Albérleti gondok


drbjozsef # 2019.04.09. 10:54

Nem.

A kijelentkezés nem sokat számít.

Az a kérdés, életvitelszerűen ott lakik-e?

Ha elköltözött, birtokba veheted az ingatlanodat. Mondjuk egy zárcserével. Aztán ha holmija van ott, akkor írásban (tudod az új címét is?) felszólíthatod, hogy vigye el, azzal, hogy ha 15 napon belül nem viszi el, lomként fogod kezelni, és kidobod.

zsiraitaa@gmail.com # 2019.04.09. 09:57

Ha nem fizet, Felmondhatom az albérletet. Ezt írásban meg is tettem, de nem reagál. Ha tényleg kijelentkezett a lakásból, kirakhatom a dolgait?

drbjozsef # 2019.04.09. 09:48

zsiraitaa,

Mit mond a fizetésről és a felmondásról a szerződésetek?

Egyébként, ha nem együttműködő, és jogszerű procedúrát akarsz, akkor hónapok-évek, amire számíthatsz.

zsiraitaa@gmail.com # 2019.04.09. 08:58

Üdvözletem,
Kiadtam a lakásomat tavaly. Az idén még egy fillért nem fizetett az albérlő, a rezsit sem fizeti. Telefonszámomat tiltotta, közösségi oldalról szintén tiltott. Kétszer odacitált, hogy fizet, de nem tartózkodott otthon vagy nem engedett be, nem tudom.Állítólag már kijelentkezett a lakásból. A postámat 4 hónapja nem tudom felvenni, mert a postaládát kiüríti, de nem kapom meg. A mai napra megint aztigérte, hogy kiköltözik és kifizet, de se híre, se hamva. Mit tegyek, hogy vége legyen mihamarabb ennek a rémálomnak?

SolnesM # 2019.03.24. 12:52

Azért a szociális problémák megoldásába ne menjünk bele.
Meg egyebekbe sem.
Amúgy itt is másutt is erősen ajánlanak erre a problémára megoldást.... főleg azok akik vastagon érdekeltek ebben. De általában hibádzik végig soha sem viszik... mindig megállnak félúton.

Szomorú örökös # 2019.03.24. 09:13

SolnesM

Ezt én sem értettem soha!
Anno én egy haszonélvezőtől béreltem minimális összegért, hogy én rendelkezhessek az oda költöző bérlőről, majd kiadtam a lakást egy rokonomnak (a szerződésem a haszonélvezővel ezt a lehetőséget nem zárta ki). A kedves rokon pár év múlva elkezdett cirkuszolni, hogy egyáltalán miért kell neki fizetni azért a lakásért, hiszen ő ott nőtt fel anno...aztán jött az, hogy ő csakis a haszonélvezőnek fizet - igaz vele semmilyen jogi viszonyban nem állt. A végén már a minimális összeg ellenére ő is elkezdett fenyegetőzni az adózással kapcsolatban. A végén már ott tartottunk ügyvéden keresztül, hogy ő egy szegény nehéz sorsú, gyermekeit egyedül nevelő 3 gyermekes anya és őt nem rakhatom csak úgy ki az utcára. Egyre inkább azt éreztem, hogy hányingerem lesz tőle.

Jelenleg ahogy hallottam, a 3 gyerekből már kettőt elvettek tőle és a másik szülőhöz lettek helyezve a gyerekek, de szerintem a harmadikkal kapcsolatban is idő kérdése, hogy nevelő szülőhöz kerüljön.

Az én privát véleményem, hogy az ilyen felelőtlenül élő nőknél kellene teljesen megszüntetni a megfoganás lehetőségét, hogy több lelki sérült gyerek ne kerüljön ki tőle a világra, ugyanis természetesen ezek a gyerekek mindegyike azóta igen-igen zárkózott és nehezen kezelhető természetű lett. De talán még egyiket sem késő helyrehozni. Ez a nő meg élje úgy a világát, ahogy csak akarja, azzal legalább másoknak nem árt. :-(

SolnesM # 2019.03.24. 08:47

Amit még nem értek.
Ha egy tulaj / bérbeadó felmond a bérlőjének aztán a felmondási idő lejár, akkor miért nem teszi ki a hatóság azonnal. ?
Felkérjük a végrehajtót az pedig megfelelő díjazás ellenében.... meggyőződve természetesen az ott tartózkodás jogellenességéről, azonnal kiteszi a renítenst.
természetesen a kirakott perelhet addig amig ideje és pénze van. De nem egy ingyen lakásban.
Apropó mennyi jelenleg egy felmondási idő ?
Egyesek 1 hónapot mások 3 hónapot emlegetnek !

SolnesM # 2019.03.24. 08:38

A mások javainak térítésmentes használatára a magyar jogrend tág lehetőséget biztosít.
Ezerszer biztonságosabb mint bármi más illetéktelen igénybevétel.
Pl. beülök egy mozi előadásra megnézem a filmet és úgy döntök, hogy ha már itt vagyok jöhet a következő. Gondolnám, de kivágnak mint a macskát szarni.
Vagy rendelek bőséges vacsorát, sok itallal akár egy egész társasának , majd a végén nem fizetek... na megnézhetem magam.
Sőt egészen jelentéktelen eseteben is ha a más tulajdonát illetéktelenül - térítésmentesen használom, komoly retorziókra számíthatok.
Ezzel szemben ha bent vagyok egy házban/lakásban, amit bérleti jogcímen vagy bármely más jogcímen valaha birtokoltam, annak megszűnte után , akár évekig is használhatom különösebb kockázatok nélkül.
Több százezer ft kárt okozva a tulajnak.
A verésen kívül más nem érhet hiszen meztelen fenekü vagyok.

Szomorú örökös # 2019.03.24. 07:18

drbjozsef

Általában az ára az, amiért nagyon sok esetben a feketén bérbeadást választják sokan. A kérdező nyilván nem, mert ő adózni szeretne utána. Vagyis inkább nem szeretne a jelzett indokra hivatkozva - gondolom a „jóakaróitól” fél - de az megint másik kérdés. Bármikor eljöhet az a pillanat, hogy egy nagyon kedvezményes bérleti díj esetén is a bérlő elkezd ily módon szemétkedni (személyes tapasztalat). Mostanában egyébként is nagy divat lett, hogy ha a bérlő és a bérbeadó között megromlik a viszony, akkor a bérlő elkezd fenyegetőzni az adóhivatallal annak érdekében, hogy esetleg ő tovább maradhasson, vagy esetleg a bérbeadó ne emeljen kedvére a bérleti díjon, stb. Persze azt sosem fogja fel, hogy így mindenki előtt megalázva fog az utcára kerülni egy végrehajtó által, mivel az ilyen bérlőt páros lábbal hajítják többnyire ki idővel. Lényeg, hogy a választ leírtad neki.

drbjozsef # 2019.03.23. 20:11

Sz.ö.,

Nem kell számla, de bérleményről írt (és sehol olyat konkretice hogy feketén bérel/bérbead), ahol számviteli bizonylatot kell kapjon és adjon - egy nyugta is elég.

De igen, ha feketén megy valamelyik az nyilván nem számolható el.

Szomorú örökös # 2019.03.23. 19:51

drbjozsef

Csak akkor, ha a két bérlemény nem egy településen van (akár külföldön is lehet a másik).

Persze csak ha az elszámolandó bérleményről is számlát, elszámolható bizonylatot kap. Ugyanis ha nem, akkor elég nehéz lesz szerintem neki elszámolni. Bemondásra azért csak nem írhatja be, vagy esetleg mégis? :-O

drbjozsef # 2019.03.23. 19:24

dykeno21,

Csak akkor, ha a két bérlemény nem egy településen van (akár külföldön is lehet a másik).

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról
...
17§(5) Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

Szomorú örökös # 2019.03.23. 05:42

dykeno21

Ha kiadom a lakásomat és jómagam is bérleményben lakom akkor is kell adóznom?

Hogyne! Tudtommal nincs ilyen kitétel az adótörvényben, hogy amennyiben a tulajdonos is bérleményben lakik, akkor nem kell a kiadott lakás bérleti díját leadózni. A felmerült költségeket lehet csak levonni belőle, ha számlával igazolhatók, de ezek között a másik lakás bérleti díja nem tüntethető fel, én úgy tudom. Nyugi, azt hiszem, csak 15 %-át kell befizetni.

dykeno21 # 2019.03.23. 04:53

Sziasztok!

Ha kiadom a lakásomat és jómagam is bérleményben lakom akkor is kell adóznom? A bevétel és a kiadás ugyanannyi lenne.

viktortamas # 2018.12.14. 00:20

Igazad van, akkor legyen havi 20ezer fejenként a bérleti díj.
Biztosan szereltetnék légkondit, nehogy megfőjenek nyáron, mert nyáron a panel légkondi nélkül elég brutális úgy tudom.
(Én egy régi építésű kertes házban lakom, nincs légkondi, nyáron a házban dög meleg van, de nekem elég egy kis asztali ventilátor is a lényeg hogy ne a fejemet fújja.)
Légkondival emelkedne ugyan a rezsi, de mivel háromfelé oszlik reméljük nem vészesen.

CsCsilla # 2018.12.13. 22:25

Köszönöm a választ!

Még egy kérdésem lenne: ha a bérlővel határozott idejű szerződést kötünk, amelyet lejáratakor megújítunk, akkor a közjegyző előtt tett egyoldalú kiköltözési nyilatkozatot is meg kell újítani?

nonolet # 2018.12.13. 17:31

Miért jelentene?!

Nem jelent...

CsCsilla # 2018.12.13. 14:55

Kedves Hozzáértők, egy kérdéssel fordulnék hozzátok!

Régi lakásunkat szeretnénk kiadni, mi pedig egy újonnan vásároltba költözünk. Állandó lakcímem praktikus okokból a régi lakás címe marad (tagja vagyok a lakásszövetkezetünk elnökségének, elnökségi tag pedig csak olyan szövetkezeti tag lehet alapszabályunk értelmében, akinek a szövetkezet címén van az állandó lakcíme), az új lakásba pedig, mint tartózkodási helyre fogok bejelentkezni.
A szerződéskötésnél jelenthet-e problémát, hogy nekem is az marad az állandó lakcímem, ahova a bérlő is bejelentkezik?
A segítséget előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2018.12.13. 04:04

viktortamas

pláne ha alacsony a bérleti díj

A havi 40 ezer fejenként nem igazán tűnik annak...de mint írtam, a te dolgod. Én szóltam.

viktortamas # 2018.12.13. 00:45

Jézusom...
Írtam már hogy nem agyalok tovább azon a hülyeségen hogy a saját lakásomban fogadok bérlőket,mert megtudtam hála ennek a fórumnak, hogy ez sem egy nagy ötlet(ugyanúgy kell szerződés, ugyanolyan nehéz kirakni a nem fizető bérlőt)

Aztán írtam hogy vennék 10-15 év múlva 20-25M-ért egy kis luxuslakást és kiadnám legalább havi 100 ezerért+rezsi.Ebben az esetben viszont ott a kockázat hogy belefutnék nem fizető bérlőbe.Hogy csökkentsem a "nem fizető bérlő" kockázatot jött az ötlet hogy kiadnék egy háromszobás lakást három diáklánynak fejenként olcsón.(Ezt arra a megérzésemre-vagy ahogy nonolet írta hatodik érzékre-alapoztam hogy a diáklányokból nehezebb kinézni hogy genyózzanak,pláne ha alacsony a bérleti díj és a rezsi is három felé oszlik.
Erre a célra szerintem megfelelne a drága luxuslakás helyett egy 3 szobás panel lakás, amit évek múlva, (talán kb.7 év múlva) meg is tudnék venni.

Szomorú örökös # 2018.12.12. 05:27

viktortamas

Az hogy 7 év múlva vennék egy háromszobás panellakást és kiadnám három diáklánynak, az álmodozás?Ezzel én szívatom a népet?

Ha jól emlékszem, így indult a kérdésed:

a saját lakásomban, ahol én is lakok, fogadhatok-e bérlőt szerződés nélkül,pusztán kölcsönös szimpátia alapján?

Erre korrekt választ kaptál. Azóta már ott tartunk, hogy veszel egy lakást és kiadod, de már az összeget itt akarod kitárgyalni, hogy mennyiért szeretnéd kiadni, de ebben is vitatkozol, most meg már teljesen elkanyarodtunk abba az irányba, hogy mi lesz 7 év múlva.

Nekem leginkább az a furcsa a kérdés alapján, hogy „kölcsönös szimpátia” alapján akarsz diáklányokat befogadni a saját lakásodba bérlőnek, ez nekem felettébb gyanús, mert inkább társkereső hirdetésnek tűnik, mint kiadó lakásnak. Lehet találnál így is diáklányt, hogy akár „természetben” is szívesen rendezné a bérleti díjat, de akinek esze van, az ilyen paktumba bele se megy. ;-)

viktortamas # 2018.12.11. 21:29

Az segítség hogy iróniaképpen azt írod hogy:
"Talán addigra megváltozik a világ, mindenki becsületes, jó bérlő és bérbeadó lesz. Ki tudja?"

"Nem ráérsz akkor gondolkodni, hogy mi lesz majd ha ..."
Szóval az "ej ráérünk arra még" hozzáállás híve vagy,ne legyen terve az embernek a jövőre.

Az hogy 7 év múlva vennék egy háromszobás panellakást és kiadnám három diáklánynak, az álmodozás?Ezzel én szívatom a népet?

vaer # 2018.12.11. 20:56

Kedves viktortamas!
Úgy látom nem érted az iróniát! Még azt sem tudjuk, hogy mi lesz egy hét múlva, vagy egy év múlva! De az, hogy majd veszel 10-15 év múlva egy lakást és akkor azt majd hogy adod ki és mennyiért az egy kicsit hogy is mondjam, "furi!" Az az érzésem, hogy szivatod itt a jónépet akik segíteni akarnak neked. Egyébként szíved joga álmodozni, de hogy a valóság akkor mi lesz azt senki nem tudja.

viktortamas # 2018.12.11. 19:56

Szerintem nem baj ha vannak terveim és azokat megbeszélem másokkal,hogy ne csak a saját fejem után menjek ész nélkül.
Most az jutott eszembe, lehet hogy jobban járok ha veszek egy háromszobás panellakást 15 M-ért 7 év múlva, és kiadom mindegyik szobát egy diáklánynak korrekt áron,és közben én is jól járnék,ráadásul a "nem fizető bérlő" veszély is kisebb lenne szerintem.

" Talán addigra megváltozik a világ, mindenki becsületes, jó bérlő és bérbeadó lesz. Ki tudja?
Talán addigra az összes katona a világon meg az összes terrorista eldobja majd a fegyvert és minden ember szeretni fogja egymást,mindenki jókedvében fog majd dolgozni még pénz se lesz.


2:01:01-től nézd meg.Ez mind szép és jó csak kicsit utópisztikus.

Szomorú örökös # 2018.12.11. 19:41

viktortamas

Most olvastam a jófogáson hogy Szegeden egy háromszobás főbérlő nélküli lakásban kiadó egy szoba egy lánynak 39ezerért+rezsi harmada.

Nyilván lehet drágábban is hirdetni, csak kérdés, hogy akkor vajon találsz-e rá embert?
Kétféle albérlet létezik, az egyik meg van hirdetve, a másik meg valóban kiadó. :-)