Kártérítés


Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.20. 13:01

Az ár közös megegyezés eredménye. Ha nem sikerül megegyezni, akkor az önkormányzat elindítja a kisajátítási eljárást. Abban szakértő fogja megállapítani az ingatlan forgalmi értékét. Ott is lehetőség van fellebbezni a II.f-ra, majd azután bírósághoz lehet fordulni.

elkeseredett # 2014.04.20. 06:29

Kedves szakértők!
adott egy területem, ami jelenleg legelő. Kárpótlással vettem pénzbeketetés céljból, gyermekeimnek indulásnak...
Az önkormánynak szüksége lenne rá, egyezkedni akarnak, mert utat akarnak rajta építeni. Az egész területemre szükségük van.
Berendeltek megbeszélésre.
OK eladom. Ki szabja meg az árat? Van-e jelentősége annak, hogy hol van, hogy mekkora és hogy ha nem épülne rajta út akkor mi lenne az értéke? Mihez kell igazoldnom? Nekik kell hozzám, vagy köteles vagyok eladni netán még az árat is az Önkormányzat mondhatja meg?
Köszönöm ha válaszolnak

gerbera317 # 2014.04.16. 18:53

Kimész a kertbe, hagyod, hogy támadjon a kutya, utána pedig a vagyonából is kiperled a gazdáját.

zsolesz00 # 2014.04.16. 17:55

Üdvözlöm Kovács Béla Sándor. Az a baj hogy osztatlan közös a kert

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.16. 17:48

Azt nemigen. Birtokvédelmet kérhetsz.

zsolesz00 # 2014.04.16. 17:41

Üdvözlök mindenkit.
Egy olyan kérdésem lenne , hogy albérletben lakunk a párommal ás a 18 hónapos kisfiunkal. A szomszédba hoztak egy kutyát amiröl írásos beleeggyezés nem született se tölünk se föbérlőtöl. Osztott köös udvar van amit mi sajnos a kutya miatt nem tudunk használni mivel támad minket. Olyan kérdésem lenne hogy kártérítést kérhetek e tölük emiatt.A válaszokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Zsolt

ObudaFan # 2014.04.02. 20:25

Lassan el kellene indítani a pert, mert az igény elévül 3 év alatt.

Mitch9821 # 2014.04.02. 15:37

Köszönöm a választ! Sajnos a volt(azóta megszűnt a munkaviszony) munkáltatómmal is próbálkoztam, mindent elutasítanak, pedig olvastam itt a fórumokon, hogy a munkáltató felelőssége objektív lenne elvileg. A munkabaleseti jegyzőkönyvben is szerepel, hogy a balesetet a másik cég munkavállalója okozta, azért a munkáltatót felelősség nem terheli. Gondoltam ezek után talán nagyobb esély lett volna az okozó biztosítójától kihúzni valamennyit.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.02. 09:27

A saját munkáltatódtól követelhetsz kártérítést.

Mitch9821 # 2014.04.01. 15:33

Tisztelt Fórumozók!

Több mint két évvel ezelőtt munkahelyi balesetet szenvedtem, amikor a cég telephelyén egy másik cég alkalmazásában álló munkavállalló balesetet okozott nekem, eltört a lábam. A munkabaleseti jegyzőkönyv tartalmazza, hogy a baleset a másik fél hibájából történt. Benyújtottam kártérítési igényemet az okozó munkáltatójához, miután a cégnek van munkáltatói felelősségbiztosítása, ők továbbküldték azt a biztosítónak és közölték, hogy innentől a biztosítóval levelezgessünk. A biztosító nyilvántartásba is vette az ügyet, elkezdett iratokat bekérni, majd kb. fél évig nem történt semmi, ezt követően pedig közölte, hogy nem fizetnek semmit, tekintve, hogy én nem az ő cégük (biztosítottjuk) alkalmazásában álltam, az én irányomba az okozó cég felelőssége nem objektív, a kár rendezéséhez a „biztosítottjuk felelősségelismerő nyilatkozata” szükséges. A probléma azonban az, hogy eközben a felelős munkáltatóját felszámolták, amiről utólag értesültünk, a biztosító nem szólt róla, így sem maga a cég, sem a felszámolója nem tudott ilyen nyilatkozatot tenni, amire egyébként nem is értem miért van szükség, mert a munkabaleseti jegyzőkönyv egyértelműen tartalmazza a munkavállalójuk felelősségét. Abban kérném a segítségüket, hogy mit lehet tenni ilyen esetben, hogy a jogos igényemhez hozzájussak? Lehet-e esetleg még a biztosítóval szemben valamire hivatkozva fellépni? Talán, ha nem húzták volna az időt, a céget nem számolják fel.

Segítségüket köszönöm!

ObudaFan # 2014.02.07. 11:49

A munkavállaló a munkáltatója felé tartozik fegyelmi és kártérítési felelősséggel.

Sherlock # 2014.02.07. 10:48

Ez kicsit túl demagóg ahhoz, hogy komolyan lehessen venni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.07. 07:31

Nincs jelentősége a kérdésnek, mert a közigazgatási jogkörben okozott kárt is a hatóság (ahogy a kérdező írja "az állam") fizeti meg, nem a munkavállalója.

ObudaFan # 2014.02.06. 21:33

És a tényállást sem igazán írtad le.

ObudaFan # 2012.02.21. 14:09

Nincs mit. Tegezhetsz.

ObudaFan # 2012.02.21. 12:07
  1. Sikeres lehet.
  2. Az illeték 6% (mivel fmh-val indul, 3+3%). Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Szakértői díj is felmerülhet a perben, az már húzósabb lehet.
  3. Illetéket, szakértői díjat a pervesztes viseli. A pervesztes fizet továbbá ügyvédi munkadíjra tekintettel is a pernyertesnek, de általában nem annyit, amennyi a tényleges díj volt.
  4. Egy perben.
nap50 # 2012.02.19. 18:15

Több mint 1 millát buktam a liznig kifizetésén. 8 hétig nem hagyhattam el nagyon a lakást. Sok mindenről lemaradtam, ha 500e az már káronszerzés lenne akkor csodálkoznék. Ezt nem fizeti a biztositó.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.19. 09:01

Alapból adómentes - viszont a káron nyerés tilos.

nap50 # 2012.02.19. 06:39

Gépkocsimat totálkárra törték, nekem törésem keletkezett, nem maradandó.
Közvetitői eljárást elutasitotta az ügyészség.
A károkozó hajlandó fizetni nekem 500e ft-ot.
Kérdés, hogy mi legyen a megállapodásban, hogy ne legyen adóköteles, és a kötelező biztositó( még nem fizetett, csak a cascom) se akarja ezt az összeget betudni a kártalanitásomba.
Köszönöm a tanácsokat.

Altair # 2011.12.13. 17:00

Tisztelt Tanácsadó!

Egy ismert szupermarket-hálózat egyik boltjában hozzátartozóm vásárolt, majd kifelé jövet az automata ajtó összecsukódott közte és a bevásárlókocsi között. Az ajtó hanyatt lökte, aminek következtében combnyaktörést szenvedett, műtéti beavatkozás történt, de az orvosok szerint még fél évig nem lehet kizárni az esetleges szövődményeket. A bolt elismerte a felelősséget, kérik, hogy a kártérítési igényünket nyújtsuk be.A kérdésem a következő: tekintettel arra, hogy nem prediktálható a gyógyulás teljes időtartama, sem az, hogy nem lesz-e maradandó károsodása hozzátartozómnak, valamint a bizonytalan idejű gyógykezelés során milyen és mennyi költség merül fel a balesettel összefüggésben, lehet-e egy állandó összegű havi életjáradék megfizetését kérni a szupermarket-hálózattól? (Hozzátartozóm 78 éves, de a baleset bekövetkeztéig aktívan élt, autót vezetett hosszabb távon is, stb. - ezeket valószínűleg véglegesen elveszítette).

Köszönettel,
Altair

lolit@ # 2011.12.08. 13:07

Bolondmelós, ObudaFan köszönöm a választ!

Írtam közben a Gazdasági Versenyhivatalnak, ők a Magyar Energia Hivatalhoz irányítottak, ott is jeleztem a dolgot.

Most pedig szépen keresek egy jogászt.

bolondmelós # 2011.12.08. 12:35

lolit@: látom tudod, mi a dörgés, szerintem első körben egy polgári/kártérítési szakjogász.
Ha lemarad egy mondat így, akkor az a tények elferdítése. Tértis írsábeli nyilatkozatban utasítsátok vissza a kártérítési igényt, mert ez 1)"vis maior".

  1. a jegyzőkönyvből nem kapott eredit példányt, csak postai úton továbbítottak egyet amely nem egyezik a helyszínen kiállítottal és nem fedi le a valóságot amit benne állítanak, illetve kimaradt belőle egy lényeges momentum + az aláírás nem az állítólagos károkozótól származik.

De én a hatás kedvéért ügyvéddel irattatnám, kérném a céget a költségek és a tények meghamisítása miatt, hogy fizesse ki a jogászt, meg még egy 100.000 Ft nem vagyonit. PONT.
Különben nyilvánosságra hozzátok, hogy okiratot hamisítanak, azért, hogy ne nekik kelljen állni kárelhárítst.
Mostanában divat valahogy gáz/áramszolgáltató vonalon
az ártatlant vétlent isd meghurcolni.
Jelentheted a gázszolgáltató központján is hogy veszitek a lapot, hogy ŐK akarnak kitolni veletek és nem hagyjátok.

ObudaFan # 2011.12.08. 12:14

Nincs mit.

bexa # 2011.12.08. 12:01

Nagyon szépen köszönöm Önnek a gyors választ!

ObudaFan # 2011.12.08. 11:54

Ha feltörték az autót, pedig ő elvárható módon lezárta, akkor nem jogos.

Mt. 169. § (1) A munkavállaló vétkességére tekintet nélkül a teljes kárt köteles megtéríteni a visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dolgokban bekövetkezett hiány esetén, amelyeket állandóan őrizetben tart, kizárólagosan használ vagy kezel.

(2) Mentesül a munkavállaló a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiányt elháríthatatlan külső ok idézte elő, vagy a munkáltató a biztonságos őrzés feltételeit nem biztosította.

(3) A munkavállalót az (1) bekezdés szerinti teljes anyagi felelősség csak akkor terheli, ha a dolgot (szerszám, termék, áru, anyag stb.) jegyzék vagy elismervény alapján vette át. A pénztárost, a pénzkezelőt vagy értékkezelőt e nélkül is terheli a felelősség az általa kezelt pénz, értékpapír és egyéb értéktárgy tekintetében.

(4) Az (1) és (3) bekezdésben meghatározott feltételek meglétét, a kár (hiány) bekövetkeztét, illetve mértékét a munkáltató bizonyítja.

(5) Ha a megőrzésre átadott dologban megrongálódása folytán keletkezett kár, a munkavállaló felelősségét a vétkességi felelősségre megállapított szabályok szerint kell elbírálni, de ebben az esetben a vétlenség bizonyítása a munkavállalót terheli.