özvegyi,haszonélvezeti jog


Mónyk # 2014.01.13. 13:44

A két haszonélvező kért pártfogó ügyvédet!

Tehát ha jól értelmezem, ha a Tulajdonos nem akar fizetni a két haszonélvezőnek, akkor sem történik semmi.

A fiú már beletörődött, hogy életük végéig a lakásban lakhatnak, semmi gond, éljék nyugodtan nyugdíjas éveiket, ha esetleg történne vele valami akkor pedig örököse kislánya aki most 4-dik éves örökli. És tőlle csak nem veszik már el!
Akkor csak arra a felére kell megoldást találnunk, hogy pénzt követelnek lakbér és rezsi címén, arra az időszakra amikor nemis lakott az ingatlanba?!
Ezt természetesen bizonyítani is tudja, hiszen albérletben lakott. Így megalapozatlan minden követelése a két haszonélvezőnek.

Jól értelmeztem? Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.13. 13:09

A haszonélvezeti jogról a jogosult lemondhat, ingyenesen vagy pénz ellenében.
Lemondhat, lemondhat - de a megváltását a tulajdonos akarata ellenére nem kérheti.

monalisa1 # 2014.01.13. 12:24

Nagy általánosságban egy pénztartozás 5 éven túl elévül. A haszonélvezeti jogról a jogosult lemondhat, ingyenesen vagy pénz ellenében. (A megváltási összeg megállapodás szerinti.) Ha a tulajdonos nem tudja ill. nem akarja megfizetni, minden marad változatlanul.

Javasolt egy ügyvédet felkeresni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.13. 11:22

a pártfogó ügyvéd pedig azonnali választ várt,
Milyen pártfogó ügyvéd?

Mónyk # 2014.01.13. 10:36

Tisztelt Fórumozók!
Már kértem tőlletek segítséget, és eddig sikeresen vittük az ügyet a Ti segítségetekkel.
A szomszéd fiúról volt ebben szó, aki mostmár az élettársam is. Abba a helyzetbe kerűlt, hogy 2006-ban az Önkormányzattól megvásárolta a házat, majd 2013-ban édesapja és annak élettársa akik holtigtartó haszonélvezeti joggal bírnak 2006 megvásárlás óta, végleg kizárták a házból, majd ajándék visszakövetelés miatt pert indítottak, ez megdőlt, mert nemtörtént ajándékozás.
Most pénzt követelnek, elsősorban lakáshasznállat címén, bizonyítható, hogy a követelt időszakban sem lakott az ingatlanban a fiú, és azóta sem. És még követelnek 3 millió forintot,hogy kiköltözzönek a házból, ez a meghatározott 3millió minden költséget tartalmaz, és a haszonélvezetről is lemondanának. De nem tud fizetni, és nemis akar. Mi az amit most tehet? Január 09-én volt a tárgyallás, és a tárgyallás megkezdésekor kapta kézbe az újabb követelést, ami már nem az ajándékozás visszakövetelése volt, pedig ezért ment, hanem a pénzbeni követelésről szólt, a pártfogó ügyvéd pedig azonnali választ várt, holott valóban a Bírónő adta át az új per tárgyát. Mi lehet tenni ez ügyben? Előre is köszönöm válaszotokat!

ObudaFan # 2014.01.11. 09:44

Elvileg nem terhelné, de, gondolom, szeretnéd, ha továbbra is lenne az ingatlanban áramszolgáltatás.

Viktor73 # 2014.01.08. 22:04

Tisztelt Szakertok!

Azt szeretnem meg tudni, hogy ha az ozvegynek, mint haszonelvezonek tartozasa keletkezik peldaul az ELMU fele, akkor ez a tartozas az orokosoket ugye nem terheli?

Koszonom szepen a valaszt!

Viktor73 # 2014.01.08. 20:02

Tisztelt Szakertok!

(Elore is elnezest kerek az ekezetek hianyaert, de kulfoldrol irok, nem tudok ekezetes betuket hasznalni). Edesapam 2013. juliusaban halt meg, a hagyateki targyalas csak ezev marciusaban lesz. A noveremmel ketten vagyunk az orokosok, de edesapam lakasaban az ozvegye el, aki nekunk a mostohaanyank. O a haszonelvezo. Minket, mint az orokosoket kotelez jog arra, hogy a lakas kozoskoltseget, illetve egyeb koltsegeit mi fizessuk? Ha igen, akkor ez az elhalalozas idopontjatol vagy a hagyateki targyalas utan? Ugye nem? Koszonom szepen a valaszt!

ObudaFan # 2014.01.04. 11:39

Mivel hagyatéki eljárás után a megváltásra egyikőtök sem köteles és nem kötelezhető, amiben megállapodtok. HA nem állapodtok meg, nem lesz megváltás.

regenye # 2014.01.04. 10:01

Tisztelt Szakértők!

Több mint 10 évvel a hagyatéki tárgyalás után, az özvegyi jogról való lemondás értékének családon belüli megállapodás során az alapja lehet a forgalmi érték megfelelő hányada?
Ilyen esetben a hagyatéki eljárásban megállapított forgalmi értéket kell figyelembe venni vagy a mostani értékesítéskori vételárat?Mi számít forgalmi értéknek?

Köszönöm!
Regenye

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.15. 16:47

Felszólítod, bepereled.

remarque # 2013.12.15. 16:03

Tisztelt Fórumozók!

Olyan ügyben szeretnék segítséget kérni Önöktől, hogy a lányom és a volt férje abban az ingatlanban éltek házasságuk alatt, ahol én vagyok a haszonélvező egy személyben. Lényegében szívességből engedtem nekik az ott élést. (a lányomnak csak 1/3 tulajdoni aránya van az ingatlanban, a másik tulajdonos a feleségem) Azonban a lányomék elváltak, a bíróság kimondta a válást. Tekintettel, hogy hogy nem közös vagyonuk az ingatlan, csak szívességi használóként éltek benne, így a bíróság nem is rendelkezett az ingatlan tekintetében.
Viszont a lányom volt férje nem hajlandó elhagyni az ingatlant, arra hivatkozással, hogy ő "beruházásokat" vitt azon végbe. (olyan munkákat, amikre senki nem kérte, csak az ő kreativkodása nyilvánult meg ezzel).
Mit tehetek, hogy tehetem ki a házból a volt vejem?

Köszönöm segítségüket.

ObudaFan # 2013.11.18. 09:22

Ezt a haszonélvező meg is teheti (mondjuk nem az agyonütést, meg az azzal fenyegetést), a tulajdonost sem köteles beengedni az ingatlanba. Gondolom, a hagyatéki eljáráson túl vagytok, így az özvegyi jog megváltása sem jöhet már szóba. Esetleg a korlátozása, ha annak a feltételei fennállnak.

szilko # 2013.11.17. 11:37

Sziasztok,én egy ügyvéd segítségét szeretném kérni.Nekem olyan problémám van,hogy anyukám sajnos meghalt áprilisban,de viszont volt neki egy esküdt férje akivel csak 3 évig voltak házasok,de igy övé lett a haszonélvezeti jog,de viszont én lettem a ház egyedüli tulajdonosa és bátyámmal ketten vagyunk az örökösök.Na de az anyukám özvegyével nagyon megromlott a viszony mert már anyukám temetése után 1 hónappal már "nője"volt neki.Na de mindegy ő azt hiszi hogy övé minden a ház is meg a benne lévő dolgok is sőt már most addig jutott,hogy a nagykapun is meg a kiskapun is kicserélte a zárat tehát nem tudok bemenni a saját udvaromra meg a saját házamba.Mit tudok tenni segítsen valaki kérem?Én azt akarom,hogy tünjön el az én családi házamból meg az életünkből.Ja és bátyámék ott laktak az alsó épületben mert az is egy lakható rész és elűzte őket azt mondta nekik,hogy agyon üti őket ha nem mennek el,így most nekik albérletbe kellett menni,és ők sem tudnak bemenni az udvarra az alsóépületbe pedig még van pár dolog nekik amit még elvinnének a dolgaik közül.Mit tegyek?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.07. 17:06

Szerintem nem, mivel törvény kötelezi őket egymás tartására.

milly28 # 2013.11.07. 17:01

sziasztok.

szeretnék segítséget kérni. szerintetek házastársak köthetnek egymással öröklési szerződést?
vonatkozó BH-kra is szükségem lenne.
előre is köszönöm

ObudaFan # 2013.11.07. 15:18

Ha túl vagytok a hagyatéki eljáráson, akkor amennyiben megállapodtok, mert nem is köteles lemondani róla.
Ha a hagyatéki eljárás még folyamatban van, akkor egy gyerekrész jár neki, azt kell megváltani.

adamcsik # 2013.11.06. 14:31

Sziasztok!
Édesanyámtól szeretném megváltani az özvegyi haszonbérleti jogát.Közös tulajdont megszüntető szerződéssel megvásároltam a házat. 1/4 részt a testvéremtől, 2/4 részt édesanyámtól. Ha a ház értékeben 2 millióban egyezünk meg, akkor nekem mennyit kellene fizetnem édesanyámnak? (67 éves)

Horváth Ákos # 2013.10.09. 18:29

mivel 2 lehetséges megoldás létezik, az egyik biztos jó :)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.09. 18:05

Nana. VOlt ott két lehetséges válasz, és mindegyik mellett egy érvelés. Szvsz egyik érvelés sem jó.

Horváth Ákos # 2013.10.09. 17:49

Ez egy kérdés volt nem álláspont

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.09. 17:44

Lehet, hogy érdemben helyes az álláspontod, de az érvelés tutti nem jó.

Horváth Ákos # 2013.10.09. 17:40

Sziasztok!

Van egy szép problémám amire eddig nem találtam BH-t és kb minden kollega megosztott.

Örökhagyó és házastársa szerződésben opciós vételi jogot engednek (ugye ez csak az egész ingatlanon lehetséges) az ingatlanjukon.
Az örökhagyó meghal, az 1/2 tulajdonrészét gyermeke megörökli, 1/2- rész a házastársnál marad.
A gyermek által megörökölt 1/2 tulajdonrészre rákerül a a túlélő házastárs özvegyi joga.
Az opciós vételi jog jogosultja él a vételi jogával, ennek következtében a gyermek 1/2 megörökölt tulajdonrészét és az özvegy 1/2 illetőségét megszerzi.
DE: az özvegyi jogot a gyermek tulajdonrészéről nem törli a földhivatal, pedig a gyermek tulajdonrészét is törli, hiszen ő azt az öröklés során, azt megelőzően engedett opciós joggal terhelten szerezte meg. Az özvegy is elveszíti tulajdonjogát, hisz ő szerződésben engedett vételi jogot.
Kérdés:
Rajta marad-e az özvegyi jog az 1/2 tulajdonrészen, mivel a vételi jog gyakorlásának pillanatában az már be volt jegyezve és az adásvétel a vételi jog gyakorlásának pillanatában jön létre, vagyis abban a pillanatban, mikor az özvegyi jog már terheli a tulajdont?
Vagy: Törölni kell az özvegyi jogot a vételi jog gyakorlásakor, mivel ha az elhunyt tulajdonos is élne még, elveszítené tulajnonjogát és így minden kapcsolatos jogot. Vagyis csak azért mert ő meghalt nem öröklődhet több jog, az özvegy nem kaphat olyan (haszonélvezeti) jogot, amivel maga az örökhagyó sem rendelkezne a vételi joggal való élés után. Mivel az örökhaygó is elveszítené a tulajdonjogát ha élne, az özevgy is elveszíti az özvegyi jogot a vételi jog gyakorlásakor, mivel az az örökhagyó tulajdonjogából származik, különben több jog öröklődne, mint amivel az örökhagyó maga rendelkezett.
Na kíváncsian várom a megoldást, ha valaki tudni véli :)

Réka76 # 2013.08.07. 17:57

OFF
:) Hát van mire, a fene vigye el...
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.07. 17:28

OFF
Ahogy Gárdonyi mondta volt: "Hallja maga, mire szerény?" ;)
On

Amúgy nem tudom, mi a kérdés.