Korlátozott gondnokság alatt álló személy jogai


Noaemy # 2021.03.15. 17:35

Kedves Fórumozók!

Az alábbi eset kapcsán szeretném a véleményeteket kikérni:
Adott egy cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alatt álló gondnokolt, akinek a lakóhelye Zala megyében van, a tartózkodási helye pedig Budapesten (egy munkásszállón) található.
A gondnokoltnak a Zala Megyei Kormányhivatallal megbízásban álló hivatásos gondnoka van jelenleg, aki kéri a felmentését arra hivatkozással, hogy a gondnokolt olyan gondnokot szeretne, aki napi szinten segíti ügyei intézésében, és ő a távolság miatt nem tudja teljesíteni a tisztségét.
A gondnokolt a hivatali megkeresésekre nem reagált, a Zalaegerszegi Járási Hivatal pedig nem rendelhet ki számára más megyei kormányhivatallal megbízásban álló hivatásos gondnokot.

Hogy lehetne az esetet megoldani? Milyen további lépések lehetségesek az ügyben?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.13. 12:53

Helyesen idézted a Ptk. 2:20. § (2) bekezdését: a gondnok és a gondnokolt vitájában a gyámhatóság dönt.

De célszerű lenne pert indítani a részleges korlátozás teljes korlátozássá változtatása iránt. Már a keresetben lehet kérni, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel teljesen korlátozó gondnokság alá helyezze az alperest ebben az ügycsoportban.

szabferi # 2019.02.13. 12:35

Esetleg megtudhatnék többet? Pontosan miben téved?
(Ha bemegyek az ügyintézőhöz hogy téved, ő azt mondja nem, és ennyi)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.13. 11:59

A gyámhatósági ügyintéző téved.

szabferi # 2019.02.13. 09:38

Édesanyám (68 éves) 20 éve pszichátriai kezelés alatt áll (idült tudathasadásos skizofrénia), igy 2016 óta jogerőre emelkedett ítéletben cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezték "bentlakásos szociális intézetben történő elhelyezéssel kapcsolatos jognyilatkozatok" területén.

A gondnok az édesapám (74 éves) és a határozatban is szó szerint benne van hogy azért adták meg neki a gondnokságot mert:
"A bíróság szükségesnek tartotta a bentlakásos szociális intizetben történő elhelyezéssel kapcsolatos jognyilatkozatok tekintetében is a korlátozást, mivel előfordulhat hogy hogy az alperes (édesanyám) esetleg olyan helyzetbe kerül, hogy nem lesz képes az állapotának megfelelő döntést hozni" illetve "ügyei vieléhez szükséges belátási képessége tartósan, nagymértékben csökkent".

Sajnos anyám pszichés állapota leromlott, gyakran lefekszik/leül a földre esést imitálva (nem sérül meg, voltunk a pszichátrián is de az orvosok semmit nem tudtak ezzel kezdeni), apám már nem bírja állandóan felemelni - felsegíteni (ő maga többször műtve volt), igy szeretné kérelmezni a nyugdijas otthonban történő elhelyezést, amit viszont anyám nem akar.

A gyámhatósági ügyintéző szerint a bírósági határozat ebből a szempontból semmit nem ér, hiába van benne az ok hogy miért állították ki, anyám hozzájárulása és aláírása nélkül nem lehet szociális intézménybe elhelyezni.

Kérdés: van-e valamilyen lehetősége apámnak kezdeményezni anyám idősek otthonába történő elhelyezését?
A törvény ír olyat hogy "A cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy és gondnoka közti vitában a gyámhatóság dönt" - erre hivatkozva nem lehet eljárást indítani illetve az ügyintézőt jobb belátásra bírni?

Burn Out # 2017.10.09. 19:21

ha meg hivatásos gondnokról van szó, akkor ahhoz a megyei kormányhivatal gyámhatóságához kell fordulnia, amelyik a hivatásos gondnokkal megbízást kötött.

Burn Out # 2017.10.09. 19:19

gyámhatósághoz kell fordulnia. ha elmondása szerint a sérelmére bűncselekményt követtek el, akkor adja elő a történetét és ha vannak bizonyítékai, akkor azt is csatolja.

gyámhatóság jelöl ki új gondnokot.

Arkangyalxx # 2017.10.09. 18:35

üdvözlet!
kérdésem a következő: a kizáro gondnokság alatt álló személy ha elveszti a bízalmát a gondnokában, jelölhet e más személy gondnoknak? és ki dönt ennek az ügyében?Mennyire fogadják el a véleményét ha a gondnoka esetleg még bűncselekményt is elkövetett vele szemben "mert a bolondnak" ugy sem hisznek?
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2017.09.28. 09:58

Ptk. 2019. § (5) A cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy minden olyan ügyben önállóan tehet érvényes jognyilatkozatot, amely nem tartozik abba az ügycsoportba, amelyben cselekvőképességét a bíróság korlátozta.

Ranna # 2017.09.28. 06:22

Tisztelettel köszönöm Ügyvéd Úr a válaszát! Esetleg ezt alá tudom valamilyen hivatkozással támasztani?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.28. 05:41

Ha valóban csak az írt körben van gondnokság alá helyezve, akkor persze.

Ranna # 2017.09.27. 19:42

Jó estét! Kérdésem lenne, hogy az egészségügyi ellátással kapcsolatos jogok gyakorlása vonatkozásában cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezett személy nyújthat e be kormányhivatalnál méltányosságból adható egyszeri segély (MEP-es segély) iránti kérelmet? Illetve rendeletben bárhol tudok e erről olvasni? Előre is nagyon szepen köszönöm!

alfateam # 2017.09.12. 13:47

A gondnok a cselekvőképesség teljes korlátozása esetén vagy azon ügycsoportok tekintetében, amelyekben a bíróság a cselekvőképességet részlegesen korlátozta, a gondnokolt törvényes képviselője. A gondnokolt vagyonának kezelésére akkor jogosult, ha a bíróság az érintett személy cselekvőképességét teljesen vagy a jövedelméről vagy a vagyonáról való rendelkezésben korlátozta

szösz44 # 2017.09.12. 12:55

Tisztelt Mindenki!

Nem tudom jó helyre írtam a problémámat, de hosszas olvasgatások után sem találtam konkrétumot a kérdésemre. A történet pedig a következő:
Nagymamám idősek otthonába került, már nem tudja ellátni magát, demens. Apukám, aki az egyetlen fia volt, meghalt. Én elkötöztem már rég otthonról, anyukám és húgom lakik még együtt. Mamámnak nem elég a nyugdíja az otthonra, és van két ingatlana is amit fenn kell tartani. Anyukámék egészítik ki nem kevés összeggel. Mamám vagyonos, így Húgom elvállalta, a gondnokságot, aminek a tárgyalása még folyik, hogy abból a vagyonból, amije van, ki tudják majd egészíteni az otthont, esetleg az ingatlanok tartását. Az ingatlant, ha kiadják bérbe, annak az árát ki szabja meg? A gyámhatóság, vagy maga a gondnok?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.31. 07:31

Nyilván attól függ, hogy mire terjed ki a gondnokság.

Zsöri # 2017.05.31. 06:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő lenne: részlegesen korlátozó gondnokolt köthet e egyházi esküvőt.
Csak egyházi esküvő esetén - a házastárs örököl e a másik fél után?
A házasságkötéshez kell e gondnoki hozzájárulás?
Köszönettel

lajcsó # 2017.04.20. 17:30

"a házra eső költségeket (biztosítást ,adót , víz, villany , stb. ) az unoka fizeti és rendszeresen tisztán tartja a házat és az udvart"
Ez azért mégsem ingyenes.
Szerintem is a gyámhivatalhoz kell fordulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.20. 17:04

Szerintem nem mulasztott a gondnok. Sőt, épp akkor mulasztana, ha eltűrné a gondnokolt vagyonának ingyenes használatát.

alfateam # 2017.04.20. 13:38

Írásban fordulj a Gyámhatósághoz, ők felügyelik a gondnok munkáját.

SavGyula # 2017.04.20. 13:27

Tisztel szakértő !
Teljesen korlátozó gondnokság alá helyezett személy helyett a gondnok dönthet e a gondnokolt kérését figyelmen kívül hagyva? A gondnokolt bekerült egy szociális otthonba .Azt kérte a gondnokolt , hogy a ház a haláláig ne legyen eladva vagy még tart a megtakarított pénze az ellátásra.Hála istennek még mid a két feltétel fenn áll .És addig megengedte az egyik unokájának ,hogy bent lakjon a házba bérleti díj nélkül . Természetesen a házra eső költségeket (biztosítást ,adót , víz, villany , stb. ) az unoka fizeti és rendszeresen tisztán tartja a házat és az udvart ahogy megbeszélték !Nem kell a gondnokolt gyerekeinek több kilométert eljönni ,hogy a házra felügyeljenek és rendet tartsanak .A gondnok figyelmen kívül hagyta a gondnokolt kérését és szóban felszólította az unokát ,hogy fízessen bérleti díjat , ha nem akkor 30 napon belül költőzzön ki a házból,mert el akarja adni a házat .A(gondnok a gondnokoltnak a fia ) Az( unoka gondnokolt egy másik gyerekének a gyereke .)A fél ház a gondnokolté másik felét a gyerekek örökölték de a gondnokolt a haszonélvező .A kérdésem az hogy a gondnoknak van e a fentiekre jogosultsága ,ha nincs ,mit lehet tenni ? A gondnok nem lépi e túl a hatáskörét ?
.
Tisztelettel és köszönettel várom a válaszát .

elfmage999 # 2017.04.05. 19:53

Biztos indítható, csak ugye nem mindegy ki veszi át az fmh-t, keresetet.

Dr.Attika # 2017.04.05. 17:25

Mivel nem peres ügy. Remélem a kérdező nem hivatásos gondnok. Azok szoktak ennyire tájékozatlanok lenni a gondnoki kötelezettségek, jogok tekintetében.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.05. 17:03

Akkor nem.

Akinorev79 # 2017.04.05. 16:00

Érdeklődni szeretnék, ha vkit részlegesen korlátozó gondnokság alá helyeztek és a gondnoki kirendelő határozatban csak a peres ügyekbe korlátozták, akkor szükséges e a gondnok aláírása a szociális otthon elhelyezési kérelemhez?
Vagy a személy beadhatja a gondnok aláírása nélkül is? Köszönöm.

Nusy # 2017.02.19. 15:30

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, hogy cselekvő képességet korlátozó gondnokság alatt álló személy ellen kiadható e fizetéses meghagyás illetve polgári per indítható e ellene?

Köszönöm