Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás

ingatlan elbirtoklása

Immaculata # e-mail 2010.02.12. 12:03

Vivike!

Hallottuk már nagyszerű tanácsodat, és ha van esze a kérdezőnek, nem kér elvi engedélyt feleslegesen.

Nem elég tudni a telek nagyságát, ismerni kell a beépítés mértékét, a megengedhetőséget, a szintterületi mutató számát, valamint van-e kapcsolata a megosztott teleknek közúttal, egy csomó körülmény lényeges. Ha túlépítkeztek már nem jöhet szóba telekmegosztás. Ne erősködj már!

Az elbirtoklással ugyan ez a helyzet. Nem lehet darabot elbirtokolni, csak megfelelő méretű teleknagyságok esetében.

Vivi49 # e-mail 2010.02.12. 11:29

Szeged! Mindenképp a helyi önkormányzat építési hatóságához kell fordulni először, mert az elvi telekmegosztási engedélyt ők adják meg – vagy nem adják meg, ezt ők döntik el!Utána kell csak továbblépni – jön a földhivatal!

Lehet szó elbirtoklásról is, ha Te művelted már 15 éve -legalább- a területe,vagy – ajándékozásról, vételről!

Immaculata # e-mail 2010.02.11. 11:43

:) Szeged, mielőtt költségekbe vernéd magad, kérdezd meg az építéshatóságot, hogy a helyi előírások szerint megtehetitek-e az elképzelésetek szerint.

hunfrakk # e-mail 2010.02.11. 11:37

szeged!

telekmegosztás kell
így két új ingatlan jön létre
két új helyrajzi szám lesz

*

amit alább olvashatunk csak félig helytálló
már nem a helyi önkormányzathoz kell fordulni, ha telekalakítást szeretnél, hanem a körzeti földhivatalhoz

elbirtoklásról szó sincs

Vivi49 # e-mail 2010.02.11. 11:33

Hogy érted a megszüntetést? Ha nem akarjátok, hogy közös tulajdon legyen, először a polgármesteri hivatal építési osztályától, elvi telekmegosztási engedélyt kell kérni, majd földmérővel kiméretni a területet, és a fölmérő, /ha kifizeted/mindent lerendez a földhivatalban, ahol a tulajdoni lapon külön helyrajzi számra bejegyzik  – a már két ingatlant!
Vagy azt szeretnéd, hogy csak egy tulajdonosa legyen az egész területnek? Megvenni, vagy elbirtokolni szeretnéd a területet?

szeged #   2010.02.09. 14:58

Osztatlan közös tulajdon megszüntetével kapcsolatosan érdeklődnék. 1/2–1/2 arányú az ingatlan, teljesen leválasztott. 360 nm egyenként. Kérhetjük-e a megszüntetését, és hogyan?

Vivi49 # e-mail 2010.02.09. 14:56

bocs „Obudafan“!Én is imádom Óbudát!

Vivi49 # e-mail 2010.02.09. 14:54

Tisztelt Obufan!Másold be nekem, légy szíves azt a jogszabályt, ami leírja, hogy a tulajdoni hányadot el lehet birtokolni!, mert akkor semmi gond nincs!1985 óta egy tulajdoni hányados sem cserélt gazdát,bejegyzés nem történt! A tulajdoni lap 1985 óta változatlan!

ObudaFan # e-mail 2010.02.09. 12:51

At új gyakorlat tükrében ennek az elvi alapját sem látom, bár ilyen problémával még nem találkoztam.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

kea4 # e-mail 2010.02.08. 22:24

Tulajdoni hányad elbirtoklását azonban megszakítja, ha bármelyik (osztatlan) tulajdonrész közben gazdát cserél. Legalábbis emlékszem egy ilyen esetre, bár elég rég volt.

Üdvrivalgással:
KEA.

ObudaFan # e-mail 2010.02.08. 18:58

Tévedsz. Tulajdoni hányadot el lehet birtokolni.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

Vivi49 # e-mail 2010.02.07. 18:02

…a tulajdonosok számához nincs köze, hanem a hányadhoz van.Az egész földterület 12/12-ed.Ebből a nővéremé 3/12-ed, az enyém 3/12-ed. Amit el szeretnék birtokolni az 3× 2/12-ed rész,/6/12-ed/, ez az egész egy hrsz-on van. Már ismételem magam – a nővérem 3/12-ed részét/hányadát/ nem birtokolhatom el,/nem is szeretném/, mert ő műveli.Ez a probléma!!!Az elbirtokolt területnek csak egy tulajdonosa lehet /én lennék/, de nem lennék egyedül, mivel része van a földdarabban a nővéremnek is, tehát ezért nem birtokolhatom el!
És a megosztás: mivel, ha megosztatjuk, bejegyzés kerül a tul.lapra, és akkor már – tudomásom szerint – nem lehet elbirtokolni, az új bejegyzés miatt!

guba # e-mail 2010.02.07. 16:21

A beidézett jogszabály semmit nem mond arról, hogy az elbirtoklásnak köze lenne a tulajdonosok számához.

Vivi49 # e-mail 2010.02.07. 14:30

(4) Az ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás útján akkor sem lehet megszerezni, ha az elbirtoklás feltételei csak a föld egy részére vonatkozólag állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

Ptk. 121.§. A mai napon is hatályos!

Ördögi kör! Ha az elbirtoklás előtt megosztjuk,be­jegyzés kerül a tul.lapra,amivel már nem lehet elbirtokolni.A me­gosztáshoz minden tulajdonos beleegyezése kell.De ketten már nem élnek-örököseik nincsenek!

A föld elbirtoklása pedig nem a teljes hányadra vonatkozik, mivel 3/12-ed részt nem birtokolhatok el, mert az a nővéremé, és ő műveli.

Vele ketten szintén nem birtokolhatjuk el.
Mivel az elbirtokolt területnek csak egy tulajdonosa lehet!

ObudaFan # e-mail 2010.02.07. 12:24

Azt viszont tényleg jogszabály írja elő, hogy az elbirtokolt ingatlannak csak egy tulajdonosa lehet,ugyanazon a helyrajzi számon,

Nem írja elő. Más kérdés, hogy a korábbi bírói gyakorlat még tényleg más volt.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

ObudaFan # e-mail 2010.02.07. 12:23

Azt nem egészen értem, hogy miért ne lehetne csak egy részét 

Az újabb bírói gyakorlat szerint lehet. (Meg az új Ptk. szerint is.)

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

Vivi49 # e-mail 2010.02.06. 22:58

Ettől tartottam én is, hogyha megosztjuk az ingatlant, újból 15 év, mire el lehet birtokolni!
Azt viszont tényleg jogszabály írja elő, hogy az elbirtokolt ingatlannak csak egy tulajdonosa lehet,ugyanazon a helyrajzi számon, de hát ott van a nővérem is ugyanazon a helyrajzi számon!Ez miatt utasította el az elbirtoklás iránti keresetemet 10 évvel ezelőtt a bíróság. De kell, hogy legyen valamilyen megoldás!!!

guba # e-mail 2010.02.05. 13:37

Ha meg akarjátok osztani, ahhoz a tulajdonosok hozzájárulása kell, az pedig rendelkezés az ingatlannal, ami megszakítja az elévülést. Azt nem egészen értem, hogy miért ne lehetne csak egy részét is elbirtokolni akár, ha egyébként az így létrejövő ingatlanok megfelelnek a helyben érvényes telekalakítási szabályoknak.

Vivi49 # e-mail 2010.02.05. 13:25

a tulajdoni lap a kezemben van!

Vivi49 # e-mail 2010.02.05. 13:24

a földingatlan 12/12 rész.volt tulajdonosai: 2/12-ed részben elhunyt személy-örökösei nincsenek,2/12-ed részben a tulajdonos a Központi nyilvántartásban nem szerepel, 2/12-ed részben a tulajdonos ma is élő személy, 3/12-ed részben a tulajdonos én vagyok, másik 3/12-ed részben a nővérem a tulajdonos.A gond az, hogy az egész egy helyrajzi számon van, és a nővérem része is ezen a hrsz-on van, amit ő művel, tehát azt nem akarom, és nem is birtokolhatom el.Az elbirtokolt területnek viszont csak egy tulajdonosa lehet.Azt nem tudom, hogy az ingatlanmegosztást, és az elbirtoklást ezek után hogyan lehet elvégezni?Akiktől el szeretném birtokolni, azokkal nincs gond!!!Csak a nővérem része a gond!Köszönöm a választ!:Vivi

monalisa1 #   2010.02.04. 18:08

Olyan nincs hogy a kérdéses két földarabnak nincs tulajdonosa, vagyis tessék az örökösöket felkutatni és tőlük megvenni a tulajdonrészt.

Azt követően az elbirtoklás intézhető.

A földhivatalban a helyrajzi szám ismeretében a tulajdoni lap „beszédes“ lehet – ha semmi más hát a kutatás kiindulásként.

„Mona“
laikus hozzászóló

Vivi49 # e-mail 2010.02.04. 16:57

Mint írtam, 10 évvel ezelőtt épp azért utasította el hiánypótlás miatt a bíróság az elbirtoklás iránti keresetemet, mert a nővérem részét, aki 3/12-ed részben tulajdonosa a földterületnek, és műveli is, nem birtokoltam -és nem is birtokolhattam el!A bíróság ezt kérte hiánypótlásul, hogy a nővérem területét is birtokoljam el, mivel egy hrsz-on van, az én, és az elbirtokolni kívánt területtel, és az elbirtokolt területnek, csak egy tulajdonosa lehet.Arra nem hívták fel a figyelmem, hogy osztassuk meg az osztatlan közös tulajdont!Ha nem engedi a bíróság a fenti ok miatt elbirtokolni a területet, akkor, nincs olyan, hogy elbirtokolás utáni ingatlanmegosztás – ez esetben!?
Az elbirtoklási per előtt hogyan osztathatjuk meg, ha már két volt tulajdonos nem él, örököseik nincsenek?!Egy élő tulajdonosa van az elbirtokolni kívánt ingatlannak.

A gond tehát az, hogy egy hrsz-on van az elbirtokolni kívánt terület a nővérem területével – amit viszont nem kívánok elbirtokolni! Mi erre a megoldás!
Válaszát előre köszönöm! Tisztelettel: Vivi

ObudaFan # e-mail 2010.02.03. 20:09

Nem befolyásolja, de egyszerűbb a per után elvégezni.

Ügyvéd – Budapest

obudafan@freemail.hu

Vivi49 # e-mail 2010.02.03. 17:01

Tisztelt Jogi Fórum! Segítségüket szeretném kérni ingatlan elbirtoklási ügyében.Több, mint 25 éve művelek, egy belterületi ingatlant /zártkertet/, azelőtt a férjemmel közösen műveltük, – aki időközben sajnos elhunyt -, amit el szeretnék birtokolni.Az elbirtoklásra már tettem kísérletet, 10 éve, de nem sikerült, mivel az elbirtokolandó területnek, öten vagyunk tulajdonosai, és a földterület egy helyrajzi számon van /1759 négyzetméter/ – osztatlan közös tulajdon -.Az öt tulajdonos közül,csak hármuk részét szeretném elbirtokolni, mivel az ő tulajdonukat használom már 25 éve – / a központi nyilvántartás 1998-ban kiadott adatai szerint,az egyik tulajdonos elhunyt, a másik nem szerepel a nyilvántartásban, a harmadik élő személy/, mivel a negyedik tulajdonos a nővérem, aki műveli a saját részét, így arra nem tartok, és nem is tarthatok igényt, /én vagyok az ötödik tulajdonos, /az én részem 3/12-ed/ezért a bíróságtól azt a választ kaptam 10 évvel ezelőtt, hogy csak akkor birtokolható el a terület – mivel egy helyrajzi számon szerepel -, ha a nővérem részét is elbirtokolom. A kérdésem az, hogy,ha az ingatlant megosztatjuk, vagyis a nővérem elvi területét hivatalosan leválasztjuk külön helyrajzi számra, ez a tény befolyásolja-e valamilyen módon az elbirtoklást, mivel az ingatlan megosztásával bejegyzés kerül a tulajdoni lapra?! Vagyis az ingatlan megosztást az elbirtoklási per megkezdése előtt, vagy után, esetleg közben kell – lehet elvégeztetni? , -hogy az biztonsággal lehetővé tegye az elbirtokolást ! Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel