Magánszemélyek közötti kölcsön


monalisa1 # 2013.08.01. 22:11

A végrehajtó majd megvizsgálja van-e ingatlana, értékesebb ingósága, bankban pénze stb. (Pl. ha van kocsi azt simám "vinni" mert az árverezésből leghamarább onnan van egy kis pénz.)

Mondjuk a végrehajtó zálogot tud tenni az ingatlanára, de nem ritka eset: egy ingatlan mondjuk 5 M Ft-ot ér, azonban rossz esetben akár 8-10 M Ft zálogkövetelés is nyomhatja azt...

Írtad tartozik másnak is, emiatt sok jóval nem tudlak biztatmi, sőt ki tudja tartozik-e még másoknak is?

Un. nem vagyoni kár 5 évig terjeszthető elő., nagyon meg kell tudni indokolni szóval ügyvédre (is) szükséged lesz.

Rita10 # 2013.08.01. 21:46

Köszönöm a választ!

A tartozás csak a fizetésből vonható le? Más tulajdonból nem?

A felmerülő költségek (közjegyző, bíróság, tárgyalásra utazás költsége átháríthatók-e, esetleges idegeskedés miatti kártérítés kérhető-e ilyen esetben?

monalisa1 # 2013.08.01. 20:39

Az hogy kézzel írta az rendben van, ebben az esetben tanúkra nem is volt szükség.

monalisa1 # 2013.08.01. 20:17

Keress fel egy közjegyzőt hogy indítson az ismerősöddel szemben fizetési meghagyást. (A közjegyzői díjon felül a követelt összeg 3%-át illetékbélyegben kell leróni majd.) Ha a felszólításnak 15 napon belül nem mond ellent jogerőre emelkedik, bírósági végrehajtó eljár majd vele szemben. (A végrehajtói eljárást először úgyszintén meg kell előlegezned, de ahogy a 3% és a közjegyzői díj, végső soron az ismerőst terheli.)

Ha nemtán ellentmond a fizetési felszólításnak autómatikusan perré alakul a dolog - ujabb 3% perttárgy illeték -, aztán a bíróság majd jogot szolgáltat neked.

Ha valakinek több tartozása felhalmozódik a fizetéséből 33%-ig eszközölhetnek letiltást, esetleges ennél több tartozás esetén 50%-ig a lehetőség. (Ha esetleg t.díjat is fizet az mindent megelőz.)

A megállapodásotokról készíts jónéhány fénymásolatot, az eredetig külön is gondosan tedd el.

Mivel időre nem fizetett a kamatmentesség engedélyezése már nem érvényes. Azt hogy végül is mikor látod viszont a pénzeted senki nem tudja megmondani...

----
  • laikus hozzászóló
Rita10 # 2013.08.01. 18:55

Kedves Fórumozók!

Egy barátomnak adtam kölcsönt, több részletben (nem tudom, ennek van- e jelentősége)
Április környékén lepapíroztuk, (kamatmentes baráti kölcsön), egy összegben, havi fix törlesztendő összeggel, melyet májusban kellett volna megkezdenie.

Azóta sem kezdte el, telefonon levélben csak halogat, mindig van indok, most miért nem.
E hónapban az, hogy egy másik tartozását most kezdték el levonni a fizetéséből.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám jogi útra terelni, mert szükségem lenne a pénzre.

A szerződést a másik fél kézzel írta, tanú nélkül.

Kihez, hová forduljak? Igaz-e, hogy a másik tartozás-levonás (letiltás) lejártáig nem vonhatnák le az én igényemet, csak ha már az lejárt? Egy nevén lévő ház esetleg bevonható-e

Köszönöm!