Magánszemélytől való Internetes vásárlás (Vatera)


Majordomus # 2022.11.20. 21:55

Még nehezebb bizonyitani...

drbjozsef # 2022.11.19. 20:53

Azt mondja nem erdekli a penz,

Hát akkor nincs baj, hozza vissza a széket, majd kezdesz valamit vele, ha akarja. A pénz ezek szerint nem kell neki, azt tartsd meg.

Ha elutasítod az igényét, neki kell pert indítania, és ott bizonyítania, hogy hibásan teljesítettél, vagyis hogy a szék már akkor is rossz volt. Ez elvileg lehetséges, ha olyan hibája van (mondjuk : a szú rommá ette belül, csak nem látszott kívülről), de nem túl valószínű.

Másrészt akkor teljesítesz hibásan, ha a jogszabálynak vagy a szerződésnek nem felel meg a termék. Márpedig ha tudta, hogy ez egy 100+ éves szék, ami nem biztos, hogy életkorából adódóan alkalmas a mindennapi használatra, akkor nemigen hivatkozhat a szavatosságra.

Én a helyedben elhajtanám. Magánszemélyek közötti apróhirdetésben vásárlásakor nagyon kevés olyan körülmény lehet, amikor teljességgel bizonyítható, hogy a hiba már fennállt a vásárláskor is.

Majordomus # 2022.11.19. 20:34

Olvasd el az előző beírásokat. Csak erről van szó.

Megnézte.kipróbálta.
.ha eltörte ő baja.pereljen be ha nem igy látja. Nem fog.

Rijana # 2022.11.19. 20:28

Segitseget szeretnek kerni, egy antik butoros oldalon eladtam egy oroksegbol szarmazo, antik szeket, ami majd 100 eves, megkimelt allapotu, nem felujitott, eredeti allapotu, lakasban tartott, tiszta huzattal. A szeket hasznaltuk stabil volt, semmi baja.
A vevo eljott erte szemelyesen, kiprobalta, megnezte, kifizette, elvitte. Majd kisvartatva, kb 1 ora mulva uzent, h vegyem vissza a szeket, mert az eltort.
Amikor eljott erte megnezte, akkor rendben volt, nyilvan azert vette meg.
Azt allitja, h csalo vagyok, mert egy torott szeket adtam el neki es fel fog jelenteni, .

Visszautasitottam a visszavetelt, mivel torott allapotban nem akarom visszavenni, hiszen nem tudom mi tortent a szekkel, miert tort el.
Kotelessegem visszavenni? Mit tehet? Azt mondja nem erdekli a penz, “ A szék pedig azért törött el, mert anyaghibás, öreg, elfáradt, nem terhelhető. Ami régen fa lehetett ma már csak papundeklinak nevezhető némi jóindulattal.
Vegye észre, hogy mindkét oldalon pontosan ugyanott, ugyanúgy tört el az anyag. Kicsit sem furcsa, igaz ?
Nem nehéz ám bebizonyítani, hogy anyaghibás és nem alkalmas rendeltetésszerű használatra” allitasa szerint en kellekfelelosseggel tartozom, nem dolhetek hatra, mert rejtett hibaktol mentesen kell atadnom a termeket, kvazi en hibasan teljesitettem.
Egy antik targy esetben ez hogyan mukodhet? Hiszen kozel 100 eves. Nyilvan nem tokeletes, ezzel mindenki tisztaban van, vagyis en hittem azt.
Bocsanat, ha hosszura sikeredett.

Koszonom szepen!

Majordomus # 2022.11.17. 20:52

És őt terheli a bizonyitás....

drbjozsef # 2022.11.17. 09:27

előtte nála is működött már otthoni környezetben

Vagyis kizárható, hogy a konkrét hiba az ahhoz tartozó hibajelenség alapján az eladás pillanatában is fennállt.

Ez esetben nem beszélhetünk hibás teljesítésről. Az eszköz nála romlott el.

Bármilyen igénye van, küldje írásban, arra írásban válaszolva a fenti alapján utasítsd el, ha nem ért egyet, indítson pert.

galambos.richard # 2022.11.17. 08:53

Szép napot!
Az én sztorim a következő: 3 nappal ezelőtt magánszemélyként magánszemélynek eladtam egy Xbox One X konzolt. A gép 2 éve volt nálam, napi szinten használatban volt (új vásárlása miatt váltam meg az eszköztől), soha semmilyen probléma nem volt vele. A vevő a vasárlás előtt kipróbálta az eszközt, a hozzá tartozó kontrollerekkel együtt, rendben talált mindent. Másnap este hív, hogy nincs jel a TV oldaláról - előtte nála is működött már otthoni környezetben, ezután még adtam instrukciókat, hogy miket próbáljon ki a megoldás érdekében, sajnos nem vezetett eredményre. Felvettem egy szervízzel a kapcsolatat, leírtam a hibát - majd ők jelezték hogy a HDMI IC mehetett tönkre feszültség ingazodás következtében, tudják javítani. Ezután felháborodva keresett meg, hogy térítsem vissza az eszköz teljes árát, vagy álljam a javítást.

Mit tudok tenni ez ügyben?
A segítséget előre is köszönöm!

Majordomus # 2022.11.04. 20:48

Ha tanu nincs is a vevőnek kell bizonyitania.

Nem irtad az összeget de szerintem a per többe kerülne mint a kamera vételára,tehát szerintem nincs mitől tartanod.

drbjozsef # 2022.11.04. 12:35

aurora70,

Csak egy kérdőjelet látok, de az költői kérdés.

Mi a kérdésed?

Magánszemélyek közötti adásvétel esetén a hibás teljesítést a vevőnek kell bizonyítania, ha az igényét az eladó elutasítja, akkor pert kell indítania. Ahogy írtad is. A hibás teljesítés azt jelenti, hogy azt kell bizonyítania, hogy az adott hiba már a vásárláskor is fennállt.

Látatlanban nem nagyon lehet persze tanácsot adni, de ha semmi papírt nem írtatok, ha szerinted eladáskor a termék kifogástalanul - vagy legalábbis a korának és használtságának megfelelő fokon - működött, akkor nincs teendőd. Hajtsd el a pébe a vevőd. Ha akar, pereskedjen.

aurora70 # 2022.11.04. 10:38

Egy olyan kérdéssel szeretnék hozátok fordulni, hogy eladtam egy használt (10 éves) kamerát.
Az adatait megosztottam a vevővel.
A Facebook market placen keresztül történt a hírdetés.
Mind a ketten magánszemélyek vagyunk.
Az Én kezemben egyszer nem volt vele probléma a 10 év alatt.
A vevő eljött, személyesen vette azt át, megtekintette, kipróbálta. Kifizette és kb el is futott vele. Hozzá teszem már akkor kishíján elejtette az egészet.
Másnap reggel viszont rám írt, hogy valami hiba van a termékkel és hogy vissza akarja azt adni.
Én ezt viszont elutasítottam, mivel honnan kéne tudnom, hogy nem Ő rontotta azt el, és utána Én hogy adjam azt el újra akkor?
Most elvileg elviszi egy szervízbe, viszont jogi következményekkel és perrel fenyegetőzik, valamit hogy rám terheli az egész költségét is.
Ha nem mondaná hogy hibás, csak hogy nem tetszik, még vissza is venném. De így hogy adjam el, mikor valószínűleg Ő hibásította meg.
Mivel a Facebook marketplace-ről van szó, illetve magánszemélyekről és egy jó régi termékről, sajnos nem egyértelműek a jogaim és a következmények.

A segítséget előre is köszönöm szépen.

drbjozsef # 2022.04.08. 20:08

Dunda,

Nem, egyáltalán nincs ilyen joga.
Ha cégtől vásárol, üzleten kívül (tehát pl. webshop, vagy telefonos marketing alapján), akkor 14 nap indoklás nélküli jog illeti meg a fogyasztót.
Magánszemélyek között nincs semmi ilyesmi.

Ha hibásan teljesítesz (nem azt küldöd, nem olyan, hibás, törött, nem működik), akkor természetesen a Ptk. szabályai szerint kellékszavatosságot kell biztosítsál a vevőnek. De mivel esetetekben neki is kell bizonyítania, ez nem nagyon működik a gyakorlatban se.

A 3 napos elállási jog ha jól rémlik valamikor a 90-es évek elején valóban létezett egy ideig. De már rég nincs.

Szomorú örökös # 2022.04.08. 19:17

Dunda

Az érdekelne hogy miután feladtam neki a csomagot azt mondta hogy szobeli szerződés köttetett és hogy van 3 napos elállási joga van . Ilyen létezik ?

Szerződés valóban köttetik az eladó és a vevő között, de a 3 nap elállással kapcsolatban erős kételyeim vannak, erről ott semmit nem találtam. Ez szerintem nem az az internetes vásárlás (pl. webáruházban), amire ő gondolt.

3/17. A tranzakció lezárását követően az eladó és a vevő között szerződés jön létre. A szerződésben foglaltakat mind a vevő, mind az eladó köteles teljesíteni és betartani, vagyis az eladó köteles a felkínált terméket/szolgáltatást a kialakult leütési áron a vevőnek értékesíteni, a vevő pedig, az eladó szerződésszerű teljesítése esetén köteles a terméket/szolgáltatást ezen a leütési áron megvenni és átvenni/igénybe venni.

Dunda # 2022.04.08. 18:32

Szép napot kívánok , a mai napon mint magányszemély eladtam egy terméket ami uj ,de nem volt rá szükségem egy másik magányszemélynek. Az érdekelne hogy miután feladtam neki a csomagot azt mondta hogy szobeli szerződés köttetett és hogy van 3 napos elállási joga van . Ilyen létezik ?

matthiasi # 2021.05.30. 07:53

Evahalmosi

Foglalkoznak ilyen feljelentéssel?

Iktatják , lefűzik. Talán ha akad hasonló, még egyszer ránéznek.

drbjozsef # 2021.05.29. 17:06

Evahalmosi,

Ha teszel feljelentést, kénytelenek foglalkozni vele, legfeljebb nem az lesz az eredménye, amit szeretnél?

Felszólítottad többször az illetőt? Van róla bármi rendes adatod a (facebookos) nevén kívül?

Evahalmosi # 2021.05.29. 08:26

Kedves forum!
Olyan kérdésem lenne hogy vásároltam facebookon töltőfejet de nem eredeti. Az elado azt mondta eredeti. Nyilván nagyon kis összegért vettem 2db ot ilyen 4000 ft-ért

Mit tudok csinálni? Nem jelentkezik az elado. Foglalkoznak ilyen feljelentéssel?

drbjozsef # 2018.10.26. 05:40

HA vonatkozik az eladóra a 14 napos elállás, akkor ez egyáltalán nem kérdés. Jogilag. Nem kell indoklás.

Szomorú örökös # 2018.10.25. 20:02

k_jani

Az eladó a hirdetésébe bele irta,hogy a gép alkatrésznek
jó ,csak annak sem tudom használni!

Lényeges kérdés, hogy csakis te nem tudod annak használni, mert kellő körültekintés nélkül vásároltál és számodra nem megfelelő az alkatrész, vagy pedig egyáltalán úgy sz@r az egész, ahogy van és senki se tudná felhasználni? Ha előbbi, akkor szerintem felejtős az egész részedről. Én mindig ötször megkérdezek egy alkatrészt, hogy nekem jó lehet-e, mielőtt megrendelem.

drbjozsef # 2018.10.25. 19:43

Ha nem magánszemélyként adta el, hanem mint adószámos magánszemély az üzleti tevékenysége keretében, akkor szerintem is vonatkozik rá a 14 napos elállás.

Azt amúgy is írásban kell megtenni, határidőn belül jelezd neki írásban, hogy a 45/2014. Kormány rendelet alapján elállsz a vásárlástól, és kéred a vételárat vissza.

Aztán majd meglátod esetleg mivel akar kibújni alóla, ha megpróbálja.

A használt termékre amúgy ugyanúgy vonatkozik.

k_jani # 2018.10.25. 19:20

Szerintem kereskedőnek minösül az eladó, mivel nyugtát
is kaptam. Az elállási jogomat igy érvényesithetem ?
Ebbe az esetbe minden indoklás nélkül vissza küldhetem
a használt gépet ?

drbjozsef # 2018.10.25. 11:58

A rendelkezik adószámmal kevés.

A 14 napos elállási jog csak és kizárólag fogyasztó és vállalkozás között kötött szerződések esetén érvényes.

Ha magánszemélyként adta el, akkor nem állhatsz el. De ha hibásan teljesített, akkor kérheted a javítást, cserét, vagy elállhatsz (előbb kettő a termék természeténél fogva most nemigen jön számításba), de neked kell bizonyítani, hogy hibásan teljesített. Az hogy TE nem tudod annak se használni, az kevés lesz. Ha a termék megfelel a szerződésnek, akkor pech.

k_jani # 2018.10.25. 11:05

Tisztelt fórumozók ! A jófogás.hu vásároltam egy használt gépet. Az eladó rendelkezik adószámmal, és több
terméket árul. Ilyen esetbe élhetek-e az elállási jogommal, 14-napon belül. Én is magán személy vagyok.
Az eladó a hirdetésébe bele irta,hogy a gép alkatrésznek
jó ,csak annak sem tudom használni! Szerintem az elállási
jog mindenféle indok nélkül megtehető. Akkor is ha az
eladónak elvileg igaza van. Köszönöm a válaszokat.

Szomorú örökös # 2018.10.16. 04:36

takacs j

Nem a konstruktív hozzáállásról volt szó szerintem, hanem arról, hogy a vevő felületesen vásárolt és jogi úton akarja elrendezni az „elállást a vásárlástól”. Ez kb. az a kategória, mint amikor 45-ös lábad van, de megtetszik egy cipő annyira, hogy nem is próbálod fel, majd otthon észreveszed, hogy csak 44-es és szorít. Ezek után vissza akarod vinni a boltba, hogy adják vissza a pénzedet. Nyilván nem fogják megtenni, hanem jobbik esetben közlik, hogy keress magadnak olyat, ami a lábadra való, azaz vásárold le az árát.

takacs j # 2018.10.15. 16:38

Tévedés, van rá lehetőség, csak nem kizárólagos lehetőség. Írni kell az eladónak. van aki belemegy a cserébe arra számítva hogy emiatt később inkább tőle vásárolsz mást is. De ezt csak az eladó tudhatja, hogy hogy áll hozzá. Egy emailt megér.

Szomorú örökös # 2018.09.19. 19:13

DanielSoma

Ha nem néztél utána, hogy az alaplapodba milyen processzor használható,
akkor sajna hiába akarsz elállni a vásárlástól utólag, az nem fog sikerülni.