rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


bajussz # 2010.04.14. 15:24

sziasztok!

egyetemi rendezvényen (diplomaosztón) készült képet ha valakiről úgy használnak fel, hogy nem kérdezték meg az illetőt, hogy lehet-e, mivel léphet fel a lefotózott?

és nem egy helyen, hanem számos egyetemi kiadványban megjelent már a fotó, évek óta folyamatosan, csak de csak most derült ki

köszönöm

ObudaFan # 2010.04.14. 10:52

A bírói gyakorlat szerint amit a felek polgári perben egymásról állítanak, csak akkor valósíthat meg becsületsértést, ha az indokolatlanul lealacsonyító hangnemű. HA valótlanságot állít, és ezt bizonyítani tudod, kérd, hogy a bíróság bírságolja meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.14. 10:34

Legyints!

justizmord # 2010.04.14. 01:02

Nikike személyiségi jogait súlyosan megsértik, de nem elsősorban a diáktárs, hanem FŐLEG az iskola, ami hivatalosan be akarja számoltatni. Nem a középkorban élünk, nem kellhet beszámolnia semmiről, pláne nem fegyelmi eljárás kereteiben. Alapvető emberi joga párt választani, alapvető emberi jogokat nem korlátozhat le egy iskola SZMSZ-e. Ha pedig nem tiltja az iskola SZMSZ-e, akkor nem lehet róla fegyelmi eljárást tartani.

Rettenetesen gyorsan ellenőriztetni kell az iskolát mind az oktatási minisztériummal, mind a bíróságon pert indítani azt iskola ellen, ha meg merik tartani tényleg ebben a témakörben a fegyelmi eljárást.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2010.04.14. 00:55

Elnézést, nem vaqgyok jogász, de szerintem nikike93-nak elsősorban nem a diáktársa ellen kellene fordulnia, persze a jog nem zárja ki, valóban lehet rágalmazásért a diáktárs ellen fordulni (bár ha mindenki bírósághoz fordulna, akiről azt állítják, hogy nőként viszonyaa voilt x férfival, és ezért bíróságra fordulna mindenki rágalmazásért, akkor az egész ország priuszos lenne, mind1), de nekem sokkal zavaróbb, és mimán inkább az iskola, az intézmény ellen kellene fordulni, ha ilyesmiért fegyelmi eljárást tart.

93-as születésű az már 17 éves ember, JOGA VAN akár szexuális élethez is, a büntethetőség pedofiliáért 14 éves kor alatti, ergo 14 éves kor felett joga van a nemi élethez is akár, pláne csókolózni az utcán, és súlyos bajok lehetnek azzal az iskolával, ahol ez fegyelmi tárgyalásra tartozik. Sőt, ki kell kérnie magának, hogy nem mond el semmit, gondoljon mindenki amirt akar, jó hopgy nem már azt kérdezi az iskola, amikor megtudják, hogy egy 17 éves diákjuknak volt nemi élete, hogy milyen pózban szeretkezett, és rajzolja le, és élőben is mutassa be. Na nem. Sem bemutatnia nem kellhet, de még csak beszélnie sem kellhet róla, nem köteles semmiről beszámolni, számot adni. El kell küldenie az iskolát a picsába, ha ilyen témákró kérdezősködik, és az iskolát kell sürgősen gfeljelenteni, nbem a diáktársat.

Kérdezzen vissza nyugodtan a diák, hogy mindent elmond, ha az összes oktató is őszeinte feltáró valloást tesz a tanári karból, kinek milyen viszonya volt az elmúlt 10 évben, és még le is rajzolják, tanúkkal igazolják.

Nem. Ne mondjon semmit, ne menjen el a fegyelmi tárgyalásra. És az oktratási minsztériumtól is kérni kell az iskola SZMSZ-ének azonnali felülvizsgálatát, aMI LEHETŐVÉ TESZ ILYEN FEGYELMI TÁRGYALÁSOKAT.


Iniuria non excusat iniuriam

derill # 2010.04.13. 20:57

szakértő: Természetesen sok mindent tehet, egyrészt a szakértői kamarához fordulhat, másrészt büntető feljelentést is tehet, ugyanis a hamis szakvélemény adása bűncselekmény. Az eljárás bíróság előtt folyt és ha Önt a bíróság előtt alaptalanul megvádolta azzal, hogy hamis szakvéleményt adott, ezzel gyakorlatilag azzal vádolta, hogy a hamis tanúzás bűncselekményét követte el, hiszen a hamis szakvélemény adásával hamis tanúzás bűncselekményét lehet elkövetni, ami jelen esetben lehet hamis vád.
Ezen felül személyhez fűződő jogainak megsértése miatt is eljárást indíthat.
A becsületsértés, rágalmazás nem játszik, mert az szubszidiárius cselekmény és csak ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, akkor lehet figyelembe venni. Persze ha a 30 napos jogvesztő határidő nem telt el, lehet másodlagosan megjelölni, hogy amennyiben a hamis vádat nem állapítják meg, rágalmazás miatt tegyék át a bírüsághoz.
Ildi11: a hangfelvételt fel lehet használni bizonyítási eljárásban a 2001. évi 110. BH-ra hivatkozással mind a rendőrség, mind a bíróság, mind a gyámhivatal előtt.
nikike93: ha 93-ban születtél, tehetnek a szüleid (törvényes képviselőd) feljelentést rágalmazás miatt, ha a 30 nap még nem telt el az állítás óta, ha nagykorú vagy már, akkor Te teheted meg (a bíróságon kell). A fegyelmi tárgyalásra idéztesd meg a fiút, és ha tudod, hogy kire gondolt, azt a személyt is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

nikike93 # 2010.04.13. 20:35

Tisztel ügyvéd úr.

Mit csináljak egy olyan helyzetben ha egyik iskola társam egy olyan dolgot állított amiből most nekem gondjaim vannak pontosabban egy 54 éves felnöt emberrel látot ő engem félre nem érthető helyzetbe de persze ez nem igaz . Az iskolában most fegyelmi tárgyalás indult és lehet nem fog ott meg álni ez az egész mit tegyek ??
Várom válaszát és előre is köszönöm

nikike93 # 2010.04.13. 20:34

Tisztel ügyvéd úr.

Mit csináljak egy olyan helyzetben ha egyik iskola társam egy olyan dolgot állított amiből most nekem gondjaim vannak pontosabban egy 54 éves felnöt emberrel látot ő engem félre nem érthető helyzetbe de persze ez nem igaz . Az iskolában most fegyelmi tárgyalás indult és lehet nem fog ott meg álni ez az egész mit tegyek ??
Várom válaszát és előre is köszönöm

Ildi11 # 2010.04.10. 12:57

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni! Van egy hangfelvételem ahol a volt férjem megfenyeget, hogy megüt és ezenfelül nyomda festéket nem tűrő jelzőkkel illetett. Ráadásul ami a felháborító a nyílt utcán történt ez a 4.5 éves kislányunk jelenlétében az egyik láthatás alkalmával. És mindez azért mert szóltam neki, hogy eltért a bírósági megállapodástól és előzetes jelzés nélkül 2 órával később hozta haza a kislányt mint ahogyan ez le van írva az egyezségben. Mit tudok kezdeni ezzel a felvétellel? Minden egyes láthatás alkalmával cirkuszol a gyerekek előtt. A segítséget előre is köszönöm.

Ildi

ObudaFan # 2010.04.10. 09:51

De, sérti.

gabor75 # 2010.04.10. 07:54

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az lenne a kérdésem,hogy a munkahelyemen a folyosón,ahol mindenkinek a szeme láttára kitettek egy táblát,amin felirják ki mikor,és meddig volt táppénzen.Én úgy gondolom,hogy aki lebetegszik,arrol nem tehet.Miért kell ezt közszemlére tenni?Nem sérti ez a dolgozók személyességi jogait?Köszönöm szépen válaszát!

Beatairisz # 2010.04.08. 15:23

a szívbajossal kapcsolatban csak annyit ha egy halálos betegnek mondják akinek 23%-ban ép már csak a szíve és szív donorra vár, annak eléggé sértő... csak van valamilyen feljelentési lehetőség azoknak akiket a betegségükkel kapcsolatban sértenek meg.... ez egy beteg embernek nagyon rosszul esik. minden mással kapcsolatban köszönöm az infót

ObudaFan # 2010.04.08. 14:38

A "szívbajos" szerintem nem becsületsértő kifejezés.
A második esetben zaklatás miatt lehet feljelentést tenni.

Beatairisz # 2010.04.08. 11:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A minap elég komoly sértés érte az anyósomat.
bement egy nyilvános helyre és ott találkozott egy olyan illetővel aki az ő fiát szóban sértette, és normális hangvételben megkérdezte hogy milyen jogon?
Tudnillik az anyósom elég komoly szívbeteg és az illető azt mondta neki "takarodj ki te szívbajos"
érdekelne hogy milyen címszó alatt lehetne feljelentést tenni ebben az ügyben? ugyan is az anyósom nagyon sérelmezte ezt a mondatot (meg a többit is).
A másik eset amiben a segítségét kérném, hogy egy affér kapcsán életveszélyesen megfenyegették a barátomat
idézem:" leszaggatom a fejed, ketté szakítalak" csak a lényeget idéztem. ezzel kapcsolatban milyen címszó alatt lehetne feljelentést tenni és milyen büntetésre lehet számítani az illetőnek. tanú is volt
előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.31. 18:45

Polgári pert is indíthattok, meg büntetőeljárást is, vagy mindkettőt.

amúrka # 2010.03.30. 17:53

A kérdésem az alábbiakban leírtakkal kapcsolatban lenne:
10 éve dolgoztam egy munkahelyen, egy üzletben, ahol többen voltunk eladók. A munkahelyi vezetőnk az idén egyre többször hangoztatta, hogy meglopjuk, és otthon áruljuk a termékeit. Természetesen ez nem igaz. 2 éve bekamerázta az egész üzletet illetve az udvart is, így azonnal kiderült volna, ha valaki valamit elvisz. A kamerákkal kapcsolatban nem írtunk alá semmiféle papírt.
Olyan sok helyen, sőt már a beszállítóknál is mondogatta, hogy meglopjuk, hogy úgy döntöttem, hogy eljövök, és egy másik volt kollégámmal, aki szintén ezek miatt jött el, most nyitunk egy üzletet, ami más jellegű, mint az övé, de vannak hasonló termékek is.
Most az új üzletünkhöz jár, és itt kiabálja, hogy az ő lopott termékeit áruljuk, illetve az ő kapcsolatait használjuk fel.
Szerintünk ez már rágalmazás és becsületsértés, és már lassan üzletrontás is, pedig még csak most nyitunk. Nekünk minden termékről számlánk van, és a beszállítók is örömmel fogadták az új üzletet és minket is. Mit tehetünk a volt főnökünk ellen?

szakerto # 2010.03.30. 09:33

Köszi az eddigi válaszokat. Viszont nem az eltérő véleménnyel van bajom. Hanem az, hogy az enyémet hogyan "semmisíti" meg. Nem tényekkel meg számításokkal, hanem személyeskedő kijelentésekkel, szándékosan félrevezető állításokkal.Főleg azt tartom jogellenesnek, hogy az én jegyzőkönyvemet követő szakvéleménye révén nyilvánosan csalással vádol. Ehhez csak nincs "igazolványa". Vagy tévednék ?

guba # 2010.03.30. 08:23

Ha a szakértő valóságtól eltérő szakvéleményt terjeszt a bíróság elé, akkor hamis tanúzást követhet el.
Nem egészen értem egyébként a problémádat. Ha adva van két szakvélemény, akkor viszonylag gyorsan ki lehet deríteni, hogy az eltérő következtetést az adja, hogy nem ugyanazokból a paraméterekből indultak ki, más logika mentén gondolkodtak, vagy valamelyik hibát vétett pl a számolásnál.
Ez alapján lehet aztán tovább szűkíteni a kört.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.30. 06:54

Mehetsz a sóhivatalba. A bíróság által kirendelt szakértő semmi jogelleneset nem tett. Joga van a tiédtől eltérő véleményhez. Az pedig a perrendtartás szabályaiból következik, hogy a bíróság az ő szakvéleményére alapoz az ítéletben, a tiédet meg figyelmen kívül hagyja. Az ugyanis nem több, mint a fél saját előadása, aminek bizonyító ereje nincs, hanem éppenséggel bizonyításra szorul.

szakerto # 2010.03.29. 20:30

Tisztelt Fórumozók !

Megbízásra bíróságon felhasznált szakvéleményt készítettem. A korábban a bíróság által felkért szakértő a tárgyilagos, tényszerű jegyzőkönyvem tartalmát inkorrekt állítások révén felhasználhatatlannak, hamisnak értékeket tartalmazónak minősítette, sőt munkámmal kapcsolatosan megengedte magának a bíróságra benyújtott szakvéleményében a jegyzőkönyvem tényeire nézve az "enyhén szólva a csalás gyanúját keltik" kijelentést.
A szakvéleménye fenti "trükk" révén a bíróság félrevezetése, a per eredményének befolyásolására is alkalmas.
Jogilag milyen jogsértéseket, bűncselekményeket (pl. nyilvánoson elkövetett hamis vád, becsületsértés, rágalmazás) követett el a fent említett szakértő, ugyanis jegyzőkönyvem hibátlan, sem valótlanságokat, sem csalásokat nem tartalmaz.
Ezen túl a munkámat is hátráltatja, hiszen hírnevem sérült.
Mit tehetek ? Milyen lehetőségeim vannak ? Hova kell fordulnom jogovoslásért, kárpótlásért ?

Előre is köszönöm.

monalisa1 # 2010.03.27. 22:01

Ügyvéddel konzultálni és aszerint eljárni majd.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ritkababa # 2010.03.27. 20:50

A kérdésem a következő lenne.
Tavaly megjelent egy könyv Miskolcról,benne az én kislányom képe mint kisebbségi/cigány/.A kislányom még nagyon kiskorú 5 éves.Sem engem sem senkit meg nem kérdeztek hogy a gyerekem képe benne lehet-e a könyvben.
Amire természetesen nemet mondtam volna mivel mi nem vagyunk cigányok.Mit tehetek ilyenkor?

Várom válaszát.

vasember # 2010.03.27. 08:52

Követkötet kérdezném.
A veterán eladtam egy órát 6 ezer Ft-ér amit el is küldtem ,át is vettek, meg is kaptam érte a vételárat.Az átvételtől számvitel pár napra fenyegető imaiét kaptam hogy amit küldtem nem jó,adjam vissza a vételárat postaköltségek együtt.A terméklapon nem vállaltam garanciát.Abba köt bele ,hogy azt írtam a óra szerkezetről,hogy Eta.Ami bele van írva.De ö azt álltja gagyi hamisítvány amúgy az órának semmi baja .Folyamatosan fenyeget hogy olyan minősítést ír rólam stb.legutolsó levelében azt írta küldjem vissza az v- ár felét adjak neki pozitív visszajelzést és akkor így megegyezhetünk.Félek fogy szélhámos ,vagy dörzsölt jog olvasott ember.Nekem nincs kedvem visszaadni a pénz mert szerintem nem csaptam be és nem egy nagy összeg,de nagyon félek mi lesz.Szeretném hogyha valaki segítene nekem aki kicsit tájékozottba az ilyen ügyekbe.Minden tanácsot ötletet szívesen várok.Köszönöm

ObudaFan # 2010.03.25. 10:49

Az én véleményem szerint azért ez nem rágalmazás, esetleg polgári perben lehet kérni a jogsértés megállapítását.

dittke23 # 2010.03.25. 08:07

Kérdésem a következő lenne,
egy aukciós oldalon eladtam egy babakocsit a termékleírásban minden benne volt, az is, hogy a kereke kopott. Eljött aki "megvette" és azt állította ez nem az más színű... stb. Nem vette át. Negatívot adott, hogy én átvertem nem olyan állapotú más színű.
Vissza tettem a babakocsit ismét eladásra, rá 30 perc megvették, már átvette a vásárló semmi problémája nem volt vele. az értékelésében feltüntette tökéleten megfelel e leírásnak.
Több eladásom is volt, mindig mindent leírok!
ilyen esetben ha tudom bizonyítani azt, hogy jogtalanul vádolt meg azzal, hogy át akartam verni fellehet-e jelenteni rágalmazásért és hitelrontásért. Mert az ilyen oldalakon az értékeléseket nézik.
Segítségét előre is köszönöm.
Üdv Dittke