póthagyatéki eljárás


gizell # 2015.02.26. 15:42

@lajcsó: korrekt, köszönöm a választ. Ha jól tudom építésből kivett területként szerepelt, gondolom ezért nem volt TSZ tulajdon. Amúgy értékes belterületi föld, azóta már lakóövezetté nyilvánították, ami lehetséges hogy önkormányzati költségen bevezethető vízközmű, illetve áramszolgáltatás lehetőségével jár, bár ezt csak mondta valaki, fogalmam sincs a hitelességéről...
@Obudafan: A póthagyatékin meglett, és ki is lett kérve az illegális művelőtől, hogy adja ki - hőbörgött, majdnem levert egy maflást egy váratlan látogatáskor, de aztán otthagyta a földet.

Szóval így ez az egész olyan megalázó...Videéken a jogra sokan úgy tekintenek, mint valami szívatásra, vagy csúsztatások láncolatára, simliskedésre.Nos,ezért kérdem

gizell # 2015.02.26. 15:30

Persze,ez igen régi ügy,de mióta előkerült egy tul lap egy lomtalanításkor, a póthagyatéki sikeresen lezajlott.
Kivel szemben: itt egyértelműen kár ért egy örököst, mi az, hogy kimaradt a hagyatéki leltárból könyörgöm. Ráadásul igen bizalmatlanságot kelt az állammal szemben, mert szó van más kimaradt vagyontárgyakról is. Mivel a jegyző felelős a leltár összeállításáért, és mivel szintén a jegyző ellenjegyzésével a földet közben kiadták művelésre pár évtizedre, nem mint TSZ/MGRT. stb.. tulajdont, hanem csak mint parlagon álló földet, azt művelte is, aki megkapta/bérelte. Tehát feltételezhető, hogy haszna is volt belőle, mondjuk 30 év alatt millió forintos nagyságrendben. Azt értem, hogy ebből pénz nem lesz, mert senkit nem fognak ezért felelősségre vonni, de ilyet ne engedjen már meg magának egy állami szerv. Mi van ha tök véletlenül évente 10-20 ilyen földet felejtenek ki a hagyatékokból, értem?Ennek szerintem nyoma kell hogy maradjon, hiszen ezek után mi alapján bízol meg egy hagyatéki leltár tételeinek hitelességében???

lajcsó # 2015.02.26. 14:54

"Lehet-e kártérítési igénnyel fellépni a bíróságon a tetemes számú évek elmaradt hasznainak legalább részleges kielégítése céljából?"
Kit akarsz perelni? Csak megjegyzem, hogy az "átkosban" a termőföld csak a Tsz. használatában lehetett, a termőföldek forgalomképessége is erősen korlátozott volt.

ObudaFan # 2015.02.26. 14:35

Ki ellen érvényesítenéd és milyen alapon? Azt értem, hogy esetleg van kár, de ki miatt nem kérted eddig ezeknek az átadását? Az is egy másik kérdés, hogy ebből mi évült el esetleg már.

gizell # 2015.02.26. 12:31

Tisztelt hozzászólók. Sikeres póthagyatéki eljárás lefolytatása után sikerült termőföldeket megörökölni negyven éves késéssel.Azok korábban egészen egyszerűen kimaradtak a hagyatéki leltárból. Nos a kérdés a következő: Lehet-e kártérítési igénnyel fellépni a bíróságon a tetemes számú évek elmaradt hasznainak legalább részleges kielégítése céljából?

ObudaFan # 2014.07.23. 17:44

Az, hogy a közjegyző hirdetményt adott ki, önmagában nem helytelen, de ez nem pótolja a lehetséges örökösök felkutatását. A születési anyakönyvi kivonatokkal lehet a rokonságot és annak fokát igazolni. Természetesen végrendelet hiányában itt is a törvényes öröklés rendje érvényesül, ez a "rangsorolás".

marhegy # 2014.07.23. 09:53

Lakóházas ingatlan,hagyatéki végzés alapján bejegyzett örökös-tulajdonostársak. Az ingatlan 30 éve lakatlan. Az illetékes jegyző pót-hagyatéki eljárást folytat le egy 19 évvel ezelőtt elhuny örököstárs-tulajdonostárs esetében. A kijelölt közjegyző hirdetményt tesz közzé, közben azért az illetékes adóiroda levélben felkér, hogy az adó-és értékbizonyítványhoz szükséges helyszíni szemlét biztosítsam. Rendben van ez így eljárás-jogilag? Az eljáró közjegyzőnek a tulajdoni lap láttán észre kellett volna vennie, hogy a tulajdonostársak mind-mind rokon, így helyes volt -e a hirdetmény, vagy ki kellet volna értesíteni a tulajdonos-társakat ? Ha helyes megoldás a hirdetmény, honnan értesül bárki érdekelt (rokon), hogy jelentkezhessen esetleges igény szerint a hagyatékra ? Az ingatlan fekvése szerint én lakom a településen, a többi rokon-tulajdonostárs több száz km-re illetve más országban. Hogyan kell bizonyítanom a rokonsági fokot, ha igényt tartanék a hagyatékra ill. van-e rangsorolás az örökös-tulajdonos társak esetleges igénye során ?
Köszönöm