Fogyasztóvédelem - termékcsere vagy pénzvisszafizetés


wers # 2019.03.07. 06:44

Én ezt elhiszem, de nekem a HP szerviz azt mondta anno, hogy csak ők szervizelnek. Az Euronocs át sem vette a meghalt gépemet.

gabo91 # 2019.03.07. 06:38

József köszönöm a segítséget!
Wers: elméletileg HP szerződött partnerszervíz ők is. "HP (Hewlett Packard) laptop garancia
Garanciális szervizek (EliteBook, ProBook):
Aloha Informatika Kft. (Budapest) és szerződött partnerei országosan, így pl. Laptopszalon Kft. szervizei. Hozd be hozzánk meghibásodott HP ProBook, vagy EliteBook készüléked és mi gondoskodunk annak javításáról!"

http://www.laptopszalon.hu/…a_feltetelek

wers # 2019.03.07. 06:01

másnap felhívtak hogy el kell küldeniük HP szervízbe javításra, ez kb 1 hét.

HOPPSZA!

A HP futárral az ügyfélhez/használóhoz megy, és viszi a saját szervizbe. A kereskedő tőlem át sem vette, megadták HP szerviz telefonszámát, és háztól házig szervizelnek.

Itt valami nem kerek.

drbjozsef # 2019.03.07. 05:37

Járható.

Hivatkozz a Ptk. 6:159§ és 6:160§-ra, különös tekintettel a 6:159§(4) bekezdésére.

gabo91 # 2019.03.06. 21:25

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni az alábbi esettel kapcsolatban:
Országos laptop szaküzletben vásároltam egy laptopot 2017.02.20-án amire összesen 5év garanciát kaptam (1 év törvényi +2 év gyártói +2év bolti) aminek a feltétele hogy évente el kell vinni kötelező szervízre a készüléket.
Idén február 4-én ismét beadtam, és jeleztem hogy a ventillátornak furcsa hangja van, másnap felhívtak hogy el kell küldeniük HP szervízbe javításra, ez kb 1 hét.
Eltelt egy hónap, folyamatos igérgetések mennek csak, ma közölték hogy áprilisban fog csak megérkezni az alkatrész... tehát alsó hangon még 1 hónap

A gépre szükségem lenne, mit tudok tenni, mit javasoltok?
Írásban szeretnék egy panaszt benyújtani emailben és postán is (ajánlott tértiv levél) "mivel eltelt 30 nap, ha nem kapom kézhez 8 napon bellűl a javított készüléket, vagy egy újat helyette akkor elállok és kérem vissza a vételárat"
Ez járható út így?

Köszönöm szépen előre is.

wers # 2019.03.04. 10:45

Valami azt súgja nekem, hogy javítás nem lesz lehetséges, mert nem elromlott, hanem hamis.

drbjozsef # 2019.03.04. 10:42

szbibi,

A részletek nélkül : az egészen biztos, hogy levásárlásra nem kötelezhetnek. Ilyen egyszerűen nincs a törvényben.

Kijavítják, kicserélik, vagy visszafizetik az árát.

Ptk 6:159§ - 6:167§.

Javítsák meg, vagy cseréljék ki egy ugyanolyanra, vagy elállsz a szerződéstől. Minden mást elfogadhatsz, ha akarsz, a levásárlást is, de nem kötelezhetnek másra.

szbibi # 2019.03.04. 09:46

Sziasztok!
Leírnám rövid történetem és segítséget szeretnék kérni.
Párom tavaly szeptemberbe vett egy eljegyzési gyűrűt amit ugyebár meg is kaptam.
Majd decemberbe elkezdett KOPNI a FEHÉRARANYNAK mondott gyűrűm (hogyan kophat le egy fehérarany gyűrű sáraga színűre?)
Vissza vittük közösen majd 3 hét várakozás után kaptuk a hírt hogy le kell vásárolni a gyűrű árát mert "javítás" után a kő is kiesett belőle.
Kérdésem a következő lenne, hogyan lehetne vissza kapni a pénzt, mert sajnos ez az opció semmi esetre sem áll fent részükről?!
Kizárt dolog hogy olyan helyen kapjam meg a menyasszonyi gyűrűm ahonnan már egyszer átvertek.
Mondanom se kell hogy életem legszebb napjának emlékét vették el tőlem :(

Nagyon szépen szépen köszönöm a választ!
Üdv B

drbjozsef # 2019.03.01. 15:02

Versenyző1,

Ptk. 6:157. § [Hibás teljesítés]
(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek.

Ismerni kellene a futóverseny ÁSZF-jét, apróbetűjét, bármit, amit a nevezéssel elfogadtál.
Ha abban nincs benne a változtatás ilyen lehetősége, akkor visszajár a nevezési díjad.

Szólítsd fel őket tértivevényes levélben, hogy a szerződés nem teljesítés miatt (mondom, HA meggyőződtél róla, hogy neked van igazad) elállsz tőle, kéred vissza a nevezési díjat, utalják vissza a részedre 8 munkanapon belül.

Ha nem teszik meg, elmehetsz egy közjegyzőhöz, és kibocsáttathatsz egy fizetési meghagyást a szervezők ellen.

drbjozsef # 2019.03.01. 14:59

dannyONE,

Ptk. 6:159. § [Kellékszavatossági jogok]
(1) Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik.
(2) Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint

  1. kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek - másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva - aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet; vagy
  2. az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti, a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, vagy a szerződéstől elállhat, ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a (4) bekezdés szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.

(3) Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
(4) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Vidd be, hogy vagy javítsák meg, vagy cseréljék ki, vagy adják vissza a pénzedet. Ha nem, kérd a vásárlók könyvét, írd le az esetet.
Fordulhatsz a fogyasztóvédelmi hatósághoz, békéltető testülethez, vagy végső esetben bírósághoz.

dannyONE # 2019.03.01. 09:25

Sziasztok!
A következő eset történt...Tegnapi napon vásároltam egy elektromos cigarettát , egy nemzeti dohányboltban , 11.000.- Ft-ért. Az eladó mielőtt átadta volna a készüléket , kibontotta , és kipróbálta. Bekapcsolni nem tudta , de töltőre rakta , és megnyugtatott , hogy világít , tehát biztos jó , csak le van merülve , nem volt megnyugtató , de kérdésemre , hogy ha mégse működne , blokkal vossza tudom e hozni , a válasz : természetesen! Gondoltam így nagy rizikót nem vállalok , maximum kicserélik ha mégsem jó. Hazaérve töltöttem , valóban világít töltés megkezdésekor egy percig majd elalszik a fény , de hiába volt több órán át töltőn , változatlanul nem kapcsolt be , nem működött. Visszavittem a dohányboltba , ahol csere készüléket nem tudtak adni , a pénz visszafizetését pedig megtagadták , mondván majd ha lesz ilyen készülékük cserélik , adjam meg a számom és hívnak. Kérdésem , hogy jogosan tagadták e meg a pénzvisszafizetést?

Versenyző1 # 2019.02.08. 14:00

Üdvözlöm! Szolgáltatás meghiúsulásával kapcsolatban érdeklődnék. Neveztem egy futóversenyre, előre kifizettem a nevezési díjat. A szervező áttette a versenyt egy másik időpontra, ami nekem nem megfelelő. A nevezési díjat nem akarja visszafizetni, azt akarja, hogy egy ő általa rendezett másik sporteseményen vegyek részt. A szabályzatukban ez van: "A már kiküldött díjbekérők alapján befizetett nevezési díjakat nem utaljuk vissza, amennyiben meggondolja magát a Nevező, hanem átírjuk más - általa kiválasztott - futamra, de kizárólag a versenynap előtt 30 napig, " - itt ugye nem erről van szó. Valamint: "A futam, versenykiírás változtatásának jogát fenntartjuk az időjárási viszonyok változása, illetve egyéb vis maior esetek miatt." Erről sincs szó, azért tették át az időpontot, mert ütközik egy másik versennyel...
Kérem segítsenek, milyen jogszabályra hivatkozhatok, hogy visszaköveteljem a nevezési díjat? A neten sajnos nem találtam sem fogyasztóvédelmi témában ilyesmit, sem máshol.
Nagyon köszönöm!
Versenyző

Gege__ # 2019.01.31. 16:17

Sziasztok!

Pontosan egy hete érkezett meg a Samsung Galaxy S9-em, és épp a mai napon vezetés közben kiesett a készülék a telefonos tartóból, nem esett nagyot, viszont a bal oldalon az edge része bepókhálósodott még annak ellenére is, hogy üvegfólia volt rajta. :(

A készülékre kötöttem biztosítást, mégpedig ilyet Prémium Garancia Baleset

A választott biztosítási időszakon belül szervizszolgáltatást nyújt a termék baleseti eredetű meghibásodása vagy sérülése esetén (legyen az törés, stb.) a biztosítási feltételekben meghatározottak szerint.

Viszont a szerződés létrejöttekor kapott e-mailben meg van határozva, hogy mire nem jár ez a baleset garancia, mondjuk ahogy elolvastam jóformán semmire sem...
Mellékelek 2 db képet arról amit kaptam szerződéskötéskor az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt-től.

https://prohardver.hu/…_bizti_1.jpg
https://prohardver.hu/…_bizti_2.jpg

Namármost, a 2. kép alján szerepel olyan, hogy...

Mi a teendő, ha meghibásodik a termék?

Amennyiben a gyári garancia / jótállás még érvényes a termékre, úgy keresse fel a gyártó által ajánlott márkaszervizt.
Amennyiben a gyári garancia / jótállás már nem érvényes, illetve baleseti meghibásodás esetén:

1. A meghibásodást követő 2 munkanapon belül, kérjük jelentse be a kárt

... természetesen van rajta gyári garancia, mivel 1 hetes a készülék, egyébként notebook.hu-s termék.

A fentiek tudomásulvétele szerint, szerintetek mit lehetne csinálni ebben a helyzetben?
Az bosszant tényleg, hogy egyáltalán nem esett nagyot, és lényegében túlzottan kemény helyre sem, csak gondolom pont rossz helyen kapta az edge rész..

Válaszaitokat előre is köszönöm!

cs.szabina13 # 2019.01.31. 10:06

kedves Fórumozók!

A párom egy oldalról rendelt korábban fülhallgatót amit kb kétszer cseréltek ki viszont hónapokig tartott mindegyik csere többször hivta, írt nekik mire küldtek másikat.A végén adtak neki kedvezményt így vásárolt egy drágábbat 35000 Ft-ért remélve , hogy azzal nem lesznek ilyen problémák.3 hónapja vásárolta a vezetéke megtört a bal oldala nem szólt.Nem akart az újabb cserére várni megint hónapokat inkább vett egy másik vezetéket 12000ft-ért ami eleve hibás volt csak annak a jobb oldala nem szólt. így írt nekik visszaküldte és mondták hogy kap egy másikat.Most megkapta azt ami eleve rosszat ő elküldött és nem jó a bal oldala ugyanúgy ami a papiron javítottként szerepel viszont amikor felhivta őket azt mondták hogy újat kapott. eddig ott tartunk a 3 hónapos fülhallgatónál hogy rá lett költve először 35000 Ft utána 12000 Ft a kábelre 2x1500Ft a postázási költség és 1000 ft szállítási díj de a fülhallgatót még mindig nem lehet használni rendesen.Az érdekelne , hogy valami lehetőség lenne e pénz visszafizetésre?

drbjozsef # 2019.01.29. 09:48

(de azt is megértem, ha a kérdező bizalma megrendült volna a kereskedőben és a márkában is, így minden további nélkül elállna a szerződéstől. Négy hónap után jogosan.)

drbjozsef # 2019.01.29. 09:47

Augusztus óta szerelgetik. Nem úgy néznek ki, mint akik nagyon megoldást szeretnének találni a kedves vásárló problémájára.

De egyébként igazad van : a levelet azzal kell kezdeni, hogy 8 napon belül kicserélik egy hibátlan termékre, vagy visszautalják a vételárat.

gerbera317 # 2019.01.29. 08:48

Ha az árucikk nem típushibás, hanem csak te fogtál ki egy hibás példányt, akkor inkább cserére kell törekedni. Ez jobb az eladónak is, meg neked is, hiszen azt kapod, amire számítottál.
Ott rontottad el, hogy a szervizzel tartod a kapcsolatot, holott a második sikertelen javítást követően már az eladótól kellett volna követelni a megoldást. A többit megkaptad drbjozseftől.

drbjozsef # 2019.01.29. 06:12

Paci27,

Ptk.
6:159. § [Kellékszavatossági jogok]
(1) Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik.
(2) Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint

  1. kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek - másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva - aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet; vagy
  2. az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti, a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, vagy a szerződéstől elállhat, ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a (4) bekezdés szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.

(3) Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
(4) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

6:160. § [Áttérés más kellékszavatossági jogra]

A jogosult a választott kellékszavatossági jogáról másikra térhet át. Az áttéréssel okozott költséget köteles a kötelezettnek megfizetni, kivéve, ha az áttérésre a kötelezett adott okot, vagy az áttérés egyébként indokolt volt.

Írsz az eladónak (nem a szervíznek) egy tértis levelet, amiben leírod dátum szerint a kálváriádat, a költségeidet, kiesett munkabéredet, bemásolod a fentit, és közlöd, hogy elállsz a szerződéstől a fentiek alapján, kéred, hogy kézhezvételtől számított 8 napon belül utalják vissza a vételárat (esetleg a költségeidet is) megadott számlaszámra, a termékkel csináljanak amit akarnak. Ha ez nem történik meg, akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz, békéltető testülethez, végső esetben bírósághoz fordulsz.

Aztán legvárod mit válaszolnak, megérkezik-e a pénzed időben.

Ha nem, első körben megkeresheted a békéltető testületet, vagy elballghatsz egy közjegyzőhöz, és egy fizetési meghagyást bocsáttathatsz ki az eladó ellen. Ha ellent mond neki, akkor neked kell bíróságon pert indítanod, ha nem mond ellen, akkor végrehajtható lesz az összeg.

Paci27 # 2019.01.28. 22:18

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Augusztus legvégén vásároltunk egy AEG típusú sütőt. Már az első használatnál fura hangot adott bizonyos programnál. Ki is hívtuk a szerelőt, aki azt mondta biztos csapágyas a hűtőventilátor és cserélni kell (akkor követtük el a hibát hogy nem álltunk el, mert még benne voltunk a 3 napban :(). Gondoltuk semmi gond egy apró javítás.

Megjött az alkatrész és be is szerelték. Aztán mikor újra azt a programot használtuk volna, akkor a gép már nem adott fura hangot hanem túlmelegedett és biztonsági leoldást csinált.

Újabb szerelő, akkor már külső szerelést mondtak. Még mindig megvolt a bizodalmunk. Visszahozták (5x kellett miatta otthon lennem) és mondták már jó. Lévén hogy karácsony előtt voltunk bennem volt a kisördög és kipróbáltam hogy tényleg jó-e. Persze nem volt jó. Írtam aznap az ügyfélszolgálatnak (dec. 19) kértem cseréljék az ünnepekre való tekintettel, plusz valami meg is sülhetett benne. Másnap telefonon is próbálkoztam, ott január elejére ígértek kiszállást. Kijött a szervizes, mondta alkatrész kell. 3 hétre rá jött ki újra. 7x voltam otthon miatta. Rossz alkatrészt kapott, meg most hogy szétszedte látja hogy van ami megolvadt benne (ennyit a hővédelemről). Tőle is kértem a cserét mert látszik hogy nem kicsi gondja van a készüléknek. Olyat nem lehet és majd javítják. Azt ígérte a héten elviszik javítani. Persze nem vitték. Ma már elszakadt a cérnám és kiosztottam az ügyfélszolgálatukat, főleg mert a decemberi levelemre január 21én válaszoltak. Ezzel csak azt értem el, hogy holnap elviszik, de még mindig csak javítani. Sajnos már nem hiszek bennük. Nem hiszem el hogy egy súlyosan károsodott készüléket, amivel kezdetek óta baj van miért nem lehet cserélni.

A kérdésem az lenne ha tudtok segíteni, hogyan tudom a készüléket cseréltetni, vagy visszakapni a pénzem. Sajnos a szerviz egyáltalán nem partner ebben.

Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2019.01.17. 18:09

Küldhetsz nekik egy dörgedelmes levelet, hogy 8 napjuk van visszautalni a kétszer felvett összeget, különben közjegyzőhöz és vagy bírósághoz fordulsz, és a költségeiddel együtt hajtatod be a jogosan járó összeget.

Természetesen ajánlva, tértivevényesen.

Aztán ha nem fizetnének a tértivevény visszajövetelétől számított 8 napon belül sem, elballagsz egy közjegyzőhöz, és kérsz egy Fizetési Meghagyás kibocsátását tőle. A követelt összeghez csapd hozzá a közjegyző díját is, eleve arra bocsássa ki az FMH-t.

Aztán ha arra se fizet, mehet a végrehajtás (szintén az ő költségére), vagy a per (ha ellentmond, és nem ismeri el a követelésedet).

Balint088 # 2019.01.17. 16:11

Sziasztok.

Segítségeteket szeretném kerni penzvisszafizetessel kapcsolatban. A rendelt termeket utalással kifizettem, majd a futárnak is ki kellett. Írtam az árusítónak a kétszeri fizetésről. Visszairt, hogy visszautalják az összeget. Ez december elején történt. Januárban a levelekre sem válaszoltak. Előtte még csak csak jöttek valami kifogással. Mit tudok ilyenkor tenni? Előre is köszönőn. Udv, Balint

vierzo # 2019.01.17. 15:20

Sziasztok!

Csak vissza jöttem megköszönni drbjozsefnek a segítséget, megírtam amit tanácsoltál az emagnak, a nyomaték kedvéért, az online vitarendezési testületnél is elindítottam az ügyet, és emailen már kaptam egy ígéretet az emagtól, hogy visszakapom a termék árát . Majd ha a DPD futár vissza szállítja a csomagot hozzájuk. Ami persze valahogy nem akar megtörténni (dec 11-től van a csomag a DPD nél, mint kiderült, rossz címmel adták fel a csomagot, már kaptam a DPD-től is ígéretet, hogy visszaviszik a feladónak). Na mindegy, remélem, hogy előbb utóbb azért visszakapom a telefon árát. (abban már csak reménykedem, hogy a telefonban maradt sim kártyát is).

Köszönöm az itt kapott segítséget :)

kicsigini # 2019.01.17. 09:48

A csomagolásról nem volt szó, csak az, hogy eltört a képkeret ( 5200 Ft ), meg amit leírtam. És mindezt meglehetősen ordenáré stílusban adta elő, nem intelligens ember módjára, normálisan megbeszélve. Így jártam. Visszautalom, aztán lépjünk tovább, hiába tudom, hogy valami sántít az ügyében. Ekkora összeg miatt nem akarok bíróságra járni. Köszönöm a segítségét.

drbjozsef # 2019.01.17. 09:37

Nem tudom mi lehet ennek a száma, de az eladó felelőssége közel sem az átvételig tart.
Kellékszavatosság, termékszavatosság, jótállás?
Még évekkel a vásárlás után is felelősséggel tartozik/tartozhat az eladó a termékért természetesen.

Esetedben, ha biztos volnék az igazamban, megkeresném a MOL átvételi pontot, hogy mi történt pontosan, hátha tudnak segíteni, volt-e egyáltalán ilyen eset, hogy kibontotta ott a csomagot előttük valaki, és problémázott.

Sértetlen csomagolás esetén a terméknek is sértetlennek kellene lennie - ha nem, akkor nem a szállításkor sérült meg, hanem előtte.

kicsigini # 2019.01.17. 09:30

Köszönöm a választ drbjozsef. Szerintem is sántít a történet, főleg, hogy tudom, milyen alaposan volt becsomagolva a keret. Szeretnék még egy információt kérni, ha lehetséges. Egyszer olvastam egy kormányrendeletet vagy törvényt, ahol le van írva, hogy az eladó felelőssége az átvételig terjed, onnan a vevőé. Mi ennek a rendeletnek a száma, ugyanis nem találom. Előre is köszönöm.