Albérleti gondok


valamiva # 2019.07.26. 23:08

Tisztelt Hozzáértők!

Nemrég költöztem ismét albérletbe, a kauciót fél éves bérleti időtartamra fizettem, de már az elején akadt némi problémám a főbérlővel: az ablakomon keresztül rendszeresen beleskelődik, annak ellenére, hogy fényáteresztő függönyt napközben (este lámpaoltáskor pedig sötétítő függönyt) használok - a nappali fényáteresztőn szoktam látni, ahogy kíváncsiskodik. Valószínűleg csak egyfajta öregúri kíváncsiság miatt csinálja, de engem egyre inkább zavar, hogy a kérésem ellenére sem tartja tiszteletben a privátszférámat, pedig egyszer már beszéltem vele erről, és úgy tűnt, megértette akkor, de egy ideje újra folytatja a leskelődést. Korábban azt próbáltam, hogy napközben is behúztam a sötétítőt ilyenkor, de az meg nekem kellemetlen, hogy fényes nappal a sötétben gubbasszak ott.

Érdeklődnék, hogy lennének esetleg erre az esetre is bizonyos jogi lépések, amiket megtehetnék.

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelettel:

V. Mari

drbjozsef # 2019.07.04. 05:54

Titiána,

Pedig a határozott idő az ilyen. Véd téged is, hogy előbb ne rakhasson ki, de védi a bérbeadót is, hogy annak a végéig pénznél lesz. Aki ezt fel akarja rúgni, az fizeti a cehhet.

Titiána # 2019.07.03. 17:42

drbjozsef: határozott volt, végül 2 hetet vont le napi díjban, nem vitatkoztam vele, menni akartam mindenképpen a helyről, a lakásból, mindegy, hogy miért.
Megegyeztünk, hogy hozhat bérlőt, akár akkor is, amikor nem vagyok otthon, ha egyáltalán jelentkezik vki. Nem hozott senkit, véleményem szerint drágán adja ki a lakást egy rossz környéken, de ő tudja.

Azért azt én is meredeknek tartom, hogy azért, mert nem töltöm ki a határozott időt, a több százezres kauciót - egyszemélyes, kislakásról van szó - a tulaj megtartja... Aki ezt mondta a telefonba, le is tettem.

gerbera317 # 2019.06.29. 19:43
Egyik szöszi újságolja a másiknak
Képzeld, a tesómnak gyereke született.
De jó! És kislány lett?
Nem.
Hanem?

Namostakkor: Szerinted?

Zöldövezeti11 # 2019.06.29. 19:34

Azután van egy érdekesség emigyen
:
7. amennyiben a bérleti díj és közüzemi díjak a szerződés 3. pontja szerinti időig nem nyernek kiegyenlítést a közüzemi szolgáltatások azonnal megszünnek, valamint ez utáni bérbeadói felszólításra 15 napon belül sem nyernek kiegyenlítést a szerződés azonnali hatállyal megszűnik, A bérbeadó a lakást lezárhatja, (rendkívüli felmondás).

A közüzemi szolgáltatások :
villany 24 órás és vezérelt, víz és csatorna.
Na most a vezérelt nem létszükséglet, a víznél pedig az udvari csap még igénybe vehető.
Meg ez az általános fogalmazás , hogy megszűnik érdekes, de a bérlő adta a mintát.
Vélemények ?

Zöldövezeti11 # 2019.06.29. 19:20

T. Hozzáértők !
Kötöttem egy bérleti szerződést egy fiatal emberrel. Nincs benne se az , hogy határozott se az , hogy határozatlan idejű. Ilyenkor mi van ?
Annyi van benne, hogy 6 hónapig ha elmegy a bérlő akkor visszatartható a kaució, az után pedig 30 nap a felmondasz idő ! Kölcsönösen.

vierzo # 2019.06.28. 12:36

Kedves drjozsef, saját tapasztalatom, hogy az albérlők többsége nem tudja menedzselni a saját életét, nem tud felelősségteljes döntéseket hozni, nem hiába nincsen lakásuk. Természetesen tisztelet a kivételnek, én is éltem albérletben. Nos azért , mert valaki a saját életét sem tudja menedzselni, attól én még nem fogok belé rúgni és elvenni a kaucióját, amikor a mai helyzetben bármikor ki lehet adni egy lakást egy hónapon belül. Nem tartom tisztességesnek megtartani más ember több százezer forintját, csak azért mert le van írva a szerződésben, hogy még maradnia kéne x hónapot.
Becsület és tisztesség. Úgyis aki meggondolatlan, fog még pofára esni az életben.

drbjozsef # 2019.06.28. 11:21

Persze, nyilván a tulajdonos, ő szorított pisztolyt a bérlő fejéhez, hogy írja alá a szerződést. Logikus.

Inkább másszunk ki a homokozóból. Felnőtt embereknek meg kell tanulni, hogy a döntéseiknek következményeik vannak.

vierzo # 2019.06.28. 10:58

És van tulaj aki követeli is felmondás esetén a kaució megtartásán felül a lakbért a határozott ideig (facebook posztban mesélte egy albérlő az esetet).
Ezért kell megnézni bérlőként és tulajként is milyen emberrel szerződik a fél. Azért meg van az ilyen tulajdonosról a véleményem.

Mindenki úgy viselkedjen, ahogy szeretné, hogy más viselkedjen vele.

drbjozsef # 2019.06.28. 04:49

Titiána,

Határozott idejű szerződésed volt?

Annak is megvan a Ptk. szerinti felmondási lehetősége, de főszabály szerint az egész hátralévő időre követelheti a bérbeadó a bérleti díjat. Azért határozott. Ha fél év lenne hátra, akkor fél évet fizethetnél, ha el akarsz költözni. (Már közös megegyezés híján, persze).

vierzo # 2019.06.27. 19:55

Én se vinnék addig érdeklődőt amíg valaki a lakásban lakik. Szerintem ennek örüljél, hogy tiszteletben tartja, hogy te laksz a lakásban és nem háborgat. Abba meg már bele se merek gondolni, hogy vannak olyan tulajok, akik az albérlő tudta nélkül bejárnak a lakásba.
Nos. akkor az egyenes a legtisztább út. Megkérdezted tőle, hogy ha kiköltözöl xy napon, akkor az a részéről is rendben van és visszaadja neked a kauciót?

Pár hete írtam meg, hogy az én albérlőm akkor közölte , hogy azonnal menne a lakásból, amikor a párom ment a lakbérért. De neki kell a kaució, hogy másik lakást lefoglaljon. Fél évet lakott le, 3 helyen benne van a szerződésben, hogy kaució vesztéssel jár a korábbi felmondás. Felhívtam (ennyit arról , hogy még csak fel se hív csak sms t küldött , hogy beszélni akar velem) kiderült szerető -férj között nem tudott a nő hónapokig dönteni, majd mégis a szerető lett a befutó és a férj őrjöngött a társasházban. Amikor ez a szerelmi háromszög kirajzolódott nekem, és megtudtam, hogy a férj balhézott a házban, inkább mondtam, hogy visszaadom a kauciót csak menjenek. Jó bérlő volt, rendesen fizetett, tisztán tartotta a lakást, tehát kár nem ért, ennyire meg voltam rugalmas, hogy ha ő bejelenti , hogy menni akar, akkor nem zsarolom a kaució elvesztésével csak hogy megtartsam. Te is találj ki egy jó indokot miért akarsz menni, és nagy szükséged lenne a kaucióra. És persze ne említsd mi van a szerződésben, egy tulaj sem olvasgatja el minden héten a szerződést.

Titiána # 2019.06.27. 18:43

drbjózsef: de akkor nem kell leírni? Értem, hogy mit mondassz, minden világos, de a lényeg nincs a szerződésben és nekem ez a problémám. Nyilván nincs értelme hepciáskodnom, mert a kaució nála van. Én csak azt nem értem, hogy miért nem írta le. Fért volna a papírra...

vierzo: sokmindentől függ, hogy a tulaj ki tudja-e a adni a lakást, az enyém drága áron van, koszos helyen, mindegy, hogy hol és miért itt vettem itt ki. Nyilván a tulaj ragaszkodik minden egyes forinthoz, mert még nincs bérlője a köv. hónapra, pedig volt rá három hete, egyet sem hozott fel.

vierzo # 2019.06.27. 15:30

tehát egy havi lakbért akartam írni vagy ha ennyit nem akarsz akkor min két heti lakbérnak megfelelő összeget (múlt héten kifizettek egy havi lakbért, tehát az még 3 hétig ki van fizetve neked, én azt nem adnám vissza, de a kauciót igen. Nem kell három bőrt lehúzni egy albérlőről .
Nyilván te is dolgoztál a szerződéssel, mutogattad a lakást, lemondtál utána potenciális albérlőket, és kezdheted előről az egészet. Ezzel magyaráznám nekik, hogy csak a kauciót adod vissza. Három hét alatt ki tudod adni a lakásod, és nem ért kár.

vierzo # 2019.06.27. 15:26

Kedves albérlők, ami a szerződésben benne van az az irányadó. Azonban a mai albérlet helyzetben egy tulajdonos nagyon gyorsan ki tudja adni a lakását. Ezért érthető, hogy vissza szeretnétek kapni a kauciót. Kérdezzetek rá a tulajdonosnál,hogy renben van e neki, hogy xy napon kiköltöztök a a lakásból és elszámoltok egymással a kaucióval. A hozzáálláson meglátjátok mit mond (én sose tartottam emiatt vissza kauciót tulajként) Ha nagyon köti az ebet a karóhoz a tulaj, akkor keressetek magatok helyett bérlőt, és adjátok át a tulajnak azzal a lehetőséget, hogy nem marad üresen a lakása, folyamatosan jönne neki tovább a lakbér,de cserébe adja vissza a kauciót.

vackorka: én a helyedben a kauciót visszaadnám ha nem okoztak kárt, de a minimum a havi lakbért megtartanám. Valami nyilván nagyon nem tetszett a lakáson valami az albérlőknek, ha egy hét után ki akarnak költözni, miközben meg van a lehetőség, hogy ugrott a lakbér plusz a kaució.

drbjozsef # 2019.06.27. 05:48

Titiána,

Bármikor elköltözhetsz, nem kötelező ott lakni, de a szabályszerű felmondás napját követő hónap végéig ki kell fizessed a lakbért, ha a szerződés így rendelkezik.

Minden ettől eltérés közös megegyezés kérdése. Ha az nincs, akkor visszatarthatja a végén a kaucióból.

Titiána # 2019.06.26. 16:50

Felmondtam az albérletemet a hónap végével, igaz, hogy a szerződés szerint a köv. hónap végéig kellene ott laknom. Viszont a szerződésben nincs benne, hogy ha mégis hamarabb kiköltözöm, annak milyen következménye van, kaució megmarad, stb. Ha benne lenne, akkor értem, minden világos, nem kérdeznék. De nincs semmi róla, egyértelműen le van írva, hogy felmondás a köv. hónap végén. Ebben az esetben jogosan érzem azt, hogy a tulajdonosnak nem kellene visszatartania a kaució egy részét? Ok, hogy a kaució másra van kitalálva, ez le van írva, de az nincs, hogy mi van, ha nem tartom be a felmondási időt.

vackorka # 2019.05.06. 14:31

Tisztelt Fórumozók!
Mit lehet tenni, tarthat-igényt valaki „fájdalom” díjra, és ki?

A frissen felújított lakásom bérbe adtam. A bérlők kedden megnézték, szombaton szerződést kötöttek, vasárnap jó néhány cuccot hoztak, szerdán beköltöztek.

Pénteken felhívtak nagyon fura szag van, ami élhetetlenné teszi a lakást. A „szag” a parkettaápoló szaga lehet egyedül, tisztáztuk, ami szerintem elillan egy idő után. Hétfőn újra jelentkeztek,azonnal el akarnak menni, hiába kötöttek kaucióval biztosított 1 éves szerződést. (talán mégis kicsi a lakás, vagy találtak olcsóbban? )

Tarthatok-e vissza a kaucióból, ha vis major-ra hivatkozva visszakövetelnek mindent?
Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2019.04.10. 14:51

ronie,

A lakásbérleti szerződésedet a szerződésedben szereplő feltételekkel tudod felmondani, vagy közös megegyezéssel tudjátok megszüntetni. Azt mi nem ismerjük. Ha azt és úgy írja, ahogy ide leírtad, akkor úgy.

ronie # 2019.04.10. 12:32

Sziasztok!

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy tavaly év végén költöztem vissza budapestről haza majd itthon béreltem egy kis albérletet november 8tól amiben december végéig laktam fizikailag mivel meghalt nagyapám karácsonykor ezért haza kellett mennem a szülői házba viszont fent tartottam az albérletet mondván, hogy mikor minden rendben lesz majd a nagymamámmal visszamegyek. De sajnos nem így lett és még fizetem az albérletet mai napig viszont nem igazán lakok ott, sőt egyáltalán.(Miért nem mondtam vissza már az elején? mert direkt tartottam fent, hogy majd márciusba meglátom, hogy alakul hátha minden rendben lesz) December vége óta 3-4x voltam fent, ebből 1x elmosogattam és 1x lezuhanyoztam ott. Időközben valahogy március elején ki lett kapcsolva az áram is valamiért (azóta sincs) de a bérbeadónak ugyan úgy kifizettem havonta az átalányt a vízre és az áramra.. Határozatlan idejű a szerződésünk bármikor felmondható, viszont azt írta bele (amibe én belementem), hogy 2 hónappal előtte kell szólni mielőtt elmennék tehát még 2 havi lakbért kikell fizetnem neki plusz mivel előbb megyek el mint 1 év ezért még egy havit..

Időközben szólt a bérbeadó, hogy lehet eladja a lakást az egyik barátjának aki hitelt venne fel rá. Volt fent a lakásba értékbecslő és valakik akik lemérték a szobákat mert állítólag ez kell az adásvételihez.

Hogy tudnám, úgy felmondani, hogy ne keljen kifizetnem semmit csak az időarányos napokat az aktuális hónapban.

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2019.04.10. 09:12

Ha meggyőződtél róla (nem tudom hogy, feltételezheted is saját veszélyedre), hogy elköltözött, akkor két barátoddal menj birtokba venni, fényképezzetek le mindent, vegyetek fel egy leltárt azokról a dolgokról, ami nem a Tied, és a két tanú írja alá. Ha nagyon biztosra akartok menni, videózzátok le elejétől a végéig az egészet.
Aztán ha kifogása van, pereskedjen.

zsiraitaa@gmail.com # 2019.04.10. 08:16

Igen, ezt értem, de mi van akkor, ha megvádol, hogy elloptam valamiét? vagy beperel?

drbjozsef # 2019.04.09. 10:54

Nem.

A kijelentkezés nem sokat számít.

Az a kérdés, életvitelszerűen ott lakik-e?

Ha elköltözött, birtokba veheted az ingatlanodat. Mondjuk egy zárcserével. Aztán ha holmija van ott, akkor írásban (tudod az új címét is?) felszólíthatod, hogy vigye el, azzal, hogy ha 15 napon belül nem viszi el, lomként fogod kezelni, és kidobod.

zsiraitaa@gmail.com # 2019.04.09. 09:57

Ha nem fizet, Felmondhatom az albérletet. Ezt írásban meg is tettem, de nem reagál. Ha tényleg kijelentkezett a lakásból, kirakhatom a dolgait?

drbjozsef # 2019.04.09. 09:48

zsiraitaa,

Mit mond a fizetésről és a felmondásról a szerződésetek?

Egyébként, ha nem együttműködő, és jogszerű procedúrát akarsz, akkor hónapok-évek, amire számíthatsz.

zsiraitaa@gmail.com # 2019.04.09. 08:58

Üdvözletem,
Kiadtam a lakásomat tavaly. Az idén még egy fillért nem fizetett az albérlő, a rezsit sem fizeti. Telefonszámomat tiltotta, közösségi oldalról szintén tiltott. Kétszer odacitált, hogy fizet, de nem tartózkodott otthon vagy nem engedett be, nem tudom.Állítólag már kijelentkezett a lakásból. A postámat 4 hónapja nem tudom felvenni, mert a postaládát kiüríti, de nem kapom meg. A mai napra megint aztigérte, hogy kiköltözik és kifizet, de se híre, se hamva. Mit tegyek, hogy vége legyen mihamarabb ennek a rémálomnak?