Vaterás csalás, mit tegyek? S.O.S


banoka # 2010.09.03. 15:27

A vaterán egy eladó 1 FT-ra feltöltött egy terméket (játék) amit én 8005 FT-os végső áron megnyertem. Az eladónak volt egy másik játéka is, ami 3300 Ft-ért kelt el, de a nyertes licitáló mégse tartott rá igényt én jeleztem, hogy azt is megvenném. Ekkor kaptam egy levelet az eladótól, hogy szerinte túl kevés a végső ár, és 10 ezer ill. 4 ezer FT-ért hajlandó eladni a két játékot darabonként. A másik játékot feltöltötte 4 ezer Ftra, amire végül licitáltam, hogy lássa, komolyan gondolom a tőle való vásárlást, nem akarok száz forintokon alkudozni. Aki ismeri az aukciós oldalak, tudja, hogy az eladónak eladási, a vevőnek vételi kötelessége van. Az eladó számomra meglepő módon kijelentette, hogy nem hajlandó eladni a 8000 Ft-ért megnyert játékot nekem, inkább újra visszarakja a vaterára, hátha több pénzt kap érte. A másik játékot, amiért megadtam az általa kért 4ezer FT-ot, hajlandó elküldeni, utaljam el az árát és +1000 Ft-ot a csomagfeladásra. Egy csomagban el tudna jönni a két játék, és eredetileg arra a játékra tartanék nagyobb igényt, amit elsőnek licitáltam. van valakinek tapasztalata, hogy ki lehet -e kényszeríteni az eladást? Arra gondoltam,hogy elutalom mindkét termék árát és a postát, és megírom neki, hogy igényt tartok a megnyert termékekre. Ez esetben milyen jogi helyzetet teremt, ha mégse küldi el a teméket? Csalásnak minősül, fel lehet jelenteni, a rendőrség foglalkozik az ilyen ügyekkel vagy számítsak arra, hogy elbukom a pénzt?
Elméletileg polgári peres ügyként el lehet menni a bíróságra, de ennél többet én nem tudok (és még sose volt peres ügyem) . Van valakinek tapasztalata erről?

Bombi # 2010.09.03. 15:39

A vaterán van erre megfelelő topic ,ahol szerintem segítenek az adminok,mert bizonyára nem ez az első esetük.
Ha nem utaltál pénzt,akkor csak polgári peres úton tudsz érvényt szerezni.

banoka # 2010.09.03. 16:30

Szia, kerestem, de sajnos nem találtam ilyen topicot. Az adminnak írtam, 1-2 nap múlva fog jönni a választ, de ők nem jogi szakemberek! Nem lehet készpénznek venni amit írnak. Ráadásul már előfordult, hogy pl újnak hirdetett áru helyett használt, hibásat kaptam, és a panaszomra azt írták, hogy a vatera nem foglakozik a licitálás után a vevő és eladó között történtekkel. És arra se hajlandóak, hogy pl megadják az eladó címét (sőt abban az esetben az eladónak még a telefonszáma se volt már kapcsolható). tehát engem inkább egy jogi szamember, vagy egy konkrét eset végeredménye érdekelne.

banoka # 2010.09.03. 16:31

És ha utalok, és nem kapom meg a terméket, akkor az már rendőrségi ügy? (de itt is pl hány nap múlva válik azzá)

pazs # 2010.09.03. 16:34

Alapesetben nem rendőrségi ügy, hanem polgári - írásbeli felszólítás, fizetési meghagyás tárgy kiadására, per.

pazs # 2010.09.03. 16:34

Alapesetben nem rendőrségi ügy, hanem polgári - írásbeli felszólítás, fizetési meghagyás tárgy kiadására, per.

Bombi # 2010.09.03. 17:06

banoka: Fórum->Aukciok->Érdekes,problémás felhasználók.

Ebben a topicban csak ilyen dolgok vannak,tapasztaltak ebben a témában.

"És ha utalok, és nem kapom meg a terméket, akkor az már rendőrségi ügy?"

Alapesetben biztos polgári peres,de ha többször követi el akkor azt nem úgy hívják,hogy csalás?

pazs # 2010.09.03. 17:22

Nem attól lesz csalás, hogy többször követi el, hanem ha már eleve tudta, hogy nem fogja elküldeni a terméket (vagy nincs is) és így csalta ki a pénzed.

banoka # 2010.09.03. 18:13

Tudakozódtam, tényleg polgári peres, (bár azt még nem tudom, hogy pl a lakcímét honnan tudhatom meg? a vatera csak a nevét, email, és telefonszámát küldi el, most emailen megkaptam a számlaszámát is tőle.
A lakcím sehol, gondolom az kell, ha valaki ellen pert indítok. Egy ilyen per mégis hogy néz ki? Mennyi ideig tart, és bp-i vagyok, ő másik megyében lakik, ugye neki kell eljönni BP-re, ha a Markó utcába nyújtom be. A pert ktg-ét rá fogják hárítani?
(ez ugye úgy van, hogy nekem kell kifzetnem 10 ezer(?) FT illetéket, hogy megindítsam az ügyet, de ezt kérhetem a bíróságtól, hogy fizettesse meg az alperessel)

Bombi # 2010.09.03. 18:24

szintén ott tedd fel a kérdést..látom van admin,segíteni fog.

pazs: Köszönöm a választ.

Bombi # 2010.09.03. 18:25

még valami,szerintem küldd el emaliben ezt a paragrafust és közöld vele,hogy komolyan gondolod és pert indítasz..hátha meggondolja magát.

banoka # 2010.09.03. 19:29

Igen, köszönöm a paragrafust. Még egy kicsit próbálom puhábban megközelíteni a dolgot, ha egy ilyen paragrafust lengetve befenyítem az eladót, hogy találkozunk a bíróságon, akkor az csak ellenszenvet és dacot fog kiváltani belőle, és még engem fog rossz és gonosz embernek titulálni. Ezért is gondoltam, hogy esetleg ha kész tények elé állítom, hogy elutaltam a pénzt, ezzel teljesítettem vásárlási kötelezettségemet, hátha nem meri megtenni, hogy nem küldi az árut és jogtalanul megtartja a pénzt. Tudtommal ezzel előáll az az eset, hogy az áru tulajdonosa már én vagyok, az eladónak kötelessége teljesíteni átadási kötelezettségét. Ha nem küldi el az árut, akkor ezt megszegi.
Persze a jogban minden olyan egyszerűnek tűnik, sajnos semmi tapasztalatom, hogy a gyakorlatban mégis ez milyen gyorsan és hatékonyan zajlik le egy bíróságon.... (ill. hatásos lesz -e ez a cselekedet az eladónál)

banoka # 2010.09.10. 19:11

Üdvözlet!

Az alábbi storym folytatása a következő volt. Az eladó végül kérte, hogy utaljam a pénzt, postára 1690 Ft-ot (azt nem értettem miért nem 990FT, mint általában minden 20 kg-ig, de mindegy), de mivel a vatera futár 1750 FT, abban maradtunk, hogy azt fizessem.

A pénzt elutaltam, Kértem az eladót, hogy kérjen nekem számlát a fuvardíjról és tegye a csomagba, de mint kiderült, saját nevére kérte, és meg is tartotta.

Most azt történt, hogy a futár nem szállította le a mai napig se a csomagot, ezzel kicsúszott az ÁSZF-ben rögzített kiszállítási határidőből, kártérítésre vagyok jogosult (ha egyáltalán valaha megjön a csomag)

  1. A fuvardíjat igazolhatóan a termék árával együtt átutaltam, emailen kértem a számla nevemre történő kiállítását
    • valahol van rögzítve, hogy kinek jár a számla?
  2. Ha megreklamálom a futránál a késedelmes szállítást és kártérítést fizetnek (2*1750 FT), akkor azt gondolom ezek után az eladónak fogják kifizetni, mert az ó nevén van a számla, jososult vagyok én az összegre, ha jelzem neki, hogy igényt tartok rá?
boroka77 # 2010.09.13. 12:55

Laikus vélemény:
A leírtak alapján már annak is örülhetsz, ha egyáltalán megkapod a terméket. (Végigolvasva az egész esetet, sumák alaknak tűnik az eladó.)
Én a következőket tenném:
0. Megbizonyosodnék róla, hogy az áru valóban elküldésre került. (Elkérném faxon vagy scannelve a feladási bizonylatot.)

1. Ha a bizonylatot az eladó nem hajlandó bemutatni, akkor szinte biztos hogy csaló, és nem lesz könnyű visszaszerezni a pénzedet.
Amit tehetsz: első körben a lehetséges következményekre figyelmezteted (azaz finoman megfenyegeted): negatív értékelés, polgári per.
Második lépésben pedig imádkozhatsz, mert ha az illető zsebre akarja vágni a pénzedet, akkor nehéz lesz azt tőle visszakapnod. (Tapasztalt vaterásként viszont úgy látom, hogy bár sok a sumák eladó, de az ilyen mértékű átverés ritka. Inkább a kisebb léptékű csalás a gyakori - leütési ár feljebb srófolása, megtévesztő termékleírás stb.)
2. Ha van bizonylat a feladásról, akkor meg lehet próbálni érdeklődni a futárszolgálatnál. Vagy adnak felvilágosítást, vagy nem. (A Vatera futárt nem ismerem, de pl. szeretett magyar postánk legtöbbször elhajtja a címzettet a francba, azzal, hogy csak a feladónak hajlandó felvilágosítást adni. De ők sem következetesek, időnként könyörületesen megadják a kért információt.)
3. Alapvetően azonban nem a Te dolgod az utánajárás, hanem az eladóé, miután ő bízta meg a szolgálatot a teljesítéssel, ezért szerintem ő felel a velük való kapcsolattartásért. Próbáld rávenni, hogy érdeklődjön, sürgessen stb. Ha azonban nem iparkodik, sok kényszerítési lehetőséged nincs.
4. A késedelmes szállítás miatti kártérítés szerintem annak jár, aki a szolgáltatást megrendelte, azaz első körben a feladónak, de persze megpróbálhatod "leverni" a pénzt rajta, pl. azzal az indokkal, hogy te fizetted a szolgáltatást. Ha erre nem hajlandó, szerintem sok esélyed nincs vele szemben. (Mint írtam, az előzmények alapján én nem aggódnék a kártérítés miatt, hanem örülnék, ha egyáltalán megkapom az árut.)
Velem egyszer fordult elő, hogy küldemény elveszett, akkor abban maradtunk az eladóval, hogy megfelezzük a "hasznot" - de ő egy korrekt ember volt.

Végül: a számlát annak a nevére kell kiállítani, aki a szolgáltatást megrendeli. Ez esetünkben az eladó, mert ő alkalmazta a futárszolgálatot alvállalkozóként ("teljesítési segéd"), hogy az árut neked eljuttassa. Ha az eladó gazdasági társaság, akkor köteles számlát adni a teljes beszedett díjról (vételár, szállítási ktg + bármi egyéb ktg.). Ha magánszemély, akkor erre nem kötelezhető.

Atis77 # 2010.09.22. 04:56

Szia

Már ne is haragudj, de én inkább hagytam volna az ilyen eladót a francba, negativot neki, levelezést beküldeni a vaterának, és személyes tiltólstára tenni, nem hogy ezek után még előre utalni???? Ekkora ökörséget. Már ne is haragudj de csak magadnak köszönheted ami veled történt.

kepike1 # 2010.09.24. 08:14

Szia,én is Vateráztam,nagyon körültekintönek kell lenned,p.l. önlicit,és csak olyanoktól vásárolj,akiknek csak pozitiv a visszajelzésük,én p.l. 76ezerért adtam el egy órát,vevö nem jelentkezett,negativ,kizárták,de megint benn van,persze más néven,ha rendszeresen vásárolsz,igyekezz egy-két megbizható eladónál rendszeresen vásárolni.Egyébként szivböl kivánom,hogy ügyed rendezödjön békésen,további szépnapot

edwin07 # 2012.09.27. 17:26

Nálam az volt a probléma hogy vaterán eladtam egy terméket 19000Ft értékben, aminek az átutalásáról küldött egy képet a vevő. Természetesen csak pozitív értékelései voltak, és feladtam a terméket(nagy hiba volt). Máskor sosem csináltam ilyesmit, erre pont most belefutok egy csalóba. Mert az összeget nem kaptam meg, először e-mailben felkértem hogy nézzen utána a banknál. Azt mondta átutalta mert neki le is vonta a számláról.(többször is ellenőriztem a megadott számlaszámot, a csatolt képen és stimmelt.) Tehát elméletileg meg is kellett volna kapnom. Facebookon is elértem, de már a 3 hetes várakozás miatt igencsak gyanús volt. Aztán finoman közöltem vele hogy mik lehetnek a lehetséges következmények, és még ő volt felháborodva hogy ő mért lépne le a pénzemmel. Azóta sem kaptam kielégítő választ, sem bizonylatot, se az elküldött terméket nem kaptam vissza. Mit tehetek ilyenkor? A rendőrség nem fog foglalkozni vele szerintem:S

ObudaFan # 2012.09.28. 13:53

Fizetési meghagyás.

edchina # 2012.10.05. 20:28

Sajnos én is egy akciós csaló áldozata lettem. Ebben kérem a tisztelt hozzáértők segítségét. "Leütöttem" egy terméket, megbeszéltük a találkozót az adásvétel miatt, de mivel én nem tudtam elmenni, megkértem valakit, hogy hozza el nekem. Kifizette, elhozta, de sajnos nem a termék nem felelt meg az eladó által a terméklapon leírtakkal. Jó állapotúnak hirdette, de valójában egy használhatatlan, hibás, elhasznált terméket kaptam. Jeleztem az eladónak e-mailben, de elzárkózott a visszavásárlástól. Pedig abban az esetben ha a termék nem felel meg a leírásnak vissza kell vásárolnia, az adásvétel pedig semmisnek tekinthető. Azt nem tagadta, hogy hibás, egyszerűen nem vásárolja vissza, mert én "leütöttem" az aukciós oldalon. A hibák jól láthatóak a terméken, több helyen is jelen vannak, így nem állíthatja azt, hogy nem tudott róla, tehát rosszhiszeműen járt el. Csak azért vásároltam meg, mert jó állapotúnak tüntettem fel. Szeretném visszakapni a pénzem. Mit tudok tenni ebben az esetben? A vaterának már írtam. Ők azt válaszolták ,hogy nem kompetensek ilyen ügyekben forduljak a bírósághoz. Az adásvétel pedig semmisnek tekinthető. Menjek a rendőrségre feljelenteni? Vagy a Bírósághoz? Vagy mindkettőhöz? A Bíróságon, hogy tudom ezt elindítani? Köszönöm

edchina # 2012.10.06. 06:38

Megkérem aki tud segítsen eligazodni abban az ügyben, amit az előző hozzászólásomban leírtam, tegye meg javaslatát.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.06. 07:43

Tudod, mit tehetsz. Milyen eligazítást akarsz még?

edchina # 2012.10.06. 08:25

Köszönöm a választ "kedves" kbs! Hogy őszinte legyek, egy "picit" intelligensebb válaszra vártam. A hozzászólásom végén szerepelnek a kérdések, amiről szerettem volna részletesebb információt kapni. Nyilván nem írtam volna, ha mindennel tisztában vagyok. Szerintem a kérdéseim érthetőek, magyarul vannak leírva. Ha jól látom jogi fórumon vagyunk. Hol máshol tehetném fel a kérdéseimet ha nem itt?!! Az alapvető intelligenciába beletartozik a köszönés a levél elején-végén, vagy hozzászólásban, ahogy én is tettem. Legalább ennyi tiszteletet adjunk meg egymásnak. Ha valaki ennek nem tud eleget tenni, megkérem tartózkodjék a válaszadástól. Aki pedig érdemben hozzá tud szólni pár szót, hogy hol és miként, milyen formában érdemes kezdenem az ügyet, nagyon megköszönöm.

Tisztelettel:
ec

buba # 2013.01.06. 18:29

Üdv edchina !

Jelezd a Vatera felé,kérd meg őket, hogy adják meg az eladó adatait és vagy elmész hozzá az árúval, vagy a BTK 318.§. 1 bek alapján feljelented

sr86 # 2013.01.24. 20:23

Vásároltam egy iphone telefont az aprodon, az eladóval többször is beszéltem telefonon, sms-ben és emailben..Elutaltam a pénzt, a megebszéltek alapján ő aznap elküldte futárszolgálattal. A telefon nem érkezett meg, és azóta az eladó, nem veszi fel a telefont,és a levelekre sem válaszol! Mit lehet tenni? Email,és sms az elutalt pénzről a bizonylat az bizonyíték? Köszönöm

tök egyszerű # 2013.01.30. 10:44

Tisztel hölgyek urak hogy lehet elküldeni igy pénzeket nemértem csak pár dolog ami talán segithet pl telefonszám: lelehet kérdezni a szolgáltatot megtudjuk ki az illető ha titkos a szám tovább megyünk,pontos lakhely megkérdezése az eladótol beirjuk a google térképkeresöbe rögtön kidobja a cimet ha nem talál cimet lehet gyanakodni,átutalásnál ne csak a bankszámla számot kérjük el mindent, nevet pontos cimet bank nevét,ellenőrézzék minden esetben hogy valós -e.
Ha futár vagy posta feladás történt az eladótol kérjük el a regisztrációs számot /sima levélben csomagban ne kérjenek semmit nem lehet lekövetni/ küldje át emailban és rögtön utánna tudunk nézni hogy valóban feladta -e,felhivjuk a postát futárszolgálatot bemondjuk a regisztrácios számot és megmondják valós e a csomag,igazábol,de elég szomorú hogy sok ember semmit nem tesz meg a biztonságért bele a vak világba ebben az országba nem igy megy