelenik meg a filmben, akkor célszerű kérni a tulajdonos - esetleg a tervező - hozzájárulását. Abból biztosan nem lesz baj, ha van engedély; abból viszont lehet, ha nincs. Ez ilyen egyszerű.

(Ismert olyan ügy, amelyben az alperest több millió forint megfizetésére kötelezték, mert üzleti célra felhasznált a felperes házának egyedi kivitelezésű tetőszerkezetéről készült fényképet. Tévedés ne essék: nem a szerzői jog sérült, a fotó készítője hozzájárult a felhasználáshoz.)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.27. 10:36

Ezek vulgarizált válaszok, valószínűleg nem szakember adta őket.

satol # 2011.10.27. 10:26

"Felismerhető: Amennyiben a képfelvétel alapján konkrétan azonosítható."

Na igen, pont ez az, ami szerintem egyáltalán nem egyértelmű. Mondjuk valaki feljelent, mert meglátja magát a filmben, pedig nem járult hozzá a felvétel nyilvánosságra hozatalához. Ha én kerítek valaki mást, aki szintén azt gondolja, hogy az a személy a képen ő, akkor ezzel igazoltam, hogy az arc kellően el van homályosítva, és az illető konkrétan nem azonosítható, merthogy a két ember közül nem lehet eldönteni, hogy ki van a képen, ha viszont nem találok másik ilyen személyt, akkor valaki az mondja, hogy az ő, és a bíróság ez alapján terhelő ítéletet hozhat?

Egy másik helyen, ahol szintén igyekeztem utánajárni a jogszabályoknak ilyet olvastam: "a képmás nyilvánosságra hozatalának tilalma nem vonatkozik a nyilvános eseményekről, rendezvényekről, táj- és utcarészletekről készült felvételekre, amikor tehát az ábrázolás módja nem egyéni, amikor a felvétel összhatásában örökít meg a nyilvánosság előtt lezajlott eseményeket", illetve egy másik fórumon feltett kérdésre, miszerint nyilvánosságra hozható-e egy adott kép, amin egy középület előtt több felismerhető ember tartózkodik ez a válasz érkezett: "A személyi jogok szerint tömeget szabad fotózni.4 fő fölött tömegnek számít, ha egyikük sincs valamilyen megkülönböztetéssel,külön kiemelve." Akkor ezek szerint ezek téves információk? Legalábbis a táj- és utcarészlet tekintetében? Megjegyzem, a mi felvételeinken elég egyértelműen ki vannak emelve a tömegből egyesek, konkrétan filmünk szereplői, de ők természetesen hozzájárulnak a nyilvánosságra hozatalhoz.

A ház kérdése még mindig nyitott. Nem tudom eldönteni, hogy vajon utcarészlet-e vagy sem, mivel a kamera fordul a felvétel közben, így egy rövid ideig kifejezetten csak a ház látszik a felvételen, ugyanakkor a másik oldalon meg ott van az, hogy éjszakai jelenetről van szó, és az éjszakai hatás miatt igen nagy mértékben módosítva lett a kép, ezért a végeredményen már leginkább csak az épület kontúrvonalai láthatóak.

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.27. 06:49

ha a felvételen szereplő nem közszereplő- és az érintett konkrétan azonosítható, akkor a felvétel készítése előtt kell az érintett hozzájárulását (írásban) kérni.

A felvétel készítéséhez nem kell engedély - a felhasználáshoz igen. Az sem pontos, hogy a közszereplő lenne a kivétel, ugyanis a közszereplőt is megilleti a képmással rendelkezés joga, ha nem ebben a minőségében készült róla a fotó; és a nem közszereplőről, de nyilvános, közszerepléssel járó rendezvényen készült fénykép is felhasználható az engedélye nélkül.
A Ptk. 80. § (2) bekezdésében közbevetett kivételt ugyanis így értelmezi a gyakorlat.

satol # 2011.10.27. 01:59

Tisztelt hozzáértők!

Hobbi szinten foglalkozok videózással. Nem rég egy kisebb csapattal úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk összehozni egy filmet a saját szórakoztatásunkra. Miután elkészült, úgy ítéltük meg, hogy sikerült olyan jól, hogy nyilvánosságra hozzuk, azonban néhol láthatóak a felvételeken idegenek is, nem tudom, hogy ez jogi tekintetben mennyire jelenthet problémát.
Ha közterületen felismerhető emberek vannak a kép- és/vagy hangfelvételen, azt milyen esetben lehet beleegyezésük kérése nélkül nyilvánosságra hozni, és egyáltalán mi számít felismerhetőnek? Ha közterületen készült felvételen magánterület is látható (esetünkben egy ház), azt közzé tehetem-e? Illetve talán a legkényesebb rész: tömegközlekedési eszközön készült videóval (emberek nem látszódnak, de a hangosbemondás hallatszódik) mi a helyzet? Nyugodtan nyilvánosságra hozhatom; a hangosbemondást vegyem fel egy ismerőssel, de a képpel nincs gond; vagy felejtsem el az egészet?

ObudaFan # 2011.10.07. 09:05

Ez az eset összes körülményétől függ.

kiváncsiskodo vagyok # 2011.10.07. 09:01

Köszönöm szépen a választ. Még azt kérdezem hogy mennyien eséllyel van ez az ítéletmeghozatalában ? Gondolok arra a tényre hogy egyik párt is jogerős fegyelmi határozat nélkül zárt ki tagokat, amit okiratok hiányai miatt, ugyan is a kizáró Párt nem tudta bizonyítani azt hogy jogerős fegyelmi határozat lenne az ügyben, s ezért a bíróság 2.000.000 Ft nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a kizáró pártot. Egy jogtalan kizárás ilyen súlyos cselekedetnek számít ? Ha ez mással történik meg, vajon annak is hasonló nagyságú kártérítést ítélhet meg a bíróság ?

ObudaFan # 2011.10.06. 19:48

Természetesen az okirati bizonyíték is bizonyíték.

kiváncsiskodo vagyok # 2011.10.06. 16:58

Ha a peres eljárásban tanukat nem lehet már meghallgatni mert meghaltak de számos irat van arra hogy a személyiségi jogsérelem megtörtént. Pl jogerős fegyelmi határozat nélkül való kizárás egy pártból, e kizárás hatására a közgyűlésből való megbízásomat is azonnali hatállyal megszüntették indokolás nélkül, valamint ügyészségi határozat a büntető feljelentésről amit bizonyítékok hiánya miatt megszüntettek, de gyanúsítotti eljárás volt rabosítással, de egy körlevél van a bíróságon ami bizonyítja hogy valótlan rágalmak lejáratásokat alkalmaztak ellenem, sőt az benne van hogy bűnöző vagyok s ha meglátnak azonnal hívjanak rendőrt. Kérdésem az hogy ezek alapján tud e a bíróság ítéletet hozni, hogy a tanúk mára sajnos elhaláloztak?

ObudaFan # 2011.10.04. 13:02

Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt feljelentést lehet tenni a rendőrségen. Hogy rágalmazás, vagy becsületsértés is megvalósult-e, ahhoz jóval pontosabban kellene ismerni, hogy kinek miket mondtak, írtak.

Minoli # 2011.10.04. 10:49

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segítségüket, illetve tanácsukat kérni, hogy megéri-e jogi lépéseket tenni az alábbi témában:

A tavasszal egy sokadik vita után úgy döntöttem, hogy nem kívánom tartani az addigi kapcsolatot az állítólagos legjobb barátnőmmel. Letöröltem őt Facebookról, MSN-ről, a telefonomból törtöltem a számát, e-mail címét, a családjáét stb.
Pár napra rá elkezdte a közös ismerőseinknek, barátainknak a mondókáját, engem negatív színben feltüntetve, valós dolgokat eltúlozva, felnagyítva, illetve valótlanságokat állítva. Voltak, akik hittek neki, és ezen személyekkel az azelőtt gondtalan ismeretségünk már a múlté, és voltak olyanok, akik a „hölgy” személyiségét ismerve erősen megkérdőjelezték a kirohanásainak megalapozottságát, ismerve az előzményeket, és engem…
Ezután azzal folytatta, hogy szándékosan olyan eseményeken, rendezvényeken jelent meg, melyek korábban egyáltalán nem tartoztak (és azóta sem tartoznak) az érdeklődési körébe abból a célból, hogy a puszta jelenlétével az én szórakozásomat ellehetetlenítse (megjegyzem, eredménytelenül).
Idővel ezek a dolgok elmaradtak, már-már megszűntek, aztán augusztusban megismerkedett egy volt kolléganőmmel, akivel annak idején baráti munkakapcsolatban álltunk, és maximum szakmai nézeteltéréseink voltak. Most az a legjobb szórakozásuk, hogy a Facebookon közösen lejáratnak engem, hol az egyikük, hol a másikuk üzenőfalán. Újraindult a negatív / hamis állítások terjesztése, minden cselekedetemet kiszínezik, belekötnek, mindenféle jelzőkkel tarkítanak, valamit elferdítik a tényeket, hogy ezzel szándékosan sértegessenek. Először csak név nélkül, utalásokkal a személyemet illetően, most már viszont név szerint is megemlítenek, és gusztustalan módon tovább szórakoznak.
Hivatalosan egyik „hölgy” sem láthatja az adataimat, sőt, a Facebook által felkínált maximális adatvédelmi biztonságot kihasználva próbálom meg védeni a profilomat, jelszó, e-mail, stb. csere, kapcsolatba léptem az oldallal, jelentve a visszaélést, egyelőre minden válasz nélkül. Megszabadultam olyan közös ismerősöktől is, akik a fenti mókában partnerek. Mindez csak olaj volt a tűzre, mert a minap egy harmadik személlyel folytatott MSN beszélgetés részleteit osztották meg, és csámcsogtak rajta a nagyközönség előtt, ami csak úgy valósulhatott meg, hogy vagy az én, vagy a harmadik személy MSN fiókját feltörték, és beleolvastak a magánbeszélgetésbe.
Nem tudom, mit tehetnék annak érdekében, hogy abbamaradjon a dolog, tereljem-e jogi útra a kérdést? Tartok attól, hogy egyre inkább belelendülnek az alaptalan lejáratásba, és esetleg a munkahelyemen, vagy szélesebb közönség előtt folytatják, illetve ha én jogi lépést teszek, ők is megteszik ellenem.

Kérem, írják meg a véleményüket, hogy érdemes-e erőteljesebben fellépni, és ha igen, akkor milyen formában, kinél tehetném ezt meg?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Minoli