rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 12:17

Az nem feltétel, ha egyébként egyértelműen beazonosítható, és a riport tartalma valóban hitelrontó.

(A válasz a nyerési esélyekre vonatkozik, hiszen pert indítani minden feltétel nélkül tudsz.)

Quo usque? # 2010.08.26. 10:56

Tudok-e jó hírnév megsértéséért pert indítani, ha a riportban nem hangzik el a cégem neve?

kovacsz # 2010.08.02. 11:14

Feleségem kidobott a lakásból, és a háziorvosra hivatkozva anyukámat alkoholelvonóra akarja küldetni, mert ha nem teszem meg akkor elválik…
Te nem szedsz valamit?

kovacsz # 2010.08.02. 11:08

Váltson háziorvost.

SMíra # 2010.08.02. 08:43

Tisztelt Fórumozók!

Anyósom - aki orvos - tönkre akarja tenni édesanyámékat, nem engedi hogy lássák az egyéves unokát, és idegileg labilis feleségem uszítja ellenük...

Anyósom egyik nap azzal jött hozzánk, hogy anyukám részegen volt a háziorvosnál, és menjek a háziorvoshoz, mert beszélni akar velem. Háziorvosom állítása szerint anyukám alkoholos lehellettel és "valószínűleg" benyugtatózva jelent meg a rendelésen, és az ittas állapot már régebben is többször előfordult. Amíg dolgozott akkor is tapasztalta, de mióta nyugdíjban van, azóta ez súlyosbodott. Javasolta, hogy beszéljem rá édesanyámat kórházi elvonóra. Amúgy véletlenül beszélt anyósommal telefonon és ő kérte h segítsen, mert anyukám veszélyezteti a gyereket...

Feleségem kidobott a lakásból, és a háziorvosra hivatkozva anyukámat alkoholelvonóra akarja küldetni, mert ha nem teszem meg akkor elválik...

(Természetesen szó sincsen alkohol vagy nyugtatófüggőségről, anyukám a kettőt nem kombinálja, este néha szed egy fél nyugtatót ha nem tud aludni, és alkalmanként iszik egy pohár sört vagy pohár pezsgőt, szó sincsen függőségről, rendszeres, vagy nagymértékű fogyasztásról!)

Kérdésem, hogy egy háziorvos "rálehelés" alapján megállapíthatja -e valakirők hogy alkoholos állapotban van? Nem köteles -e először a pácienssel közölni a problémát, ha az többször előfordul? Kiadhatje -e távoli hozzátartozónak? (anyósnak) ha ilyet "észlel"?
Ha valaki alkoholosan jelenik meg a háziorvosnál, azt az orvos rögzíti -e a rendszerben, és nem köteles -e ezt közölni a beteggel?

Kérem, ha tud valaki segíteni mit tegyek, segítsen!

Egy aggódó és szomorú családapa

SMíra # 2010.08.02. 07:45

?

kovacsz # 2010.07.31. 14:52

Nincs.

digweed # 2010.07.31. 14:44

Tisztelt Fórumozók!

Ma megkeresett a rendőrség egy igen érdekes ügybe.Röviden szeretném ecsetelni.
Falunkhoz közeli erdőbe gyakran megfordulok gombászni és az erdő melletti meztőgazdasági területen eltünt a villanypásztor akkumulátora.Mivel az erdő melletti tisztáson szoktam parkolni egy "kedves" falubeli felirta a rendszámomat és a körzeti megbízottnak jelentette hogy az én autóm parkolt ott ezért engem is behívtak tanukénti meghallgatásra az üggyel kapcsolatba.Mivel semmi közöm nem volt az esethez kérdésem az lenne, lehetőségem van e a bejelentő személyt rágalmazásért feljelenteni?
Köszönttel:Egy fórumozó

ObudaFan # 2010.07.21. 20:15

Miért ne találnál.
Polgári pert mindenképpen érdemes indítani.

sv75 # 2010.07.21. 18:54

Már csak egy kérdésem van. Miért? Egyértelműen bizonyítható minden.

nandy # 2010.07.21. 18:28

Szerintem nem fogsz olyan ügyvédet találni, aki elvállalja az ügyed :((

sv75 # 2010.07.21. 17:41

Kérem, ha valaki tud segítsen, nekem az is megfelel, ha legalább abban tudna valaki segíteni, hogy hova forduljak tanácsért.

sv75 # 2010.07.20. 15:53

Tisztelt Fórumozók!

Hálás lennék ha valaki tudna nekem segíteni. Vezetőként dolgozom, nemrég volt egy szabálytalan munkavégzésből adódó fegyelmi eljárás a cégünknél. Jómagam is szabálytalanul jártam el, meg is kaptam érte ugyanazt a büntetést, amit a beosztottam, aki azonban lépten-nyomon azt hangoztatta a szakszervezet képviselőivel együtt, hogy én megfélemlítettem. A vizsgálat során is fény derült rá, hogy ez nem igaz, ennek ellenére folyamatosan ez hangzik el mindenhol. Felháborítónak tartom, hogy vezetőként nekem ezt is el kell viselnem.
Szeretnék segítséget kérni, hogy mit kellene tennem, a becsületem megvédése érdekében. Még soha semmilyen peres ügyem nem volt, de mivel máskor is kerültem ilyen kellemetlen helyzetbe, hogy igaztalanul vádoltak diszkriminácival például, és várnom kellett megbélyegezve, hogy kiderüljön nem gaz. Másrészt én is szakszervezeti tag vagyok, a szakszervezet többszöri írásos megkeresésemre sem méltatott válaszra sem, sőt ugyebár ellenem próbál eljárni.
Mit tegyek?

Manó00 # 2010.07.20. 11:50

Köszönöm a segítséget! Hogyan tudom az eljárást megindítani? Ha nem kér bocsánatot, mi a következmény? A perköltség nagyságrendileg mennyi és ilyen esetben ki fizeti?

ObudaFan # 2010.07.20. 10:15

Hogy zaklatás-e, az ilyen esetben a mértéktől függ. A leírtak még valószínűleg nem valósítják meg.

Bocsánatkérésre polgári perben lehet köteleztetni.

Manó00 # 2010.07.20. 08:42

Kiegészíteném az előző levelemet : e-mailben és nyilvánosan (a fórumon) is elismerte, hogy ő volt a rágalmazó és rólam írt. Egyetlen dolgot szeretnék, ha hivatalosan fel lehetne szólítani az írásbeli bocsánatkérésre. Pereskedni csak a legvégső esetben szeretnék, inkább emberibb módon oldanám meg az ügyet. A segítségeket előre is köszönöm!

Manó00 # 2010.07.19. 09:31

Segítséget szeretnék kérni!
Egy ismerősöm egy bárki számára elérhető fórumon olyan jelzőkkel illet (hülye, idióta, gerinctelen, seggfej -elnézést, de ezeket írja le stb.), amelyek nem igazak és egy olyan fizikai sérülését az én hibámként ír le, amit nem én okoztam. Mindezt írásban, de a nevemet nem említi, azonban egyértelműen kideríthető, hogy rólam van szó. Több tanú is van rá, hogy a sérüléséhez semmi közöm, ő mégis ezt állítja. Ez kimerítheti a rágalmazást, hitelrontást? Több üzenetet írtam neki, miután rájöttem, hogy ki ő (nicknevet használ), hogy jöjjön ki és beszéljük meg a dolgot normálisan. De először elzárkózott előle, majd - többször e-mailre - ő adott meg egy időpontot, ami nekem nem jó, így mondtam neki én egyet, és azt is mondtam, hogy mivel ő sértgetett, így ne ő válassza meg, mikor ér rá éppen. Erre bizonyítékaim is vannak, hogy több e-mailen és üzenetben akartam rávenni, hogy találkozzunk és beszéljünk, különben jogi útra terelem a dolgot. Mivel nem hajlandó engedni, szeretném feljelenteni rágalmazásért vagy felszólítani hivatalos úton a személyes bocsánatkérésre. Most viszont azt állítja, zaklatom. Zaklatásnak minősül az, ha próbálok vele időpontot egyeztetni egy személyes taálkozóra? Milyen lehetőségeim vannak ebben az ügyben? Kormánytisztviselő vagyok.
Köszönöm!

ObudaFan # 2010.07.18. 13:29

Rágalmazás, és büntetőeljárást,, vagy polgári pert is lehet indítani. Illetve érdemes lenne megnézni ezt a második felmondást, hogy az jogszerű volt-e, mert ha nem telt le a 30 nap azóta, akkor esetleg az új munkáltató ellen meg munkaügyi pert.

jeyu # 2010.07.17. 14:23

Tisztelt Ügyvéd úr!/Hozzászólók!
Most vagyok itt először,remélem tud valaki segíteni.
A volt munkahelyemen 11 hónapig dolgoztam. Egyik napról a másikra a főnök (a barátja hatására,aki az előző főnök volt-) elküldött engem meg a kolléganőmet. Az ok gyakorlatilag semmi nem volt,elméletben pedig leltárhiány. A 11 hónap alatt egyszer sem stimmelt a leltár,ami annak volt köszönhető,hogy mi új csapat voltunk az új főnökkel együtt,és nem volt megfelelően vezetve a könyvelés.( Ami szerintünk az új főnök feladata lett volna, mi eladónak lettünk felvéve.)Sok áru kölcsön lett adva a másik üzletnek és a leltárba való bevitel sem ment egyszerűen.
Amikor elhelyezkedtem máshova az új főnök ismerte ezt a régit,és a régi azt mondta hogy megbízhatatlan vagyok és hogy elloptam a 11 hónap alatt (míg ott voltam)öt-hatszázezer ft-ot. Ezért elküldtek az új munkahelyről.
Nagyából ez a lényeg. Ilyenkor mit tehetek? Mert ha elmegyek a környéken másik helyre és véletlen ismerik ezt az embert akkor mindig ezt fogja kelteni rólam?
Ez rágalmazás? vagy becsületsértés? Előre is köszönöm a tanácsokat!

MajorDomus # 2010.06.28. 19:44

Ennél egyszerübb a helyzet. Csak mindenki a maga igazát látja a másikét meg nem akarja meghallani.

A történet lényege, hogy az autó a cég tulajdona, csak nem akartak utána cégautó adót és egyéb járulékos költségeket fizetni.

Miután ,,lányunk,, pénteken lapátra került, a főnök visszakérte az autót, hogy a hétvégén nehogy véletlen ,,baleset,, érje. Mármint az autót !
Ezért szóban azonnal felmondta a kölcsönadási szerződést.

Innentől ,,jármü önkényes elvétele,, ( KBS)
Mivel a leadás nem történt meg, ezért feljelentést tett. Ennyi.

Persze lehet hogy szemétláda, de a cég is az övé, az autó is az övé.

A fizetésedet meg fogod kapni,ha elszámoltál a munkaadóddal.
Valószinüleg nem csak a céges autóval kell.....

MajorDomus # 2010.06.28. 19:43

Ennél egyszerübb a helyzet. Csak mindenki a maga igazát látja a másikét meg nem akarja meghallani.

A történet lényege, hogy az autó a cég tulajdona, csak nem akartak utána cégautó adót és egyéb járulékos költségeket fizetni.

Miután ,,lányunk,, pénteken lapátra került, a főnök visszakérte az autót, hogy a hétvégén nehogy véletlen ,,baleset,, érje. Mármint az autót !
Ezért szóban azonnal felmondta a kölcsönadási szerződést.

Innentől ,,jármü önkényes elvétele,, ( KBS)
Mivel a leadás nem történt meg, ezért feljelentést tett. Ennyi.

Persze lehet hogy szemétláda, de a cég is az övé, az autó is az övé.

A fizetésedet meg fogod kapni,ha elszámoltál a munkaadóddal.
Valószinüleg nem csak a céges autóval kell.....

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.28. 13:19

Hamis vád miatt, amíg az az eljárás, amelyben elkövették, tart, csak az eljáró hatóság tehet feljelentést. A személyiségi jogi per meg... Talán megállapítják, hogy megsértette azokat. Na bumm. Lesz egy ítéleted, mutogatgatod.

(A konfabuláció nem hazudozást vagy valótlanságot jelent. Épp azért használtam az idegen kifejezést, mert nincs pontos magyar megfelelője.)

kovacsz # 2010.06.28. 12:07

Ráadásul a hétfő és péntek viszonylatában nem tudni melyik volt előbb vagy utóbb. :)

kovacsz # 2010.06.28. 12:01

A főnök ettől függetlenül szóban is felmondhatta a szerződést, amit nem tartottál be. :)

kovacsz # 2010.06.28. 11:59

Ha csak ennyi van benne gyenge a szerződés...