elállás - lakás adás - vételi szerződés


Grave7 # 2014.12.17. 20:52

@Tiberis:
Valószínáleg esetedben is az ingatlan adásvételi szerződéseknél általánosan alkalmazott függőben tartást történt, így a tulajdonjog bejegyzési kérelmed az ingatlan tulajdoni lapján csak széljegyzetként szerepelt.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 47/A. § (1) bekezdésének b) pontja:
"Függőben kell tartani a beadvány elintézését [...] a bejegyzett jogosult által a tulajdonjog-bejegyzési engedély megadására meghatározott, legfeljebb az okirat ingatlanügyi hatósági benyújtásától számított 6 hónapos határidő elteltéig, [...]"

A szerződésben feltételhez volt kötve a tulajdonjog bejegyzési engedély megadása, mivel ez nem történt meg, illetve az engedély földhivatali benyújtására fennálló (a szerződésben meghatározott) határidő eltelt, a Földhivatal valószínűleg automatikusan törölte a széljegyet.

Az általad (nem teljesen egyértelműen) elmondottak alapján a kérdésedre válasz: igen.

Tiberis # 2014.12.17. 20:35

Tisztelt Fórum!
A tulajdonjog fenntartással kötött,mindkét fél által aláírt lakás adásvételi szerződésében az eladó elállási joga van feltüntetve arra az estre, ha a vavő 30 napon belül nem utalja át a teljes vételárat. Jogszerű-e egy ilyen (a szerződés aláírása után bekövetkezhető), feltétel az ingatlannyilvántartásban szereplő bejezés megváltoztatására, a széljegyről való törlésre?
Válaszukat köszönöm.