Autóhitel - kezes


limma # 2015.04.08. 11:52

Szerintem ugyanazok, mint az adósnak.

lopicigaspar # 2015.03.31. 15:29

Milyen lehetőségek vannak tehát a kezesnek, ha az adott szerződés több pontban is támadható?

lopicigaspar # 2015.03.31. 15:22
Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.29. 11:42

A te kezességeden az egyenes adós halála semmit nem változtat. (Ettől még a banki tájékoztatásban - ha igaz, amit írsz - jó nagy marhaságok vannak.)

lopicigaspar # 2015.03.28. 11:34

Szép Napot! Tanácsra van szükségem. Kezes vagyok egy ismerősöm autóhitelében, aki sajnos 2 hónappal ezelőtt elhunyt, a bank már küldött egy levelet, hogy értesítenek, mint készfizető kezest 'az adós elhunyt' és amennyiben az örökösök által a szerződés nem kerül folytatásra, akkor a szerződés megszűnik és a bank követelése egy összegben lejárttá válik. Vannak örökösök, épp a hagyatékira várnak.

Kérdésem, hogy a készfizető kezességem továbbra is fennmaradt-e az adós halálával attól függően, hogy mit lépnek az örökösök vagy ez a teher most az örökösökre száll át mindenképp és engem már nem szólíthat fel a bank fizetésre törvényesen?
Hallottam olyat, hogy a bank mindenképp megpróbálja a kezest is bevonni a buliba, bár ezt nem törvényesen teszi már, mivel vannak örökösök akik az adós helyébe lépnek, viszont a kezes már nem készfizető kezese a leendő örökösöknek.

Ha mégis fizetnem kellene, mint kezes, mert úgy alakulnak a dolgok (csak eshetőség), akkor jogilag megilletnek azok a jogok, amik az adóst is megillették volna, pl. ha vitatja a tartozás összegét, támadja a szerződés érvényességét stb. azok a lehetőségek, amelyekkel az autós devizahitellel rendelkezők élnek, ha nem értenek egyet a bank követelésének összegével?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.27. 10:27

És akkor mi van? Attól még kezes maradsz.

Ancsipancsi # 2015.03.27. 08:28

A legvégén, amikor elhoztuk az autót igen.
De valaki helyettem írt alá. Ennek nincs következménye?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.26. 16:53

Aláírtad a szerződést, nem? Akkor?

Ancsipancsi # 2015.03.26. 14:14

Tisztelt Szakértők!

Autót vásároltunk hitelre a párommal.
Én vagyok a kezes. Az előszerződést nem én írtam alá, ez számomra csak akkor derült ki, amikor elhoztuk a gépkocsit és a végleges szerződést írtuk alá.
a kapcsolatunk azóta természetesen megromlott, feltehetőleg az új kedves írt alá helyettem. Ilyenkor mik a lehetőségeim? Uugyanis egy elhúzódó válásra számítok, mert rengeteg közös szerzemény halmozódott fel, amiről meg kell egyezni, és úgy gondolom ez kedvező pozícióba helyezhet.
Ez okirathamisításnak minősül?
Ilyenkor kiket vesznek elő ? Az autót eladó ügyintézőt, a tulajdonost, a kezest és az hamisan aláírót?

Válaszukat előre is köszönöm.

fridamaar # 2012.03.02. 13:33

Cégemen autóhitel van, abban ügyvezetőként kezes vagyok. A hitelszerződésen 1 éve módosítottunk, tőkésítés történt, tehát a tartozás összege megemelkedett. A szerződésmódosítást aláírtuk, de a kezes szerződés nem lett ehhez igazítva, abban módosítás nem történt.
Beszéltem egy ügyvéddel, ő azt mondta, ezen az alapon megtámadható a kezesi szerződés, de bírófüggő a végeredmény. Ez tényleg így van? Nincs erre objektív válasz?

guba" # 2012.02.28. 07:13

a haszonélvezettel bejegyzett ingatlan nincs veszélyben, azon nem lehet végrehajtani.

Azt vélhetően a haszonélvezettel terhelten fogják végrehajtás alá vonni, tehát a haszonélvezeti jog nem lesz akadálya ennek.

a jelzáloggal terhelt ingatlant végrehajthatják, és elárverezhetik? Most is, vagy csak akkor ha a hitel leketyeg, és a jelzálog lekerül róla?

A végrehajtási eljárásba be fog kapcsolódni a zálogjogosult is, és ennek során fogják kielégíteni. A kölcsönt pedig felmondják.

Kámán # 2012.02.28. 04:26

Köszönöm. Akkor hogy mégvilágosabb legyen számomra, egy pontosító kérdést had tegyek fel:

tehát:

  • a haszonélvezettel bejegyzett ingatlan nincs veszélyben, azon nem lehet végrehajtani.
  • a jelzáloggal terhelt ingatlant végrehajthatják, és elárverezhetik? Most is, vagy csak akkor ha a hitel leketyeg, és a jelzálog lekerül róla? (nem értettem milyen későbbi tulajdonosról ír)

Köszönöm a segítséget.

Dr.Attika # 2012.02.27. 18:46

Tisztelt Kámán!
Ön kérdezett, Végrehajtó pedig válaszolt. A végrehajtási jog nem sorol be sehova. Az azt jelenti, hogy a későbbi tulajdonos köteles tűrni, hogy a végrehajtási jog szerint járó összeget érvényesítsék az ingatlan terhére.
Az Ön fizetésének egyharmada, akkor is letiltható, ha Önnek több a kiadása, mint a bevétele. A haszonélvezeti jog nem vonható végrehajtás alá. Fogalmilag kizárt . A haszonélvezeti jog a használtot és hasznok szedésének joga. Független a tulajdonostól.
A felesége különvagyona nincs veszélyben a végrehajtási eljárásban.

Kámán # 2012.02.27. 18:30

Kedves végrehajtó1!

Köszönöm a választ. Azt nem értem ha azt mondod mindegyikre igen a válasz, kivéve az utolsóra, akkor hogy lehet, hogy a tulajdoni lapokon a jelzálog és a haszonélvezeti jog után sorol be a végrehajtási jog, és mégis ő érvényesül a többi előtt?

végrehajtó1 # 2012.02.27. 15:46

mindre igen.
Az utólsóra nem a válasz.

Kámán # 2012.02.27. 15:38

Sziasztok!

Kezességet vállaltam egy barátom CHF alapú autóhitelében 2007-ben. Ő sajnos nem tudta fizetni, a szerződést 2009-ben felmondták. A végrehajtást hamarosan kezdik. A barátomnak nincs semmije a nevén, nekem van 2 lakás. Az egyiken édesapám holtig tartó haszonélvezeti joga van bejegyezve, a másikon jelzálogjoga egy banknak. A fizetésem kb 110 ezer Ft, a havi saját törlesztőm 130 ezer Ft, és egy gyermeket is el kell tartsunk a feleségemmel (neki is van fizetése+hitele is).

Érdeklődöm, hogy ebben a helyzetben a két lakásra tehetnek-e végrehajtási jogot, és azt lehet-e érvényesíteni a haszonélvezeti és a jelzálog joggal szemben? Vagy a tulajdoni lapra csak ezek után kerül be? Titlthatnak-e le a fizetésemből így hogy ilyen mértékű igazolt kiadásaink vannak mellette? A feleségem ingó és ingatlan vagyona veszélyben van-e a végrehajtás által? (2010 óta vagyok házas)

Válaszaitokat köszönöm előre is!

guba" # 2012.02.22. 08:42

van valami ötletetek ügyvéden kivűl???mert az tuti kelleni fog.

Igen, és majd az ügyvéded lesz abban a helyzetben, hogy az ügy ismeretében tanácsot is tudjon adni neked.

zsoltihgt # 2012.02.21. 16:33

sziasztok!

van egy kis problémánk hátha tudtok segiteni
van egy autom valaha hiteles volt unokatestvérem volt a kezes. 2003 körül ki kellet fizetni a kocsit mert hitelátvállalással vettem és nem irták át a nevemre csak ha kifizetem. addig meg ugy hazsnáltam és fizettem hogy más neve volt a forgalimban(előző tulaj) de a biztositás az én nevemre szólt a rendőrök is b...tattak + káreseménykor nem fizetett a biztositó. a lényeg ki lett fizetve törzskönyv nálam most meg ennyi idő után 4,5 milla körül foglalni akarnak unokatesomnál.
Már csak a törzskönyv van meg ilyen kifizetési bizonylatok 7-9 év távlatában már szanáltuk.
van valami ötletetek ügyvéden kivűl???mert az tuti kelleni fog.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.06. 22:37

Bocs, tényleg.

zsók # 2012.02.06. 22:19

Bocs, nem neked cimeztem az elobbi irasom. De kerdeztem.Pont a te valaszod utan, 02.05 en 10:45 kor.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.06. 22:03

Erre nehéz lett volna korábban válaszolni, mert hogy ezt korábban egyáltalán nem is kérdezted. De ez téged ne zavarjon, sőt, a mi jó anyánkat!

zsók # 2012.02.06. 19:11

Koszonom. Vegre valaki erdemben valaszol is a kerdesemre, nem csak szorakozik.

végrehajtó1 # 2012.02.06. 18:48

Közjegyzőhöz.Utána azonnal végrehajthatod.

zsók # 2012.02.06. 18:26

Most mar tudom, hogy nagy hulyeseg volt, es hogy meg fokozzam, akkor nem voltunk tisztaban mennyit kell megadni ha megsem tud torleszteni. Azt gondoltuk fedezi a kocsi nagyobb reszet, vagy keves kulonbseget kell megadni.
Nem, nem kaptam meg a 860 at, nekem csak 400 al jott, azt keptam meg,amit most 4 szeresen adok vissza. Tanulo penznek tul sok. Most nekem kell valahogy behajtanom rajta. Ugyvedhez vagy kozjegyzohoz menjek tartozas elismerest iratni vele? Benne van, hogy megadja, de reszletekben a fizujabol.

limma # 2012.02.06. 14:53

Áron nagy pénzzavarba került! - feltétlenül szüksége van két pengőre.
Jobb nem jut eszébe, elmegy Kohnhoz, hogy kölcsönkérjen.
Kohn figyelmesen végighallgatja Áron mondandóját, majd így szól:

  • Figyelj Áron, adok neked két pengőt.

Zálogba itt hagyod a fejszédet, és tavasszal visszaadsz négy pengőt.
Jó lesz így?
Áron is töpreng kicsit, majd rááll az üzletre. Fogja a két pengőt, odaadja Kohnnak a fejszéjét, és indul haza.
Kohn ekkor utána szól:

  • Figyelj csak, Áron! - gondolkodtam.

Zegernye telünk lesz, a tavasz is keservesnek ígérkezik, rossz lesz a termés. Nem fogsz tudni visszaadni egyben négy pengőt. Adj vissza most kettőt, és tavasszal így csak kettőt kell adjál, - jobban jársz.
Áron meghányja-veti a dolgot, és úgy ítéli meg, Kohn-ak igaza van.
Visszaadja neki a kapott két pengőt és indul. Hazafelé kicsit még töpreng magában:

  • Hm? Pénzem nincs. Lett két pengő adósságom. S a fejszém is oda... és mégis minden stimmel.