Szoftver értékesítése


schumi # 2004.03.26. 10:22

Kedves Jogászok!

Az alábbi témában szeretnék tanácsot kérni:

Két barátommal írtunk egy elektronikus oktatót programot, amely egyszerre több különböző tananyag kezelésére is képes, és a segítségével vizsgáztathatók is a cég dolgozói. Elolvassa az anyagot a dolgozó a gépén keresztül, majd egy tesztet kitöltve tanúbizonyságát adja, hogy megértette, elsajátította.

A programot egy training-cégen (a vezetője ismerős) keresztül szeretnénk értékesíteni cégeknek, azaz nem mi közvetlenül keresnénk meg az ügyfeleket.

Az alábbi kérdéseim lennének:

  1. Érdemes-e, lehet-e ilyen szoftvert szabadalmaztatni?
  2. Milyen típusú szerződést kell kötnünk a közvetítő training-céggel nekünk (a program létrehozóinak) annak érdekében, hogy kizárhassuk, hogy a cég bármi módon megszerezze a programot, illetve hogy kizárhassuk, hogy ha megtetszik neki, saját maga is kifejlesszen, illetve a konkurenciától vásároljon egy hasonlót.

Valamiféle értékesítési szerződésről van itt szó, vagy közvetítőiről?

3. Milyen típusú szerződést kell kötnie a training-cégnek a majdani ügyfelekkel, hogy az oktató-programon azok ne szerezzenek tulajdonjogot, ne adhassák tovább, (jogszerűen) ne nyúlhassanak bele, ne másolhassák le, illetve ne rakhassanak bele önállóan másik tananyagot (ha csak ebben külön meg nem állapodunk)? Van ilyen típusú szerződés, ahol pl. csak használati jogot szerez az ügyfél?

4. Egyáltalán, milyen kikötéseket kell tenni ahhoz a szerződésekben, hogy a szerzői jogaink ne csorbulhassanak? Vannak olyan általánosan megfogalmazott kitételek, amelyek segítségével minden, érdekeinket sértő módosítása, értékesítése stb. a programnak kizárható - mindamellett, hogy közvetítőn keresztül szeretnénk értékesíteni, tehát nem állnánk közvetlen kapcsolatban az ügyfelekkel?

A segítséget, tanácsokat előre is köszönöm.

Sasfioka # 2004.03.28. 22:12

Mielőtt bármit tesztek, a kész szoftver egy példányát szabadalmi letétbe vagy ügyvédi letétbe helyezzétek el!! Ezzel a későbbiekben a letétbe helyezés dátuma fog védeni a "szoftverlopás" lehetősége alól.

A többit érdemes egy ebben a jogban jártas jogásszal elintézni. Pl. a szabadalmi hivatalnak is van ilyen jellegű segítsége.

SF

schumi # 2004.03.29. 06:41

Köszi!

Ez a szabadalmi letét önmagában képes megfelelő védelmet nyújtani a szerzői jogi vitákban?

rbendeguz # 2004.03.29. 08:06

A szoftver tudomanyos irodalmi mu, es a szerzoi jogok vedik. Nem lehet szabadalmaztatni! A szoftver ertekesitoja nem szerez semmifele szerzoi jogot, igy "le sem nyulhatja".

1995. évi XXXIII. törvény a szabadalmi oltalomról

1. §
(2) Nem minõsül az (1) bekezdés szerinti találmánynak különösen

  1. a felfedezés, a tudományos elmélet és a matematikai módszer;
  2. az esztétikai alkotás;
  3. a szellemi tevékenységre, játékra, üzletvitelre vonatkozó terv, szabály vagy eljárás, valamint a számítógépi program;
  4. az információk megjelenítése.
chewy # 2004.12.17. 13:08

Tisztelt Jogászok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha én használt szoftvert szeretnék adni-venni (pc, playstation, stb) egy boltban, mint egyéni vállalkozó, akkor ezt egyáltalán megtehetem-e, és ha igen milyen kötelezettségeim vannak?
Köszönöm a segítséget!

Chewy

farkasb # 2008.07.01. 10:45

Tisztelt fórumozók!

Érdeklődnék, hogy milyen formában lehet eladni egy általam készített szoftvert?
Ki kell-e váltani az egyéni vállalkozói igazolványt, vagy elég csak adózó magánszemélynek lennem? Van bejelentett munkahelyem, fizetik az adókat, járulékokat utánam. Ez a szoftver csak időnkénti pénzbevételt jelent, lehet, hogy lesz olyan hónap, amikor több darab is elkel, de lehet olyan is, hogy hónapokig semmi. Tehát 0ft bevétel.
Kell-e ehhez szoftverfejlesztői végzettség, vagy tanfolyam, hogy el tudjam adni?
Előre is köszönet

Funnygirl # 2009.01.13. 11:37

Kedves Farkasb!

Elég, ha kiváltod az adószámot, mint magánszemély, ekkor negyedéves bevallásokat kell beadni. A Tbj. szerint a felhasználási szerződésből eredő jövedelem nem képezi tb járulék alapját, ezért a szoftver felhasználásáért kapott licenszdíj után csak szja-t és ehót (11%) kell fizetni, amit a kifizető von le.

ObudaFan # 2009.01.13. 19:43

Akkor érdemes valamilyen egyéni, vagy társas vállalkozást indítani, ha az értékesítést valamilyen üzleti konstrukcióban képzeled, vagyis ha pl. a reklámozásra, vagy a forgalmazásra szánsz is valamekkora összeget.

berge2007 # 2009.05.06. 14:57

Tisztelt fórumozók !

Remélem, jó helyre írom a kérdésem.
Egy adott cégnél havonkénti megbízási szerződéssel szoftverfejlesztést végzek.(Tudom már ez sem teljesen korrekt.) A kérdésem az lenne hogy ha a "szoftverfejlesztés" összetett szó szerepel (csak) a megbízási szerződésben és külön a keretszerződésben sincs másra utaló "tevékenység" akkor annak milyen hatása van a forráskódra vonatkozó szerzői jogaimra tekintettel. Megillet-e egyáltalán, ha igen, mire, milyen formában. Természetesen a konkrét programra nem, hiszen annak fejlesztésére kaptam megbízást.
Konkrét kérdés, hogy a megbízó cég továbbadhatja-e bármilyen módon a forráskódomat egy harmadik félnek ellenszolgáltatás fejében vagy a nélkül, és hogy egyáltalán a megbízómnak át kell-e adnom a forrásokat.

Bárminemű választ előre is köszönök!

ObudaFan # 2009.05.06. 19:22

Szjt. 1. § (2) Szerzői jogi védelem alá tartozik - függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e - az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ilyen alkotásnak minősül különösen:

  1. a számítógépi programalkotás és a hozzá tartozó dokumentáció (a továbbiakban: szoftver) akár forráskódban, akár tárgykódban vagy bármilyen más formában rögzített minden fajtája, ideértve a felhasználói programot és az operációs rendszert is,

30. § (1) Eltérő megállapodás hiányában a mű átadásával a vagyoni jogokat a szerző jogutódjaként a munkáltató szerzi meg, ha a mű elkészítése a szerző munkaviszonyból folyó kötelessége.
(3) A szerzőt megfelelő díjazás illeti meg, ha a munkáltató a felhasználásra másnak engedélyt ad vagy a művel kapcsolatos vagyoni jogokat másra átruházza.
(4) A szerző a munkáltató jogszerzése esetén is jogosult marad arra a díjazásra, amely e törvény alapján a felhasználás jogának átruházását követően is megilleti.

Qbalazs # 2010.01.12. 05:32

Tisztelt Fórumozók.

Nekem egy hasonló de mégis más kérdésem, lenne.
Adott 1 szoftverfejlesztő cég és egy megrendelő.
A fejlesztési és rendszertámogatási szerződésben a következőket rögzitették:
"Jelen szerződés keretében végzett fejlesztések eredményeképpen keletkező szellemi termék és forráskód Megrendelő tulajdonába kerül, azt Megrendelő saját és érdekkörébe tartozó cégei érdekében korlátozás nélkül kizárólagos joggal használhatja. Esetleges harmadik fél felé történő értékesítés esetén a szakmában kialakult szokásos bevételmegosztásban kell a feleknek megállapodniuk."
Kérdéseim a következőek:
1., Mit értünk értékesités alatt? Az ügyfeleknek történő eladás is az, vagyis hogy x havidij ellenében használhatják a terméket?
2., A fent emlitett bekezdés szerint a fejlesztő cégnek milyen jogai vannak? (szerzői?, vagyoni? stb)
3., Kinél van a személyhez kötött szerői jog?
4., A szerződés megszünésével ezen eladásból származó jog megszűnik?

Köszönettel
Q (bocs a sok kérdésért:))

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 09:21

1. Mivel az idézet szóhasználata és fogalmazása nem a legprecízebb, erre a kérdésre az aláíró felek - vitájuk esetén a bíróság - tudnának válaszolni.
2-3. Az attól függ, a tényleges alkotók - tehát a természetes személyek - és a fejlesztő társaság között milyen jogviszony áll fenn.
4. Valószínűleg igen, mivel szerintem ez - a szerződés téves szóhasználata ellenére - valójában nem eladás, hanem úgynevezett licencia szerződés.

Qbalazs # 2010.01.12. 15:36

Köszönöm a választ.

A szemlyhez kötött jogról ugye nem lehet lemondani?
A szerződő fejlesztő cég azt nálam hagyta:) merthogy én vagyok a fejlesztőcég tulajdonosa is.
Q

drtothdebr # 2010.01.18. 08:18

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem, hogy van-e olyan - jogi képzettséggel megalapozott - személy/szervezet, aki/amely szoftver szerzői vagyoni jogát megfelelő feltételekkel átvenné/megvenné és vállalná a szerzői jogi védelmet?

Tisztelettel:

a kérdező

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.18. 09:39

Van. A szoftverforgalmazók jószerivel csak ezt csinálják. (Bár a "szerzői jogi védelem" nem éppen abban a jelentésben használatos, ahogyan te alkalmazod.)

anonim01 # 2011.12.07. 20:17

Tisztelt fórumozók!

Adott egy szoftver fejlesztő Kft. A szoftver kifejlesztését magánszemélyek támogatták különböző kisebb nagyobb összegű kp. befizetésekkel.Hogyan kezeljem, a könyvelésben ezeket a pénzeket. A szoftvert kifejlesztettük és most bérbeadjuk. A befizetett pénzösszegeket vissza szeretnénk fizetni a magánszemélyeknek. További kérdésem, hogy kiadhatom-e bérbe a szoftvert anélkül, hogy bármivel levédettem-e, ill. le kell-e védeni, vagy mi kell ahhoz, hogy a kifejlesztett szoftvert bérbe adhassam.

Tisztelettel: kérdező

Rexor # 2011.12.07. 21:40

Mit jelent az, hogy "támogatták"? Ha vissza kell fizetni ezeket a pénzeket, nem inkább kölcsönről van itt szó? Kik adták a támogatást?

anonim01 # 2011.12.08. 07:41

Kölcsönröl nem lehet szó mert volt aki 38033FT-ot volt aki 1.458.256 Ft-ot fizetett be a cég pénztárába. Ezeket az összegeket kezelhetem kölcsönként? Magánszemélyek adták az összegeket mivel ha kifejlesztjük a programot az nekünk bevételt fog termelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.08. 08:08

Te minek neveznéd azt a pénzösszeget, amit valaki átad azzal, hogy később majd vissza kell neki adni? Ja látom, támogatásnak. Nos, akkor az OTP üzletszerű támogatásnyújtással foglalkozik.

anonim01 # 2011.12.08. 09:18

Tisztelt Kovács Sándor Béla!

Én ezt azért kérdezem mert nem tudom, hogy jogilag lehet-e ezeket a kis összegeket kölcsönnek nevezni.
Ha kölcsön akkor kell hozzá kölcsönszerződés.
Tehát a kérdésem: Kezelhetem kölcsönként?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.08. 09:29

Szerintem csak úgy kezelheted. A kölcsön nincs értékhatárhoz kötve: lehet egy forint, és ugyanúgy lehet csillió billió is. A kölcsönszerződést szóban - sőt ráutaló magatartással is meg lehet kötni - de cégnél, vállalkozásnál nyilván célszerű az írásbeliség.

anonim01 # 2011.12.08. 15:07

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm válaszát

TTimcsi # 2012.04.06. 09:02

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha mint nappali tagozatos diák pdf formátumú szellemi termékemet (e-book) szeretném értékesíteni online, globálisan, akkor ahhoz kell-e vállalkozói, adószám (EU-s? HU? Esetleg kitalálták már a globálisat is?), és milyen járulék- és adóterheim lennének? Hogy megveszi-e egyáltalán valaki, az nem garantált, de nagy profitom is lehet belőle.

Sajnos nem vagyok sem jogász sem közgazdász, úgyhogy egyáltalán nem tudok eligazodni ezeken a kusza, száz-száz feltételt, megkötést és kivételt tartalmazó jogszabályokon... (Miért nem lehet egyszerűen azt mondani: add ide a profitod 25-50 %-át, és kész... éljen a mindent túlbonyolító magyar nemzet!)

Tudna nekem valaki segíteni?