Albérlet


Csokréta # 2019.10.29. 20:35

Cheza31 Laikusként úgy gondolom, akinek a nevén van a szerződés, az kötelezhető a számla kifizetésére.

Cheza31 # 2019.10.29. 18:43

Üdvözlök Mindenkit!

Tavaly télen költöztem kiskorú gyermekemmel és akkori párommal egy albérletbe. A 2 havi kauciót és az 1 havi bérleti díjat én fizettem. A szerződést a volt párom nevére készítették elő az irodában egy félreértés miatt és mivel a tulaj külföldről jött, megbeszéltük,hogy mivel nem tud visszajönni másik alkalommal, ezért akkor legyen az ő nevére megkötve. Nyáron exem kirakott minket, mondván az ő nevén van a szerződés, nekem ott nincs jogom lakni. Ma a volt tulaj megkeresett, hogy kijött az éves villanyszámla, ami még nem került rendezésre és fizessem ki a felét. Az lenne a kérdésem, hogy jogosan követeli? Előre is köszönöm a segítséget!

Csokréta # 2019.10.26. 10:07

Albérleti szerződés felbontásának kérdései

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek/Segítők!
Nagyon megbántam, hogy nem fordultam szakértőhöz egy albérleti szerződés kapcsán. Magam fogalmaztam egyet, s abból a célból, hogy esetlegesen se kelljen hónapokig „vendégül látni” bárkit, a szerződésbe bekerült: „Bérbeadó nem ad fizetési haladékot, nem nyújt hitelt, a nemfizetés után 5 nappal a Bérlőnek el kell hagynia a lakást.”
Mivel nemcsak nemfizetés esetén szűnhet meg a szerződés, bekerült az is: „ a szerződés írásban felmondható, felmondást az adott hó 15. napjáig kell elküldeni, s leghamarabb a felmondást követő hó 30. napjára szólhat.
Fiatal házaspár egy gyerekkel aug.20-án költözött be. Az innentől esedékes bérleti díjat szept. 30-ig kifizették, de a rezsiköltséget már nem. A nagykorú bérlő apja október elején telefonon kérte, hogy a következő hónapok bérleti díját a kéthavi kaucióból vonjam le, s majd részletekben megadják, amikor lesz pénzük. Ebbe nem egyeztem bele, mivel addigra tudomásomra jutott, hogy a munkahelyükön egy napot dolgoztak, majd bejelentés nélkül felszívódtak, még a munkaruhájukat sem adták le. Utána nem dolgoztak. Egy környékbeli ismerősüktől kértek kölcsön a megélhetésükre, de amikor a kölcsönadók visszakérték, veréssel fenyegették meg őket. (Hozzátenném: engem sms-ekben mindenféle feljelentéssel fenyegettek…)
A szerződést a nemfizetés miatt okt. 9-én írásban felmondtam. Sajnos előzőleg 8 nappal nem küldtem nekik felszólítást, de úgy gondoltam, hogy a szerződésünkben vállalta a kiköltözést, ha nem fizet. A kiskorú gyerekre való tekintettel azonban hozzájárultam, hogy a kauciót lelakhatják. A férfi írta alá csak az albérleti szerződést, de őt nem találtam, ezért a feleségével írattam alá, hogy nov. 9-én kiköltöznek. Az aláírás alatt gépírással szerepel: a férj megbízottja.
A nyilatkozat birtokában kötöttem egy szerződést új bérlővel, nov. 10-i hatállyal. Két héttel később pedig kaptam egy levelet a nagykorú bérlő apjától (kézzel ugyan alá sem írta), hogy szabálytalanul mondtam fel a fiának, ezért ismételjem meg az eljárást. Tehát küldjek felszólítást a fizetésre, várjak 8 napot, stb. Ebben az esetben kb. dec.végéig maradnának. Arról nem ír, hogy erre az időszakra fizetnének.
Úgy gondolom, a bérlővel szabályosan bontottam fel a szerződést, hisz ő vállalta nem fizetés esetén a kiköltözést. Mivel a szerződés megszűnt, ők jogcímnélküliek a lakásban, míg az új bérlőnek van jogcíme az ott-tartózkodásra.
Kérdéseim: köteles-e kiköltözniabérlő? Mit tehetek, ha nem költözik ki? Jogosult- e nov.10-től az új bérlő a beköltözésre?
Szíves válaszaikat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2019.09.17. 14:14

Kifejezetten közjegyzőnél indítsd.

algopyrin # 2019.09.17. 12:13

Köszönöm még egyszer a segítséget. Talán még annyi, hogy a fizetési meghagyást kezdeményezhetem közvetlenül valamelyik közjegyzőnél, vagy csak ügyvéden keresztül?

gerbera317 # 2019.09.16. 08:47

a kényszer kijelentést akár halaszthatnám is, a saját érdekemben?
Az fmh jogerőre futásáig mindenképpen. De az után is célszerű nem kijelenteni, a Vht. 37/A. § szerinti előny kiaknázása végett. Természetesen, az iratokat nem szabad átvenni, hanem hagyni kell "nem keresté"-vel visszamenni a feladóhoz. Az adós neve pedig legyen feltüntetve a postaládán és az ajtón, nehogy a postás valami mást ikszeljen be.

drbjozsef # 2019.09.16. 08:43

algopyrin,

Én azt tenném. Már csak azért is, mert ha amúgy már nem laknak ott, neked semmi hátrányod nem származik abból, hogy még oda vannak bejelentve.

wers # 2019.09.16. 08:43

A legfontosabb kérdés, hogy biztos-e, hogy még a te lakásod a bejelentett lakcíme a bérlődnek?

Ez elég egyszerűen kideríthető, jegyző vagy kormányablak.

tudomásom volt arról, hogy már nem laknak ott? Tehát, hogy nem is tettem kísérletet arra, hogy megtaláljam őket?

Az megtudhatod, hogy hozzád vannak-e bejelentve, de nem kérhetsz adatszolgáltatást, ha már nem hozzád. Azaz hivatalosan nem fogják neked megmondani, hogy hol laknak. A végrehajtónak viszont igen, ha kéri.

algopyrin # 2019.09.16. 08:40

gerbera317
Köszönöm szépen a választ. Biztos, hogy az én ingatlanom a lakhelye, erről az okmányiroda, mint tulajdonosnak tud infot adni. Mármint, hogy ki van bejelentve oda.
Akkor halkan kérdezem: a kényszer kijelentést akár halaszthatnám is, a saját érdekemben?

gerbera317 # 2019.09.16. 08:19

Fmh a rendelkezésre álló címre, vagyis a te lakásod címére. Itt jogerőre is fog emelkedni az fmh, mehet a végrehajtás. Természetesen a végrehajtó is nálad fogja keresni az adóst. Az fmh idejére a postaládán és az ajtón is tüntesd fel az adós nevét. Mindaddig, amíg hozzád van bejelentve, ez nem tekinthető rosszhiszeműnek.
Ha az adós idővel tudomást szerez az ellene folyó végrehajtásról, újból ellentmondással élhet, egyidejűleg kézbesítési kifogást nyújthat be. Ha még valóban ez a címe, akkor utóbbit elbukja, de jó esetben az ellentmondást is. Vagy pedig kussol - neked ez lenne a legjobb.
A legfontosabb kérdés, hogy biztos-e, hogy még a te lakásod a bejelentett lakcíme a bérlődnek?

algopyrin # 2019.09.16. 08:11

wers:
Ez tiszta sor. Akkor máshogy is felteszem a kérdést: a bejelentett lakcímükre megy a felszólítás, ahol már ugye nem laknak. Nem veszik át a levelet, kimegy másodszorra is. Megint nem veszik át. Mi van utána? Jogerőre emelkedhet így a fizetési felszólítás? Ha jogerőre emelkedik, akkor támadható a későbbiekben azzal, hogy én annak ellenére címeztem oda a levelet, hogy tudomásom volt arról, hogy már nem laknak ott? Tehát, hogy nem is tettem kísérletet arra, hogy megtaláljam őket?

wers # 2019.09.16. 08:02

Ha kényszer kijelentem őket, akkor lakcím nélkülivé válnak, ilyenkor hogy történik a hivatalos levelezés?

Miért, ha nem fiktiváltatod őket, akkor odatalál a levél, ahol most laknak?
Ameddig ők nem jelentik be a tényleges lakcímüket, teljesen mindegy, hogy hozzád be vannak-e jelentve vagy sem.

algopyrin # 2019.09.16. 07:43

Üdv, igen, új vagyok :)
A következő problémába futottunk bele. Az albérlőket nagy nehezen távozásra bírtuk, viszont itt hagytak nem kevés tartozást. Szeretnék fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezni velük szembe. A gond, a lakcím. Állandó lakcímre be voltak jelentve az ingatlanomba és még most is be vannak, de már nem laknak ott. Nem hivatalosan tudom, hogy, máshová sincsenek bejelentve. Mi az eljárás ilyenkor? Én pl. köteles vagyok őket kényszer-kijelenteni, ha ők ezt nem teszik meg, de már nem is laknak nálam? Ha kényszer kijelentem őket, akkor lakcím nélkülivé válnak, ilyenkor hogy történik a hivatalos levelezés? Van esélye ilyenkor, hogy a fizetési meghagyásos felszólítás elérje őket? Mi van, ha közjegyző a bejelentett címre postáz, de kiderül, hogy én pl tudok róla, hogy már nem ott laknak.
Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.24. 12:57

Illetve mégis. :) (Ne aggódj, találkoztam már vagy húsz éve ítélkező bíróval, aki szintén nem tudta. Mondjuk, ő az első felét se.)

aprilismajus # 2019.08.24. 10:59

A lakástörvény szerint a lakás bérbeadásához szükséges a szerződés írásba foglalása, a ráutaló magatartás nem elég.

gerbera317 # 2019.08.24. 10:46

Ha nem fizetnél, sem rakhatnának ki csak úgy. De így is, úgy is jogcím nélküli használó vagy. A különbség csak annyi, hogy így majd kevesebb használati díjat fognak követelni tőled utólag.

vorty # 2019.08.24. 10:29

Üdv! A problémám (illetve inkább kérdésem), hogy mi történik ha egy meghatározott időre (nálam 1 év) kötött bérleti szerződés lejár, nincs új szerződés a következő évre, de ennek már 3 hónapja, és azóta ugyan úgy fizetem a bérleti díjat és számlát is kapok róla?

Ilyenkor automatikusan megváltozik a szabályozás, vagy holnap kitehetnek?

drbjozsef # 2019.08.07. 05:40

hod64,

Szja törvény 17§ (5) Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

Nem lehet azonos településen, de lehet másik országban. Nincs más rendelkezés, korlátozás a fentieken kívül.

hod64 # 2019.08.06. 20:01

Kedves Fórumozók!

Ha ingatlant bérlek miközben egy másik ingatlant adok bérbe, akkor az általami fzetett lakbérrel csökkenthetem-e a másik ingatlanból származó bevételeim után fizetendő adó(k) alapját? Ha igen, akkor mik ennek a szabályai és limitációi? Pl. lehet ugyanabban a városban a két ingatlan? Próbáltam rákeresni, de nem találtam semmi infót, és azt sem tudom, pontosan milyen kifejezésre kellene keresnem.

Köszönöm

drbjozsef # 2019.06.29. 07:20

A szívességi lakáshasználat is szerződés, jogcím a lakás használatára, ami felmondható, így természetesen köthető, érdemes mellé kötni kiköltözési nyilatkozatot.

Bár ha biztosra akarsz menni, én inkább befogadói nyilatkozatot kérnék tőle.

Szerintem ilyenre a közjegyzői díjszabásban nincsenek nagy eltérések, de eccerűbb felhívni néhányat, ha válogatni akarsz.

hobbyhippy # 2019.06.28. 23:40

Kiköltözési nyilatkozatot szeretnék közjegyző előtt aláíratni

Kérdésem az, hogy ezt szívességi lakáshasználónál is lehet-e alkalmazni. Az ő esetében a szerződésünk szerint a közüzemi díjakat kell fizetnie, és ha megszűnik bármi okból a szívességadás szándéka, akkor egy korrekt határidő mellett kellene biztosan kiköltöznie.

Esetleg egy második olyan kérdésem is volna, hogy mely közjegyzőnél pl. Budapesten volna ezt érdemes - ha lehet - megtenni. A költség figyelembevételével is.

drbjozsef # 2018.04.26. 05:53

Edurne,

mi a baj azzal, ha biztosítékot akar. Ha Te korrekt vagy, és szabályos felmondás után szépen kiköltözöl, akkor nem is kellett a befogadó nyilatkozat. De hát honnan tudhatnám egy idegenről, hogy hogyan fog viselkedni majd egyszer a jövőben...? Nem jobb megelőzni a problémákat, ha lehet? Nem kerül semmibe egy ilyen nyilatkozat, tőlem kamut is hozhat az illető, a lényeg, hogy nálam legyen, ha mégis kilakoltatni kell, onnantól már nem az én bajom hova megy.

Gondolom, Te bízol minden ismeretlenben, és simán előre utalsz vaterán, ha leütsz húszezerért egy igazi guccsi táskát.

nonolet # 2018.04.25. 16:15

Inkább kerüljenek el azok,
akik negatívnak gondolnak,
minthogy
aztán évekig pereskedjek velük...

Nem jótékonyság a bérbeadás, hanem kőkemény üzlet.

Edurne # 2018.04.25. 16:02

Sok sikert azért,de szerintem ez már túlzás így nekem annyira negatív lennél,hogy ingyen sem laknék az ingatlanodban..

nonolet # 2018.04.25. 11:38

Nyugi sokan tudnak hozni ...
Sokaknak van rokona/barátja máshol, minta ahol épp bérelni kívánnak.

Elég azokból választani :-)

A többiek majd bérelnek mástól, de nem tőlem.