Kérelemnek minősül ez?


pocren # 2014.11.21. 17:20

Kelvin, köszönöm a választ. Nem kekeckedni akarok :) , de számomra ez tartalmilag sem kérelem, nyilván azért, mert én nem tanultam ennyire mélyen jogot :)

Immaculata, köszönöm neked is a választ, de ezt a plusz költséget nem a közös képviselet rótta ki, hanem a ház Számvizsgáló Bizottsága. Nem vitatom, hogy a plusz munkáért fizetni kell, tehát ez csak egy pontosítás. Nekem az nem volt tiszta, hogy miért minősül kérelemnek az a levelem, amiben én jó szándékúan jeleztem, tájékoztattam őket a helyzetről. Én nem tagadtam a fizetni való, sőt, épp ellenkezőleg, azért írtam a levelet, hogy ne legyek egy sunyi lakó, aki lapul a fűben. A magyar nyelvtan szabályai szerint a levelem nem kérelem. Jogilag ezek szerint igen. Erre voltam kíváncsi, hogy jogilag ez tényleg annak minősül-e?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.21. 16:54

Ezév nyarán a társasház közgyűlésén elhatározták, hogy a következő három hónapban be kell fizetni x összeget célbefizetésként.

Ez a határozat a ház minden tulajdonosára kötelező. Aki ennek a határozatnak időben nem tesz eleget, a közös képviselet kötelessége annak érvényt szerezni.

A külön kérések miatti levelezések és pótmunka nincs a közös képviselet állandó díjában, azt nem is kérheti a Társasháztól, egyedül attól, aki pótmunkát okoz nekik.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.21. 16:54

Ezév nyarán a társasház közgyűlésén elhatározták, hogy a következő három hónapban be kell fizetni x összeget célbefizetésként.

Ez a határozat a ház minden tulajdonosára kötelező. Aki ennek a határozatnak időben nem tesz eleget, a közös képviselet kötelessége annak érvényt szerezni.

A külön kérések miatti levelezések és pótmunka nincs a közös képviselet állandó díjában, azt nem is kérheti a Társasháztól, egyedül attól, aki pótmunkát okoz nekik.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.11.21. 16:49

A beadványt a tartalma alapján bírálták el. A tartalma alapján pedig részletfizetési és halasztási kérelem. Akkor is a tartalma alapján bírálják a kérelmeket, ha az nem egyezik meg az ügyfél által használt elnevezéssel.

pocren # 2014.11.21. 16:30

Kelvin, légy szíves magyarázd el, hogy az idézőjelbe tett írásom miért kérelem? Tényleg nem értem. Én ugyan nem vagyok jogász végzettségű, de volt egy olyan tantárgyam a fősulin, ahol pl. nyilatkozatokat, kérelmeket kellett írni. Ott alapvető követelmény volt, hogy megjelenjen az írás megnevezése, pl. Kérelem. Ahogy egy számla kötelező eleme is a Számla szó feltüntetése... De még csak a szövegben sem hangzik el a szó, hogy kérelem.

Sherlock: Befizettem, ahogy írtam is. Nem esik valami jól, hogy hőbörgésnek írod a levelem. Vagyis igen, hőbörgés, de én nem a fizetni való miatt hőbörgök, ahogy a közös költséget is mindig határidő előtt be is fizettem mióta felnőttként saját lakásomban élek. Sőt, ahogy már írtam, túlfizetésben is voltam! Most az egyszer ez a hirtelen felmerült plusz kiadás okozott gondot. Hát ha ezért megvetés jár, akkor vállalom. Engem az háborít fel, hogy korrekt módon jeleztem a nehézséget, jeleztem, hogy mikortól rendezni fogom, és ezt a választ kapom, és akkor még te is "ítélkezel" felettem?..... Köszönöm a segítséget...

Tényleg nem fogalmaztam érthetően? Én úgy gondolom becsületes voltam, hogy nem sunnyogtam, hanem vállalva magamat írtam a közös képviseletnek, és akkor még a levelem tartalmát is kiforgatják és még "meg is büntetnek"... Szerintem ez inkorrekt. Főleg annak tekintetében, hogy ha nem jeleztem volna semmit, hanem majd csak január-február-március hónapban befizetem az elmaradást, akkor kiszámolták volna a késedelmi kamatot, amit rendeztem volna és kész. Ennyi lett volna. Akkor most miért kellett ez a külön eljárási díj? Miért kellett egyáltalán eljárást kezdeményezni? Vagy nehéz lett volna felhívni vagy bedobni egy cetlit a postaládába vagy mondjuk a legjobb: e-mailben pontosítani? Ez a tipikus lehúzzuk a hülyét esete, ha már felhívta magára a figyelmet...

Sherlock # 2014.11.21. 15:31

Mert voltam olyan hülye

Khm... Nem akkor. Hőbörgés helyett fizesd be vagy ne fizesd be, teljesen mindegy, de ez semmilyen problémára nem adekvát válasz.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.11.21. 15:26

Részemről ez egy fizetési halasztás, meg egy részletfizetési kérelem, de csűrheted-csavarhatod úgy, ahogy akarod...

pocren # 2014.11.21. 12:48

Sherlock:
Miért?! Még én vagyok a hibás? Mert voltam olyan hülye, hogy próbáltam korrekt lenni és nem sunnyogni? És ez a levél tényleg kérelemnek minősül? Nemá!

De most komolyan, ha csak részletekben fizetem, akkor csak a kés.kamat lett volna, de mert becsületes voltam, akkor még pluszt is fizessek? Nem száz ezrekről van szó, hanem 30 e Ft-ról! Egy olyan fizetni valóról, amit eldöntöttek x hónapban és a következőben már fizetni kellett az egyharmadát.... Biztos, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki elmaradásban van, de tuti, hogy rajtam kívül más nem volt olyan hülye, hogy korrekt legyen.... Miért büntetni kell ezt? És a lényeg szerintem: Nem kértem tőlük semmit!

Sherlock # 2014.11.21. 12:33

Vagy kérik fizetési meghagyás kibocsátását, és úgy már nem 2 ezret kéne fizetned.

pocren # 2014.11.21. 12:09

Azért sem értem ezt az egészet, mert ha nem írok nekik semmit, hanem egyszerűen csak részletekben fizetem, ahogy tudom, akkor sem csináltak volna semmit azon kívül, hogy utólag kiszámítják a késedelmi kamatot, amit majd szintén megfizetek.

pocren # 2014.11.21. 12:06

Kovács-Béla-Sándor

Miért rossz kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.21. 12:02

Hú, de rossz kérdés ez.

pocren # 2014.11.21. 12:00

Kedves Fórumozók!

Ezév nyarán a társasház közgyűlésén elhatározták, hogy a következő három hónapban be kell fizetni x összeget célbefizetésként. Ezeket sajnos akkor nem tudtam befizetni. Voltam annyira tisztességes, hogy októberben megírtam a közös képviseletet ellátó cégnek e-mailben, hogy sajnos nem tudom most befizetni, de 2015. januárjától részletekben teljesíteni fogom. Erre azt a választ kaptam, hogy ezt írásban juttassam el hozzájuk, majd továbbítják a ház Számvizsgáló Bizottságának.

Megtettem. Kb. egy hónapra rá kaptam egy határozatot, hogy elfogadták a kérelmemet és engedélyezték a részletfizetést a megadott feltételekkel, valamint meg kell fizetnem 2000 Ft külön eljárási díjat.

Teljesen fel vagyok háborodva ezen a különeljárási díjon. Én nem kérelmet nyújtottam be, hanem tisztességesen jeleztem feléjük a problémámat és úgymond nyilatkozatot tettem arról, hogy tisztában vagyok a tartozásommal és rendezni fogom. Én nem kértem tőlük semmit. Viszont nem akarják törölni ezt a tartozásomat, ragaszkodnak ahhoz, hogy én kérelmet nyújtottam be.

Kérlek, segítsetek, hogy kérelemnek minősül-e ez a levél, ill. ha nekem van igazam, akkor milyen jogorvoslattal élhetek? Mivel tudnám őket sarokba szorítani? Relatíve kis összeg, de közalkalmazott férj és két kisiskolás gyereknél sokat számít. De ha tudnék hivatkozni pl. arra, hogy jogilag mi számít kérelemnek, akkor talán visszavennének az arcukból, ami sajnos elég nagy...

Megjegyzem, hogy a részletfizetés feltételei amúgy sem voltak tisztességesek, tehát azt el sem fogadtam, és végül kis segítséggel, de befizettem az elmaradást. (Egyébként magával a közös költséggel nemhogy elmaradásunk nincs, de évek óta bő 6.000 Ft túlfizetésben voltunk.)

Ez volt a levelem:
"Tisztelt Számvizsgáló Bizottság!

A 2014. nyarán felmerült célbefizetési kötelezettségemet sajnos jelenleg nem áll módomban befizetni. Szeretném jelezni, hogy 2015. januárjától kezdődően néhány havi részletben teljesíteni fogom.

Megértésüket előre is köszönöm!

Tisztelettel,
..."

Köszönöm előre is a segítséget!!!