Biztosító követelése


Gjobs776 # 2019.03.30. 10:14

Üdv!

Egyetemi feladatom van, amihez szeretenék segítséget kérni, következő a tényállas:

3 éve közúti baleset, a vétkes sofőr ittas, 8 napon túli sérülés. Büntetőben még nincsen ítélet, tárgyalás nem volt. Eközben a vétkes sofőr biztosítója keresetet nyújt be az általuk, a vétlen sofőrnek kifizetett összegre, hivatkoznak az ittasságra. Szerintem itt kell megfogni a feladatot, hiszen az At. kimondja az ártatlanság vélelmet, tehát, amíg a bíróság nem mondja ki a vétkes sofőr bűnösségét, addig nincsen jogalapja a biztosítónak. Jól látom?
Hogyan lehetne erre megfelelő érvelést írni? Az At.-re es ptk biztosítottságra hivatkozva?

Előre is köszönöm,
Gjobs

zsoozsy # 2018.12.14. 08:36

Nyáron elköltöztem a biztosított lakásomból, ami azóta is üresen áll. Ingóság biztosításom volt rá. Kértem, hogy a biztosítási díjat csökkentsék minimálisra, mert nem akarom tovább biztosítani a nemlétező ingóságokat, de nem mondhatom fel, csak évfordulóra. Erre a biztosító nem volt hajlandó, csak új szerződéssel, amit majd megint csak 1 év múlva mondhattam volna fel. A szerződésben azt olvastam, hogy 3 havi nemfizetés esetén a biztosító felmondja a szerződést. Azóta felmondtam a szerződést, mert január 1 az évfoduló. Kérdésem, hogy a biztosító behajthatja-e az elmaradt díjakat, ha nem fizetem ki a hátralékot.

Hapciusz # 2017.12.04. 09:06

mondasz valamit

nonolet # 2017.12.04. 08:56

" és nem figyeltek rá, hogy csak félévre kössenek biztosítást, egész évre kötöttek"

TÉVEDÉSBEN vagy...

CSAK EGY (biztosítási)ÉVRE köthető!!!! KGFB.

A biztosítási év fordulója pedig a megkötés napja lesz.
Már évek óta ez a szabály...

Azaz nem tudsz már év közben csak az év végig kötni.
Mivel a biztosítási év már nem Január 1. - December 31.
Hanem egy év a kötés napjától kezdve.

- -

Szóval, nem ezzel bénáztak, hanem a drága ajánlat elfogadásával.

Bár lehet, hogy aki kötötte az nem is tudott volna jobb ajánlatot kapni a kora, lakóhelye, bonusa, stb. okán.

Hapciusz # 2017.12.04. 08:26

nem változott az összeg, csak sajnos hagyatéki ügyben át lett írva a kocsi évközben, és nem figyeltek rá, hogy csak félévre kössenek biztosítást, egész évre kötöttek és igy duplája egy online biztosításnak, ami írtó sok.

ezért kérdezem, ha dijnemfizetéssel megszűntetjük, de azonnal kötünk online olcsóbbat, az mennyire problémamentesebb?

nonolet # 2017.12.04. 08:25

A kötelezőtől nem tudsz szabadulni "nem fizetéssel"

Újra nála vagy köteles megkötni, hiába szűnik meg "nem fizetés" miatt.

A két biztosítás közötti kieső időre pedig fedezetlenségi díjat szed.
Ami asszem 400 Forint/nap.

"és közben keresek olcsóbb biztosítást"

A fentiek miatt nem tudsz váltani, csak az ÉVFORDULÓKOR!
De ahhoz is legalább 30 nappal előtte fel kell mondani a régit...

drbjozsef # 2017.12.04. 08:10

?

A féléves számla több mint az előző fél éves? Szerződési év közepén nem változtathatnának a díjon. Ugyanannyi kellene legyen, mint az első fél év volt.

Egyébként igen : díjnemfizetéssel megszűnt szerződés esetén KÖTELES vagy ugyanannál a biztosítónál megkötni az új szerződést, DE A0 bonus/maus fokozattal (plusz az esetleges fedezetlenségi időszakra borsos fedezetlenségi díjat fizetni). Szóval azzal csak szívatod magad. Biztosítót váltani csak évfordulókor lehet szabadon.

Hapciusz # 2017.12.04. 07:55

A kgfb jövő év juniusáig érvényes, de megjött az ujabb féléves számla, ami írtó sok.

Kérdésem, hogy ha nemfizetéssel megszűnik a biztosítás és közben keresek olcsóbb biztosítást, akkor ennek lesz valamiféle következménye az előző biztosító részéről?

drbjozsef # 2017.11.14. 13:21

Jogos-e? Nem ismerjük a szerződésedet. Ha ez van benne, akkor jogos. Szinte biztosan ez van benne, azért feleslegesen nem túráztatja magát a biztosító feltehetőleg.

Nem, jogilag nem kaptad meg, kivéve, ha ez is benne van a szerződésedben, mert ott lehet vállalni hivatalos kommunikációnak is az általad megadott email címet - onnantól a Te bajod, ha nem olvasod (kb. mint ha elköltözöl, és nem jelented be nekik).

Ha vársz, legfeljebb nő a követelés.

NewNeo988 # 2017.11.14. 11:08

A következőkben Kérem tanácsukat. Társas ház biztosítást kötöttem egy biztosítóval, de az előzőt nem mondtam fel. Az új biztosítást nem fizettem érthető módon és dijnemfizetessel törölték. Most a biztosító a hűség engedmény mértékét követeli vissza, amikor a szerződést visszamenőleges hatállyal törölték. Jogos a követelés? Amennyiben nem küldenek ajánlott levelet a követelésről csak emailt, azt én jogilag megkaptam vagy nem?
Válaszukat Köszönöm

Kocamac # 2016.12.05. 00:28

Kérdésem lenne. Elnézést, ha hosszú lesz...
A helyzet a következő: 2015. 11.10-én megkaptam e-mailben kötelező gépjármű felelősségbiztositásom új szerződéséhez kapcsolódó kötvényét. Ebben 35.628 Ft-os éves dij szerepel, aminek kiszámitásával kapcsolatban több órát beszéltem az alkusz céggel ill. a biztositó alkalmazottjával is, aki utánajárás után megerősitette ezt az árat. Ez volt az, ami miatt az előző helyen felmondtam a szerződésemet.
A dijat egy összegben befizettem.
2016.01.06-án elektronikos úton megkaptam az erről szóló, egész évre szóló igazolást, melyből kiderül, hogy a biztositás érvényessége fordulón, 2016. dec.15-én fog véget érni.
2016. 01.25-én küldtek egy újabb kötvényt, amiben már egy egészen más éves összeg szerepel, 44.208 Ft.
2016.02.11-én küldtek egy felszólitást, hogy a különbséget, 8.580 Ft-ot fizessem be. - Ezt a két utolsó elektronikus üzenetet egyáltalán nem kaptam meg!
Itt jegyzem meg, hogy ha az elején tudom, hogy 8.550 Ft-al drágább lesz az éves kötelező biztositásom éves dija, eszembe sem jut, másik biztositóra váltani, sok telefont, felmondást, utánajárást, ügyintézést magamra vállalni, hiszen anyagilag nem jártam volna ezzel jól.
Igy tehát nekem egész évben fogalmam sem volt arról, hogy elmaradásom van. És arról sem, hogy az újraszámolás szerint a szerződésem nem fordulópontig, dec. 15-ig, hanem csak okt. 06-ig érvényes.
2016 nov. 2-án megrökönyödésemre kaptam kézhez azt a levelet, amelyben arról értesitenek, hogy kötelező szerződésem már okt. 7-én megszűnt!
Honnan is gondolhattam volna, hogy ez a helyzet, amikor 2016.10.18-án még kézhez kaptam azt a levelet is, amelyben arról értesitenek, hogy fordulópontkor, tehát 2016 december 16-tól mekkora is lenne a következő biztositási évre vonatkozó dij!!
Azt gondolom, hogy teljes joggal gondolhattam azt, hogy minden rendben van a kötelező biztositásom körül.
A fedezetlenségi dijat befizettem, igy az autó kötelező biztositása 2016.dec.15-ig ismét rendezett. De nyilván nem 28.000 lett volna a fedezetlenségi dij, ha korábban tudok a dologról.

Irtam a biztositónak, aki irásban elhajtott a vérbe. Szerintem ez az ügy nem tiszta, hiszen pl. okt. 18-án egy olyan ajánlatot kaptam, ami alapján joggal hihettem azt, hogy KGB-m fordulónapig simán él, holott akkor az már okt. 7 óta elvileg meg is szűnt....
Másrészről meg úgy tudom, hogy a biztositónak van ilyesmiről informálási kötelezettsége, 15 napon belül értesiteniük kell az üzembentartót a szerződés megszünésésről dijnemfizetés esetén.
Azt tervezem, hogy ezt nem hagyom annyiban, tudna nekem segiteni abban, hogy van-e ennek értelme? Én úgy érzem, hogy van...
Előre is köszönöm,
üdv
Rázsó Ivett

adeg # 2016.10.26. 09:25

A kérdésem a következő lenne.
Van két darab TGK kisteherautóm melyek KGFB díját 2015.07. hóban befizettem. 2015.10.06. mind a kettő gépjárművet ideiglenesen kivonattam a forgalomból amit félévente újítok folyamatosan.
Ennek ellenére az egyik autó KGFB szerződését díj nemfizetéssel megszüntették.A másikét viszont nem csak a biztosító által meghatározott úgynevezett 6 napra kb 700 Ft összeget kellett befizetnem és így a biztosításom nem szűnt meg.Nem értem, hogy miként lehet ez!
Mind két autó ugyanakkor lett a forgalomból kivonva. A díj nemfizetéssel megszűnt szerződésű autóra azt az infót adták, hogy ha eladom akkor majd az új tulaj köt rá biztosítást és nekem gyakorlatilag csak az adásvételit kel leadnom feléjük. Semmi MABISZ díjat nem kell fizetnem.
Miért szüntették meg a szerződésemet ?
Miért nem tudtam a megszüntetett szerződést ugyan úgy arra a pár napra kifizetni, hogy tovább éljen?
Biztos, hogy nem hajtják be rajtam a MABISZ díjat?
Az autókat el akarom adni. Már a forgalomba én nem kívánom visszahelyezni.
Szerintem a biztosító mulasztása áll fenn, hogy a szerződés megszűnt.
Van valami teendőm a biztosító felé?

tudatosbiztositás.hu # 2016.10.10. 17:47

Kedves Sneidig!

Az első évben megkötött biztosításod nem járt le, mivel ha 30 napos felmondási határidővel nem mondod fel, akkor automatikusan megújul évről évre. Egyszerűen a 2.évben 60 napig várták a díjelmaradásodat, utána pedig törölték, onnantól ketyeg a fedezetlenségi díj.

A te nevedre azért ketyeg még most is a fedezetlenségi díj, mert nem jelezted és nem kérted a régi biztosítódtól, hogy üzembentartó váltással töröljék a szerződést, az üzembentartóváltás napjától. Ezt minden esetben jelezni kell az ügyfélnek, hisz a biztosítók maguktól honnan tudják? Se jogosultságuk, sem pedig kapacitásuk nincsen arra, hogy ennek utánajárjanak.

A szerződésed státusza így díj nem fizetéssel törölt szerződés. Így a BM nyilvántartás alapján a törlés óta ketyeg a fedezetlenségi díj.

Kár, hogy ezt már nem mondták a biztosítási tanácsadók, akikkel újrakötötted, ezt nekik illet volna jelezniük.

Jelentsd le utólag a régi biztosítód felé az üzembentartó tartás változását, becsatolva az új forgalmi engedélyt, ami anyukád nevére került kiállításra, esetleg mellékeld az aláírt üzembentartó váltási nyomtatványt is.

Üdv,
http://www.tudatosbiztositas.hu/

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.08. 09:07

OFF
Igen tisztelt méltóságos KBS!
Te mikor tervezed, hogy törlöd magad az oldalról?? Ne gondolj semmi rosszra csupán jó indulatból kérdezlek :))
Olyan régóta vagy már itt, hogy esetleg nem gondoltál még még arra, hogy pihenj egy kicsit? Látom, rengeteget dolgozol itt, rád férne egy kis pihenés. :)
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.08. 06:36

OFF
Üdv! Halálra ijesztettél. :)
ON

wers # 2016.10.07. 17:21

a fedezetlenségi díjat sajnos ki kell fizetni

sneidig # 2016.10.07. 16:46

Üdv!

Leírnám az egész történetet:

2 éve vásároltam egy autót. Csináltam rá biztosítást 1 évre előre utalással.
1 év után a biztosításom ugye lejárt...én meg szépen elfelejtettem újrakötni, mivel nem küldtek semmit elektronikusan hogy lejárt.
Ráadásul pár hónap el is múlt mire észrevettem.

A pár hónap alatt összejött jó sok pénz (napi díj miatt) amit nem akartam kifizetni, így anyukám lett az üzemben tartó.

Azt mondták a biztosítós tanácsadók, hogy így nem kell kifizetnem a pár hónapos lemaradást.

Remek. eltelt egy újabb év.. Itt tartunk.

Most jön a csavar:

Kíváncsiságból elkezdtem a nevemre egy biztosítást nézni a neten és kijött egy biztosítónál hogy van 520 000 ft-os fedezetlenségi díj elmaradásom, ami napról napra csak nő.
Tehát olyan mintha nem szűnt volna meg ez a dolog az üzemben tartói váltásnál.

így most elképzelhetőnek tartom hogy nagyon rosszul járok ha nem rendezem ezt minél hamarabb.

DE nem biztos...

(Elvileg van egy olyan hogy addig érvénytelen a mostani anyum, által megkötött egy éves a napokban lejáró biztosítás amíg nem rendezem az enyémet... )

Így érthető lenne a fél millás dolog...

Tudna segíteni? Honnan tudom hogy a nevemen van-e még hátralék?
Térítenem kell?
Miért nől naponta?

wers # 2016.04.15. 09:00

kicsit kicsit szívinfarktust.” = kicsit kaptam szívinfarktust.

wers # 2016.04.15. 08:59

:)) na jó, tényleg megmosolyogtatott, de nehezen, mivel épp most szerdán játszott dodzsemest egy pasi a parkolóban, és épp a mi autónkba durrantott bele, így kicsit érzékenyen érint. Főként, mivel tegnap hívott a biztosítója, hogy mintha nem lenne érvényes, csak kicsit kicsit szívinfarktust. Nem sok kedvem van a MABISZ-szal vacakolni.

limma # 2016.04.15. 08:26

Bocsánat, de annyira vicces:
az Úr ma viszi be a biztosítójába.

Kíváncsi vagyok, melyik biztosítónál biztosított az Úristen.

Rexor # 2016.04.15. 08:10

A biztosítótól kaptok majd egy levelet, amelyben szerepleni fog, hogy mekkora összegű kifizetést teljesített a biztosító. Ha ezt kifizetitek a biztosítónak akkor nem fog változni a bónus/malus besorolás (egyébként 2 fokozattal romlik).

wers # 2016.04.15. 05:19

Még annyit, hogy nagyon be sem kell menni, szinte minden biztosítónak a honlapján van bejelentési lehetőség

wers # 2016.04.15. 05:16

Ettől függetlenül a biztosító kifizeti a kárt?
Bizonyára.

Hallottam,hogy tőlem bonus pontokat vonnak le
Nem, a balesetet okozó gépjármű felelősségbiztosításának bónusz besorolása fog megváltozni, azaz ezután a nevelt fiad kötelező biztosításának a díja fog emelkedni.

Úr ma viszi be a biztosítójába
Mivel azonos a biztosító, így mindegy, de az okozó gépjármű felelősségbiztosítása alapján lesz a kár rendezve, és nem lesz elég, ha ő megy be, majd a nevelt fiadnak is alá kell írnia.

Babett43 # 2016.04.15. 00:35

Üdvözlöm!
Nagyon régóta vezetek,szinte napi szinten de tegnap a nevelt fiam kocsijával voltam és egy parkolóban véletlenül beletolattam a mögöttem levő gépjárműbe.
Soha nem volt még koccanásom!A mögöttem levő kocsi lökháritója benyomódott sajnos.Kitöltöttünk ott mindjárt a helyszínen egy baleset bejelentő lapot és az Úr ma viszi be a biztosítójába.
Kérdésem a következő.Mivel ugye a gépjárműt Én vezettem és rá is írtuk a baleset bejelentő lapra értelemszerűen de viszont a tulajdonos nem Én vagyok.Ettől függetlenül a biztosító kifizeti a kárt?A nevelt fiam természetesen rendesen fizeti a biztosítást.
Hallottam,hogy tőlem bonus pontokat vonnak le de ha jelenleg most nincs gépjármű a nevemen akkor ,hogy vonnak bonus pontokat tőlem?Akinek a kárt okoztam és a nevelt fiam is azonos biztosítónál vannak mindketten.
Előre is köszönöm a választ!

tudatosbiztositás.hu # 2016.01.30. 22:14

Kedves Klaudia!

Sajnos, amennyiben nem mondtad fel jogszerűen a régit, akkor az az érvényes, az új biztosítás semmis. Ez a törvény.

A fedezetlenségi díjat a régi biztosításod megszűnésétől addig a napig ki kell fizetned, amíg újra nem kötöd, tehát azonnal köss újra a régi biztosítónál, mert ahogy írtad is szándékosan nagyon magas a fizetendő büntetés, ráadásul utólag ki kell fizetned a 60 napos türelmi időre járó díjat, továbbá az idei teljes évet is előre kérni fogják:(

Az újonnan kötött köteleződet, töröltetned kell, igazolva, hogy nem szűnt meg az előző, a törlést kötelező végrehajtaniuk, illetve visszafizetniük az oda befizetett díjakat..

Üdv: www.tudatosbiztositas.hu