Életjáradék megszüntetése.


Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.16. 18:21

Igen.

Cogito # 2020.04.16. 10:05

Tisztelt Szakértők!

Van egy 2012.évi életjáradéki szerződést megszüntető jogerős ítélet, azzal, hogy a felperes köteles x millió Ft összeget alperesnek megfizetni, és a teljesítésigazolást követően a bíróság intézkedik a felperes tulajdonjogának visszajegyzése iránt. A felperes nem tudta a pénzt visszafizetni, időközben az alperes meghalt. Kérdésem, hogy ilyen esetben a felperes, ha megfizeti az örökösöknek a megjelölt összeget, vagy bírói letébe helyezi a bíróság ennyi idő után is visszaállítja tulajdonjogot, vagy mit lud felperes csinálni 8 év elteltével?
Segítségüket, javaslataikat köszönöm!

korrekt54 # 2018.11.07. 09:11

Életjáradéki szerződés szeretnék kötni az ingatlanjaimra! Van egy lakásom Bp-en a XI.kerületben, és egy lakás-nyaralóm Balatonon. Vagy az egyikre, vagy mindkettőre szeretnék havi összeget kapni. Férjemmel mind a ketten elhagytuk már a 65 évet, de még szeretnénk egy kicsit jobban élni, és ehhez hiányzik a pénzünk. Milyen tanácsot tudnának adni, hol kellene keresni egy megbízható valakit, vagy valakiket, aki havi fix összegért, tulajdonjogot kapna az ingatlanjainkra, a holtig tartó haszonélvezeti jogunk fenntartása mellett.

ragus # 2017.09.15. 14:54

Köszönöm a válaszát,megnyugtatott.
Mindenhová bejelentettem hogy meghalt az apám.
Tehát a felvett pénzt amit a Posta kifizetett csak a Járadék folyósítóval történt egyeztetés után adjam vissza.
Azért is zavaros a posta kérése,mivel telefon útján szólított fel a visszafizetésre,írásban nem hajlandók erre.

alfateam # 2017.09.15. 14:08

Rendőri eljárással fenyegetnek,ha nem fizetem vissza
Tán kiraboltad a postást?! :-)))

Jelentsd be mindenhova a halálesetet, majd a nyugdíjfolyósító és a járadék folyósító eldönti mennyi jár neked és ha túlfizettek felszólítanak fizesd vissza a jogtalanul felvett összeget.
Majd az vidd a postára, :))

ragus # 2017.09.15. 13:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Életjáradék ügyben kérném tanácsát.Édesapám 2017 augusztus 22-én elhunyt.Addig rendszeresen kapott életjáradékot és nyugdíjat,amit együttesen kihozott a postás,ez 28-adika körül szokott lenni.
Most mivel meghalt a postás nem adta oda,de pár nap után kaptam utalványt hogy menjek a postára,ott kifizetik,ha kitöltök postai formanyomtatványt,amiben természetesen belekerült hogy meghalt,és az hogy én vagyok a fia
,akivel egy háztartásban élt évekig.Most telefonáltak a postáról,hogy az életjáradékot jogtalanul vettem fel,és fizessem vissza.Kértem hogy írásban közöljék velem hogy mi alapján kérik a visszafizetést,de ezt nem teszik.
Rendőri eljárással fenyegetnek,ha nem fizetem vissza.
Mi a teendő ez ügyben,ebben kérném sürgős válaszát.

Bea1 # 2015.10.18. 10:57

de hát érdekel.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.18. 08:48

Megint ez a szokásos demagóg hülyeség...

Bea1 # 2015.10.18. 08:33

szerződés biztosítja?

nos, beszélj azzal a 2300 romával, akiknek élő szerződésük VAN, de mégsem kapnak fizetést, amit a szerződésük biztosított.

gyula1234 # 2015.10.17. 18:27

Válaszaikat köszönöm!
A szerződést a nővel kötöttem, neki be van jegyezve a holtig tartó haszonélvezete s tekintve, hogy a férfivel akkor nem állt még élettársi kapcsolatban sem, elvileg semmi joga sem lenne semmire...bár kezdem úgy vélni, hogy a "holtig tartó haszonélvezet" fogalmában az én halálomról lehet szó...
Az extrém kövérséget nem a drámai feszültség fokozása okán említettem, pusztán magyarázandó, hogy miért nem hagyja el szinte sohasem az ingatlant a nő.
A szerződés így szól: "...Tulajdonjog szerző az érintett ingatlan tulajdonjogának átruházása fejében vállalja, hogy Jogosultnak életjáradék jogcímen minden hónapban 10000-Ft-ot megfizet, illetve vállalja, hogy a meglévő épületet bontási engedély alapján elbontja és új lakóházat épít, melyben biztosítja Jogosultnak az élete végéig történő ott lakást..."
Én azt szeretném, ha előbb szerződést bonthatnék, majd rendbe hozhatnám az általuk lelakott részt, s ezután eladhatnám a házat. De ha az ő beleegyezésével és hozzájárulásával együtt adjuk el, és utána elégítem ki anyagi értelemben, az is járható út, csak kérdés, hogy hogyan történne az osztozás, és ehhez kell-e esetleg valamiféle előszerződés, vagy írott megállapodás?
Köszönöm!

Bea1 # 2015.10.17. 17:14

köszönöm.

nem szükségszerű, hogy benne maradjon.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.17. 16:59

Az életjáradéki szerződés lényege, hogy a jogosult havonta meghatározott pénzösszeget kap. Nem szükségszerű, hogy benne maradhat az átruházott ingatlanban. Ha mégis így egyeznek meg, azt maga a szerződés biztosítja. A telekkönyvbe meg elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Bea1 # 2015.10.17. 16:27

aha, a nő extrém kövér!!. hm... igen, erre nem gondoltam.

köszi :-)

Bea1 # 2015.10.17. 16:04

azok a betűk! mindíg összezavarnak!

Bori Bori # 2015.10.17. 15:48

:D

Bea1 # 2015.10.17. 15:36

te magad írtad, hogy erre én nem vagyok képes.

Bea1 # 2015.10.17. 14:52

ami eredetileg az övé volt?

Bea1 # 2015.10.17. 14:51

hogyhogy? akkor mi biztosítja, hogy ott lakjon az ingatlanban?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.17. 14:47

Nem kap haszonélvezetet a járadékos.

Bea1 # 2015.10.17. 11:21

elnézést

melyik része?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.17. 10:29

Bea, ez nem igaz.

Bea1 # 2015.10.17. 09:50

életjáradéknál a szerződés megkötése után a nevedre kerül az ingatlan, a másik szerződő pedig haszonélvezetet kap, ergo haláláig azt csinál az ingatlanon, amit akar.

az életjáradék pénz formájú támogatást jelent, nem tudom mennyire tartozik bele egy ingatlan elbontása, és egy másik újjáépítése.

a férfinek most akkor van tulajdonjoga az érintett ingatlanon?

ObudaFan # 2015.10.17. 09:29

Lehet kérni a bíróságtól a szerződés megszüntetését, de hogy az elszámolás itt milyen lesz, annak a megítéléséhez részleteiben kellene ismerni a szerződést.

gyula1234 # 2015.10.15. 13:57

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Történt, hogy életjáradéki szerződést kötöttem anyai nagynénémmel( továbbiakban: A NŐ ), mely szerződés tartalmazta az ingatlan akkori értékét, és az abból reálisan számított havi esedékességű pénzbeli kötelezettségemet, mely 10000 Ft összegben manifesztálódott, továbbá vállaltam a szerződésben, hogy az amúgy lebontásra ítélt lakóházat állagára és korára való tekintettel a földdel teszem egyenlővé, s hamvaiból egy új, modern lakóépületet hozok létre, melyben A NŐ élete végéig jogosult lakni. Az építkezés során halott nagyanyám épp akkor megüresedett aprócska házába költöztettük, és az építkezés teljes ideje alatt fizettük rezsiköltségeinek 2/3-át kettő éven át. Akkorra már megjelent életében a férfi, nevezzük A FÉRFINEK. Mint kiderült, nagybátyám -ki örökösödés útján az aprócska ház 1/1 arányú tulajdonosává vált- elbeszélése alapján az 1/3 rezsiköltség rá hárult, be nem fizetett hátralék címen.
A NŐ extrém kövér és nem hagyja el a házat, élete során soha nem volt képes eltartani magát, mert nyakló nélkül evett és eszetlen dolgokra költötte kevés pénzét, rezsijét nagyanyám finanszírozta, akit a fent említett nagybátyám pénzelt.
Mivel építési kölcsönt úgy kaptunk, hogy magunknak építünk, nem lehetett ikerházat építeni, egy lakásnak kellett látszania. A tervezés úgy történt, hogy egy bejárattal, de két lakássá alakítható helység elrendezéssel valósuljon meg az építmény . Egy a villanyóra, egy a vízóra.
Életvitelük miatt, mely a hangos ostobaság és mosdatlanság negédes elegye, kényszerültünk olyan átalakításra, mely lehetővé tette a külön bejárat lehetőségét.
Az első két immáron együtt töltött évben semmit sem fizettek, és elegünk lett, kértük, járuljanak hozzáa rezsiköltségekhez. Teljesen felháborodott A NŐ, mondván: ő adta a telket!
Ekkor világossá vált, hogy gyakorlatilag nincs agya, mert a 4 millióra értékelt telken álló 200 éves, félig beszakadt nádtetejű, elrepedt falú, lakhatatlanná nyilvánított, csak villannyal rendelkező parasztház emlékét rendkívüli módon túlbecsüli.
A ház egyébként tulajdonába úgy került, hogy valamikori férje nagyszülei építették, azoktól két lépcsőben megörököltetett, majd halott férjének testvérei jussukat követelve kirakták volna, de fentebb elsőként említett nagybátyám kifizette a jogos örökösöket, és tulajdonossá tette a NŐT.
A NŐ és a FÉRFI családi nyomásra 6 évvel ezelőtt átvállalta a villanyszámlák fizetését. Havi 13000 Ft volt a befizetni való, ennyi jutott kettejüknek rezsiköltség gyanánt.
Az általuk elsőként finanszírozott év elszámolási időszakában 170000 Ft-os villany többletköltséget voltam kénytelen egyösszegben kifizetni. A következő év elszámolása még 90000 Ft volt, azóta havi lebontásban 30000Ft a villanyszámlánk, és az éves elszámolás során is keletkezik ugyanennyi. Az elmúlt nyolc évben átlagban évenként fizetek ki különböző összegeket nem fizetés, késedelmes fizetés okán helyettük.
A FÉRFI több alkalommal rendőrt hívott különböző okokból, egy ízben megrágalmazott, hogy megfenyegettem. A rendőr jegyzőkönyvbe vette, hogy csak azt kértem, fizessen amiért ingyen lakik nálam (akkoriban taxival járt haza és "a házvezetőnőm"- ként emlegette agyatlan nénémet a városban... a FÉRFI azzal érvelt, hogy ő a Nővel van jogviszonyban, nem velem, és nem fizet. Rendőrt hívnak ha fáznak, ha elmegy a villany, stb...
Az általuk használt lakrész nagyobb, mint a parasztházban volt,és plusz fürdőszobával is rendelkezik, ám ők folyamatosan azzal rágalmaznak, hogy kicsi és szándékosan rosszul építettem meg.
Az építési kölcsönt folyósító bankkal kötött szerződés mindannyiunkat kötelez az állagmegóvásra, ám ők ennek nem tesznek eleget. Kereken tíz éve nem fürödtek, mert eldugult a zuhanyzó és ők nem hajlandók tisztítani. Beköltözésük első hetében kinyírták a wc öblítőtartályt, azóta vödörrel öblítik a wc-t, de szigorúan meleg vízzel. A használt toalettpapírt zsákba gyűjtve tárolják, mert érvelésük szerint eldugul tőle a wc. A falakat és a mennyezet egy részét vastag penészréteg fedi el. Minden bútort és berendezési tárgyat mi vásároltunk és ők tönkretették, ablakaikat nem lehet kinyitni, mert berohadtak, mérhetetlenül büdösek, minden éjjel ordítoznak, és kacsát használnak három méterre a wc-től. Természetesen a sor végtelen, e néhány "apróságot" azért írtam le, hogy láttassam a viszonyt, mely ezidőre tarthatatlanná vált.
Egy 3900000 Ft-ra becsült lakóingatlan helyére teremtettem egy 20-25000000 Ft értékű ingatlant. 2003 óta fizetem az eredeti 10000 Ft sokszorosát a Nőnek és eltűröm egy vadidegen jelenlétét, aki folyamatosan félelmet kelt kiskorú gyermekeimben, a NŐ minden pénzét elkölti, a szomszédoktól és járókelőktől kéreget, és nem mellékesen egy undorító ember, aki a szobában is köpköd.
Kérdésem: van e bármilyen jogi lehetőségem, arra, hogy úgy szabaduljak meg tőlük, hogy ne veszítsem el húsz évi munkám eredményét, vagy annak legalább egy részét?
Köszönettel: Gyula

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.04. 13:14

A tartási és életjáradéki szerződésben mindig jelen van a szerencseelem, ezért az értékaránytalanság, mint érvénytelenségi ok az ilyen szerződésekkel szemben fel sem vethető.