Elévülési részletkérdések


Márkameggy # 2014.11.21. 07:40

Én? Rágalom :D Kapcsolatunk szigorúan a kölcsönös tiszteleten alapul, ezt mindenki tudhassalya.


Carnivorous Vulgaris

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.20. 15:08

Ez most itt tényleg cigányozik? Eszem megáll...

Márkameggy # 2014.11.20. 14:50

Kösz szépen az ismételt gyors választ. Én is így gondoltam, az új Ptké. 50. § (1) bekezdése alapján, de azért ijesztően tömören írja. Tudom, európai jogrendszer, meg absztrakció, és legem brevem esse oportet, de azért az embert kiveri a víz, mikor nem kis összegről van szó, aztán lehet hagyja elévülni egy félmondat miatt.


Carnivorous Vulgaris

ObudaFan # 2014.11.20. 13:15

a jogosultak pedig a károsult örökösei, nem tudom, hogy ez egyetemleges jogosultság-e.

Nem.

Esetleg összeg tekintetében hogyan alakul? Ha csak X összegre vannak felszólítva a kötelezettek, akkor az X-en felüli Y összeg (azonos jogalap) elévül?

Szigorúan csak vélemény, de szerintem nem évül el.

Vagy a régebbi követeléseknél még játszik az írásbeli felszólítgatás az új Ptk. hatályba lépése után?

Igen.

Márkameggy # 2014.11.20. 12:54

Sőt, most épp nézem, hogy az írásbeli felszólítás az új szabályok szerint nem szakítja meg az elévülést. Viszont ezt a szabályt lehet alkalmazni az új Ptk. hatálybalépése előtt keletkezett követelésnél? Vagy a régebbi követeléseknél még játszik az írásbeli felszólítgatás az új Ptk. hatályba lépése után?

Ez a kérdés lenne most számomra a legéletőbb, persze a többi is érdekel.

Mondjuk ez az új Ptk.-s szabályozás baromság. Ha valakinek nincs pénze eljárási illetékek fizetésére, de azért annyi van, hogy ilyen öregségi nyudíjminimumot lényegesen meghaladja, akkor ha nem tud bírósági eljárást indítani, és/vagy ügyvédet fizetni, akkor szépen elévül a követelése. Fasza kis társadalom van kovácsolódóban. Lehet még néhány évtized, és visszajönnek olyan középkori szabályok, hogy ha a jogosult 72 szűsz előtt nem jól olvassa rá a kötelezett macskájának tetemére az átkot ószanszkrit nyelven, akkor a követelésre való joga megszűnik és még fejét is veszik.


Carnivorous Vulgaris

Márkameggy # 2014.11.20. 08:42

Kösz szépen a választ. Akkor a több kötelezett esetét jól gondoltam. Közösen okozták a kárt (műtét, kezelés, kontroll), a jogosultak pedig a károsult örökösei, nem tudom, hogy ez egyetemleges jogosultság-e.

Esetleg összeg tekintetében hogyan alakul? Ha csak X összegre vannak felszólítva a kötelezettek, akkor az X-en felüli Y összeg (azonos jogalap) elévül?

Lakatos_Gusztáv_Tihamér pediglen nagyon hiányzott. Jó látni, hogy semmi nem változott, nem törte meg a jogi gyakorlat :) Mondjuk némi hivatkozás jól esne tőle, ha már nem lehet az egészből szerencsejáték.


Carnivorous Vulgaris

ObudaFan # 2014.11.19. 21:42

Egyeteleges kötelezettség esetén a követelés az egyes kötelezettekkel szemben külön-külön évül el.
A "több jogosult" az ebben a kérdésben nem értelmezhető, mert nem tudni, hogy egyetemleges jogosultakról van-e szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.19. 18:53

Megérzésem szerint mindhárom kérdésre igen a válasz
Szerintem szerencsejátékot ne játssz...

Márkameggy # 2014.11.19. 16:02

A régi Ptk. hatálya alatt keletkezett kártérítési követelés esetén, az elévülést megszakító írásbeli felszólításban megjelölt összegnél a jogosult mégis magasabb összegű igényt érvényesít a bíróságon, akkor a kötelezett hivatkozhat rá, hogy a többletösszeg tekintetében bekövetkezett az elévülés?

Ugyanez személyileg nézve, ha több jogosult van, de csak az egyik küld a kötelezettnek (több személy által közösen okozott kár) írásbeli felszólítást, akkor a többi jogosult tekintetében beáll az elévülés?

Ugyancsak pepitában, ha több kötelezett van közösen okozott károkozásból kifolyólag, de nem mindegyiket szólítja fel írásban a jogosult elévülési időn belül, akkor a fel nem szólított felek vonatkozásában beáll az elévülés?

Megérzésem szerint mindhárom kérdésre igen a válasz, de örülnék, ha valaki iránymutatással, jogszabályhellyel vagy bírói gyakorlatra hivatkozással tudná segíteni a tisztánlátást ezekben a kérdésekben. A válaszadóknak előre is köszönöm a segítséget.

Elévülési téma biztosan van már, de ezzel a speciális altémával biztosan nem foglalkozik még egyetlen téma sem.


Carnivorous Vulgaris