rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


ObudaFan # 2011.09.27. 11:25

Kapcsolatba léphetsz a tartalomszolgáltatóval. Ellene pedig polgári pert indíthatsz.

Tymm # 2011.09.27. 11:14

Tisztelt Hozzáértők!

Az exem a tudtom nélkül készített videókat ill. képeket rólam, és azzal fenyeget, hogy megosztja azokon az internetes portálokon, amiken jelenleg fent vagyok illetve más oldalakra is fel akarja tenni. Természetesen nem szeretném megvárni míg az ügy idáig fajul. Mivel jelenthetem fel? Ha ténylegesen készített felvételeket? És ha felteszi azokat az internetre, mit tehetek?

Előre is köszönöm a választ!

Geo1 # 2011.08.11. 18:25

EOS faktoring- pénbehajtók.

Tisztelt hozzáértők.

Kérdésem az lenne milyen lehetőségem van jogilag az EOS faktoring cég ellen, mikor jogtalanul hívogatnak telefonon és figyelmeztető levelet kaptam tőlük a UPC megbízásából hogy tartozom kemény 8000. Ft-al.
Én egyeztettem a UPC-vel és elnézést kértek hogy technikai hiba történt, de az a .... behajtó cég viszont nem egyeztetett velük.
Kérdeztem az EOS-tól: önök utána néznek azaz leellenőrzik a követelést hogy jogos-e? Erre azt mondták: hogy nem.
Kérdem én akkor mi alapján vádolnak meg valakit akinek nincs tartozása? Válasz: ők csak behajtanak.
Szót szót követve közöltem velük hogy várom a bírósági idézést, de mielőtt lépnének alaposan nézzék meg mit követelnek, és hogy jogos -e a követelésük.
Kérdésem a következő lenne:
Ha beidéznek és tudom bizonyítani bizonyítékkal hogy nincs tartozásom, és nincs már két éve semmi közöm a UPC-hez, milyen lehetőségem van jogilag arra hogy eljárást indítsak ellenük, mivel mind a munkából kiesek, a telefonszámláról és bejárási költségről nem is beszélek amit már ráköltöttem erre, hogy az igazamat bizonyítsam.
Meg amúgy sem viselem el és szembe szállok az ilyen aljas cégekkel szembe.
Ha velem fizettetni akarnak és arrogánsak..stb akkor ők is fizessenek kártérítést nekem.
Csak a jogot nem ismerem hogy mivel tudom őket pontosan megvádolni.
Előre is köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2011.07.27. 10:32

Becsületsértés szabálysértése miatt a jegyzőnél feljelentést lehet tenni, illetve a bíróságon polgári per indítható.

stylito # 2011.07.27. 09:42

Üdvözlöm!
21 éves vagyok, 3 éve élek itt, ezen a településen. A szomszédaimmal közel egy éve romlott meg a viszonyom. Azóta folyamatosan az utcán megaláznak, obszcén megjegyzéseket tesznek rám, a saját udvarunkban nem lehetek szabadon, mert bámulnak és megszólják a cselekedeteimet, amihez nekik semmi közük sincs. Én nem ártottam nekik, ők mégis inzultálnak szüntelenül. Legutóbbi példa gyanánt, az utcán a házunk előtt köpött utánam, ha napoztam az udvaron, megjegyzéseket tettek rám. Mit tehetnék, hogy ezt megszüntessék? Jogi úton érvényesíthetem az akaratomat? Ez személyiségi jog megsértése? Hova kellene mennem ezzel a problémával?
Köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2011.07.13. 15:26

Rágalmazás miatt igen.

dina33 # 2011.07.13. 13:40

Páromnak két éve folyik a válópere és a legutolsó tárgyaláson ( Júniusba volt) a felesége azt nyilatkozta, hogy a férje 3 alkalommal bántalmazta 2011 januárjában..( két éve külön élnek) és a házasságuk alatt még csak hangos szóváltás sem volt köztük. Bizonyítéka nincs, de több embertől vissza hallva mindenkinek ezt állítja. Fel lehet e jelenteni rágalmazás és becsületsértés címen?

budipest # 2011.06.08. 18:37

Üdvözlöm! Egy kérdésem lenne! Egy párkapcsolatban éltem 7 évig amiből lett egy kisgyerek is. Fél éve nem vagyunk együtt a volt párommal és most kaptam egy papírt, bíróságra kell mennem mert azt állítja a gyerekem anyukája hogy 1 éve semmivel nem járulok hozzá a gyerekemhez és kér havi 25 000 gyerektartást. Valójában pedig fél éve nem vagyunk 1üt erre rengeteg bizonyíték van és mióta nem vagyunk együtt fizetek gyerektartást amit csekkel tudok bizonyítani.Kérdésem ,hogy ez becsületsértés vagy rágalmazásnak számít?Előre is köszönöm Válaszát!

havasigy # 2011.06.04. 13:35

T.Ügyvéd Úr! Munkahelyemen történt, hogy egy kolleganőm bunkó kijelentésére érzékenyen reagáltam, elsírtam magam.Másnap amikor ez szóba került, szintén ez a kolleganőm csupán merő jószándékból, az idegességtől eltorzult, tagolt hangon azt mondta " Te beteg vagy. Tanácsolom, hogy menj orvoshoz, baj van az agyaddal. Keress egy pszichológust" Amikor magamhoz tértem ebből, mondtam neki, hogy nem érzem, hogy ezt kellene tennem, lehet, hogy a saját tudata képét vetíti ki rám, mert semmilyen okot nem szolgáltattam erre a rágalmazásra, azonkivül, hogy érzékenyen reagálok a bunkóságokra. Minden elmebajos ezt mondja, tagadja a betegségét-ez volt a válasza.
Emberileg szánalmasnak tartom a konfliktusok ilyen jellegű megoldását, másrészt felmerült bennem a kérdés, hogy jogilag megengedhető-e az ilyenfajta viselkedés ? Főleg nyilvánosság előtt. Gondolkodom azon, hogy szembesítsem, és megkérdezzem tőle - aki közismert, hogy szereti az alkoholt -, hogy ő alkoholistának tartja-e magát, mert bennem mondjuk mindezek ellenére sem fordulna meg ez a felvetés, de nem tudom, hogy egyáltalán megértené-e az üzenetet.

Köszönettel

bpumi # 2011.05.30. 01:34

Tisztelt fórumozók!

Következő kérdéssel fordulok hozzátok! Egy ügyvéd barátom adott tanácsot, de úgy döntöttem megkérdezem itt is! Akövetkező történt:

Autómmal fának ütköztem, ahol egyedül az autóban lett kár, sem személyi, sem közterületi sérülés nem történt! Így nem kellett rendőrségi jelentés. Kavicságyon csúsztam meg.
Másnap az egyik online újságban találkoztam a hírrel, ahol egy tudósító fura megfogalmazással élt! "menő fiúk balesete". A többi szövegezése is hasonló. Ami zavar, hogy ez a helyszínel szemben lakó tudósíó ugyan elmosódott képet csinált, de arre jó, hogy mikor a kocsi körül álltunk (5en), akkor a kép minősége ellenére testalkatból kifolyólag azonosíthatóak vagyunk ketten! Nem beszélve hogy a cikk leírta az autóm pontos típusát, és színét! Ugyan nem egyedül vagyok a képen, és kicsit homályos, de a kép és az autó leírása alapján könnyen beazonosított, mely így engem kényelmetlen helyzetbe hozott városunkban! A kép készítéséről nem kértek engedélyt! Kértem az újságot szedjék le, de nem tették meg, nem is válaszoltak!
Ügyvéd barátom azt mondta, hogy adott esetben a kép és a rendelkezésre álló informásiók együttesen sérthetik a PTK §80 át. Az a kérdésem, vajon lehet / érdemes e ilyen esetben jogorvoslattal élni!

Köszönettel: bpumi

ObudaFan # 2011.05.25. 21:18

cirboka

Azért nem, de a hamis vádat meg lehet próbálni.

mystasia

Te is és a munkatársad is büntető feljelentést is tehettek és polgári pert is indíthattok.

letsgo1487 # 2011.05.25. 19:58

Tisztelt Fórumozok!

Egy személyi jogsértés ügyében szeretnék segítséget kérni!
Én egy falúba vagyok bejelentkezve. Az önkormányzat lakásfelújítási kölcsönt adott nekem, sajnos megszűnt a munkám és nem tudtam fizetni, de ez egy másik ügy.
Most a páromnál lakom, de még mindig oda vagyok abba a falúba bejelentkezve.
Az önkormányzat kis facebook-os nyomozás után, lekérhette a párom adatait, és ide küldte nekem a levelet.
A levéllel semmi bajom, csak a párom személyes adatainak a kezelésével, mivel a helyi önkormányzat csak azt látja hogy én hova vagyok bejelentve.
Ez egy központi rendszer jogtalan használata lehet? Onnan tudhatta meg az önkormányzat a párom címét?
Mert papíron azt se tudhatták, hogy hol lakok.
Összegezve az kellene nekem, hogy milyen jogcímen tehet a párom feljelentést a helyi önkormányzat ellen az adatai kezelése miatt?
Tisztelettel L

pindurpandi # 2011.05.25. 18:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő esetben kérném a segítségét:
A munkahelyemen távfelügyeleti rendszer működik a számítógépen,melyen keresztül a főnökeim ellenőrzik,hogy mit csinálnak az alkalmazottak.
Ezzel alapvetően nincs probléma,de engem erről a belépésemkor elfelejtettek tájékoztatni,nem tudtam,hogy megfigyelnek.Ezt csak az után tudtam meg,miután a főnököm tájékoztatott arról,hogy ő egész nap azt olvasta amit én facebook-on,e-mail-en stb. írtam,tehát a magánbeszélgetéseimet.
A kérdésem az lenne,hogy ez jogsértő-e?

Előre is köszönöm válaszát!

mystasia # 2011.05.24. 09:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy elektronikai gyárban dolgozom. A műszak végén és a szünetekben biztonsági őrök ellenőrzése után hagyhatjuk csak el a termelés területét. Fél évvel ezelőtt az egyik őrrel konfliktusom volt abból kifolyólag, hogy ragaszkodtam hozzá, csak női biztonsági őrrel vagyok hajlandó az ellenőrző szobába bemenni. (ehhez úgy tudom jogom van) Ekkor ő nagyképűnek és bunkónak nevezett, majd másnap lejött hozzám az igazgatóhelyettes, és azt mondta, hogy a biztonsági őr panaszt tett rám. Miután elmondtam neki a teljes történetet, és hogy épp az őr tett rám sértő megjegyzéseket, nekem adott igazat, és megkért, hogy ha újabb ilyen eset fordulna elő, akkor keressem meg. Az őr akkor tudomásom szerint nem lett elmarasztalva.
Nem sokkal ezután ugyanez az őr "lejárató kampányt" indított ellenem.
A szünetekben rendre egy sorvezető társammal járunk ki. Az őr pedig megkereste a területvezetőt, és azt állította, hogy köztem és munkatársam között jóformán csak a sexuális aktus nem történik meg. A területvezetőm jelezte is ezt nekem, és figyelmeztetett, hogy legyek szíves a munkahelyi normákat betartani. Teljesen úgy tűnt, mintha elhitte volna ezeket a rágalmakat.
Múlt hét közepén már azt állította rólunk, hogy csókolóztunk, majd szombaton, mikor kimentünk szünetre, betelefonált a műszakvezetőnek, hogy már a kiléptető kapunál elkezdtünk vetkőzni.
Több szempontból is sérelmesnek tartom a tetteit. Munkatársam nős, nem szeretném, ha aljas rágalmak miatt konfliktus alakulna ki közte és a párja között. Ugyancsak nem szeretném, ha további megrovásokra kellene számítanom a főnökeimtől, valamint ha munkatársaim körében emiatt csorbulna a jóhírem.
Az lenne a kérdésem, érdemes lenne feljelentést tennem rágalmazás, rossz hír keltés miatt?

Várom mielőbbi válaszát!

Köszönettel:
F.R.

cirboka # 2011.05.23. 21:45

Tisztelt Jogi Fórum!Ha valaki olyan feljelentést tesz,ahol gyanusítottat megnevez ,de a gyanusított a nyomozás során ártatlannak bizonyul,akkor becsületsértésért,rágalmazásért feljelentheti az,akit megvádolt?Köszönöm előre is a választ!

ObudaFan # 2011.05.22. 17:06

Úgy sehogy. HA viszont egy leendő munkaügyi perben szeretnéd ezt bizonyítékként felhasználni, akkor ez nem lesz jogellenes.

Zoknee # 2011.05.22. 13:55

T. ügyvéd Úr!

Egy munkahelyi gondom lenne, ez nagyon röviden így hangzik:
Egy előre összehívott megbeszélésen meg akarnak győzni arról, hogy jobb nekem úgy ha a hétvégi tréningeket, a túlórát, valamint az üzemanyag költségeket nem fizetik ki és máshogy sem díjazzák. (Sem visszamenőleg, sem az elköv. időkben.)
Kértem, hogy adják írásba, hogy mi hogyan (hogy nem) lesz elszámolva. Erre azt mondták, hogy ez afféle szóbeli megegyezés tárgya, és ez a munkavállalóktól elvárható "lojalitás".
Megtudtam, hogy ez vezetői körökben így zajlik általában, de ez nekem nem igazán tetszik. Eddig is dolgoztam + telefonáltam + benzineztem ingyen eleget, de most hogy ez már elvárás, kicsit mérges lettem...
A megbeszélésről szeretnék hangfelvételt készíteni (ha már írásba nem adják). Viszont ha ezt előre bejelentem akkor valószínűsíthető, hogy elmaradna a megbeszélés. Továbbá biztosra veszem, hogy a felvetésemet "honorálnák" -már csak a szándék miatt is.
A kérdés: hogyan tehetem meg az adatrögzítést úgy, hogy az személyiségi jogot ne sértsen, és mégse befolyásolja a résztvevőket a vélemény nyilvánításban?

Köszönettel,
Aladár

ObudaFan # 2011.05.11. 10:45

Nincs mit.

Krysz88 # 2011.05.10. 22:43

Igen értem, és már ténylegesen tudatosultam a tényekről. Rendőri ismerősöm tájékoztatott h ez már zaklatásnak minősül... Az h ténylegesen mit mondott (valójában írt) mind pontosan dokumentálva van, és a dokumentációkból kiderül 3 azonosítható személy akik előtt ezt folytatta, és ugyanakkor a súlyosabb rágalmazást ugyan nem nyilvánosság előtt folytatta, de dokumentált adatként az is helyt áll. és 1 tanu ott is jelen van, ugyanis azt nem felém irányulóan, folytatta, én az adott esettben emlegetett rágalmazott sértett vagyok. Röviden másnak írt rólam rágalmazó szöbeget, melyek dokumentálva lettek! Köszönöm segítségét! Feltett számndékom nem a per indítványozása, hanem a becsületsértéséért járó bocsánatkérés követelése, ugyan akkor ez már nyilvánosság előtt is közlött, és visszautasított több tanuk álltal bizonyított további dokumentáció! Továbbra is méltóságomban áll a per indítványozását elkerülni, amennyiben a bocsánatkérés ténylegesül. Amennyiben nem úgy a dokumentáció vádiratban foglaltatik meg! A becsületsértésről szóló törvény álltal megfogalmazott büntetésről értesültem, ezáltal tisztában vagyok ennek súlyosságával. Mégegyszer köszönöm a segítségét! Minden jót!

ObudaFan # 2011.05.10. 11:02

Nem kell igazolni a származását senkinek. Azt kell igazolni, hogy pontosan mit mondott és pontosan kik előtt.

Krysz88 # 2011.05.10. 10:09

Azt elfelejtettem megjegyezni h minden dokumentálva van! És a fennálló tovább folytatott megjegyzések, kijelentések, fenyegetések, is dokumentálódnak!
Amennyiben tudd ezügyben tanácsot adni örömmel fogadnám segítségét! Köszönöm!

Krysz88 # 2011.05.10. 09:51

Szóval becsületsértés....
A történet annyiból áll, hogy van egy lány akivel közeli viszonyba kerültem, és az említett "becsületsértő" személy az ő nővére. Már nem aról szól a történet h a kapcsolat megnem valósításáért harcol, mert azt már elérte ezáltal. Továbbra is sértő megjegyzéseket tesz elég erős kifejezésekkel. Mivel női személyről van szó, így más módon nem áll szándékomban ezellen teni, úriemberre való tekintetemmel. Teljesen nyugodtan, és udvarias módon kezeltem mind idáig a dolgot, de márt ami sok az sok! Ha valaki ilyen mértékben és folyamatosan provokál, és sérteget, ennyire megrögzötten az már kezelésre szorul. Bár az említett "hölgy"-nek már kevésbé nevezhető személy ( a hölgyeknek vannak modoraik, inteligenciáik ) szerint én szorulok pszichológus segítségére, ismeretlen okok miatt. Érdekelne hogy mindez ellen hogyan cselekedhetnék? Esetlegesen a nem roma származásomról bizonyítást hogyan adhatnék? (még most is udvarias módon való kezelés esetére) Válaszát, és segítségét előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.05.10. 08:00

Esetlegesen lehet becsületsértés, de erősen függ a kontextustól.

Krysz88 # 2011.05.09. 23:43

Üdv!
Új tag vagyok, és szeretnék érdeklődni hogy a magyarságot védi-e törvény?
Mindannyian tudjuk h ha cki roma származású, és elítélik, valamint sértegetik, esetlegesen rágalmazzák, azt fajgyülöletként személyi jogok sérétsével elítélik... Mi a helyzet ha vki (már elnézést,de..) Nem roma származású, de folyamatosan "cigány"-olják? Ez nem tekinthető személyi jogsértésnek? esetleg más megnevezésű sértésnek mely büntetést vonhat maga után? Egyértelmű h a magyarságot nem gyakori hogy sértegetik, de ha vkit folyamatosan provokálnak h márpedig roma származású, és durva kifejezések használatásval, az nem lehet esetlegesen büntetendő? Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.04.25. 08:42

De, ez így személyiségi jogot sért.