Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Perújrafelvétel vs. perújítás

l.bobi # e-mail 2011.05.31. 07:18

Kedves Mindenki!

Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent ha a perújítási kérvénynél az ügyészi indítványba nem engedik a betekintést? Mármint, hogy a perújítási kérelemre az ügyészség továbbította az indítványát a bíróságnak és nem engedélyezi a betekintést. Ez miért lehet? Ez jót vagy rosszat jelent?
Kérem ha tud valaki segítsen! Köszönöm előre is.

Dr.Attika # e-mail 2010.06.10. 18:45
Wraith #   2010.06.10. 18:39

Köszönöm.

Long live Todd!

Dr.Attika # e-mail 2010.06.10. 17:54

Az 1911. évi I. törvénycikk ( korábbi Pp.) 178. szakasza tartalmazta a perfelvételi eljárást. A XIX. fejezet pedig az eljárás félbeszakadását és az eljárás folytatását szabályozta. Ebben van un. per újrafelvételi eljárás. Valószínűleg ebből ment át a jogászi nyelvhasználatba a perújításra vonatkozó perújrafelvétel, ami nem ugyanaz, mint a perfelvétel.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Wraith #   2010.06.10. 16:03

A törvényekben csak és kizárólag perújítást találtam. Ugyanakkor számos fórumon, még itt a jogiforumon is láttam a perújrafelvétel fogalmat használni.

Mi az a perújrafelvétel? Az a perújítás régi neve? Volt valaha perújrafelvétel nevű jogintézmény? Volt valaha ilyen fogalom bármelyik magyar jogszabályban?

Honnan ered az a szó, hogy perújrafelvétel, és miért használják még jogászok is ezt a szerintem nem létező fogalmat?

Mindenütt, ahol bárki használta, ott a perújítás értelemben használta a perújrafelvételt.

Létezik, hogy valamelyik jogi egyetemen azt oktatták, hogy a jogintézmény neve perújrafelvétel? Miért használnak ilyen szót még jogászok is?

Long live Todd!