Albérleti gondok


nonolet # 2018.10.18. 14:34

Ez eléggé nesze semmi fogd meg jól megállapodás volt...
Nagyon ne reménykedj a vételben.

Bár a házra költött felújítási költségekkel tudod revolverezni, hisz azok nagy részét követelheted tőle.

Akár elszámolásként, akár az árba beszámolásként.

drbjozsef # 2018.10.18. 12:58

Ha nem tartja be a szerződést, beperelheted bíróságon.

Mondjuk érdekes egy megfogalmazás az, hogy "közösen kialkudott vételár", ez kb. az, hogy semmire se kötelezi, de ha ügyvéd írta, akkor biztos jó lesz (valamire).

Ha 1 milliót ér valami, és a tulaj 10 milliót kér érte, és nem alkuszik, akkor nemigen lesz közösen kialkudott vételár.

De a bíróság eldöntheti, akár az árat is meghatározhatja helyettetek elvileg, de ahhoz azért azt a szerződést sokkal jobban kellene ismerni.

joco58 # 2018.10.18. 11:43

Tisztelt Fórumozók! Tanácsotokat kérném!

2013.dec. 18-án Albérletbe kivettem egy kicsi rozzant állapotú házat. A tulajdonossal elmentünk Ügyvédhez és ott kötöttünk Albérleti szerződést,amiben kikötöttük,hogy 5 év letelte után, én mint albérlő megvehetem a kis házat a tulajdonossal közösen kialkudott vételárért. Most letelik az 5 év és a Tulajdonos közölte velem,hogy a gyerekei elakarják adni a házat és menjek ki belőle, mikor letelik a szerződés.
Kértem,hogy mondja meg,hogy mennyiért adnák el ..de erre nem hajlandó megmondani a vételárat.Én a kis rozzant házból 5 év alatt szép kis házat csináltam.
Mit tehetek, ha nem hajlandó árat mondani? Mire kötelezi az,hogy aláírta az Ügyvéd előtt,hogy 5 éves albérleti szerződés lejárta után,közösen kialkudott árért megvehetem a kis házat?
A tanácsotokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2018.10.18. 06:42

Betty,

Kötöttél egy szerződést. Határozott időre, ki is fizetted (ez mondjuk hiba volt - pláne, ha voltak javítani valók).

A határozott idejű szerződés is felmondható általában, de ezt mi nem tudhatjuk, nem ismerjük a szerződésedet. Persze az, hogy látsz-e pénzt a felmondás után, már nem biztos, lehet, ki kellene perelned a bérbeadóból.

Az pedig, hogy mi mindent ígérgetett, csak akkor számít, ha le is írtátok. Leírtátok? Benne van a szerződésben?
Ha nincs, akkor ezzel nem nagyon tudsz mit kezdeni.

JBetty # 2018.10.17. 10:53

Szep napot kivanok !
Segitsegre lenne szuksegem ! Kibereltunk a csaladommal egy hazat nyaron , junius vegen !
Erre az evre ki is fizettuk az alberletet /Havi 80 ezer ft a lakber/ Errol van papir ,a szerzodesben benne van/ 1 evre szol a szertodes/ ! A foberlo nagyon sok dolgot igert ,de nem volt penze ... Viszont az altalunk atadott 500 eft-bol nem forditott az igert dolgokra semmit ! PL a konyhaban a mosogato nem mukodik , meg nagyon sok liter lefolyotisztito es sosav utan sem ! A koltozeskor igerte jon valaki aki megnezi ! Aztan mar oktober van ,de nem ert ide senki ,sot a hetvegen beszeltem vele es azt mondta nekunk kell megcsinalni ,mert mi rontottuk el ...
Ezen felul pl a hazhoz tartozik egy garazs amiben nagyon sok szemet van /ami az ove/ erre jon egy kontener es ki lesz pakolva ,betudunk majd allni a kocsival/mondta meg a nyaron/ ... de persze ezt is csak igerte es nem lett belole semmi ! Most erre azt mondta ha felhordunk mindent a padlasra akkor szabad a garazs ,de neki erre nincs kapacitasa, hogy megtegye ! Aztan amikor koltoztunk volt egy beazas a nappaliban ,azt mondta varjuk meg a biztositos pasit es meg lesz csinalnva utana ! Jott is a biztos ra kb 2 hetre ez julius elejen - kozepen volt ... de azota sem lett megcsinalva a teto es ha jon az esos ido a nappali megint azni fog ....
Az lenne a kerdesem ,hogy mit tudunk tenni ? Penzt vissza nem akar adni ,azt mondta ha nem tetszik a dolog akkor decemberben menjunk el ,januartol mar neki nem baj ha nem lakunk itt ! Csak hat en decemberig mosogatnek ,es nem nem erzem jol magam egy azott hazban ,ami sajnos budos is...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.31. 10:30

Rágjátok itt a gittet.
Ha diák akar a bérleményben lakni, akkor nem vele szerződünk, hanem azzal, aki valójában fizetni fog, rögzítve, hogy a tényleges lakó harmadik személy - a diák - lesz.
Ilyen egyszerű.

drbjozsef # 2018.08.31. 09:38

Persze hogy nem, erről beszélek én is : a törvényszerűségek ugyanazok, amik mozgatják, a viszonyok miatt máshogy alakul, de ezt írtam (már kb. negyedjére) : "afelé megyünk el lassan".

"csekély" =/= "csekély metszet"
(Metszet halmazoknál, megvan?)

wers # 2018.08.31. 08:26

Az "albérletpiac" olyan halmaz, amiben nincs benne a "nemalbérletpiac" halmaz

De a lakáspiacnak mindkettő része. Nem ugyanolyan piaci viszonyok alakítják a szokásokat ahol 100 háztatásból 85 saját tulajdonú lakásban él és 15 bérlemény, mint ott, ahol 100 háztartásból mindössze 15 a saját tulajdon.

Azt sem értem, miért gondolod, hogy a diák bérlők aránya csekély. Mondjuk kisebb településeken biztos. Nagyvárosokban már nem annyira.

drbjozsef # 2018.08.31. 07:20

Szerintem a "diák bérlő" halmaz, és a "drágább, igényes" lakások bérlőjének halmaza csekély metszetet mutat. De ha mégis ebbe eső eset lenne, szerződnék a szülővel, aki vállal garanciát a csemetéért. A lepukkant nagyi lakását kiadom a diákoknak is, hancúrozhatnak benne nyugodtan.

Az "albérletpiac" olyan halmaz, amiben nincs benne a "nemalbérletpiac" halmaz, úgyhogy utolsó mondatodat a témával összefüggésbe hozni sem tudom.

wers # 2018.08.31. 06:42

Azért a bérleti piac szép részét a diákok teszik ki. Még nem volt munkahelyük. Ők vigyék a nagyi nyugdíjigazolását, bankszámla kivonatát.. stb?
Ezen kívül azért Magyarországon még mindig sokkal, nagyságrenddel nagyobb arányban saját tulajdonban laknak a családok.

drbjozsef # 2018.08.31. 06:21

Igen, jogos, ez már innen nézve a másik véglet, de ha afelé megyünk el lassan, hogy azért a bérbeadó kérhet valamiféle biztosítékot a kaución kívül, és most nem pénzre gondolok, hanem bármilyen papírra, igazolásra, referenciára. Nem feltétlenül bérjegyzékre, azért vannak a személyes adatok kiadásának is korlátai.

De ezt majd a piac eldönti. Ha keresleti piac marad, szerintem lesz elmozdulás erre is, legalábbis a drágább, igényesebb lakások kiadásakor. Ha nem, akkor nem lesz bérlője legfeljebb.

drbjozsef # 2018.08.31. 05:51

wers,

bizony, frekventált helyeken, mint nonolet által említett Berlin is, már így megy: ha van bérbeadandó ingatlan, meghirdetik, mikor lehet megnézni - mennek vagy százan -, és akit érdekel az ott szépen leadja a portfólióját a bérbeadónak. Szép vastag dosszié, benne minden olyannal, amit érdemesnek tartasz megosztani, hogy esélyed legyen elnyerni az ingatlan bérleti jogát. Munkahelyek, referenciák, előző bérlemények adatai lekáderezéshez, ajánlólevél, kisfaszom. Ha egészségügyi lappal, fizetési jegyzékkel, egész alakos fürdőruhás képpel úgy érzed nagyobb az esélyed, belerakhatod azt is.

nonolet # 2018.08.30. 22:20

6 hónap egy helyen az elvárás és megnézik miféle cég az ahol éppen van.

Jól mondod szemre is vételezik, hogy ad-e a magára.
Az ápolt, tiszta, kulturált megjelenés és beszéd, a normális fellépés is elvárás.

Tudod épeszű ember megnézi és lenyomozza,
hogy
kit is enged be a 20-30-50 milliós lakásába, házába.

Bérlőnek lenni pedig nem alanyi jog!

- -

Vannak erre szakosodott irodák/emberek,
akik
lekáderezik és garanciát vállalnak a bérlőért.

1 havi bérleti díjért és 10% jutalékért a bérlés ideje alatt.

Cserébe ők kínlódnak vele, ha mégis gond van.
Így jól megnézik kit engednek bérelni.

wers # 2018.08.30. 14:21

És egészség állapot felmérés (nem rühös, tetves, nem halálos beteg...), esetleg életbiztosítás... Fokozzuk?

Nem igazán érthető, miért garancia, hogy épp van munkahelye. És hány volt az elmúlt x évben? Holnap is lesz az a munkahely? Na jó, egy olyan munkáltatói igazolás, akár bér nélkül is, ahol igazolja a cég, hogy mondjuk 22 éve alkalmazottja a bérlő, az talán garancia. De az sem 100%.

nonolet # 2018.08.30. 13:28

Bárki kérhet.

Aki nem ad azzal nem biztos, hogy szerződnek.
Aki kér azzal nem biztos, hogy szerződnek.

Ennyi.

- -

Amúgy errefelé eléggé divatba jött.
Mivel az új gyárak miatt, amik ezerszámra vesznek fel embereket, háááát mindenféle népek érkeznek a városba.

Így aztán inkább kérnek munkaáltatói/jövedelem igazolást
Banki referenciát (KHR) is.
Sőt újabban már kezest is!

Lassan már Berlin lesz a városból ...
Versenyeztetik a bérlőket a jó lakásokért.

wers # 2018.08.30. 12:53

A bérlő ha ad, az egyben a hozzájárulása is.

Én nem biztos, hogy adnék ilyent.

drbjozsef # 2018.08.30. 12:14

Én úgy fogalmaznék, hogy nem tilos kérni.

Mellon # 2018.08.30. 12:10

Tisztelt Jogászok, csak elvi kérdés mások vitája kapcsán, nem találtam erről egyértelmű és hiteles adatot: bérbeadó kérhet jövedelemigazolást a bérlőjelölttől, a szerződés feltételéül?

Érthető, hogy kérhessen, és pl. kollégium kérhet ( https://www.bama.hu/…hez-1434870/ ), de a jövedelem személyes adatnak számít. Van ennek törvényi háttere?

És ha nem kérhet, az patthelyzet (tehát gyakorlatilag a kiszolgáltatottakra/balekokra alapozhat a bérbeadó), vagy a törvénysértő magatartást abba kell hagynia?

Köszönöm.

nonolet # 2018.05.05. 10:34

Elfen

Nem számít... csak az számít, hogy van-e valamije.

  • vagyona
  • jövedelme a mentes részen felül

A 28500 alatti rész nem végrehajtható.
28500-142500 között a 30%-a vonható el (ez esetben).
A 142500 fölötti részből pedig az egész elvihető.

Szomorú örökös # 2018.05.05. 05:28

Az adózás egy totál külön műsor!
Ami csak rád tartozik és a NAV-ra.
Másnak nincs köze hozzá.
Tehát a bérlőnek sincs...

Manapság sajnos divat lett, hogy ha elkezd a tulajdonos élni a jogával - normális bérlők esetén ez fel sem merül - akkor azok egyből azt feltételezik, hogy nincs bejelentve a bérbeadás és elkezdik a NAV-val fenyegetni az illető tulajdonost, mert azt hiszik, hogy még ma is kimennek ellenőrizni „komoly névtelen feljelentésre, amit géppel írtak”. Tiszta 1956-os besúgó rendszer lettünk... :-(

nonolet # 2018.05.04. 08:15

Ne légy szégyenlős...
Ne akarj te spórolni annak az alja népnek.

MINDEN BIZONYÍTHATÓ kárt írj össze.
Inkább kicsit fölé saccolj, mint alá.

drbjozsef # 2018.05.03. 09:35

A 2017-es évhez befizetheted most az adót egyben, még május 22-ig, akár késedelmi kamat nélkül is.

Elvileg lakáskiadás után negyed évente be kell fizetni az adót adóelőlegként. Ha ezt elmulasztottad, akkor az már mindegy, ha most befizeted, és ellenőriznének, legfeljebb hivatkozz arra, hogy úgy tudtad, hogy összevont adóalappal, májusig kellett fizetned, nem tudtál a negyedéves fizetési kötelezettségről.

A tavalyi évre 15% SZJA-t, és ha az éves jövedelmed ebből több mint 1 millió forint volt, akkor 14% EHO-t is be kell fizetni.

Aztán ha ellenőriznek, úgyis büntetnek, ha akarnak. Előre ne fizess nekik szerintem büntit.

nonolet # 2018.05.03. 09:27

Az adózás egy totál külön műsor!

Ami csak rád tartozik és a NAV-ra.
Másnak nincs köze hozzá.
Tehát a bérlőnek sincs...

Az adózásnak ilyen szempontból épp ezért semmi köze nincs a szerződésből adódó követeléseidhez és annak behajtásához.

SolnesM # 2018.05.02. 13:19

Elfen !
Az eseted a naiv bérbeadók állatorvosi lova.
Persze minden bérlő elsőnek igényes, még akkor is ha kilóg a feneke a nadrágból.

A lambéria letépve,--
  • hát le kell nyelni,

a konyha szétszedve, ezt is nincs mit tenni - legközelebb egyszerű bútorral berendezni,
az asztalom összetörve, kell egy új, de használt asztal

A bőr kanapém kárpitja kiégetve és tele cigifüsstel az összes butorom vagy össze van törve, vagy kirágta a kutya, vagy ki van égetve. meg kell javítani bőr garnitúrát csak lomolásra szántat teszünk bér lakásba.

Na majd legközelebb !!! a bérlők már csak olyanok.... igényesek, de nem vigyáznak semmire.

A lényeg hogy a lakás megmaradt.

ja még egy dolog minden bérbeadónak : elsőre soha sem szabad szerződni, szép udvariasan azt kell mondani, hogy sajnálom pont 2 órával ez előtt tárgyaltam egy másik érdeklődővel. Holnaputánra ad választ, ha nagyon érdekli jöjjön vissza akkora. közben keresztkérdésekkel ostromolni. De néha így sem jön be.

SolnesM # 2018.05.02. 13:04

hogy 1 év után átvettem a kiadott lakásomat. ” Na látod Elfen ez a fő hiba.

Legalább havonta ellenőrizni kell-
Tény persze , hogy a leírtakat akár egy 24 óra alatt is el lehet követni.

Egyik lányom ha nem is hasonló cipőben jár ,de kiadta a lakását, ráadásul egy török nőnek. Most 3 hét után jelezte hogy mehetnékje van. Azt megakadályozni nem lehet.
Megy szájtépés a 2 havi kaución. Mondtam a lánynak nem kell mondani, hogy nem adja, csak annyit, hogy szerződés szerint jár le.
Lényeg minél előbb megszabadulni tőle.