gyerektartás nem fizetése


Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.03. 17:54

Miért nem elég, hogy megkaptad a hátralékot?

Évekkel ezelőtt elváltatok. Ideje lenne abbahagyni a harcot.

amazonia # 2020.03.03. 17:22

Tisztelt Fórumozók!

A volt férjem évekkel ezelőtt hosszabb időn kereszült nem fizette a közös gyerekek után a tartásdíjat. Korábbi nem fizető időszaka miatt végrehajtási eljárás volt (van) ellene folyamatban, mely a lejárt és a jövőbeli tartásdíjakra egyaránt vonatkozik. Az utolsó jelentős - több havi - fizetési kötelezettség elmaradása miatt 2017. nyarán feljelentést tettem a rendőrségen. A feljelentés idején a korábbi tartozásaival kapcsolatban polgári peres eljárás volt folyamatban, melyben a végrehajtási eljárás megszüntetését kérte. A Rendőrség első körben elutasította a feljelentésemet, indoklásként a folyamatban lévő (elsőfokú) polgári peres eljárásra hivatkozott, hogy nem dönthető el, hogy tartozása vagy túlfizetése(!) van a volt férjemnek. A két eljárás alapját képező időszak nem egyezett meg.A határozat ellen fellebbezést nyújtottam be az Ügyészségre, mely alapján a Rendőrséget a nyomozás lefolytatására kötelezte és 2017. október végi határidőt adott meg. Időközben a polgári peres eljárás folytatódott, elsőfokon a volt férjem javára született döntés, mely ellen fellebbeztem. A másodfok megállapította, hogy az elsőfokú eljárás számos hibát vétett és 2018. decemberben a követelésem jogosnak találták és az elmaradt tartásdíj megfizetésére kötelezték a volt férjemet. A kötelezett időszakba az eljárás folyamán már belekerült az is, amelyre a rendőrségi feljelentés született. Az ítélet alapján 2019. januárban kaptam meg a sok hónapnyi elmaradt tartásdíjat. A rendőrségi eljárás eközben sehogy sem haladt. Időnként bekértek ilyen-olyan dokumentumot, tájékoztattam őket a polgári per eredményéről is. Majd 2020. január közepén a Főügyészség a büntetőeljárást megszüntette. Indoklás: a gyanúsított a tartozását az eljárás vége előtt megfizette. Ennek a megállapítására 2,5 évre volt szüksége a Rendőrségnek. A határozat ellen újból fellebbeztem, indoklásként a Tatabányai Törvényszék egy bírósági végzésére hivatkoztam, mely szerint ha a tartásdíj hátralék nem önként, hanem kényszerintézkedés nyomán lett csak megfizetve, akkor a nyomozás megszüntetésének nincs helye. A Főügyészség szerint "a büntetőeljárásban kényszerintézkedés alkalmazására nem került sor", amit én mondjuk nem is állítottam. Az ügyet már csak pótmagánvádas eljárásban folytathatom/folyathatnám, de már kezdek belefáradni.
Kérdéseim a következők:
Megalapozott-e a Főügyészség indoklása, hogy "kényszerintézkedés" az elmaradt tartásdíjak behajtására nem történt? (akkor minek nevezzük a másodfokú bíróság kötelezését és a végrehajtási eljárást?)
Ha valóban nem önként volt az elmaradás megfizetése, az mégis felmenti a következmények alól a nem-fizetőt és a büntetőeljárás megszüntethető?
Ha szakmai hiba történt, akkor a határozatot szignózó ügyész felelősségre vonható-e, ha igen, hogyan?
Az egész eljárás -a maga 2,5 év hosszával-elősorban az igazságérzetemet sérti, ezért foglalkoztat még mindig.
A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.21. 16:54

Végrehajtani csak a bírósági végzésben megjelölt összeget lehet. Ha ahhoz képest nincs hátralék, akkor nincs hátralék.

vik73 # 2020.01.21. 11:37

Köszönöm mindenkinek a váladzokat.
Kérdésre válaszolva, igen van bírósági végzés. Az ott elfogadott összeget már kétszer emeltük azóta, közös megegyezéssel.

gerbera317 # 2020.01.18. 19:13

+1

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.17. 13:26

A folyamatos gyerektartásra akkor is helye van a végrehajtásnak, ha az adós ígéri, hogy önként teljesít, sőt, akkor is, ha addig önként teljesített. A hátralékos díj végrehajtásával szemben lehet csak kifogás, hogy nincs is hátralék.

Más kérdés, hogy a folyamatos tartásdíjra eléggé fölösleges végrehajtást kérni. Tudni illik elég lenne a bírági letiltás is - a végrehajtó se fog mást csinálni, ha nincs hátralék. Így aztán azt valóban fel lehet vetni, hogy a fölösleges költséget, amit passzióból okozott, viselje már a jogosult. (Ti. a bírósági letiltás ingyen van, a végrehajtó által foganatosított meg nem.)

gerbera317 # 2020.01.17. 13:00

Az tisztázni kellene, hogy bírósági határozat alapján fizetsz gyermektartást, vagy pedig önkéntes teljesítéssel, privát megállapodás alapján. Ugyanis ettől függ, hogy egyáltalán indíthat-e végrehajtást. Ha van bírósági határozat, akkor indíthat. Ha nincs, akkor előbb pert kell ellened indítania, ahol a bíróság majd nagyon meg fogja tapsolni az asszonyt, hogy olyanért indított pert, amit egyébként is megkapott. Ettől függetlenül aztán meg fogják neki ítélni, és ez után indíthat végrehajtást ellened.
Végrehajtás esetén előbb a Vht. 41. § szerint, majd pedig szükség esetén a Pp. 528-538. §§ szerinti perben kérheted a végrehajtás megszüntetését.
A Vht. 41. § szerinti eljárás amiatt lehet sikertelen, hogy a végrehajtást kérő álláspontja szerint 1) a végrehajtandó követelés nem alaptalan, hiszen bírósági határozat mondja ki, hogy az jár, illetve 2) az nincs megfizetve, hiszen a jövőben lejáró részletek valóban nincsenek megfizetve. Ez persze a nyelvtani értelmezése a dolognak.
Ha a vita a bíróság előtt folyik tovább megszüntetési perben, akkor az egyes bíróságok gyakorlata eltérő. Van, ahol a nyelvtani értelmezésen túl figyelembe azt is mérlegelik, hogy a végrehajtás kérése nem volt-e alaptalan, tudniillik nem adtál okot arra, hogy az önkéntes teljesítésed helyére végrehajtói kényszer lépjen. És van, ahol azt mondják, hogy bizony, helye van végrehajtásnak.
Ha végrehajtás indul, a végrehajtó legelső intézkedése az ingatlan lefoglalása lesz. Nem kell fedezetelvonó ügyletbe kezdeni, mert ha eddig teljesítettél, eztán is fogsz teljesíteni, tehát nem fog így soha árverésre sor kerülni.
Ha végrehajtási perben szüntetik meg a végrehajtást, akkor az alaptalan végrehajtási kérelem miatt a vh-kérőt fogják marasztalni a végrehajtási költségekre.
Ha nem szüntetik meg a végrehajtást, a végrehajtó is kétfélét tehet: 1) Ha mindent megfizettél aktuálisan, a Vüsz 33. § b) szerint befejezi a végrehajtást, az ingatlant feloldja a foglalás alól, az adóst pedig felhívja, hogy a továbbiakban közvetlenül a jogosultnak fizessen. 2) A másik gyakorlat, hogy a végrehajtónak teljesítesz mindvégig; ekkor viszont 108 százalékot kell teljesítened.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.17. 08:15
  1. Nemigen.
  2. Például nem. (De nem például esetleg igen.)
vik73 # 2020.01.17. 08:04

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdésem lenne. Évek óta precizen fizetem a gyermektartást (soha nem volt elmaradás). Az elmúlt években ráadásul volt feleségem kétszer is kért emelést tőlem szóban, amit teljesítettem is. Másik városban élek, ahol nem túl rég vásároltam egy saját lakást. Eddig nem volt a nevemen semmilyen ingatlan. Volt feleségemmel a viszonyunk elég rossz volt, most amolyan vihar előtti csend jellemzi.
A problémám. A volt feleségem megtudta, hogy lakást vásároltam (bár vétel ár majdnem 80%-a banki kölcsön).

  1. Kérhet-e ellenem végrehajtást? (Az ok részéről amolyan "csak, hogy kitoljak vele" típusú).
  2. ha igen akkor:
  • Mit tehetek ellene?
  • ha már végrehajtás kerülne a lakásra, akkor kérhetem-e a levételét például ajándékozás címén, amelyben a saját közös fiunknak ajándékoznám a lakást (megtartva egy haszonélvezeti jogot)?

Előre is köszönöm válaszukat.

Besszy # 2019.11.28. 14:04

Ezzel hogy a gyerek az apa szüleinél lakik érvelhet e a biróságon? Holott ő kérte hogy lakojon ott de apuka igy se fizet. Vagy vissza tudom e mondani hogy ne legyen tárgyalás?!

Besszy # 2019.11.28. 13:51

Üdvözlök mindenkit! Olyan kérdésem lenne hogy apuka ellen beadtam a gyerektartást de apuka nem ellenfellebezet így tárgyalás lesz de apai nagymamánál lakik a gyerek de én iskolázom én ruházom a nagyszülő csak azt hajtogatja hogy én vagyok az eltartója mert a fia nem dolgozik nincs pénze hogy kerül a mama tárgyalásra ha nekem a papiron nincs feltüntetve hogy még csak tanúnak sincs beidezve. Mit tudok tenni!?

Elvike1988 # 2019.11.07. 17:42

Elévülésre lehet hivatkozni?hogy ne legyen tartozás a nyakunkban?
Ha ez lezárul hatóság félre vezetéséért is szeretnék indítani valamit,csak még nem tudom hogyan lehetséges.ha ő ezt megtette,mi miért ne tennénk?megérdemli

Elvike1988 # 2019.11.07. 17:37

Laikus gondolkozás allatt mit ért? Sajnos igen ilyen is megtörténik,férjem nem jelent meg anno a gyámhivatalon,(1 nap kiesés is taccsra vágott volna akkoriba minket,ezzel tisztába volt a volt neje is)mert ugy volt vele,fizeti mit tehetne a volt neje,s ez alapján indult a végrehajtás, sose foglalkoztunk vele. Én akkoriba meg 18 éves fejjel semmiképp. Most látom át a dolgokat,és olvasgatok hogy egy elvált anyukát hogy véd a torvény.valamit mondd bizonyitania se kell.az apuka meg minden egyes dolgot bizonyitson ( tudom,mert most benne vagyunk,jó hogy sok több éves csekket,papirt még megőriztem, viszont ami nincs meg 5 év utánit nagyon nehéz megszereznem...

Elvike1988 # 2019.11.07. 11:35

A megszüntetést kértük arra a gyermekre amelyik állami gondozásba van 2015 óta, de mivel érinti a végrehajtást is,igy egybe vonták

Elvike1988 # 2019.11.07. 11:33

Nem tudom mi a megoldás,de a megelőlegezéseket is a férjemen fogják behajtani,sajnos ugy voltunk jelenti,de nem..az biztos 3 helyről kapta egyidejűleg a gyermektartást, tőlünk, az államtól és most hogy megvettem a házat, az is az ő kezébe került..

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.07. 10:08

Na! Azért ezt már nem kellene! Mindennek van határa, a laikus okoskodásnak is legyen!

aprilismajus # 2019.11.07. 09:38

Tisztelt Elvike1988, ha fizettek és a bíróság jogtalanul ítélte meg a továbbiakat, akkor a bíróság ellen kártérítési pert kezdeményezhetnek - 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről, 6:549. § (1) bekezdés.

Ha fizették a gyerektartást, s mégis feljelentette az apát az anyuka, akkor hamis vád miatt tehetnek feljelentést a rendőrségen.

oligaliga # 2019.11.07. 09:38

Elvike1988

Nem a végrehajtás korlátozása iránt kell pert indítani, hanem a tartásdíj megszüntetése iránt, főleg, ha az egyik gyerek állami gondozásban van.

A végrehajtás alatt meg nem kell önként teljesíteni, ha amúgy is vonják, vagy az anyukának fizetett pénzt ezentúl a végrehajtónak kell odaadni.

Elvike1988 # 2019.11.07. 08:50

Üdvözlök mindenkit
A mi ügyünk elég bonyolult,a férjem előző házasságából 2 gyermek született.2005ben váltak el. Jogi tudatlansagunk miatt hiába fizettünk anyukának rendesen,anyuka elintézte hogy végrehajtás alá kerüljön ami jelenleg is folyamatos.2006 oktobereig valamint 2015 től minden honapban növekszik a tartozás teljes összeggel, holott fizetünk az anyukának.mellesleg az egyik gyermek állami gondozásba került, de arra is folyik ugyanugy a végrehajtás. Végrehajtónak mutattuk a csekket,kérte hogy nyilatkozzon anyuka,de ő nyilatkozatában fenntartja a tartozás összeget. Időközben a férjem házát megvásároltam,hogy ne kerüljünk utcára a mi 2 gyermekünkkel, ami összeget anyuka meg is kapta.de még igy is majd 400.000 ft a tartozás es most ő tett feljelentést rendőrségen nemfizetés miatt a férjem. Már a vele lévő gyermek 18 lesz,estin tanul,mellette feketén dolgozik.3 hónapja pert inditottunk pert a végrehajtás korlátozása iránt, mindent magam intézek, mivel 2 ügyvéd is felvette pénzt, de semmit nem intézett azon kívül amit én..
Ja és anyuka több éven keresztül kapta a megelőlegezést az államtól, holott fizettünk neki,csak 1 évet tudtam elintézni, amit vissza kellett fizetnie az államnak, azt mondták több éves dologgal nem foglalkoznak.
Kérdéseim
1.hogy tehetett feljelentést?
2.mi miért és hol tudnánk feljelenteni?
3.az állami gondozott gyerek után kifizetett végrehajtással mit tudunk kezdeni?
4. A 18 éves gyerek után valoban tovább kell fizetni ha esti iskolába jár és feketén dolgozik?
5.igy hány évre visszamenőleg követelhet, végrehajtás alatt?

Megköszönném bárki tudna okosat tanácsolni,évek óta bele vagyok fáradva, perelni akart engem is hogy árverezzék el a házunkat mert én vettem meg,persze elutasították..

Mindig az elvált anyukát védik, ez borzasztó, pedig sok csak a pénzre hajt,itt a mi élő példánk

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.27. 15:00

Abban, hogy a börtönkeresményből mennyit tiltanak, semmi tapasztalatom. De ha a végrehajtás hat hónapig eredménytelen, akkor az államtól lehet kérni az előlegezést. (Ha a saját jövedelmed nem túl magas.)

Suheezsani # 2019.08.27. 12:49

Koszonom a válaszát!
Bennt dolgozik,nyilvan nem keres sokat,hisz nem azért van ott.
Még vagy 4evig bennt is lesz.
Akkor valószínű,hogy abból amit a börtönben keres fogják vonni,vagy megelőlegezi az állam és miután szabadul behajtjak?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.26. 16:42

Attól függően, hogy mit szól hozzá, egyezségkísérletre idézés vagy kereset.
(De pénz az szerintem csak akkor lesz belőle, ha a végrehajtás fél évig sikertelen lesz, mert akkor majd kérhetsz állami megelőlegezést.)

Suheezsani # 2019.08.26. 16:38

Tisztel Hölgyek, Úrak!

Nekem a következő a problémám illetve kérdésem,bìzom benne,hogy valaki tud nekem tanácsot adni.
Van két kiskorú gyerkocom.
Az apa több mint 3 éve börtönben van.
Idáig büszkeségbol sem,illetve megtudtam oldani...ezért nem fordítottam jogi útra semmit.
De megelégeltem,hisz nem egyedül vállaltam őket és őszinte leszek, egyedül nehezkesebb ellátni őket.
Mi a menete,illetve van arra esély hogy valamilyen úton módon eltudjam intézni a gyerektartást?
Koszonom előre is a segítséget!
Udvozlettel
Suhajda Zsanett

Kapuciner # 2019.08.14. 12:55

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.14. 10:41

Kérj a bíróságtól közvetlen átutalási felhívást.
És jelentsd fel a jóembert. Ha eltitkolta az új munkáltató elől a letiltást, az szerintem csalás (vagy legalább csalás kísérlete). No meg a tartási kötelezettség elmulasztása. Halmazatban.