Biztatási kártérítés


ius latratus # 2014.12.29. 13:30

Hát azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy teljes bizonyossággal valószínűleg nem állíthatja a kárszakértő, hogy vihar esetén ott a környéken nem csapott le villám. Milyen papírt lobogtatott?
A túlfeszültséget nem is az adott ingatlan nappalijába becsapó villám okozhatja (bár tény: biztos okoz azt is...), hanem a környéken (értsd: pár kilométeren belül) kifejtett villámtevékenység.
Próbáld meg azt időkép archívumában megkeresni az aznapi villámtérképet, ha azon ellepik a villámok a településed, akkor nagy valószínűséggel csak a tabulatúráját lobogtatta a kárszakértő.

bigdady # 2014.12.29. 12:51

Kint volt a biztosító embere, azt mondja lobogtatva egy papírt hogy pár km-es körzetben nem volt villám.
Na ilyenkor mi van? Már pedig vihar volt. Ezzel mit lehet kezdeni? Honnan szedjek infót hogy volt erre villám?
:(

bigdady # 2014.12.28. 11:40

Gázos általi szakvéleményről beszéltek csak, hogy az kell

ius latratus # 2014.12.27. 11:46

Igen, de azt ne keverd az igazságügyi szakértő szakvéleményével.

bigdady # 2014.12.27. 10:32

Köszi. Igen szt mondták szakvélemény kell majd mindenképpen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.26. 17:46

közjegyzős részt nem nagyon értettem

Szakértőt kirendelhet a közjegyző, és annak eredménye felhasználható a bírósági eljárásban. Ugyan olyan ereje van, mintha a bíróság rendelte volna ki a perben.

ius latratus # 2014.12.26. 12:56

Előbb azért várd meg, hogy elég -e a biztosítónak egy egyszerű szakvélemény. Ez persze - feltételezem - csak gázipari szakember lehet, keresel egyet, s leírja, hogy ez és ez a hiba túlfeszültségre vezethető vissza (fene sem tudja pontosan a szakkifejezéseket), s ennyi meg ennyi költségből állítható helyre a kazán.
Benyújtod a biztosítónak.
Na, ha majd ekkor elkezdenek hörögni, akkor választhatod az általam javasoltat. Persze még vagy három másik megoldás mellett, de ez elég gyors is. Fmh -t például ebben az esetben el is lehet felejteni, ellentmondanak.
Itt te fizeted a szakértőt, s a közjegyző díját, de ezt a perben már érvényesíteni tudod. Egy vacak laptoppal ugyanezt jártam végig, két hónap után fizettek. Addig csak az ügyfélszolgálatig jutottam, illetve egyszer egy jogi előadóig. Na, az volt mindennek a legalja. Allianz-cal volt az eset.
Fertő.

bigdady # 2014.12.26. 12:22

Köszönöm, bár a közjegyzős részt nem nagyon értettem :)

ius latratus # 2014.12.26. 12:02

Amúgy ebben a topicban ennek semmi keresnivalója, de már mindegy, válaszoltam.

ius latratus # 2014.12.26. 12:00

Villámcsapás másodlagos hatása lesz az, ami alapján a biztosító kártérítési kötelezettsége beáll.
Ha van a kötvényben ilyen. Mert olyan is van, hogy erre külön kell szerződést kötni.
A legnehezebb nem is a márkaszerviz, vagy független szerviz alkatrészellátási problémája lesz itt, hanem a bizonyítás.
Valószínűnek tartom, hogy szakvélemény becsatolását kéri majd a biztosító, aztán ez vagy elég neki, vagy nem.
Ha nem, akkor - tapasztalat - a közjegyző előtti előzetes bizonyítási eljárás (mint nem peres eljárás) csodát tehet a biztosító addigi elutasító magatartásával.

bigdady # 2014.12.25. 18:26

Sziasztok!

Múlt heti viharban egy villám kivégezte a Termomax kazánomat, azóta megy is meg nem is. Bejelentettem a biztosítónak, aki felvette a kárbejelentést. Én felvettem a kapcsolatot a hivatalos szervizpartnerrel a megyében, egyik elhajtott másik pedig a gyár (Termomax Kft) 2 évvel ezelőtti csődje majd felszámolására hivatkozva közölte nincs alkatrész, nem javítható, esetleg néha bontott alkatrész előfordul maximum. Jeleztem a biztosítónak, várom válaszukat.
Mire számíthatok tőlük? Kicseréltethetem a kazánt vagy nem fizetnek semmit? Vagy felajánlanak valami összeget? Milyen jogokkal bírok? Köszönöm és boldog karácsonyt!

ObudaFan # 2014.11.27. 21:43

john.k

Hát inkább az Mt. 31. § alapján alkalmazandó Ptk. 6:62. § (5) szerintem. De másodlagos hivatkozásként be lehet irni a 6:587. § -t is.

john.k # 2014.11.27. 16:57

Tisztelt Fórumozók!

Hagyom a sablont,a történet az alábbi.
Vidéken,egy eléggé szegényes részen élek,dolgozok.Vagyis csak dolgoztam.Kiemelkedően jó munkahelyem volt,azonban egy másik cég elhívott állásinterjúra,és még jobbat ajánlottak.Mondták majd még jelentkeznek hogy sikerült-e vagy sem.4 nappal az interjú után felhívott a HR-es vezető,és közölte ügyvezetői utasítás/kérés hogy 3 nap múlva már náluk kell reggel kezdenem.Tekintve az idő rövidségét ők már fel is hívták jelenlegi munkáltatóm,és lebeszélték velük hogy nekem ebből ne legyen kellemetlenségem.Örültem is hogy micsoda korrekt cég....
Természetesen másnap munkáltatómnál voltam minden,azonnal leszámoltattak.Gondoltam ez van,megértem őket.Azonban a kezdés előtti napon fél 4 kor felhívott a leendő munkáltatóm,hogy bocs,de mégsem,mert jelen pillanatban nincs elég munkájuk...Szóval onnan kirúgattak,ide meg nem vettek fel,és most itt állok munka,pénz nélkül.Semmilyen támogatásra nem vagyok jogosult,TB számom is piros lett.Vannak még egyéb adalékai is az ügynek,de ez a lényeg.Mivel túl vagyok egy válóperen,így óvatosságból minden hívást rögzítek.Természetesen így ezek is megvannak,de van több tanúm is.
Mivel felénk még minimálbéres munkahely sincs,így polgári peres eljárt kívánok indítani,mert lehetetlen helyzetbe hoztak,és nem egy kis cégről van szó,ahol csak hetekben gondolkoznak,hanem egy tőkeerős,nyugati cégről,ahol több szakember is van arra hogy évekre előre tervezzenek mindenben.
Kérdés:biztatási kár lehet a jogcím,ill.van rá gyakorlat hogy milyen összeget szoktak megítélni,vagy teljesen attól függ mennyire tartok igényt?Mert ugyebár nem lehet tudni ez által mennyi jövedelemtől estem el....köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.24. 13:37

Nem a biztatási kár lesz itt a jogcím. (Az az elmaradt haszonra nem is terjedne ki, és a munkád értéke sem húzható be alá szerintem.)

HJozsef # 2014.07.24. 06:44

T. Fórumozók!

Az én kérdésem röviden annyi lenne, hogy lehet-e és ha igen, hogyan lehet számolni a kártérítés mértékét?

Egy céggel van / volt kapcsolatom. 2013 augusztusában ígéretet kaptam, hogy ha a tervezett pályázatot megnyerik vállalkozásban a megbeszélt tevékenységet elláthatom határozatlan idő mellett.

Addig is ingyen álltam rendelkezésre, mintegy befektetve az együttműködésünkbe. 2014 januárjában kiderült, hogy megnyerték a pályázatot és februárban aláírják a szerződésemet. Folyamatos csúszásra hivatkozva tolták az aláírást, ameddig persze én a cégnek dolgoztam (továbbra is ingyen, és tényleg ingyen).

Áprilisban már hangot adtam a folyamatos tologatásnak és onnantól kb 2 hetente rákérdeztem, hogy mikor lesz már aláírva. Folyamatosan azt mondták, hogy kellek és eljön az én időm, de korai még. Mindenről van hangfelvétel, rengeteg email.

Most határoztam el magam, hogy lépek és nem várok tovább.

A szerződésem mindössze br 250E/hó-ról szólt volna.

Hogyan és mennyit érvényesíthetek? Én 3M (egy éves megbízásom) forintra gondoltam. Figyelembe vettem, hogy majdnem egy évig rendelkezésre álltam és rengeteg munkát elvégeztem, tanácsadtam ez idő alatt.

Köszönöm a válaszokat.

Üdvözlettel:
József