Elmü kötbér


nonolet # 2017.09.20. 08:22

A saját tulajdonodban elhelyezett óra
épségéért
te felesz, mint tulajdonos.

Neked kell megóvnia rongálástól.

Így a szolgálattó rajtad kéri számon.

Te meg majd az elkövetőn... ha meglesz.

HA nem lesz meg (a nyomozást lezárják eredménytelenül), akkor pedig majd fordulj a biztosítódhoz, hogy a betörés miatti ezen károd is térítse meg.

Ha nincs biztosításod... az pech.

(pedig akár a ház is leéghetett volna e miatt)

Page # 2017.09.20. 08:15

Vadsuhanc

Az ELMŰ levele így szól: "Megállapítottuk, hogy a .....felhasználási helyen szerződésszegő módon történt a villamos energia vételezése, a fogyasztásmérőt megrongálták. A szerződésszegés következményeként az ELMŰ Hálózati Kft Üzletszabályzata alapján a felszámított kötbér összege: 187.500 Ft. "

Miután el lett küldve a rendőrségi feljelentés másolata az ELMŰ-nek ez a válasz érkezett: " Arra vonatkozóan, hogy ki és miért tulajdonította el a .... sz. fogyasztásmérő lényegi részeit, nem rendelkezünk információval. Természetesen, amennyiben a rendőrség beazonosítja az elkövető személyét, úgy külön polgári peres eljárásban érvényesítheti vele szemben a követelést. "

A rendőrség lezárta a nyomozást.

Természetesen tudom igazolni, hogy 2016.08.10-én megtörtént a leolvasás, fényképet az ELMŰ-től megkértem, melyet ki is küldtek. Minden rendesen van fizetve, soha nem volt elmaradásom, melyet igazolni is tudok.

Előre is köszönöm a segítséget!

Vadsuhanc # 2017.09.19. 13:35

Page

Azt nem írod, hogy a 187.000. forintos csekk mire lett alapozva.

Tudod igazolni, hogy 2016. augusztus 10. nappal történő elszámolás megtörtént és azzal a fordulónappal nincs tartozásod és 2017-ig nem is keletkezett? Magyarul a leolvasás dátumáig kifizettél minden fogyasztást igazolható módon?

Page # 2017.09.19. 09:00

Segítséget szeretnék kérni.

Nemrég leírtam a történetet.

"Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
2016.Aug.10-én megtörtént az Elmű által az éves leolvasás. Aug.13-án hajnalban felkeltem és nem volt áram, kimentem megnézni miért nincs áram, fel volt feszítve a villanyóra szekrény és hiányzott az óra külső burkolata és a számláló szerkezet. Rendőrséget és az Elműt értesítettem. A rendőrök kijöttek 2 kocsival, először is meggyanúsítottak 63 éves vagyok, azt mondták nincsen semmi teendőm. Bementem feljelentést tenni 1 órát kellett várni műszak váltás miatt, azt mondták miért jöttem.
2017. Februárban jött egy 187.000,- Ft-os csekk, hogy szabálytalanul vételeztem az áramot, mert meg van rongálva az óra. Személyes időpontot kellett kérni a fellebbezéshez. Ahol azt mondták, hogy ez jogos, mert családi házba nincs betörés, kérhetek 6 havi részletet. Elfogadom? Persze nem fogadtam el, hisz betörtek hozzám és az Elműt nem érdekli a rendőrségi feljelentés sem. Azóta küldték a csekket. Mit tehetek?"

Azóta annyi történt, hogy az Elmű válaszolt, hogy nem engem gyanúsítanak, és ha meg lesz a tettes polgári peres úton hajtsam be rajta az összeget. De nekem azért kell fizetnem, mert én voltam a szerződő és szerződést szegtem. Jövőhéten megyünk a Békéltető Testülethez, mert beadtam oda. Mire számíthatók? Mivel érvelhetek?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Jogbancsalódótt # 2017.08.03. 17:54

"A villamos energia szolgáltató továbbá nem „független és pártatlan bíróság” csupán a polgári jog rendes szereplője, így nincs sem arra felhatalmazva, hogy maga mondja ki a fogyasztó (áram-) lopásban való bűnösségét, (és arra úgy hivatkozzon, mintha az bizonyított tény volna,)
sem pedig arra, hogy az általa bűnösnek kimondott felhasználót maga „megbüntesse” egy nyilvánvalóan eltúlzott, a villamos áram szolgáltatót valóságosan ért jogsérelemhez képest elképesztően magas összegű kötbér alkalmazásával, ráadásul úgy, hogy a büntetést a saját számlájára kéri befizetni.
Az alkotmányos eljárás ezzel szemben az, hogy ha Önök a felhasználót áramlopással gyanúsítják, és erre hivatkozással követelést akarnak támasztani vele szemben, akkor büntető feljelentést kell tenniük a rendőrségen."

Jogbancsalódótt # 2017.08.03. 17:51

Sikeres az ELMÜ sokan fizetnek nekik.

gagarin70 # 2017.07.14. 14:37

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Végrehajtásba nem került, közjegyzői huzavona volt ami után jogerőssé vált nemrég.

Az ELMŰ ügyfélszolgálat linkjét is köszönöm, ahogy irtam közvetlen kontaktot kerestem az Elmű Hálózati Kft megfelelő csoportjához (osztály, cim), hogy ne kelljen félóra Für Elise hallgatása után egy elműs kisasszony félinformációira hagyatkozva keresgélnem.

Köszönöm!

drbjozsef # 2017.07.14. 12:49

Azért az a 720ezer évekkel ezelőtti követelés mostanra ha végrehajtásba került, akkor a duplája is lehet...

alfateam # 2017.07.14. 12:32

A jogi fórumot megtaláltad, ezt meg nem ?!

https://ker.elmu.hu/usz/ker/elmu?…

gagarin70 # 2017.07.14. 12:21

Üdv!

Segitséget szeretnék kérni - EMLŰ (Hálózati Kft.) kötbér esetében a cégnél milyen osztállyal kell egyeztetni?
Évekkel ezelőtt rám sóztak egy 720,000 forintos kötbért (az okokat igény szerint leirom, de ez most másodlagos) és most gyűrűzött be olyan szintre az ügy, hogy szeretném valakivel felvenni a kapcsolatot, akivel esetleg alkudozni lehet akár az összegről, akár a kiegyenlités módjáról.
Dióhéjban ennyi.

Nagyon köszönök minden tanácsot!

Jogbancsalódótt # 2017.05.24. 17:16

Elgondolkodtató levelet találtam a neten. Egy ügyvéd irta a szolgáltatónak (kivonat)Tolvajnak tartanak ezért szabtak ki rád büntetést."Az alaptörvény XXVIII. Cikke szerint :
„(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat … törvény által felállított, független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, ésszerű határidőn belül bírálja el.” és„
(2) Senki nem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.”
A fentiekre tekintettel nyilván nem a büntetőjogi, és a polgári jogi kategóriák összemosásáról van szó akkor, amikor azt állítom: még a villamos-energiaszolgáltató sem mondhatja senkiről, hogy méretlen áramot vételezett, (azaz áramlopás bűncselekményt követett el) anélkül, hogy a felhasználó bűnösségét büntető bíróság jogerős határozattal megállapította volna.
A felhasználó ugyanis a szerződésszegést csak olyan jogellenes (szándékos, tevőleges, célzatos) magatartásával valósíthatta volna meg, amely egyben bűncselekménynek is minősül. (Az áramlopás is lopás.)
A villamos energia szolgáltató továbbá nem „független és pártatlan bíróság” csupán a polgári jog rendes szereplője, így nincs sem arra felhatalmazva, hogy maga mondja ki a fogyasztó (áram-) lopásban való bűnösségét, (és arra úgy hivatkozzon, mintha az bizonyított tény volna,)
sem pedig arra, hogy az általa bűnösnek kimondott felhasználót maga „megbüntesse” egy nyilvánvalóan eltúlzott, a villamos áram szolgáltatót valóságosan ért jogsérelemhez képest elképesztően magas összegű kötbér alkalmazásával, ráadásul úgy, hogy a büntetést a saját számlájára kéri befizetni.
Az alkotmányos eljárás ezzel szemben az, hogy ha Önök a felhasználót áramlopással gyanúsítják, és erre hivatkozással követelést akarnak támasztani vele szemben, akkor büntető feljelentést kell tenniük a rendőrségen.
Ha a nyomozás során a gyanúsítottal szemben felmerült gyanú beigazolódni látszik, úgy az ügy átkerül az ügyészhez, aki - ha a nyomozati anyag alkalmas a vádemelésre - vádat emel. A vádlott áramlopásban való bűnösségét – amint láttuk – csak a (pártatlan és független) büntető bíróság mondhatja ki, - vagy felmenti a vád alól.
A büntető bíróság eljárását viszont – az Önök eljárásával ellentétben – un. „büntető eljárásjogi alapelvek” kötik. Ilyenek pl.: az ártatlanság vélelme, a védelemhez való jog, a jogorvoslati lehetőség biztosítása, a szóbeliség elve, a hivatalbóliság elve, stb. mindazok a jogok tehát, amelyek - az Önök által megvádolt fogyasztókkal ellentétben - a bűnözőket megilletik.
(Az állam- és Jogtudományi Egyetemeken azt tanítják, hogy a büntetőjogi alapelvek következetes érvényre juttatása a jogállamiság egyik alapköve.)
A jogászok tudják végezetül, hogy a nyomozó hatóság, a vádhatóság, a bíróság, és a bírósági végrehajtás szervezetében tevékenykedő személyek a másik hatóság munkájából ki vannak zárva, (összeférhetetlenek,) maga a károsult pedig személy szerint eleve, - ugyancsak az összeférhetetlenség miatt - egyik hatóság munkájában sem vehet részt.
Önök viszont ezzel szemben, - a teljes jogállami alkotmányos intézményrendszert megkerülve:
saját maguk gyanúsítják meg a saját fogyasztóikat, és azután (a saját magánszakértőjük szakvéleményére hivatkozással, mindenféle további bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül, )
maguk is akarják kimondani az illető bűnösségét is, majd szintén
maguk akarják kiszabni a „büntetést” is – amit persze a saját maguk számlájára kérnek befizetni – és nem fizetés esetén végül
maguk is akarják behajtani a büntetést az áramszolgáltatásból való kizárás fenyegetésével, nem fizetés esetén pedig a tényleges kikapcsolással.
Ha Önök tanultak volna jogot, úgy nyilván tudnák, hogy mindez a jogállamiság alapelveivel teljességgel összeegyeztethetetlen.
(Utoljára a középkorban volt arra példa, hogy egy nem állami szerv, a földesúr, feljogosítva érezte magát arra, hogy saját maga ítélkezzen a jobbágyai felett. Ezt akkortájt úriszéknek nevezték.)"
*

Page # 2017.03.06. 20:19

Vadsuhanc

Köszönöm a segítséget! Akkor írok nekik levelet, az alábbiakra hivatkozva.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 20:00

Akkor ne ijedj meg, ha 2016.Aug.10. nappal rendezve van a számlád és ez az elszámolást csekkel tudod is bizonyítani.

Tartom az alább leírtakat. Kérd igazoljál, hogy az eltelt 3 napra miért kérik a követelt összeget.

Próbáld ne személyesen intézni az ügyfél szolgálaton nem fognak segíteni. Nem ígérem segítek egy e-mail címmel, ahol napokon belül segítettek nekem is mert lehet kitöröltem. Ne add fel, ha így van mert így kicsit sok a kérés...

Keress rá a címükre, de lehet holnapra elővarázsolom, de ne várj rám...

Page # 2017.03.06. 19:37

Vadsuhanc

Köszönöm a segítséget. Igen, ki lett egyenlítve az éves elszámoló számla. Azóta is folyamatosan van fizetve az átalány díja.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 19:26

Page

Első körben kérd ( igazolható módon feladva kérésed ), hogy a 187.000. forint miért került a terhedre kirovásra.

Amennyiben 2016.Aug.10-én megtörtént az Elmű által az éves leolvasás, kérd, hogy a leolvasáskor készült fényképeket adják ki neked, a leolvasott óraállásokkal.

Ezzel igazolod, hogy az órád a rongálás előtt épségben volt és magát az óra állását is.

Az éves elszámoló számlának eleget tettél ?

Page # 2017.03.06. 19:01

A levélben szerepel:

Tárgy: Felhívás szerződésszegés miatt felszámított kötbér kiegyenlítésére.

Megállapították, hogy szerződésszegő módon történt a villamos energia vételezése, a fogyasztásmérőt megrongálták.
A szerződésszegés következményeként az Elmű Hálózati Kft üzletszabályzata alapján a felszámított kötbér 187.500,- Ft.

15 napon belül kellene kiegyenlíteni.

Nem érdekli őket a rendőrségi feljelentés.

Vadsuhanc # 2017.03.06. 17:11

Page

Pontosan a "187.000,- Ft-os csekk " mit tartalmaz? Részletezd a követelés milyen jogcím alapján keletkezett.

Page # 2017.03.06. 14:17

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
2016.Aug.10-én megtörtént az Elmű által az éves leolvasás. Aug.13-án hajnalban felkeltem és nem volt áram, kimentem megnézni miért nincs áram, fel volt feszítve a villanyóra szekrény és hiányzott az óra külső burkolata és a számláló szerkezet. Rendőrséget és az Elműt értesítettem. A rendőrök kijöttek 2 kocsival, először is meggyanúsítottak 63 éves vagyok, azt mondták nincsen semmi teendőm. Bementem feljelentést tenni 1 órát kellett várni műszak váltás miatt, azt mondták miért jöttem.
2017. Februárban jött egy 187.000,- Ft-os csekk, hogy szabálytalanul vételeztem az áramot, mert meg van rongálva az óra. Személyes időpontot kellett kérni a fellebbezéshez. Ahol azt mondták, hogy ez jogos, mert családi házba nincs betörés, kérhetek 6 havi részletet. Elfogadom? Persze nem fogadtam el, hisz betörtek hozzám és az Elműt nem érdekli a rendőrségi feljelentés sem. Azóta küldték a csekket. Mit tehetek?

Előre is köszönöm a válaszokat!

postasbt@gmail.com # 2017.03.01. 14:13

Közelmúltban járt a "régi" lakásunknál a szolgáltató teljes körű felülvizsgálatot végezni.Jelenleg ott szülő, és testvér lakik, de a mérő nem az ő nevükön van.
A szolgáltatói, és OMH pecsétek sértetlenek voltak, viszont a mérő mögött találtak szabálytalan vételezést.
Erre küldtek 1,125 millió ft kötbért.
Mivel a szabálytalanságot csak a mérő leszerelésével lehet létrehozni,ahhoz pecséteket fel kell bontani, valószínűleg (biztos) már 2005-ben az előző ellenőrzésnél úgy lett lepecsételve, hogy a szabálytalan vételezés akkor is ott volt, ill. már 2002-ben is, amikor át lett a mérő íratva a nevünkre.
A sértetlen pecsétek ellenére büntethetnek?
Ha ezt az előző ellenőrzéskor jegyzőkönyvezték volna, akkor azzal egyetértek, de így...?

alfateam # 2017.01.30. 14:07
MercuryBubbles # 2017.01.30. 12:35

Sziasztok!
Nagyjából öt éve vettünk egy lakást, ami elég ramaty állapotban volt, folyamatosan újítgattuk fel.
A villanyóra csak úgy lógott a falból, , ezért amikor a konyhát csináltuk felajánlotta a villanyszerelő hogy tesz rá dobozt elfogadtam, mivel joban néz ki így.
Legutóbbi leolvasáskor kijött az ELMŰ és közölte hogy nincs plomba a dobozon, ezért kijönnek megvizsgálni hogy manipuláltuk e. Ki is jöttek beplombázták, felvették a jegyzőkönyvet, ahova én beírtam megjegyzésnek a fentit (miszerint a doboz hiánya sose zavarta őket, akkor most miért baj hogy nincs rajta plomba?).
Küldték is a felszólítást hogy ha 8 napon belül nem fellebbezek akkor érvényesítik a kötbért - 120.000 forint.
Mekkora esélyem van hogy megfellebbezzem? Először akkor hallottam a plombáról, amikor mondták hogy hiányzik, ha tudom hogy kötelező tetetek rá. De miért kell egy olyan dobozt leplombázni, amit amúgy nem is kötelező felszerelni? Amikor kinn volt előtte 2-3 alkalommal az ELMŰ, sose mondta hogy kell rá doboz és a villanyos is csak amolyan kedvességből ajánlotta fel, hogy ha nem akarjuk hogy csúnya legyen akkor ráteszi.
Most komolyan emiatt 120.000-t kell fizetnem?

Előre is köszi a válaszokat.

Dr.Attika # 2016.05.29. 18:33

Javaslom, hogy holnap tegyen feljelentést a rendőrségen rongálás miatt. Kérje ki a jegyzőkönyvet a feljelentésről és ezzel keresse meg a szolgáltatót. (Fotózni mindent.)

Dr.Attika # 2016.05.29. 18:31

Plomba mahinátorok előszeretettel szakítják el a szomszédokét is, hogy ezzel bizonyítsák, valaki szánt szándékkal rongálja az órákat.

végrehajtó1 # 2016.05.29. 18:21

A plomba sértetlenségéért te felelsz.
Jelents be írásban mert ennek a költsége sokkal kisebb mint ha ők veszik észre egyszer.
Persze az sem mindegy hogy van a villanyóra. ha telkeden nehéz ügy.Ha a lépcsőházban nyitott szekrényben van esélyed.

Atti79 # 2016.05.26. 12:10

Sziasztok! Ma észrevettem hogy a villanyórámon az egyik plomba lóg, megnéztem és láttam, hogy a drót amivel "össze van kötözve" el van vékonyodva és el is van szakadva, ahogy megmozdítottam azon nyomban a plomba le is esett a földre. Van az órán egy másik plomba is, azon is el van vékonyodva a drót, viszont az még tart. Mit kell csinálnom? Egy rakás rémtörténetet hallottam már a szolgáltatókról meg a százezres kötbérekről. Hogyan kell eljárnom, hogy ne varrjanak egy jókora kötbért a nyakunkba? Köszi üdv Attila.