Birtokháborítás


benducino # 2014.04.26. 11:24

Tisztelt MOnalisa1!

Az sokadszor-i földmérés nem hoz/hozhat eredményt. A földhivatal állásfoglalása szerint ezen a területen 130 cm a hibahatár. Ez azt jelenti, ha kijön a földmérő, és a kerítés ezen a határon belül helyezkedik el, LE SEM ÜTHET kitűzési pontokat!!! Sajnos annak idején öl alapú térképet digitalizáltak ami cirka 100 éves volt. Ezért az ekkora mérési hibahatár. HA valaki nem hajlandó elfogadni a helyzetet, akkor lehetősége van szakértői mérésre (földmérő szakértő által), ami már nem csupán gps koordináták alapján történik, hanem viszonyítási pontokhoz képest is mér. pl: szomszédos épületek, patak meder, villanyoszlop...stb. Ez alapján szakértői véleményt készít, amelyben rajzon is feltünteti a tényleges helyzetet, és a valós helyzetet. Ez sem kötelezi egyik felet sem telekhatár probléma esetén megoldásra, de ez a szakértői vélemény alapjául szolgálhat egy bírósági ügyben, ami végeztével a bíróság kimondhatja hogy helyén van e a kerítés, vagy azt odébb kell e helyezni, vagy egyéb megoldásra kötelezheti a feleket.
No mármost a szomszédom a földmérést elfogadni nem akarja, de a normális,tisztességes magatartásra sem hajlandó, és a törvényes utat, eljárást is elveti, és folyamatosan kárt okoz a kerítésemben!

Rókafogta csuka!

kijavítom a kerítést- tönkreteszi azt ( persze amikor nem látom, bizonyítani nem tudom azt) és így tovább... néha azt ordibálja: rakjam odébb 20 cm-el.... néha azt: rakjam odébb 100 cm-el...

néma emberként, gyomorgörccsel hallgatom miközben dolgozom a kertemben.. meglepő és mulatságos :-)

benducino # 2014.04.16. 07:14

Évekkel ezelőtt az előző tulajdonos, akitől megvettem, kimérette. Ezeket a kitűzési karókat szedte ki most! Az előző tulaj kiméretését követően a szomszéd, nem volt hajlandó elfogadni a kimérés tényét, primitív módon akkor is fenyegetőzött. Feleslegesnek tartom az előzmények tükrében újfent kiméretni, hiszen Ő csak a maga igazát szajkózza, és semmi mást nem fogad el. Szokásjogra hivatkozik (ahogy apuka szántotta) a földhivatali adatokkal szemben.
Tény viszont, hogy folyamatosan zaklat, ordibál, fenyeget, és tény hogy megrongálta a kerítésem, eltávolította a birtokhatár pontokat is. Ezért éltem birtokvédelmi kérelemmel a jegyzőnél, amire a lentebb módon reagált.
Valamilyen módon szeretnék véget vetni a zaklatásának, és a rongálásnak, ez ügyben kérek segítséget, illetve hogy a jegyző helyesen járt e el...

Köszönöm.

ui: persze a szomszéd el nem fogadja az előző földmérő által kitűzött határokat, és saját maga sem hajlandó kiméretni a területét sem.

monalisa1 # 2014.04.15. 19:12

A vitát lezárandó újra el kell végeztetni a földmérést, kitűzést. Aztán ha bizonyosodik neked van igazad pereld be: a károkozás valamint a földmérői díj.

benducino # 2014.04.15. 15:51

De deeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
Valóban. Több mint 100 éves térkép, ami még nem is metrikus került digitalizálásra anno....a földhiv. szerint
A kérdésem a további lehetőségeimre, illetve a jegyző eljárására vonatkozik...
Ha a saját tulajdonú, általam birtokolt kerítésem megrongálják, tönkreteszik, az birtokháborítás?
vagy a jegyző szerinti szabálysértés?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.15. 15:10

A Földhivatal szerint ezen a telekhatáron 100 cm az elfogadható hiba

Na neeee!

benducino # 2014.04.15. 12:29

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
Telekszomszédom szerint kerítésünket az ő területére tettük, 20 cm-re (!). A Földhivatal szerint ezen a telekhatáron 100 cm az elfogadható hiba, vagyis 20 cm-en nem lenne érdemes vitatkozni, még akkor sem, ha igaza lenne. Folyamatosan azzal fenyegetett, hogy kiszedi a kerítésünket. Egy hete a kerítésünket megrongálták, két oszlopot kidőltöttek, a vezérdrótokat leszakították, valamint az évekkel ezelőtt földmérő által leütött telekhatár kitűzési pontokat is eltávolították. A jegyzőnél birtokvédelmi eljárást kezdeményeztünk, amire meglepő választ kaptunk. Végzésben elutasítottak minket, indoklásban a szabálysértésekről szóló 2012. évi tv. 177. § 1. bekezdés (b) és a 38. § 1. bekezedésére hivatkoztak.
Idézem "A fenti jogszabályhely alapján a rongálás ügyében Hatóságomnak nincs hatásköre eljárnia, valamint arra tekintettel, hogy az adott ingatlanok telekhatárával kapcsolatos problémákra a tényállás Hatóságom által nem megállapítható" az általam kezdeményezett birtokvédelmi eljárást megszüntette.
Mi nem jeleztünk telekhatár problémát, mindössze a birtokvédelmi eljárás kezdeményezésekor írtuk le a tényeket, mely szerint a szomszédunk folyamatosan zaklat az ő általa gondolt telekhatár problémájával és ezzel indokolta, hogy el fogja távolítani a kerítésünket.
Kérdésem:
Helyesen járt el a jegyző? Hova fordulhatok, mit tehetek a továbbiakban?
Válaszukat előre is köszönöm!

Prunus P. # 2012.11.21. 15:39

Köszönöm a válaszokat.

Sajnos, lehet, hogy árnyékra vetődtem, most voltam a földhivatalnál.

Láttam előzőleg egy földmérési lapot, amin fel volt tüntetve a kettőnk között lévő út szélessége, meg hogy a zártkertek (nem zárt valójában, csak ez az elnevezése) határolják, ebből gondoltam, hogy onnan az enyém a föld.
Viszont most a fh-i térképen az is rajta volt, hogy a zártkert elnevezésű részen belül is van egy közös használatú, vagyis közterület, tehát a telkemet nem az út határolja, hanem ez a közterületcsík. Így viszont már necces.

A fh-i rajzon nem volt méter, és azt mondták, ha hivatalos másolatot adnak ki, azon se lesz, csak tippelni lehet, vagy vonalzóval méregetni, arányítani.
Ahogy a telek ismert szélességéhez viszonyítottam a monitoron, egy kb-i távolságot néztem, majd lelépem, hogy hol lehet, feleslegesen még a 3000-et se akarom kifizetni a másolatért.

Viszont ha közterület (külterület ugyan), akkor a jegyzőnél bejelenthetem szerintem, hogy ez az illető eltúrta a földet és a növényzetet. Ehhez ugye nem volt joga, legalább elrendezné a területet, mert jelenleg egy mélyedés lett ott. De nem nagyon bízom ebben.

Whisper # 2012.11.21. 09:59

T. Prunus P.!

A rongáláshoz erre irányuló szándék kell és idegen vagyontárgynak kell lennie: tehát ha az saját (esetleg közös tulajdona) vagy nem rongálási szándéka volt, a bűncselekmény nem valósul meg. Ez a tudati elem. - Ez egyébként a büntető része a dolognak, attól még nem lesz a kár megtérítve, hogy büntetőügyben elmarasztalják.

A kártérítés az polgári jogi kérdés, az a szándéktól függetleníthető.
A kártérítés a károsult vagyonában (vagy személyében) bekövetkezett kár jóvátétele, melynek az a célja, hogy a károkozó olyan helyzetbe hozza a károsultat, mintha a károkozás nem történt volna meg. Ebben az esetben nem lesz büntetés, hanem kártérítésre megfizetésére kötelezés.

Üdv,

wers # 2012.11.21. 06:29

Mifelénk a jegyző keményen büntet, ha fa kivágás engedély nélkül történik közetrületen.

Prunus P. # 2012.11.21. 04:16

Ha tudta??? Mert ha nem tudja, akkor nyugodtan tegyen tönkre bármit? Vagy akkor van valami egyéb jogcím a kártérítésre?
Amúgy nyilván nem tudta, hogy az én területem, azt gondolta, hogy közterület.

Akkor rendőrséget érdemes bevonni?

Köszönöm a választ egyébként.

ObudaFan # 2012.11.20. 21:37

De persze csak ha ő ezt tudta is.

ObudaFan # 2012.11.20. 21:36

Lehet ez rongálás, ha a te területeden voltak.

Prunus P. # 2012.11.20. 18:16

Van a városon kívül egy bekerítetlen hobbitelkem. A földút túlsó oldalán lévő nagyobb terület tulajdonosa területrendezés címszó alatt eltúratta a szélső bokraimat, fáimat, köztük egy 25 éves szilvafát gyökerestől eltüntetett.
Ma beszéltem vele, szerinte ez közterület (ergo, oda nem ültethetek semmit), hallani sem akar kártérítésről. Holnap megnézem a földhivatalban, de valószínű, hogy ez még bőven az én területem.

Ha feljelentem (rongálás, lopás, 50-100 E értékben), akkor a rendőrség foglalkozik vele? Vagy azt mondják, polgári pert indítsak?
Ha igen, akkor ennek milyen anyagi vonzatai vannak? Mik az esélyeim?