házastársi közös vagyon feltüntetése


brünhilda92 # 2015.04.21. 13:20

De nincs! Mert én- mint testvér- sem a gyámhatósági végzésből, sem a közjegyzői hagyatékiból nem kaptam. Telefonon mondták el, hogy a leltárt készítő, a feleség "bemondása" alapján készítette el a leltárt, aki azt nyilatkozta, nem volt SEMMIJE a testvéremnek. Ingatlan- nyilvántartásilag nem is, de minden ingatlant, házat, telket, nyaralót, kocsit házasságban, közösen szereztek. Nem beszélve a gyerekek tanulmányaira spórolt rengeteg pénzről. Az utolsó gondolatait sem hagyta,a feleség, hogy elmondjuk a gyerekeinek!

ObudaFan # 2015.04.21. 11:41

Azért jogorvoslati lehetőség még van a gyámhatóság végzése ellen.

brünhilda92 # 2015.04.21. 10:40

Beszéltem a gyámhatósággal, elzárkóztak, mert a közjegyző vagyontalannak tüntette fel a testvérem (az apai hagyatékon túl) ezért nem rendelnek eseti gyámot. Szerintük, nincs olyan, hogy házastársi közös vagyon,(??) azt mondták nincs joguk a közjegyzőt felülbírálni. A kör ezzel bezárult. Mondták, hogy a gyerekek perelhetnek majd ha egyszer valaha átlátják, a helyzetet. Ha addig anyjuk nem adja el a testvéremmel a házasságuk alatt közösen szerzett ingóságokat... Ennyit a jogról és a jogbiztonságról!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.16. 16:11

Tegyél bejelentést a gyámhatóságnak. Vagy az ügyészségnek.

brünhilda92 # 2015.04.16. 15:57

De hát épp a törvényes képviselő ( az özvegy) aki átvág mindenkit!

ObudaFan # 2015.04.16. 12:41

Jogi tanácsot elsősorban ügyvédtől lehet kérni. Ha ügyvédhez fordul a kiskorú gyermek törvényes képviselője, akkor az ügyvéd nyilván mag fogja adni a szükséges tájékoztatást.

brünhilda92 # 2015.04.15. 15:26

Ezzel azt mondod, hogy a kiskorú és épp hogy nagykorú gyerek érdekét- ha az anyjuk áthintázza őket- senki sem védi meg.
KBS, azt mondod "Se a gyámhatóságnak, se a hagyatéki eljárásban eljáró közjegyzőnek nincs e körben tájékoztatási kötelezettsége." De akkor kinek van?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.14. 19:25

Se a gyámhatóságnak, se a hagyatéki eljárásban eljáró közjegyzőnek nincs e körben tájékoztatási kötelezettsége.

brünhilda92 # 2015.04.14. 19:05

Picit bővebben nem fejtenéd ki?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.14. 17:33

Se.

brünhilda92 # 2015.04.14. 17:27

Kérem, aki ért hozzá írja meg, hogy a két vér szerinti gyerekeknek a közjegyzőnek vagy a gyámhatóságnak kellett volna felhívnia, a figyelmét az alábbiakra: "A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.
A fenti előírások szerint tehát a lakás és a telkek házastársi közös vagyon tárgyát képezik, mégpedig a felek között egyenlő arányban, függetlenül a tulajdoni lapon feltüntetett tulajdoni hányadtól. Az ettől eltérő tulajdonszerzést a túlélő házastársnak kell bizonyítania (pl. házassági szerződéssel vagy vagyonjogi szerződéssel vagy egyéb olyan okirattal, amely a vagyontárgyak különvagyoni jellegét igazolja).
Amennyiben a lakás és a telkek házastársi közös vagyon tárgyát képezik, úgy – végintézkedés hiányában –az örökhagyó törvényes örököse örököli a hagyaték tárgyait, köztük a lakást és a telkeket is. Az erre vonatkozó igényét a hagyatéki eljárásban vagy póthagyatéki eljárásban lehet érvényesíteni."

Mivel a közjegyzői okiratban vagyontalannak lett feltüntetve a testvérem, ( az apai 1/4-ed örökségen, -ami a különvagyona volt-túl, a gyerekei- ha az anyjuk eladja a fondorlattal a nevére került ingatlanokat nem örökölnek semmit?? Dühös vagyok sógornőmre, testvérem végakaratát sem teljesítette kegyeletsértő módon.

lajcsó # 2015.03.17. 14:58

"Ha különböző volt végig a lakcím, akkor ugye az özvegyi nyugdíj se járna?"
De igen! Azonos lakcím nem jogosultsági feltétel.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.15. 15:44

Lehet perelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.08. 18:27
  1. Nincs
  2. Mindig a kérelem benyújtásának a dátumával jegyzik be a jogot.

(Ezzel végrehajtást nem lehet megúszni.)

buszgyuri # 2015.02.08. 17:55

Üdvözletem!
A kb. 40 éve házasodott házastársak közös ingatlantulajdonának tulajdonosaként csak a feleség lett bejegyezve. Szeretnék a tulajdoni helyzetet most rendezni és "házastársi közös vagyon feltüntetése" jogcímén kérik a férj 1/2-ed tulajdonának feltüntetését is.
A kérdéseim a következők lennének:

  1. az ügyletnek van illeték vagy adóvonzata?
  2. mi lesz a szerzés dátuma? a feleség szerzésével egyező dátum, vagy a jelenlegi megállapodásé?

(a második kérdés egy esetleges jövőbeli értékesítés miatti adóvonzat miatt lenne érdekes)
Előre is köszönök minden választ!

sue_ # 2011.12.27. 22:11

Ez lényegretörő volt! Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.27. 20:20

Lehet, visszterhes, nem lesz sem illeték, sem adó.

sue_ # 2011.12.26. 20:18

Üdv mindenkinek,

Véleményt szeretnék kérni az alábbi ügyben, amellyel hozzám fordultak, de egyrészt még kezdő vagyok, másrészt nem is ilyen jellegű ügyekkel szoktam foglalkozni, ezért nem vagyok biztos a dolgokban.
Arról lenne szó, hogy egy házaspár közel 40 évvel ezelőtt házasodott össze, nem sokkal utána vettek egy lakást, de csak a feleség nevére, tehát eddig ő szerepelt a tullapon 1/1-ben. Most szeretnék, ha a férj is fel lenne tüntetve a tulajdoni lapon, de nem simán 1/2-1/2-ben, hanem 1/3 lenne a férjé, és 2/3 a feleségé. Lehet így kérni a házastársi közös vagyon feltüntetését arra hivatkozva, hogy időközben a feleség a különvagyonából beruházott az ingatlanba, ezért a férjet nem 1/2-ben, csak 1/3-ban kérik feltüntetni? És ha ez így működhet, akkor hogyan kell kitölteni a NAV-adatlapot, hiszen azon csak két szerzési jogcím szerepel, visszterhes vagy ajándékozás, de ez az eset egyik sem. Ajándék semmiképp, de visszterhes is csak akkor volt, amikor a feleség nevére megvették közel 40 éve. Tulajdonképpen most vagyonszerzés sem történik a férj részéről, hiszen az már megtörtént elvileg anno, csak épp ingatlannyilvántartáson kívül. A földhivatal viszont ragaszkodik hozzá, hogy be legyen adva a NAV-adatlap.
További kérdés, hogy ha ez az 1/3-2/3-os feltüntetés működhet a fenti hivatkozással, akkor lesz-e illetékkiszabás? A férj elvileg nem most szerezte a tulajdont, csak épp nem tüntették fel, most viszont, amikor feltüntetnék, már nem 1/2 a tulajdona, hanem 1/3. A feleségé 1/1-ben lett bejegyezve, de valójában 1/2 volt, most azonban mire a férjet feltüntetnék, a feleség már 2/3-ra tartana igényt a különvagyoni beruházás miatt. Vagy ez így nem is lehetséges míg tart a házasság? (Amúgy válni készülnek...) Ha viszont lehetséges így kérni a tulajdoni hányadok feltüntetését, akkor elképzelhető, hogy a feleségre vetnének ki illetéket? (Hiszen 1/2 helyett - bár 1/1 volt feltüntetve - 2/3-a lenne) Ha igen, milyen illetéket?
Elnézést, ha túl hosszan írtam, de még így sem biztos, hogy minden részletre kitértem...
A segítséget előre is köszönöm.