Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartás - rokontartás

Burn Out # e-mail 2018.05.20. 18:20

Kell az állam általi megelőlegezéshez a végrehajtónak a nyilatkozata, hogy az adós elleni a végrehajtás nem vezetett eredményre.

ObudaFan # e-mail 2018.05.20. 18:04

A NAV-nak nem gyermektartást fizetsz, hanem a megelőlegezett gyermektartás visszatérítését, ami teljesen más. Az anyának kellene fizetned gyermektartást folyamatosan, máskülönben egy csomó plusz költséged lesz.
Ha postai úton nem veszi át, helyezd bírói letétbe és ha így is végrehajtást kér, akkor a végrehajtás megszüntetése iránt indíts pert.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/

mancsali # e-mail 2018.05.19. 13:35

Köszönöm a tájékoztatást

Fizet az apuka végrehajtónak, aki jelen esetben a NAV (adók formájában történő behajtás) már 2017 novembere óta. Amiről a gyámhatóság is tud, mivel a NAV őket is tájékoztatta még januárban.

Azért kérdeztem, hogy lehet igényelni, mert a végzésében nem az apuka neve szerepel (amikre hivatkoznak ügyszámok azok stimmelnek, az apukára vonatkoznak), és az indoklásban pedig egy másik ügy indoklása van. Konkrétan egy gyermek örökbe fogadása (kk gyermek személyes adataival), melyben sem az anyuka, sem az apuka nem érdekelt.
Tulajdonképpen nem is az apuka kapta a levelet, hanem szomszéd -az ő neve szerepel, mint apa-, aki az anyukát ismerte és ezért hozta át.

De természetesen jövő héten bemegy az apuka a gyámhivatalba, ismét.

Azt lehet esetleg kérni, hogy másik gyámhatóság foglalkozzon az üggyel? Másik ügyintézőt, sőt vezetőt már kért az apuka, de ott sem jutott előrébb az ügy.
A mi személyes véleményünk, hogy anyukának szorosabb ismeretsége (baráti viszony) van a gyámhatóság dolgozójával. Hosszú lenne leírni miért gondoljuk így.

Burn Out # e-mail 2018.05.19. 11:52

Kétszer és formanyomtatványon kell igényelni a szükséges mellékletekkel.

Az biztos, hogy az anya indított végrehajtást és több, mint valószínű, hogy az elmaradt és folyamatos tartásdíjra, szóval vedd fel a kapcsolatot a végrehajtóval. Ha oda fizeted a folyamatos tartásdíjat, akkor ezt igazolva jelentsd be a gyámhatóságnak és megszüntetik a megelőlegezést.

mancsali # e-mail 2018.05.19. 11:40

Kedves Fórumozók

Az állam által megelőlegezett gyerektartast hány alkalommal lehet megkapni?
Továbbá, hogy ennek igénylése személyesen, írásban, vagy telefonon lehetséges-e?
És amennyiben egyszer már megkapta, lehet e hosszabbítani a megelőlegezett időtartamot?

Az eset a következő:
Anya 2012-ben megigenyelte, de apuka fellebbezett és elutasították.
Majd 2015-ben ismét megigenyelte és akkor megkapta 3 évre.
2018-ban ismét megkapta további 2 évre. Május 15-én lejárt az előző és 16-tól már kapja is a következőt. Apuka ellen most nem érkezett feljelentés, a korábbi megelőlegezett gyerektartas miatt végrehajtás van apuka lakásán.
2018 május 16-tól járó (2 évre) megelőlegezett gyerektartásról csak egy “Végzés” érkezett, melyben külön kiemelték hogy “fellebezésnek helye nincs”!!! Az érkezett levél egy összeollózott valami. Szerepel benne az anyuka neve, hogy 2 évre megelőlegezi az állam neki, de azt, hogy milyen összeget, mely gyermek után, arról egy szó sincs.

Illetve ez már nem egészen ide tartozik, de hogy tudja apuka eljuttatni a gyerektartást az anyukához (hogy legyen nyoma). A bankszámlát nem adja meg, személyesen nem írja alá a papírt, postai úton nem veszi át, gyamhatosagon keresztül is próbálta de ők közölték, hogy nem postások (ami igaz). Hogy miért csinálja ezt az anyuka? Bosszú. Mert nem kapta meg a házat.

Köszönöm a segítő válaszokat és elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett.

nonolet # e-mail 2018.04.26. 09:34

demoni

Itt a tudás.

http://gordius.blog.hu/…gyermek_utan

Ha nem tart kapcsolatot veled, akkor érdemtelen.
Lépj fel ellene jogilag...

drbjozsef # e-mail 2018.04.26. 07:44

demoni,

van egy ítélet/végzés, aszerint kell fizetned. Ha ezen bármilyen okból változtatni szeretnél, akkor neked kell ezt a bíróságon kezdeményezned. Akár, mert szerinted tartásra érdemtelen, akár, mert szerinted már nem is kellene fizetned. Ha tényleg nem kellene a szabályok szerint, azt elméletileg kötelessége lenne bejelentenie a másik szülőnek. Ha nem teszi, kénytelen leszel Te.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

demoni # e-mail 2018.04.25. 15:40

A tardásíjat fizetem is rendszeresen számlára utalva 5 éve elmaradás nélkül,viszont olyan nincs ellenem hogy nem tudhatok semmit arról hogy a lányom hogy smint hová megy tanulni,és távoltartási sincs ellenem,egyszerűen elidegenítették,elvileg tájékoztatási kötelezettség a lányomnak még kapcsolattartási kötelezettsége is volna, az exemnek is tájékoztatási lenne felém,h,de ha nem tudom hogy hová megy és hogy megy e akkor mire fizetek? És az a másik kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.25. 15:07

Az egy másik kérdés. Ugye, érzed, hogy nem te döntöd el, hogy méltatlanná vált-e a gyerek a tartásra vagy nem? Veled szemben viszont van egy végrehajtható bírósági döntés.

www.kbs-ugyved.hu

demoni # e-mail 2018.04.25. 14:47

Értem,csak akkor olyan hogy nagykorú rokontartás nem is létezik? csak gyerektartás? ezt az imént böngészés olvasás közben találtam itt,"Hatályos polgári törvénykönyvünk azt vélelmezi, hogy egy kiskorú gyermek 0-18 éves korig tartásra szorul. Ez a vélelem a gyermek 20 éves koráig fennáll, ha a gyermek még középiskolai tanulmányokat folytat." 20 éves kor után? Mikor nem vagyunk kötelesek továbbtanuló gyermeket eltartani?
● a gyermek a tartásra érdemtelen (ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot)"
A lányommal kapcsolatot nem tudok már tartani mert már a telefonszámot is lecserélte hogy ne tudjam elérni ,látni szintén nem akar,nem is láttam fél éve,tájékoztatva szintén nem vagyok hogy hová megy tovább tanulni,így azt sem tudom hogy mire is fizetek majd tartás díjat,így is fizetnem kell 20 éves kor után is?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.24. 23:00

A gyerektartás akár 25 éves korig is járhat. Az ítéletet (vagy egyezséget jóváhagyó végzést) egészen addig végrehajtják, amíg nincs ellenkező döntés.

www.kbs-ugyved.hu

demoni # e-mail 2018.04.24. 21:29

Akkor most mi az igazság? mert hallottam sokat már de mindenki mást mond.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.24. 20:22

A portással beszéltél vagy a takarítónővel?

www.kbs-ugyved.hu

demoni # e-mail 2018.04.24. 20:06

Tisztelt szakértők!
Olyan kérdésem volna,a lányom 19 éves lesz 2 hónap múlva most fog éretségizni 1 hónap múlva,a gyerektartást meddig kell fizetnem? Voltam a gyámhatóságon ,ahol azt mondták hogy 20 éves kor után már nem kell vagy is addig jár csak,20 éves kor után a lány kérelmezheti de csak nagykorú tartást,viszont nem kapcsolattartás esetén ,ha nem tartja a kapcsolatot nem vagyok köteles fizetni.Mert hallottam olyat hogy 25 éves korig jár a gyerektartás,de ezt a gyámon megcáfolták hogy ez nem igaz,csak 20 éves korig.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.18. 10:11

Nem "is".

www.kbs-ugyved.hu

bvikoca # e-mail 2017.11.17. 21:36

Értem, köszönöm a választ. Csak kicsit farakuci nekem, hiszen ha a nagynéninek is megállapítják a tartásdíjat, akkor elvileg 2 felé is megfizeti a tartást (egyszer az anyának, egyszer pedig a nagnéninek). Vagy ekkor az anya felé megszüntetik?
És mi a következménye ha a nagynéni már beadta erre a keresetet? Elutasítják vagy hiánypótlás keretében módosíthatja gyt megállapítására?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.17. 21:29

Felemelést az kérhet, akinek a javára a bírósági határozat szól. De a gyereket ténylegesen tartó személy kérhet tartásdíjat - csak akkor mindkét szülő alperes lesz.

www.kbs-ugyved.hu

bvikoca # e-mail 2017.11.17. 19:48

Sziasztok!
Sürgős kérdés: a családbafogadó szülő (apai nagynéni) kérelmezheti-e a gyermektartás felemelését? Jelenleg is neki fizeti a gyt-t az apa.
Előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2017.11.10. 00:37

Ha a jogosult adja be, azt gyorsan elintézik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/

kpeti # e-mail 2017.11.09. 10:56

Köszönöm a korábbi választ.

Sikerült megegyeznem a nagykorú, iskolát befejezett és már dolgozó gyermekemmel, hogy Ő adja be a gyerektartás megszüntetési kérelmet.
Erre kb. mennyi idő múlva reagál a bíróság? Gondolom küldenek nekem egy megszüntető határozatot.

ObudaFan # e-mail 2017.10.31. 17:56

Ha nem szorul tartásra, kérhető, aztán vagy megszüntetés, vagy mérséklés lesz belole.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Marci97 # e-mail 2017.10.31. 13:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdésben szeretném a tanácsát kérni:
20 éves fiam Angliában végzi a főiskolai tanulmányait. Minden bizonnyal a tanulmányai mellett dolgozik is. A főiskola évi 5 hónap összesen, heti 21 óraszámmal, amely mellett bőven belefér az idejébe a munka, valamint tapasztaltam, hogy nem szűkölködik anyagilag, magyarországi látogatásait során több hétig panzióban lakik, szórakozni jár, rendszeresen legújabb számítástechnikai és telefon modellekre cseréli az előzőt, stb.
Kérdésem az lenne, hogy mivel dolgozik, erre való hivatkozással kérelmezhető-e a Bíróságnál a rokontartás megszüntetése, annak ellenére, hogy ez a nem túl megterhelő főiskola nappali tagozatnak számít?
Előre is köszönöm a segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.09.14. 20:50

Az, akinek a javára a hatályos határozat szól.

www.kbs-ugyved.hu

kpeti # e-mail 2017.09.14. 13:16

Üdvözletem!
Kérdésem az lenne, hogy gyt megszüntetésének perében ki lesz az alperes?
Felperes - az apa (ez lennék én)
Alperes - gyerek vagy az anyja?

3 éve volt az utolsó tárgyalás, akkor az anya volt az alperes, a gyerek nagykorú volt már és egyetemen tanult.
A bírósági végzésben az lett meghatározva, hogy felperes (apa) a gyereknek utalja közvetlenül a tartásdíjat.
Gyerek elvégezte az egyetemet, dolgozik már, így megszüntetném a gyt-t.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.09.14. 07:02

Ha jól értettem, már nem él az anya háztartásában (legalábbis nem állandóan), és a tartást ezért az anya is nagyrészt pénzben nyújtja. Ez lehet megváltozott körülmény - más kérdés, hogy alighanem előrelátható volt a változás.

www.kbs-ugyved.hu