gyerektartás nem fizetése


csibe83 # 2013.07.26. 10:37

Kérdezném,hogy ha a párom a volt nejének fizet gyerektartást,de én közben babát várok,azt figyelembe veszi a bíroság?

groszfater@gmail.com # 2013.07.26. 10:31

Felicia !
Bemásoltam neki ezt a kérdés választ egy levélben és mindennek elhordott, és kiröhögött, hogy márpedig semmit nem fog küldeni.

ne csodálkozz, hogy kiröhögött ez csak egy laikus
ömlengése aminek semmi köze a joghoz...
Várd meg jogász válaszát !

monalisa1 # 2013.07.26. 10:25

Mondjuk a keresetlevelet a bíróság heti panasznapján is segítenek megírni - vinni kell az eddig keletkezett összes íratot. Jelenleg aug. 20-ig a bíróság "elment nyári szadaságra", azt követően valószínűleg előzetesen időpontot kell kérni, hogy ne kelljen egész nap ott várakozni - sok a panaszos ember.

monalisa1 # 2013.07.26. 10:19

Mielőbb pereld be mert mire jogerősen vége lesz félő már nem 35e forint lesz az elmaradása... Aztán amikor a bírósági végrehajtó "kopogtat" az összegyült tartozások miatt, lefagy az arcáról a vigyor.

Van pénzed ügyvédre? Kereseti- vagyoni helyzettől függően kérhetsz jogi segítségnyújtást a megyei Kormányhivatalnál.

Felicia83 # 2013.07.26. 09:47

monalisa1 köszönöm válaszodat.
Bemásoltam neki ezt a kérdés választ egy levélben és mindennek elhordott, és kiröhögött, hogy márpedig semmit nem fog küldeni.
Csupán annyira néz hülyének, hogy megpróbálja váltig bemagyarázni nekem, hogy márpedig a pénz a gyerekeknek jár nem nekem és ő leköltötte a gyerekekre, ne is álmodjak róla, hogy ad bármit is!
Tudomásom szerint a megállapított összeget kötelessége eljuttatni, és azt én döntöm el a gyerekeknek mire fordítom, és ezt mondta mindenki.
Vagy mindenki tudja rosszul, vagy ő. De ezt soha nem fogja beismerni, mert lételeme a fenyegetőzés és a zsarolás. :(

monalisa1 # 2013.07.24. 15:12

Nem teheti meg, a teljes havi t.díjat köteles megfizetni. (Az emberek előtakarékoskodnak a nyaralásra., kevesek engedheti meg maguknak, hogy felveszik a havi fizetést aztán abból kijön a vakáció.) Amit az idő alatt költ rájuk amíg nála vannak az sem számítható be a t.díjba, arra is előre kell spórolni.

Az elmaradt ill. részben elmaradt t.díjat legfeljebb 6 hónapra követelheted rajta, tehát neked kell tudni mikor lépsz fel vele szemben. (Ami az utólagos teljesítést illeti, az ő gondja hogyan is a havi t.díjon felül.)

Felicia83 # 2013.07.24. 14:54

Tisztelt Fórumozók!

Férjem nem fizet gyerektartást arra a hónapra, amikor a gyermekeink "2" hetet nála nyaralnak, mondván elköltötte (az egész havi összeget két hétre) nem támogatja ígérete ellenére a nyári táborukat, sem a szeptemberi iskolakezdésüket.
Ahonnan csak tud elvesz elsumákol dolgokat, múlt havi gyerektartásból is 10 ezret elvett, mondván annyi pénze volt.
Egyébként havi 25 a bíróság által kiszabott.
Kérdésem az lenne, hogy valóban megteheti, hogy két heti nyaralás alatt elkölti azt az összeget a két gyerek magához édesgetésére, amit én egyébként ruhára élelemre költenék ??? Megteheti, hogy elveszi és öncélúan felhasználja az egész havi összeget két hétre?

Ha nemleges a válasz, 35.000 forintos elmaradásért beperelhetem már? mert addig fogja ezt húzni halasztani, hülyének nézni ameddig neki jólesik és röhögve nézi végig hogyan boldogulunk!
Lehet-e tenni az ellen, hogy egy éves elmaradását a bíróságon nem vallottam be, mert megígérte, hogy rendezi, de nem tette !?

köszönöm válaszukat.

zsuanna # 2013.06.20. 12:30

Kedves Fórumozók!

Igyekszem tömör és lényegretörő lenni.
6 évvel ezelőtt született meg a kislányom, akit teljesen egyedül nevelek, mert az apuka elhagyott már a terhesség alatt. Tehát, nincs a nevén és jogilag - egyenlőre - nincs hozzá köze. Ettől függetlenül a szülés után az apai nagyszülők kértek egy apasági tesztet, ahol természetesen kiderült, hogy övé a gyerek és ezzel el is tűntek az életünkből.
Viszont mostanában elég nagy anyagi próblémáim adódtak és miután minden követ megmozgattam és egyenlőre így sem tudtam előre lépni eszembe jutott a gyerektertás. Ill. nem ragaszkodnék én feltétlenül a gyerektartáshoz. Nekem az is megfelelne, ha fizetne X összeget, amivel kint lennék a vízből- a hitelből, amit a terhesség alatt kellett felvennem- és természetesen aláírnám, hogy soha semmilyen anyagi követelésem nem lesz felé.

Mit tanácsoltok? Mit tegyek?
Ha nem fizet, akkor kénytelen leszek bíróságra menni. Akkor mire számíthatok így 6 év után? Milyen opciók vannak?

Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2013.06.13. 17:46

Ayra

Mondjuk egy fiatal felnőttől már elvárható, hogy részben - egészében gondoskodjon magáról, erre való tekintettel a bíróság a felnőttartás megállapításakor bizonyára figyelemmel lesz.
Rengetegen dolgoznak- vállalnak munkát a tanulmányok mellett.

laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.13. 11:17

Valószínű.

Ayra # 2013.06.13. 10:04

Kedves Fórumozók!

Édesapám keresetet nyújtott be édesanyám ellen, mert már nem akar gyerektartást fizetni. Húgom januárban volt 23 éves, és februárban kezdte el a mesterképzést, decemberben szerzett alapszakon diplomát. Én 25 éves múltam, második szakomat csinálom az egyetemen, ezt már osztatlan képzésben. A kérdésem az lenne, hogy ha utánam nem is, de húgom után jár-e még a gyerektartás?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.06. 11:05

És az már nem lesz neked jó, ha fél évvel később gondolkodik el?

Kriszti72 # 2013.06.06. 10:10

Talán elgondolkodik, hogy mindennek van következménye.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.06. 07:50

Védőt nem, de megbízhatsz ügyvédet.

Miért nem mindegy neked, meddig tart a büntetőeljárás? Mi fog attól változni, ha elítélik?

Kriszti72 # 2013.06.06. 05:01

Kedves Fórumozók!

Tartás elmulasztása miatt volt kitűzve tárgyalás. A bíróság elnapolta szeptemberre mert a vádlott védőt kért. Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel csak időt akar húzni az apa? Én sértett vagyok de tanúnak idéztek a tárgyalásra. A másik kérdésem, hogy én is kérhetek kirendelt védőt?

Vszilvia # 2013.06.05. 20:47

E-mailben is várom a segítséget!!!

Vszilvia # 2013.06.05. 20:27

Köszönöm a válaszokat. Párom Magyarországon kapja a munkabért, amit kint kap, az ugynevezett kiküldetési pénz-ellátmány. Erre az unios rendelkezésre kíváncsi lennék. Valaki nem tudná belinkelni ide? Fontos lenne az ilyen törvények összeszedése, mert bírósági tárgyalás előtt vagyunk, és két országban nem akarunk fizetni!!! Megköszönném...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.03. 12:22

Két különböző országban követelhet az anya gyerektartást?

Van rá uniós rendelet, hogy az egyik tagállamnak el kell ismernie a másik által hozott határozatot.

Be kell csatolni a tartás megállapítására vonatkozó rendelkezést.

Ráadásul itt is vonatkozik az a szabály, hogy ugyan azon felek között "a ténybeli alapból származó ugyanazon jog iránt több tagállam bíróságai előtt indult eljárás, az elsőként megkeresett bíróság rendelkezik joghatósággal."

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.03. 09:45

Csjt Vr. 10. § (5) Tartós külföldi szolgálatot teljesítő, külföldön magyar hatósági engedéllyel munkát vállaló, valamint ösztöndíjasként külföldön tartózkodó kötelezett esetében a tartásdíj alapja a kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabér és juttatás

A külföldi végrehajtás megint egy más dolog, de abban biztos lehetsz, hogy nem hajtanak végre külföldön egy olyan magyar ítéletet, amely itthon már végrehajtás alatt van.

OFF
Ne keverd az okot az okozattal! Az előbbi a te elképesztő hályogkovács praxisod, és csak az utóbbi a "hangnem". Ami egyébként még finom is ahhoz képest, amit művelsz.
ON

monalisa1 # 2013.04.03. 09:33

A kérdező nem írta a kiküldetéssel mi jár: munkabér, munkabér + költségtérítés ill. csak költségtérítés.

Egyébként külföldről is végrehajtják a magyar bíróságok itéleteit. A tartásdíjat illetően nem is olyan bonyorult módon.

Béla, a kijavítást mindig is köszönettel veszem - tanulok belőle valamint a kérdező valóban kapjon jó, pontos választ -, azonban az eseti stilus, a hangnem...
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.03. 08:09

Már nem merlek kijavítani, mert én kapom a letolást. Pedig pedig...

monalisa1 # 2013.04.02. 20:59

Ha az itthoni fizetésén felül a külföldi munkavégzésért is kap munkadíjat akkor abból is fizetni kell a t.díjat, azonban ha a kinti pénz csak mint költségtérítés pl. szállás, étkezés, utazás stb. címén a kifizetés, akkor abból nem jár t.díj. (Tehát igen - nem alapon a kiküldő munkáltató tud választ ill. tájékoztatást adni.)

---
  • laikus hozzászóló
Vszilvia # 2013.04.02. 14:15

T. Szakértő

Két különböző országban követelhet az anya gyerektartást? Magyarországon a magyar bíróság által meghatározott összeget vonják fizetésből, az édesanya közben külföldre költözött /de még otthon is megvan az állandó lakcíme/ Párom kiküldetésben van Németországban, tehát most mi is kint tartózkodunk, de állandó lakcímünk Magyarországon van. A magyar bíróságon nem fogják leállítani a gyerektartást, mivel magyar állampolgárok vagyunk, és nem értik mért kér itt is pénzt? Hogy lehetne a német hivatallal megértetni hogy két helyen nem akarunk fizetni!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.28. 15:55

A hajó elment.

belissima40 # 2013.03.28. 13:20

Tisztelt szakértő.Szeretnék tájékoztatást kapni arról hogy fiam betöltötte a 22-évét most dolgozik,viszont az apja 3-éves kora óta egy fillért sem fizetett gyerektartást,egyszer kerestettem végrehajtóval de amit tudtam címet azon nem találták meg.Akkor a további kereséshez fizetnem kellett volna amit sajnos nem tudtam megtenni,és azóta sem tudtam hol tartózkodik, az apa fiát nem kereste sosem nem is látta.Most viszont tudomásomra jutott hogy hol él stb,szeretném megkérdezni hogy lehet e még tenni valamit, hogy az elmulasztott gyerektartást az apa megfizesse.Hiszen éveken keresztül egyedül keservesen neveltem fel a fiamat igaz szakmát sikerült tanulnia de sajnos hiába szeretett volna tovább tanulni már nem futotta többre erőmből. Válaszát előre is köszönöm.