rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


ikszipszilon # 2010.03.22. 19:15

Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Megnyugodtam.

Mindenesetre azt hiszem ez az utolsó hozzászólás, amit én valaha fórumra írok. :)

Bellerophontesz # 2010.03.22. 18:23

Kedves Ikszipszilon!

Véleményem szerint mindez amit leírtál, nem ad alapot arra, hogy rágalmazás miatt eljárás induljon ellened. Az ítélkezési gyakorlat egységes abban, hogy a bírálat, kritika, a vélemény-nyilvánítás ténybeli valóságtartama nem esik a tényállítás fogalma alá, azaz az nem valósít meg tényállásszerű magatartást. Esetedben pedig mint írtam csak a tényállítás jöhetne szóba, (mivel a másik elkövetési magatartás a híresztelés = mások által kifejtett véleményt adsz tovább úgy, hogy ezt kifejted, tehát ez fel sem merülhet.). A bírálat csak abban az esetben kerül az adott bűncselekmény alá, ha a bírálat jellegében gyalázkodó, az emberi méltóság sérelmével járó nyilatkozat.
A rágalmazó tényállításnak amúgy pedig feltételként a becsület csorbítására alkalmasnak kell lennie. Az, hogy valamely tényállítás a becsület csorbítására alkalmas-e, nem a sértett szubjektív értékítélete, egyéni megítélése, érzelmi beállítottsága vagy esetleges érzékenysége alapján kell megítélni, hanem annak van meghatározó jelentősége, hogy a tényállítás az objektív értelemezés alapján és a társadalomban kialakult általános felfogás szerint alkalmas-e a becsület csorbítására. Általában a becsület csorbítására alkalmas az olyan tényállítás, amely -valósága esetén- a sértett ellen büntető, szabálysértési vagy fegyelmi eljárás megindításának szolgálhat az alapjául, vagy ha a sértett társadalmi megbecsülésének az elvesztését, a csökkenését vagy az emberi méltóságának a sérelmét eredményezheti.

Véleményem szerint a fenti kijelentés nem meríti ki a gyalázkodás fogalmát. Mindamelett egy Alkotmánybírósági határozat (36/1994) kimondja, hogy a közszereplést vállaló személyeknek vállalniuk kell, hogy a kritika megengedhetőségének határai tágabbak mint a magánszemélyek tekintetében. A közszereplést vállaló személyeknek, tehát vállalni kell azt is, hogy mind a sajtó, mind pedig a szélesebb közvélemény figyelemmel kíséri minden szavukat és cselekedetüket.

ikszipszilon # 2010.03.22. 15:25

Kérem, ha valaki tud, akkor válaszoljon a kérdésemre.

Még egyszer a probléma: egy internetes fórumon azt írtam egy művészről, hogy a 12 évvel ezelőtt betegségét felhasználja a karrierje felívelése érdekében, mert nagyon sokat beszél róla akkor is, ha nem kérdezik erről. Az ominózus művész megfenyegetett, hogy fel fog jelenteni.
Kérdésem az lenne, hogy ez már a rágalmazás kategóriájába tartozik? Ha ezzel a panasszal elmegy a rendőrségre, ott komolyan fogják venni? Vagy lehet ezt csupán egy véleménynek tekinteni?

Nagyon szépen kérem, valaki írjon nekem ezzel kapcsolatban. Nem félek attól, hogy elítélnek ezért, vagy ilyesmi, de Pestre sincs kedvem bíróságra járkálni egy ilyen csip-csup ügy miatt. Ha nem fenyeget meg, eszembe sem jut, hogy ez már a büntethető kategória, semmiféle trágár kifejezést nem írtam, de mostmár teljesen bizonytalan vagyok. Sosem volt semmilyen ügyem a bíróságon, ennél szerintem sokkal durvább hozzászólások vannak mindenhol a neten.

A választ előre is nagyon köszönöm.

Bellerophontesz # 2010.03.22. 12:01

Kedves Nicsakkibeszél!

Ha konkrétan név szerint Ön ellen, Önt közvetlenül megjelölve tették a feljelentést, akkor hamis vád miatt felléphet. Ha azonban ismeretlen tettes ellen indult a feljelentés, akkor nem tud a hamis vád eszközével élni.

Bellerophontesz # 2010.03.22. 11:46

Kedves Bogár!

Jogilag nem követelhetnek semmit Önön, ha nem írt alá papírt a pénz átvételéről, illetőleg kezesség vállalásáról. Amennyiben fenyegetőznek, és erre van tanúja, akkor veszélyes fenyegetés miatt tehet feljelentést a rendőrségen az illető/ illetők ellen. De hogy eredményes is legyen, kell hozzá tanú is, aki látta vagy hallotta azt ami történt. Ha bármit megpróbálnak fizikailag tenni, akkor önbíráskodás miatt vonhatják felelősségre őket vagy testi sértés vagy testi sértés kísérlete miatt, ha esetleg tettlegességre kerülne a sor. Enyhébb esetben, ha tovább fenyegetőznek és amit tesznek nem olyan drasztikus, akkor ez esetben becsületsértés miatt tehet feljelentést (pl ha megpróbálják leköpni. stb) Többféle lehetőséget leírtam, amint látja nagyon sokféleképpen felléphet velük szemben.

nicsakkibeszél # 2010.03.22. 11:16

Kérdésem lényegében ugyan az lenne mint "beriandris"-é...

Feljelentettek zaklatásért(nem történt meg!), többszáz kilómétert kell utazgatnom, pedig ugyanebben az ügyben részemről már bíróságon tart az ügy könnyű testi sértésért, amit ellenem követtek el. Élhetek panasszal? Hamis vád?
GYES-en vok, és kicsimmel nem egyszerű ennyit utazgatni, az anyagiakról nem is beszélve. :(

bogar1980 # 2010.03.21. 16:41

A kérdésem az lenne,hogy mit tehetek,ha az utcán odalép hozzám egy kisebbségi és követel rajtam egy olyan összeget,amiről nem is tudok és amit nem én kértem tőle illetve azt akarja,hogy fizessem vissza neki,különben szétveri a pofámat és ezt ok nélkül mondja nekem.Állítólag a nővérem a nevemben kért kölcsön tőle 140.000-et uzsora kamatra,amiért én és a párom vállaljuk a kezességet,persze tudni erről mit sem tudunk.Vagyis ő kapta a pénzt,nekünk kell visszafizetnünk.Ezt a barátai,ismerősei előtt is hangoztatja,ezt az egyik barátja mesélte.Ilyen esetben élhetek a rágalmazási feljelentéssel vagy mit tehetek?Egyáltalán hozzám érhet ok nélkül bárki is?Előre is köszönöm a segítséget és választ a kérdéseimre!

ikszipszilon # 2010.03.19. 21:22

Kérem reagáljon valaki a kérdésemre. ObudaFan, Ön biztosan tud valamit válaszolni rá.

Konkrét fenyegetést kaptam, hogy fel fognak jelenteni, és nagyon szeretném tudni, hogy ezért megtehetik-e, mert, hogy őszinte legyek már magam sem tudom, hogy meddig tart a szólásszabadság (egyáltalán létezik?) és hol kezdődik a rágalmazás. Senkit sem szerettem volna megrágalmazni, messze áll tőlem az ilyesmi, naivan azt gondoltam, hogy jogom van a véleménynyilvánításra, de lehet, hogy ez már nem az a kategória.

Nekem az sem tiszta, hogy ki közszereplő és ki nem? Mert azt értem, hogy egy politikus az, de egy művész?

Laikusként nehéz eligazodnom a jog útvesztőiben, minél többet olvasok utána, annál kevésbé tudom eldönteni, hogy amit írtam azt ténynek vagy véleménynek lehet nevezni.

Nagyon várok egy válaszra. Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.19. 13:21

A jogsértő lakóhelye szerinti megyei/Fővárosi bírósághoz lehet fordulni.

gottie # 2010.03.18. 15:59

Kérem a segítségeteket, nagyon fontos lenne!

Néhány közösségi portálon elterjedtek képek, videók rólam, amiket nem szerettem volna hogy felkerüljenek ezekre az oldalakra. Utánanéztem, és ez beletartozik a személyhez fűződő jogok megsértésébe.

Esetleg a budapesti bírósághoz forduljak? Költséges lesz ez számomra? Sosem történt velem még ilyen, nem is reméltem hogy valaha is fog, úgyhogy most kétségbe vagyok esve.

Válaszukat előre is köszönöm!

beriandris # 2010.03.18. 14:36

Tisztelt fórumozók!

Volt barátnőmről valaki interneten valótlan dolgokat állított, s mivel barátnőm ugy gondolta tévesen hogy én voltam az. Rendőrségi vizsgálat lett belőle és engem elég jól meghurcoltak ( Borsod megyei vagyok volt barátnőm pedig Kecskeméti tehát minden rendőrségi és bírósági meghallgatásra 200 kilométert kellett utaznom), de természetesen bebizonyosodott az ártatlanságom. Tehetek-e feljelentést rágalmazásért illetve hamis vádért, és mivel a kecskeméti szervek az illetékesek meg tehetem-e ezt levélben? És rendőrségi vagy bírósági feljelentést kell tennem? És meddig élhetek ez ügyben panasszal?

ikszipszilon # 2010.03.18. 00:09

Kérdésem az lenne, hogy ha egy fórumon valaki egy művészről (közszereplő?) azt írja, hogy szerinte az sokat beszél a (korábbi) betegségéről, és ezt is felhasználja a karrierje felívelése érdekében, az már rágalmazásnak vagy becsületsértésnek számít?

A kérdés talán furán hangzik, de nekem nagyon fontos.

Előre is köszönöm a választ, segítséget.

végrehajtó1 # 2010.03.17. 18:54

hamis vád az ügyésségi nyomozó hivatalra tartozik.
A rágalmazás ha jól emlékszem magánvádas.

beriandris # 2010.03.17. 18:29

És az is érdekelne hogy ez ügyben meddig élhetek panasszal?

beriandris # 2010.03.17. 18:16

Tisztelt fórumozók!

Volt barátnőmről valaki interneten valótlan dolgokat állított, s mivel barátnőm ugy gondolta tévesen hogy én voltam az. Rendőrségi vizsgálat lett belőle és engem elég jól meghurcoltak ( Borsod megyei vagyok volt barátnőm pedig Kecskeméti tehát minden rendőrségi és bírósági meghallgatásra 200 kilométert kellett utaznom), de természetesen bebizonyosodott az ártatlanságom. Tehetek-e feljelentést rágalmazásért illetve hamis vádért, és mivel a kecskeméti szervek az illetékesek meg tehetem-e ezt levélben? És rendőrségi vagy bírósági feljelentést kell tennem?

ObudaFan # 2010.03.13. 11:37

Megyei bíróságon személyiségi jogi pert. Bocsánatkérést és esetleg 1-200ezres nem vagyoni kártérítést, ha szélesebb körben - tőled függetlenül - kitudódott.

amanda01 # 2010.03.13. 09:29

Üdvözlet!

A történet a következő: bementem a munkahelyemre, és egy kedves levél várt az asztalomon, hogy figyeljek jobban a szájhigiéniámra és egy szájvíz is mellékelve. Én akkor rögtön fel is mondtam, azóta megtudtam, hogy ki volt, a főnököm. A kérdésem a következő: munkaügyi bíróságra mehetnék perelni vagy polgári pert kellene indítanom a személyiségi jogaim megsértésért. Ha indiítok, akkor mire számíthatok? Mit kaphatok ha megnyerem a pert? Bizonyítéknak ott van a levél,persze aljas módon géppel írva, névtelenül volt. Már a cégnél mindenki tudja, hogy ő volt. Csak attól félek, hogy senki sem merné a perben felvállalni, hogy tudja, mivel mindenki félti a munkahelyét. Igen ám, de a szájvizet bent hagytam az irodában, sajnos az asztalt reggel nem fényképeztem le.
Segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.03.13. 08:58

Polgári pert indíthat az, akinek a képmását használták fel. A csapat vonatkozásában nem látok nagy fantáziát a perben.

theoroca # 2010.03.13. 04:26

Üdvölet!

A történet a következő, kérem segítsenek, mit lehet tenni:

Van egy zenei producer csapatom. Egy hónapja csatlakozott egy hölgy is a társasághoz, akit már jó régóta ismerek. Tegnapi napon keresett meg azzal, hogy egy privát képét, amit x évvel ezelőtt a párjával csináltak, feltették egy szexuális tartalommal bíró oldalra. Megkerestük az oldalt, hogy legyenek szívesek leszedni a képeket, és a mellé csatolt közösségi oldalra kapcsolódó linket is, mely a hölgy adatlapjához. A válasz az volt, h leszedik. Nem történt meg. Mint kiderült ez az oldal eddig is tucatnyi olyan illetéktelen képpel élt vissza, amit utólag kérelmeztek h szedjenek le, de csevegő programokon keresztül a "képükbe" röhögtek és közölték h nem fogják leszedni, és ugyanúgy ezeket a beszélgetéseket, e-mail levelezéseket közzé teszik az oldalon. Továbbá, már fülünkbe jutott az is, hogy a kis producer csapatunk valószínűleg el is eshet 1-2 felkéréstől emiatt a dolog miatt.

Érdeklődnék, hogy ebben az esetben mi a teendő?! Személyiségi jog megsértése fenn áll-e és perelhetőek-e? Valamint, hogy a csapatom (igaz nem hivatalosan működő zenei formáció, tehát papíron nincs bejegyezve sehol) erkölcsi-anyagi vesztesége miatt lehet-e lépéseket tenni?! Még egyszer hangsúlyozom, nem ez az első ilyen visszaélési esete az oldalnak.

Válaszukat nagyon köszönöm!
Szép hétvégét!

Dr.Attika # 2010.03.11. 12:09

Nem jó helyre jött az utolsó hozzászólás.

Dr.Attika # 2010.03.11. 12:08

Itt nem a ciciknek, hanem a képmásnak (arc) van jelentősége. Ha a leánya nem közszereplő, akkor a képmását csak engedélyével lehet fel tenni a netre. Ha ezt engedély nélkül teszi valaki, akkor megsérti a leánya személyiségi jogait és cca. 1 millió kártérítésre kötelezhető és annyit tán meg is ítélnek.

cottage # 2010.03.11. 11:24

köszönöm a válaszát.
A polgári perben mire lehet számítani?
Minek minősülne a félmeztelen kép közzététele, a lányom beleegyezése nélkül? Személyiségi jogok megsértése?

előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.11. 09:35
  1. Zaklatás miatt feljelentést lehet tenni.
  2. Ez legfeljebb egy polgári pert ér meg, a félmeztelen kép aligha tekinthető pornográf jellegűnek.
cottage # 2010.03.10. 21:29

Tisztelt Szakértők!

Egy tizenhat éves kamaszlány édesanyja vagyok.Lányomnak nem régiben ért véget egy 20 éves fiúval a kapcsolata,9 hónapot voltak együtt, szoros kapcsolatot építettek ki. Sajnos a fiú nem tudta elviselni,amikor a lányom elmondta neki, hogy szeretné ha vége lenne a kapcsolatnak. Több összetevős a kérdésem.
  • > a fiú az elmúlt időszakban nagyon sokszor megfenyegette, mind írásban, mind személyesen, hogy bántalmazza őt és családunkat, illetve lányom barátait és lányom elkövetkezendő férfi partnerét.
(erre írásos bizonyíték is van, és tanúk is)
  • >sajnos lányomról készült egy fél meztelen kép a kapcsolatuk során, amit a fiú (lányom elmondása szerint) megígért, hogy neki csak egy örök emlék ez a kép, sosem használná fel,internetre nem rakná fel sosem, stb.
Mondanom sem kell, lányom semmilyen közösségi portálra nem rakta fel a képet, és mindeddig úgy tudta, hogy a fiú kitörölte a számítógépéről azt. (ami ugye közben kiderült, hogy nem igaz)
  • > A fiú megfenyegette a lányomat, hogy a képet felrakja internetes oldalakra, és közösségi portálakon (iwiw,myvip) belinkeli a képét minden ismerősének.

lányom kiskorú és a kép pornográf jellegű.(félmeztelen)

1. Mit lehetne tenni a fenyegetődzéssel?

2.Mit csináljak a fényképes fenyegetődzéssel? Ha felrakja internetre a fiú, mit kaphat érte?

Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.08. 12:27

Nincs mit.