szerződés felmondása


Immaculata # 2017.03.30. 14:10

Attól vagyok zavarban, hogy ez egy felmondás, vagy már végrehajtás.

A felmondás kézbesítését nem lehet vélelmezni.
Nekünk is volt egy perünk, ahol a bíróság kimondta, hogy a "nem kereste" jelzés kézbesítése, nem szabályszerű.

A közjegyzői végrehajtás bírósági iratnak számít, ott az ellenkező bizonyításig kézbesítettnek kell tekinteni.

Immaculata # 2017.03.30. 14:10

Attól vagyok zavarban, hogy ez egy felmondás, vagy már végrehajtás.

A felmondás kézbesítését nem lehet vélelmezni.
Nekünk is volt egy perünk, ahol a bíróság kimondta, hogy a "nem kereste" jelzés kézbesítése, nem szabályszerű.

A közjegyzői végrehajtás bírósági iratnak számít, ott az ellenkező bizonyításig kézbesítettnek kell tekinteni.

Vadsuhanc # 2017.03.30. 13:55

Tudna valaki segíteni ? ( az sem baj, ha kioktat a hülyeségem miatt)

Vadsuhanc # 2017.03.30. 11:27

Tisztelt Immaculata!

Igen majdnem pontos. A szerződésben viszont az egymáshoz intézett jognyilatkozatok kézhezvétele meghatározás szerepel ( közjegyzőről szó nincs felmondás esetére ). A felmondó nyilatkozat anyagi jogi nyilatkozat, így nem értem a Pp. kézbesítési vélelem szerepét ebben az eljárásban. Olvasom, de nem értem. Buta vagyok hozzá ezért kérdem.

Immaculata # 2017.03.30. 08:54

Ez arról szólhat, - csak találgatok, - hogy a közjegyző előtt lett a szerződés közokiratba foglalva. A szerződés tartalmazza a felmondás jogszerűségét. Abban pedig - vélhetően - a közjegyző szabályszerű kézbesítéséhez kötötték a felmondás hatályosulását.
Ha a szerződés felmondását nem fogadod el, akkor a szabályszerű kézbesítéstől számítottan indíthatsz pert a bíróságon.
A perindításra nyitva álló időd: 30 nap.

Vadsuhanc # 2017.03.30. 07:56

Tisztelt Immaculata!

Sajnos nem találom illetve egyiket sem tartom ideillőnek. Szerződés felmondásáról van szó.
( ráadásul a szerződésben a felmondás érvényesüléséhez az szerepel, hogy kézhezvétel esetén hatályosul a felmondás ).

Immaculata # 2017.03.30. 07:46

A Pp. a nem peres eljárásokat is szabályozza. A végén.

Vadsuhanc # 2017.03.30. 07:36

Tisztelt KBS!

Nem peres eljárásban a szerződés felmondásáról szóló nyilatkozat közjegyző által történt kézbesítése miért váltja ki a Pp-re alapozott kézbesítési vélelmet?

Az előző kérdésemet közjegyzői okiratból másoltam, én sajnos nem értem.

Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.29. 17:33

??
Egyre Batagabb vagy...

Vadsuhanc # 2017.03.29. 16:19

Tisztelt Fórumozók!

Egy szerződés felmondásának közjegyzői okiratban foglalt felmondásával kapcsolatosan a Pp. 1952. évi III. törvény 128. § A perindítás hatályai a keresetnek, illetőleg a viszontkeresetnek (147. §) az ellenféllel való közlésével állanak be.- pontosan mit jelent ?

buda77 # 2017.03.29. 15:56

Tisztelt Szakértők!
7 hónappal ezelőtt regisztráltam egy internetes társkereső portálon és el is utaltam 6 havi tagdíjat. Sajnos a figyelmetlenségem miatt nem tanulmányoztam át az általános szerződési feltételeket, mert eszembe sem jutott, hogy ha külön nem mondom fel a szerződést a lejárat előtt legalább 7 nappal, akkor az automatikusan meghosszabbodik.
Most jöttem rá, hogy pénzt követelnek tőlem egy olyan szolgáltatásért, amit nem kívánok igénybe venni. E-mail-en jeleztem, hogy azonnali hatállyal meg kívánom szüntetni a tagságomat. Azt a választ kaptam, hogy a megszüntetési szándékomat elfogadták, de a fizetési kötelezettségem nem szűnt meg, az ÁSZF alábbi pontjára hivatkozva:
"A tagság rendes felmondási határideje 7 nappal a meghatározott szerződési időszak lejárta előtt ér véget. Minden fizetési kötelezettséggel járó tagságról szóló szerződés, a mindenkori szerződésben meghatározott összeggel és időtartammal automatikusan meghosszabbítódik, amennyiben az ügyfél a felmondási határidőn belül, a szerződés lejárta előtt, a szerződés megszüntetését nem kezdeményezi."
Azt értem, hogy automatikusan meghosszabbodik és a díj előre esedékes, de azt nem, hogy ha én a lejárat után 1 hónappal írásban jelzem a tagságom megszüntetésére irányuló szándékomat és ezt a szándékot elfogadják, akkor miért kellene nekem 5 hónapra tagdíjat fizetnem, amikor arra az időszakra nem kívánok szolgáltatást igénybe venni?
Azóta naponta bombáznak a fenyegető levelekkel, hogy átadják az ügyet egy behajtó cégnek, ha nem rendezem a 6 havi tartozásom.
Mit tudok tenni? Elváltan, 2 kiskorú gyerekkel másra költeném a pénzem...
A válaszleveleimben csak 1 hónapra ismertem el a tartozásom és már a rendkívüli felmondással is próbálkoztam, arra hivatkozva, hogy korlátozták a szolgáltatáshoz való hozzáférésemet, pedig az ÁSZF-ben az szerepel, hogy a szolgáltató egy naptári évben 99%-ban biztosítja a hozzáférést a szolgáltatásához. De ezt sem fogadták el, mondván, hogy ehhez joguk van, mert nem rendeztem a tartozásom. De erre vonatkozólag nem rendelkezik az ÁSZF. Szóval nekik joguk van korlátozni a szolgáltatást, amit nem kívánok igénybe venni, nekem pedig csak kötelességem van, fizetni 6 havi tagdíjat...
Előre is köszönöm a segítséget.

buszgyuri # 2017.03.20. 13:36

Rendben, köszönöm mindenkinek!

Immaculata # 2017.03.20. 13:15

A közöttünk ekkor és ekkor létrejött szerződést meg kívánom szüntetni .... határnappal.

Ha gondolod indokolhatod is, hogy a társaságotok ilyen irányú szolgáltatást nem kíván a továbbiakban nyújtani, vagy gazdasági okokra hivatkozol, megváltozott körülményre, működési feladataitok nem teszik a továbbiakban lehetővé ez irányú kötelezettségeitek teljesítését.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 13:15

Jó, akkor elállhatsz. (Bár pont egy ilyen szolgáltatás jellegű tárgy esetén fogalmilag ki van zárva, ilyenkor az elállás is felmondás.)

buszgyuri # 2017.03.20. 13:07

Hogyan lehet felmondani a vállalkozási szerződést, ha sem a jogszabály nem ad erre alapot, sem a szerződés? A régi Ptk. csak az elállást szabályozza. Milyen paragrafusra lehet hivatkozni? Mennyi a felmondási idő?

Immaculata # 2017.03.20. 12:56

Egyébként a vállalkozási szerződést is fel lehet mondani.)

Egyébként... ha nincs benne garanciális kötelezettség karbantartásra.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 12:43

(Egyébként a vállalkozási szerződést is fel lehet mondani.)

ObudaFan # 2017.03.20. 12:40

Látni kellene a szerződést, de ahogy KBS írta, ez erősen megbízási jellegű szerződésnek tűnik, amit fel lehet mondani. De azért amíg nem konzultáltál olyan ügyvéddel, aki olvasta is a szerződést, nem mondd fel.

buszgyuri # 2017.03.20. 12:21

Immaculata: Nem, csak kertészeti berendezések és kert karbantartása, az eszközök beszerzése nem tőlük történt.
Kovács_Béla_Sándor: De akkor milyen szerződés? Megbízás? Mire lehet hivatkozni?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 12:20

A "karbantartási" egy nevesített szerződésfajta.

Immaculata # 2017.03.20. 12:07

buszgyuri

A szerződésed adásvétellel vegyes karbantartási szerződés?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 12:00

Az tulajdonképpen nem is vállalkozási szerződés. Fel lehet mondani.

buszgyuri # 2017.03.20. 11:56

Üdvözletem! Vállalkozási szerződéssel kapcsolatosan az lenne kérdésem, hogy egy folyamatos, 10 éve tartó vállalkozási szerződést (karbantartás) hogyan lehet felmondani? A szerződésben egy szó sincs a felmondási jogról. Itt a fórumon írta valaki, hogy a vállalkozási szerződésnél nincs jogszabályon alapuló felmondási joga a vállalkozónak, így ha a szerződésben nem térnek erre ki, akkor szerződésen alapuló sincs. OK. De akkor ezt soha az életben nem lehet megszüntetni rendes felmondással? (régi Ptk.) Kérem a segítségeteket. Köszönöm!

Dr.Attika # 2016.07.05. 15:42

Tisztelt potyi73!
Ráutaló magatartással újabb szerződés köttetett. Követelheti a díjat a szolgáltató.

potyi73 # 2016.07.05. 13:47

Tisztelt Jogász Hölgyek/Urak!
Kb. két hónappal korábban felmondtam az internetszolgáltatási szerződésemet, melyet a szolgáltató elfogadott, részemre azóta számlalevelet nem küldött. Azonban azt tapasztaltam, hogy a szolgáltatás továbbra is működik. Mivel ezt a tényt csak két hónap elteltével jeleztem a szolgáltató felé, és a szolgáltatást igénybe vettem, bár nem állunk egymással szerződéses jogviszonyban, követelheti tőlem valamilyen módon a szolgáltatás díját? Illetve milyen mértékű díjat, hiszen a köztünk korábban megkötött előfizetői szerződés felmondással megszűnt. Az abban meghatározott díj pedig kedvezményes volt a szolgáltatás általános díjához képest. Bíróság előtt érvényt tud szerezni a díj behajtására a szolgáltató? Köszönettel várom válaszukat: Péter